stroomvretersElektrische boiler
Een boiler groter dan 20 liter kan tot wel 1.900 kWh per jaar verbruiken. Dat is al meer dan de helft van wat een gemiddeld gezin jaarlijks gebruikt aan elektriciteit (3.500 kWh per jaar). Kosten: tot  € 440,- per jaar.

 

Elektrische kachel
Als je met enige regelmatig een elektrische kachel gebruikt, loont het de moeite om te investeren in een duurzamere oplossing. Als je een kachel zonder thermostaat in één jaar 500 uur gebruikt, kan dat zo 1.000 kWh, oftewel € 220,-aan kosten. Kachels met thermostaat zijn zuiniger, omdat ze niet de hele tijd op vol vermogen branden.

 

Koelkast of vriezer
In je keuken heb je misschien het nieuwste model koel-vriescombinatie staan. Maar hoe zit het met het oude vriezertje in de schuur? Een 15 jaar oude vriezer kan zo'n 500 kWh per jaar verbruiken (€ 110,-). Een nieuw zuinig model (A++) verbruikt slechts 200 kWh. Dat scheelt dus elk jaar 60 euro.

 

Airconditioner
De zuinigste airconditioners verbruiken jaarlijks nog steeds zo'n 160 kWh, oftewel  € 35,- Een ventilator is een duurzamer alternatief: deze verbruikt in een jaar slechts een tiende van wat een zuinige airconditioner verbruikt.

 

Waterbed

Een waterbed kost per jaar € 14,-

 

Steeds meer 'stille stoomvreters'

In huis dragen steeds meer 'stille stroomvreters' bij aan de elektriciteitsrekening. De permanent opladende kruimeldief of elektrische tandenborstel, de videorecorder in wachtstand en de klokradio of het klokje op het fornuis: samen zijn ze goed voor 30 tot 40 procent van het verbruik.

 

lampen
In een gemiddeld huishouden wordt ieder jaar 560 kWh (110 euro) gebruikt aan verlichting. Door gebruik te maken van spaarlampen in plaats van reguliere gloeilampen is het stroomverbruik aan verlichting te halveren. Een spaarlamp van 11 watt geeft evenveel licht als een gloeilamp van 40 watt.

Spaarlampen lijken duurder in aanschaf, maar gaan veel langer mee dan een normale gloeilamp. Per saldo zijn spaarlampen dus ook in aanschaf goedkoper. Na anderhalf jaar heb je je investering terug verdiend.

 

 

0
0
0
s2smodern

Groen.Duurzaam facebook agenda

Groen.Duurzaam facebook

DMC Firewall is a Joomla Security extension!