Hoe kun je energiezuinig wassen?

waslijnHoe kan ik energiezuinig wassen?
Was op een lage temperatuur met een volle trommel.
De wasdroger neemt al gauw zo'n 7% van het totale stroomverbruik van een gemiddeld huishouden De wasdroger kost een gemiddeld huishouden 80-110 euro aan energie per jaar. De beste manier om energie te besparen is om er geen wasdroger te gebruiken en de was buiten te hangen of op zolder of in de schuur. Niet iedereen kan dat natuurlijk
Vervang uw oude wasmachine en wasdroger op tijd door nieuwe, energiezuinige apparatuur met een A+ of A++-label. Tegenwoordig zijn er ook machines die op 20 graden kunnen wassen. Apparaten met een energielabel-A+ of A++ zijn duur in aanschaf, maar hebben zulke lage gebruikskosten dat u de investering terugverdient.
Sla het voorwasprogramma over. Dit is meestal niet nodig. Net als wassen op 95 oC. Kies ook liever voor een katoenprogramma dan een synthetisch programma. Het katoenprogramma is zuiniger als de trommel vol zit.

- Elk jaar kunt u ongeveer 20 euro besparen als u de was zo vaak mogelijk op 30 gaden doet.

Bespaar door eenvoudig en betrouwbaar het energieverbruik te meten.

Extreme stroomverbruikers in huis

Groenestroomshop bespaar tot wel 90% op uw huidige kosten + nu extra korting

0
0
0
s2smodern

Bespaar door eenvoudig en betrouwbaar het energieverbruik te meten.

energiemeterU heeft een oude koelkast in de schuur staan. Nu wordt aangeraden deze te vervangen omdat oude koelkasten energiesurpers zijn. Maar..hoeveel energie gebruikt de koelkast? Met de energiemeter van Bespaarbazaar kunt u dat eenvoudig zien.Plaats de energiemeter eenvoudig in een stopcontact, steek vervolgens de stekker van het te meten apparaat in de energiemeter. Op het display kunt u het energieverbruik direct aflezen.

Bestel Cresta RCE-1106 Energiemeter Ectron

 

0
0
0
s2smodern

Extreme stroomverbruikers in huis

stroomvretersElektrische boiler
Een boiler groter dan 20 liter kan tot wel 1.900 kWh per jaar verbruiken. Dat is al meer dan de helft van wat een gemiddeld gezin jaarlijks gebruikt aan elektriciteit (3.500 kWh per jaar). Kosten: tot  € 440,- per jaar.

 

Elektrische kachel
Als je met enige regelmatig een elektrische kachel gebruikt, loont het de moeite om te investeren in een duurzamere oplossing. Als je een kachel zonder thermostaat in één jaar 500 uur gebruikt, kan dat zo 1.000 kWh, oftewel € 220,-aan kosten. Kachels met thermostaat zijn zuiniger, omdat ze niet de hele tijd op vol vermogen branden.

 

Koelkast of vriezer
In je keuken heb je misschien het nieuwste model koel-vriescombinatie staan. Maar hoe zit het met het oude vriezertje in de schuur? Een 15 jaar oude vriezer kan zo'n 500 kWh per jaar verbruiken (€ 110,-). Een nieuw zuinig model (A++) verbruikt slechts 200 kWh. Dat scheelt dus elk jaar 60 euro.

 

Airconditioner
De zuinigste airconditioners verbruiken jaarlijks nog steeds zo'n 160 kWh, oftewel  € 35,- Een ventilator is een duurzamer alternatief: deze verbruikt in een jaar slechts een tiende van wat een zuinige airconditioner verbruikt.

 

Waterbed

Een waterbed kost per jaar € 14,-

 

Steeds meer 'stille stoomvreters'

In huis dragen steeds meer 'stille stroomvreters' bij aan de elektriciteitsrekening. De permanent opladende kruimeldief of elektrische tandenborstel, de videorecorder in wachtstand en de klokradio of het klokje op het fornuis: samen zijn ze goed voor 30 tot 40 procent van het verbruik.

 

lampen
In een gemiddeld huishouden wordt ieder jaar 560 kWh (110 euro) gebruikt aan verlichting. Door gebruik te maken van spaarlampen in plaats van reguliere gloeilampen is het stroomverbruik aan verlichting te halveren. Een spaarlamp van 11 watt geeft evenveel licht als een gloeilamp van 40 watt.

Spaarlampen lijken duurder in aanschaf, maar gaan veel langer mee dan een normale gloeilamp. Per saldo zijn spaarlampen dus ook in aanschaf goedkoper. Na anderhalf jaar heb je je investering terug verdiend.

 

 

0
0
0
s2smodern

Bespaarboeken

sta financieel sterk  Minder inkomen nu, minder pensioen straks, minder zekerheden? We moeten en kunnen sterker in onze schoenen staan, en onze koopkracht trainen in het omgaan met minder geld. Het begrip koopkracht is eigenlijk heel mooi. Het is relatief. Het drukt uit wat jij kunt kópen met je geld. Volgens Marieke Henselmans gaat het erom wat jij kunt kopen van je geld.

Bestel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0
0
0
s2smodern

Binnenlamp op zonneenergie - 10 Leds 2 standen

schuurlamp op zonneenergieEen schuurverlichting met een energiezuinige led-bak op zonneenergie.
Deze solarlamp heeft u geen netstroom  nodig.

Wanneer u uw schuur binnen komt springt de lamp automatisch aan. Wanneer de lamp na 50 seconden geen beweging meer ziet gaat de lamp automatisch uit. Met het trekkoord kunt u de lamp dimmen naar de gewenste licht intensiteit.

Werking
Bij de lamp wordt een 2 Watt zonnepaneel met kabel geleverd. Het zonnepaneel dient u buiten op een zonnige plek te monteren. De lamp wordt binnen in opgehangen. Door middel van de kabel wordt de interne accu van de lamp opgeladen.

Specificaties
- Ledjes: 10
- Lichtkleur: 6500 Kelvin (koelwit)
- Brandtijd: 8 uur
- Lichtstroom minimaal: 65 lumen
- Lichtstroom maximaal: 135 lumen
- Zonnepaneel: 2 Watt poly kristallijn
- Lengte solarkabel: 5 meter
- Bewegingsdetectie: 6 meter 90°
- Beschermingsgraad: IP 44
- Brandtijd indien volledig opgeladen: 5 LEDs 6-8 uur, met 10 LED's 3-4 uur
- Oplaadbare batterijen: 5 x AA NiMh 1,2 V / 1300 mAh
- Afmetingen lamp (L x B x H): 275 x 80 x 55 mm
- Zonnepaneel afmetingen (L x B x H): 210 x 150 x 12 mm 

Prijs incl. BTW:€ 79,95  

Bestel: Binnenlamp op zonneenergie - 10 Leds 2 standen

 

0
0
0
s2smodern

Wat is er in het wild te plukken in september en oktober?

Hoogtij herfst! De bladeren vallen, verkleuren en verwarmen de nestjes van egeltjes en eekhoorns.
En met de bladeren vallen de noten. Er zijn weer volop beukennootjes voor zo, vers uit de hand of (nog lekkerder) geroosterd. Ook de tamme kastanjes vallen. Uiteraard heerlijk om te poffen maar probeer ze ook eens bij spruitjes, in soep, als jam of in een toetje met vanille of kaneel. Heerlijk! En wie weet vind je nog ergens een verwilderde walnotenboom. Daar weet je vast zelf wel wat toepassingen voor. In de muesli, op de appeltaart, in de salade, door de pasta maar ook als burgertje lekker bij de maaltijd.

Vruchten

Ook zijn er nu volop vruchten te vinden. Nog steeds vind je rozenbottels en meidoorn, daar hebben we het in de vorige nieuwsbrief over gehad. Nu even wat aandacht voor de zwarte zure bessen van de sleedoorn. Na een nachtje in de vriezer zijn ze heel wat zoeter en lekker om likeur of sap van te maken. Ook kun je er een prima jam van maken. De mooie rode lijsterbessen zijn ook erg geschikt voor likeur, bijvoorbeeld met vanille, kruidnagel en kaneel. Of maak eens lijsterbesjam (lekker met een beetje rum). Lijsterbes is ook goed te combineren met appel. Wie een mispelboom weet, kan zich gelukkig prijzen. Deze appelachtige vruchten eet je na de vorst (of vriezer) en zo rot als… een mispel. In de middeleeuwen was de mispel wat voor ons nu de appel is. Een mispellikeur is heerlijk warm in de koude decemberdagen.

Wortels en kleefkruid

Nu het echt najaar is, kun je ook de eerste wortels gaan oogsten. De tweejarige planten hebben na hun eerste jaar dikke vette wortels omdat ze hun reservevoedsel voor volgend voorjaar al hebben opgeslagen. Oogst maar eens een kliswortel. Rooster ‘m of kook ‘m eens. Erg voedzaam en lekker. Ook de paardenbloemwortels zijn nu goed te oogsten. Kook ze en wok ze met een beetje ketjap. 
Van paardenbloemwortels kun je net als van chichorei- en kliswortel ook  een koffiesurrogaat maken. Hak de wortels in stukjes, rooster ze, maal ze fijn en rooster ze opnieuw. Nu kun je er water opgieten, even wachten en je hebt een prima cafeïnevrije koffievervanger. Overigens kun je ook een soort ‘nepkoffie’ maken van de zaden van kleefkruid. Pluk na een wandeling die kleine groene bolletjes van je kleding, even roosteren en malen en je hebt een vers warm  bakkie troost waar je niet eens voor hebt hoeven bukken!

Doe mee

Is er iets nog aanstekelijker dan anderen te zien plukken? Als ik foto’s langs zie komen van vers geplukte peren en bramen of zelfs hele taarten met wild fruit gaat het bij mij enorm kriebelen om ook weer op wildplukjacht te gaan en er wat lekkers mee te maken. Daarnaast zijn wij enorm nieuwsgierig wat jullie allemaal plukken met hulp van plukdestad.nl
Bij deze een oproep om je wildplukfoto’s met je ervaringen  te delen op https://www.facebook.com/EetbareWildePlanten met  hashtag #plukdestad.nl
0
0
0
s2smodern

Nieuw: LunchSkins Herbruikbare Sandwichbag, het milieuvriendelijke alternatief voor broterhamzakjes

 Lunchskins sandwichbags vervangen plastic boterhammenzakjes of aluminiumfolie en zijn keer op keer herbruikbaar.

Gebruik
LunchSkins zijn eenvoudig te openen en te sluiten met de klitteband sluiting. Uw lunch of snacks blijven heerlijk vers. Ze passen veel gemakkelijker in uw tas dan een lunchtrommel. LunchSkins zijn vaatwasserbestendig en het lichtgewicht katoen droogt snel.

Materiaal
Het katoenen zakje is volledig veilig voor voedingswaren en heeft een waterdicht laagje. De verf die gebruikt is voor de print is 100% vrij van lood, BPA's en andere giftige stoffen. De zakjes worden in de Verenigde Staten met de hand gemaakt.

Afmetingen

Sandwichbag: 15,2 x 16,5 cm

Ook verkrijgbaar:
Snack bags: 8,9 x 16.5 cm
Sub bags: 20,3 x 17.8 cm

  1. bestel Sandwichbag
  2. Assortiment Bespaarbazaar
0
0
0
s2smodern

Voor het milieu is het beter en voor jezelf goedkoper om een oude werkende koelkast te vervangen

Een gemiddeld Nederlands huishouden betaalt jaarlijks ruim 800 euro aan stroom. De koelkast is één van de grootste stroomslurpers in huis en daarmeeverantwoordelijk voor zo'n tien procent van het totale stroomverbruik. Door slimmer om te gaan met apparaten, kun je de stroomrekening al flink verlagen. De meeste mensen vervangen elektrische apparaten pas als deze kapot zijn, maar het is veel klimaatvriendelijker en in veel gevallen ook goedkoper om dat eerder te doen. Er worden grote sprongen gemaakt in de ontwikkeling van huishoudelijke apparaten waardoor een fikse stroombesparing mogelijk is. Koelkasten, vriezers en led-televisies verbruiken nu de helft minder elektriciteit dan dezelfde apparatuur een aantal jaar geleden. Kortom kijk eens kritisch naar je koelkast. Hoe oud is hij nu en wat is zijn stroomgebruik? Heb je nog wel zo'n grote kast nodig of zijn de kinderen al het huis uit? Een nieuwe koelkast is mogelijk beter voor het milieu en de portemonnee.

0
0
0
s2smodern

Groen.Duurzaam facebook agenda

Groen.Duurzaam facebook

Our website is protected by DMC Firewall!