Dertien Duurzame Dwalingen

 
 
 

Dertien dwalingen ontkracht

Iedereen kan een stap zetten naar een duurzamere wereld. De juiste stap zetten is belangrijk, want er doen veel milieufabels de ronde. Milieu Centraal zet de Dertien Duurzame Dwalingen recht.
 

Fabel 1: een werkende lamp vervangen is zonde

155x155

Wachten tot je onzuinige gloei- of halogeenlamp stukgaat is juist slecht voor het milieu. Vervang oude lampen meteen door led. Een nieuwe ledlamp verdient zichzelf snel terug. Een ledlamp verbruikt 80% minder stroom dan een gloeilamp.

Keuzehulp ledlamp

Fabel 2: 's nachts je huis op temperatuur houden

155x155

Je huis de hele nacht op temperatuur houden kost meer energie dan ‘s ochtends opwarmen. De thermostaat ’s nachts op 15 graden zetten levert je al € 80,- per jaar op. En overdag een graadje lager bespaart € 70,- per jaar. 

Bespaartips verwarming

Fabel 3: kaas als milieuvriendelijke vleesvervanger

155x155

Minder vlees eten is goed voor het klimaat, maar kaas eten in plaats van vlees is niet altijd beter. De CO2-uitstoot van kip is bijvoorbeeld kleiner dan die van kaas. Kies ook eens voor een plantaardig alternatief zoals peulvruchten.

Recepten met peulvruchten

Fabel 4: kapotte kleding is niet te recyclen

155x155

Ook als je kleding kapot is mag je het in de kledingcontainer gooien. Je gescheurde kleren of oude handdoeken zijn vaak goed te recyclen. Jaarlijks verdwijnt zo’n 169 miljoen kilo kleding via het restafval in de verbrandingsoven. Zonde!

Kleding inzamelen

Fabel 5: de eco-knop wast niet zo zuinig

155x155

Hoewel een wasje met het eco-programma langer duurt is het toch zuiniger. De machine wast dan op lagere temperatuur en dat scheelt meer energie. Druk dus op de eco-knop van je (af)wasmachine en je geduld wordt beloond.  

Zuinig wassen

Fabel 6: isoleren is een dure rompslomp

155x155

Isoleren is makkelijker dan veel mensen denken. De spouwmuur kan je bijvoorbeeld al in een halve dag van buitenaf laten isoleren. Bij een tussenwoning kost dat ongeveer € 800,- en bespaar je zo'n €200,- per jaar op je energiekosten. Isoleren levert je juist geld op.

Zoveel kun je besparen

Fabel 7: wachten met zonnepanelen kopen

155x155

De afgelopen 10 jaar zijn zonnepanelen drie keer zo goedkoop geworden, maar de prijs daalt nu minder hard. Wachten is zonde want als je nu koopt en de btw terugvraagt heeft de investering een rendement die vergelijkbaar is met 6% op een spaarrekening.

Advies op maat zonnepanelen

Fabel 8: langzamer rijden maakt weinig verschil

155x155

Op snelwegen waar 100 kilometer per uur gereden mag worden is bijna 30% minder stikstofoxide-uitstoot dan op 130-kilometerwegen. Het verlagen van de maximumsnelheid verlaagt dus fors de CO2-en stikstofdioxide-uitstoot van auto’s. De auto laten staan is nog beter natuurlijk.

Fiets, ov of auto

Fabel 9: lang doen met je oude koelkast loont

155x155

Sommige stroomverbruikers in huis zijn de afgelopen jaren veel zuiniger geworden. Dat geldt voor koelkasten, vriezers en wasdrogers. Een A+++ koelkast is al twee keer zo zuinig als eentje met label A+. Lang doen met je oude koelkast is dus een afrader.

Repareren of vervangen

Fabel 10: alle verpakkingen zijn slecht voor het milieu

155x155

Een zinloze verpakking is zonde, maar als het beschermt tegen beschadiging of bederf heeft het wel nut. Als je iets anders moet weggooien kan dat een grotere impact hebben dan de verpakking zelf. Bijvoorbeeld het plasticje om de komkommer.

Meldpunt verpakkingen

Fabel 11: keurmerken zijn niet te vertrouwen

155x155

Er zijn heel veel keurmerken, logo’s en labels. Milieu Centraal selecteerde 11 topkeurmerken waar je op kunt bouwen. Ze voldoen aan strenge eisen, betrouwbare controle en geven duidelijke informatie. Je helpt milieu, mens en dier als je een product met een topkeurmerk koopt.

Check het plaatje

Fabel 12: korter douchen vanwege waterschaarste

155x155

Minder lang douchen is goed voor het milieu omdat je zo minder warm water gebruikt. In Nederland hebben we geen waterschaarste, maar warm water kost 50 keer meer (fossiele) energie dan koud water. Douche dus maximaal 5 minuten.

Korter douchen

Fabel 13: Afval scheiden heeft geen zin

155x155

85% van het afval kan gerecycled worden en levert dan nieuwe grondstoffen op. In Nederland zitten we nu op 53% dus er is nog genoeg winst te behalen. Gescheiden ingeleverd afval is goedkoper te verwerken tot nieuwe grondstoffen dan vanaf één grote hoop. 

Wat hoort in welke bak?

 
 
  

10 oktober 2017 Dag van de duurzaamheid

dag-van-de-duurzaamheid-2017

De Dag van de Duurzaamheid vindt plaats op dinsdag 10 oktober 2017.

Door heel Nederland vinden, voor het negende jaar, duizenden duurzame activiteiten plaats, georganiseerd door particulieren, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden.

Samen laten we op deze dag zien dat duurzaamheid noodzakelijk, inspirerend en winstgevend is.

 

lees verder

Natuurlijke en eco producten: verzorging & schoonmaak

 

Natuurlijke en eco producten: verzorging & schoonmaak

BigGreenSmile: van make-up en verzorgingsproducten tot ecologische schoonmaakmiddelen en baby-producten. Het is een van de grootste webwinkel van natuurlijke en biologische producten in Nederland en België.

Zij bieden een brede keuze van duurzame, natuurlijke en milieuvriendelijke producten aan. Ze breiden continue het assortiment uit en dit doen we sinds 2012.

Verzorging
Body & Bad
Natuurlijke Haarverzorging
Make-up & Parfum
Moeder & Baby
Mannen
Gezondheid
Schoonmaak
Cadeau & Travel
Welke reden je ook hebt om een natuurlijke product te kopen - is het om een ethische, gezondheid of levensstijl keuze - op BigGreenSmile weten we hoe belangrijk het is om een merk te kopen dat je vertrouwt.

Een klantenservice met een glimlach
Wij willen jouw nummer één zijn voor je natuurlijke en biologische cosmetica producten, ecologische schoonmaken en babyproducten.

Naar Big Green Smile

Assortiment

Code rood! De president van Brazilië probeert enorme stukken beschermd Amazonewoud te verkopen aan corrupte zakenlieden in ruil voor politieke gunsten

Code rood! De president van Brazilië probeert enorme stukken beschermd Amazonewoud te verkopen aan corrupte zakenlieden in ruil voor politieke gunsten 

het meest recente stuk was half zo groot als Duitsland! Maar er is een manier om hem tegen te houden. Hij bevindt zich al in een crisis: zijn populariteit is ongelooflijk laag en hij wordt voortdurend belaagd door de media, vanwege corruptie en het vernielen van het milieu. Komende week zal hij de Algemene Vergadering van de VN voorzitten en proberen de media weer voor zich te winnen. Laten wij roet in het eten  en ook in New York verschijnen, met twee miljoen handtekeningen en een stunt die de krantenkoppen haalt. Zo sturen we hem naar huis te sturen met slechts één optie om zijn politieke carrière te redden: 

ophouden het Amazonewoud te vernielen.

Laat Brazilië het Amazonewoud niet vernielen!

Het Amazonewoud is een levend mirakel. Het huisvest een op de tien soorten op aarde, produceert meer dan 20% van onze zuurstof en is essentieel om de klimaatverandering tegen te houden. Maar momenteel zijn dit onmisbare ecosysteem en zijn inheemse bevolking het slachtoffer van een vies politiek spelletje. President Temer verkoopt stukken regenwoud voor houtkap en industriële landbouw, om zo aan politieke populariteit te winnen bij machtige zakenlieden en Congresleden. Hij heeft hun bescherming nodig omdat hij historisch impopulair is en er een corruptieonderzoek tegen hem loopt! Wetenschappers zeggen dat dergelijke maatregelen een catastrofale crisis kunnen ontketenen voor het hele Amazonewoud -- ze waarschuwen dat het hele ecosysteem van het regenwoud in elkaar zou kunnen zakken! Brazilië zal in de belangstelling staan wanneer de bijeenkomst van VN-leiders over enkele dagen begint. Wij zullen alle registers opentrekken in New York om de bescherming van het Amazonewoud bovenaan de agenda te plaatsen telkens Temer zijn gezicht laat zien. Meer dan 900.000 Brazilianen hebben de petitie al ondertekend --

laten we hun indrukwekkende campagne steunen:

Laat Brazilië het Amazonewoud niet vernielen!

de Nederlandse Voedsel- Warenautoriteit (NVWA) valt onder Economische Zaken en niet onder volksgezondheid, daardoor is winst belangrijker dan gezondheid

kippen

Het meest recente voedselschandaal, waarbij eieren die besmet waren met het illegale insecticide fipronil in de winkels lagen, maakt pijnlijk duidelijk dat het toezicht op de voedselveiligheid in ons land faalt.

Vermoedelijk is de consument al een jaar lang blootgesteld aan fipronileieren. En toen het schandaal eenmaal aan het licht kwam, werden we keer op keer verkeerd voorgelicht over welke eieren we veilig konden eten.

“Eet gerust je eitje, over een paar dagen laten we je weten of hij niet toch gevaarlijke gehaltes fipronil bevatte.” Dit advies gaf de Nederlandse Voedsel- Warenautoriteit (NVWA) ons als consumenten toen bleek dat er op grote schaal gebruik was gemaakt van een verboden bestrijdingsmiddel bij eierproducenten. Dat advies lijkt meer ingegeven door het willen beschermen van de eierproducenten, dan door het willen beschermen van de volksgezondheid.
We hebben in Nederland een groot probleem

De NVWA, dé toezichthouder die moet waken over de voedselveiligheid en onze gezondheid, schiet al jarenlang tekort in haar taak. Keer op keer kiest zij de kant van bedrijven in plaats van burgers. Winst lijkt belangrijker dan welzijn. Dat klinkt absurd, maar is niet zo vreemd als je beseft dat de NVWA onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van ECONOMISCHE zaken valt. Hierdoor staat de NVWA continu onder druk om de economische belangen van bedrijven af te wegen tegen de publieke belangen van voedselveiligheid en volksgezondheid.

Dat is natuurlijk van de zotte! Het ministerie van Economische Zaken heeft als voornaamste taak de promotie en bescherming van het Nederlandse bedrijfsleven, en vindt dat bedrijven vooral niet te veel last moeten hebben van regels en inspecties. Dit staat natuurlijk vaak haaks op de belangen van consumenten en hun gezondheid. Het gevolg van deze belangenverstrengeling is dat onze gezondheid continu wordt afgewogen tegen de (winst)belangen van het bedrijfsleven. Onze gezondheid delft daarbij vaak het onderspit. Want denk maar na: negatieve publiciteit of hoge boetes voor Nederlandse voedingsbedrijven zou hun reputatie kunnen schaden en nadelige gevolgen kunnen hebben voor hun reputatie en winstgevendheid.

De NVWA schiet al jaren tekort in het adequaat beschermen van consumenten

Door politieke spelletjes, fusies en bezuinigingen is de NVWA de afgelopen jaren ontzettend uitgekleed. Doordat de NVWA onder Economische Zaken valt, is haar onafhankelijkheid bovendien niet gegarandeerd. De NVWA staat onder druk om niet al te streng te zijn en bedrijven een handje boven het hoofd te houden. Consumenten betalen daarvoor de prijs met hun gezondheid. Dat is natuurlijk de omgekeerde wereld. Het mag niet zo zijn dat de NVWA continu in een spagaat wordt gedwongen, waarin zij een afweging moet maken tussen de volksgezondheid en voedselveiligheid aan de ene kant en belangen van bedrijven aan de andere kant.

Verschillende vooraanstaande instituten hebben dit probleem onderkend en opgeroepen tot verandering:

De evaluatiecommissie Q-koorts die onderzoek deed naar de uitbraak en afhandeling van de Q-koorts in Nederland, stelde in 2010 al: "Om een werkelijke autoriteit te worden dient de nVWA op enige afstand van de ministers (ministeries) te worden geplaatst."De Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) stelde in haar rapport 'Risico's in de vleesketen' in 2014: "Het toezicht is onvoldoende risicogericht en de handhaving is zwak." en "De handhaving van voorschriften over voedselveiligheid is zwak en niet consistent."Pieter van Vollenhoven stelde, naar aanleiding van de fipronilcrisis: "Bij bedrijven staat het economisch belang al snel voorop. De NVWA zou moeten opkomen voor het publieke belang, de voedselveiligheid. Helaas is de inspectie in de praktijk geen voedselwaakhond, maar een verlengstuk van het economisch beleid.''

Het is duidelijk dat ondanks meerdere waarschuwingen en oproepen tot verbetering de NVWA een tandeloze waakhond is. Terwijl wij als consumenten recht hebben op een strenge, sterke en onafhankelijke toezichthouder.

Laten we ons samen sterk maken en het tij keren!

Wij willen dat de NVWA een onafhankelijke, strenge en sterke toezichthouder wordt. Een échte toezichthouder op voedselveiligheid die er niet voor terugdeinst om bedrijven aan te pakken die de wet overtreden. Het kan daarom niet zo zijn dat de toezichthouder die over onze gezondheid moet waken, onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van ECONOMISCHE zaken valt. Daar moet zo snel mogelijk een einde aan komen!

Wij roepen daarom de politiek op om van de NVWA de onafhankelijke, strenge en sterke toezichthouder te maken waar wij recht op hebben en daarbij de logische eerste stap te zetten:
Geef onze gezondheid voorrang over de winsten van bedrijven!

Haal de NVWA weg bij het ministerie van Economische Zaken

Subcategorieën

deeleconomie gids

deeleconomie

Het is niet erg efficiënt om een auto te hebben die we maar een uur per dag gebruiken, of een boormachine die we maar vijf minuten per maand gebruiken. We zijn nu met zeven miljard mensen teveel om iedereen een auto, en een boormachine te laten bezitten. We willen wel over een boormachine kunnen beschikken als we die nodig hebben. Dat kan in de deeleconomie   De oplossing is onze welvaart met elkaar delen en toegang tot middelen en mensen boven bezit stellen. We moeten dan namelijk meer samen doen, overleggen en oplossingen vinden. Oplossingen die er toe leiden dat we het met z'n allen beter hebben in tegenstelling tot oplossingen om zelf meer te hebben.

Over de hele wereld inmiddels mensen op steeds grotere schaal aan het delen. Auto's, boeken, hulp, tips, slaapplaatsen, gereedschap en ga zo maar door. De mensen die het delen mogelijk maken zijn steeds vaker slimme ondernemers die onze overvloed voor iedereen toegankelijk maken met mooie websites en handige apps. We proberen hier de ontwikkelingen te volgen en zetten de mooiste initiatieve op een rij.

 

Een aantal voorbeelden van de nieuwe deeleconomie:

croqqer

broodfonds

zwerfboeken

mywheels autodelen

lenen bij de buren

thuisafgehaald

 

Joomla SEF URLs by Artio

Groen.Duurzaam facebook agenda

Groen.Duurzaam facebook

Our website is protected by DMC Firewall!