Groen.Duurzaam evenementen

deeleconomie

deeleconomie gids

deeleconomie

Het is niet erg efficiënt om een auto te hebben die we maar een uur per dag gebruiken, of een boormachine die we maar vijf minuten per maand gebruiken. We zijn nu met zeven miljard mensen teveel om iedereen een auto, en een boormachine te laten bezitten. We willen wel over een boormachine kunnen beschikken als we die nodig hebben. Dat kan in de deeleconomie   De oplossing is onze welvaart met elkaar delen en toegang tot middelen en mensen boven bezit stellen. We moeten dan namelijk meer samen doen, overleggen en oplossingen vinden. Oplossingen die er toe leiden dat we het met z'n allen beter hebben in tegenstelling tot oplossingen om zelf meer te hebben.

Over de hele wereld inmiddels mensen op steeds grotere schaal aan het delen. Auto's, boeken, hulp, tips, slaapplaatsen, gereedschap en ga zo maar door. De mensen die het delen mogelijk maken zijn steeds vaker slimme ondernemers die onze overvloed voor iedereen toegankelijk maken met mooie websites en handige apps. We proberen hier de ontwikkelingen te volgen en zetten de mooiste initiatieve op een rij.

 

Een aantal voorbeelden van de nieuwe deeleconomie:

croqqer

broodfonds

zwerfboeken

mywheels autodelen

lenen bij de buren

thuisafgehaald

 

ProviandRuilkast

Geschreven door Redactie. Gepost in deeleconomie gids

ProviandRuil kastRuim een derde van ons eten wordt weggegooid, terwijl zat mensen naar voedselbanken moeten, omdat ze niet rond kunnen komen door de economische crisis in ons land Dit vond Anne Marie Verkade-Diphoorn tegenstrijdig en daarom begon ze www.ProviandRuil.nl, een Facebookpagina waar mensen eten dat ze te veel hebben gekocht, gekookt of gekweekt kunnen ruilen met elkaar.
Dat is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook nog eens gezellig en mensen dragen bij aan de oplossing van een wereldgroot probleem: de voedselverspilling. Behalve een Facebook-pagina is er ook een ProviandRuil-groep op Facebook.
Later en vele ruilgroepen over heel Nederland veder, ontwikkelde ze een mobiele ProviandRuilkast die dagelijks op de oprit van haar woning staat. Anne Marie Verkade vertelt: “Terwijl ik de kast op mijn oprit aan het verven was, kreeg ik al veel leuke reacties en zetten de buren er al filterkoffie in die ze niet meer gebruikten omdat ze ‘Espresso-apparaat’ hadden gekocht. Ook auto’s stoppen en kijken met verwondering naar de voorraadkast. Iedereen heeft wel eens wat ‘over’. Wat is er nou leuker dan je overbodige voorraad te ruilen voor andere goederen? Je potje jam voor een een zelfgekweekte pompoen, je verse eieren voor een brood uit eigen oven, je witte wijn voor een fles rode?”
Anne Marie nodigt Tilburgers uit om voedsel dat ze ‘over’ hebben te doneren en/of te ruilen voor iets van dezelfde waarde in de ProviandRuilkast op de Maalbergenstraat 25 te Tilburg (wijk Reeshof). Op www.proviandruil.nl worden nieuwtjes, bewaartips en ruilbeurzen gegeven. Via deze site vinden de bezoekers ook een Google Map met de ruilgroepen in Nederland waaronder Tilburg. Hier kunnen mensen gratis lid van worden.

ProviandRuil.nl

Voedsel delen - Foodsharing.nl | Geldloos Leven

Geschreven door Redactie. Gepost in deeleconomie gids

voedsel delenEen nieuw initiatief om voedsel te delenFoodsharing.nl is een online plek waar mensen overgebleven eten aanbieden. Het gaat meestal om voedsel dat nog prima te eten is maar de persoon die het deelt, niet wilt hebben. Het is vooral bedoeld om voedselverspilling tegen te gaan. Voor mensen die zonder geld leven of geld willen besparen kan dit een prima uitkomst zijn. Dus sla je slag!

Online voedsel delen is een initiatief dat eerder al in Duitsland begon. Het is daar een zeer goedlopend platform dat begonnen is door een dumpster diver. In Nederland staat het idee nog in de kinderschoenen.

het gezamenlijk delen van een koe

Geschreven door Redactie. Gepost in deeleconomie gids

mijnkoejouwkoeEen eigen koe op mijn flatje 5 hoog, dat zal niet lukken. Maar een koe delen, samen met goede vrienden, familie, buren of met een groep gelijkgestemde liefhebbers is wel erg leuk. U leert er heel veel van, het maakt eten ineens weer een stuk spannender en het is een manier van uw verantwoordelijkheid nemen voor uw eigen eten, dierenwelzijn en ga zo maar door. Het enige wat ervoor hoeft te doen is een groep gelijkgestemden bij elkaar zoeken. En als u dat liever heeft kan mijnkoejouwkoe dat voor je regelen. Mijnkoejouwkoe is een soort adoptiesysteem, waarbij je het eindprodukt thuis afgeleverd krijgt.U begint met een kalf en eindigt met een volwassen koe en daarna geweldig vlees. Uiteraard blijft het kalf gewoon bij de boer en blijft de boer - als terzake kundige - ook verantwoordelijk voor de dagelijkse zorg en het welzijn van het dier.

Meer informatie op Mijnkoejouwkoe

zOem is deelvervoer met elektrisch auto’s

Geschreven door Redactie. Gepost in deeleconomie gids

 

Deelvervoer

De gemiddelde auto staat heel veel stil; maar liefs 96% van de tijd.  Dit kan veel efficiënter, leuker en goedkoper. Door verschillende typevervoersmiddelen te delen.

Reserveren doe je via smarttphone of PC zo krijg je eenvoudig toegang tot verschillende vervoersmiddelen. Je betaald alleen voor de tijd dat je gebruik maakt van een zOemvoertuig. Deelvervoer auto’s hebben eigen gratis parkeerplaatsen met oplaadpaal.

Deelvervoer = minder blik op de weg

Elektrisch rijden

100% elektrisch voertuigen hebben 0,0% vervuilende uitlaatgassen en worden geladen met duurzaam opgewekte energie. Elektrische auto’s zijn veel stiller dan brandstofauto, ze maken een licht zOemend geluid.

Opladen

100% Elektrisch voertuigen hebben een bereik van maximaal 120 km.  Is je accu bijna leeg dan kun snelladen,  zo heb je in 10 minuten 40% erbij. Er zijn zo’n 30 snelladers in Nederland.

Na elke Zoem rit laad je het voertuig zich weer op bij een oplaadpaal. Dit gaat heel eenvoudig door een stekker te tussen de oplaadpaal en auto. 

Naar Zoem

Zie ook:

 Een eigen auto; onzinnig, onnodig duur, en er zijn talloze slimme oplossingen.

Deel je kookkunsten

Geschreven door Redactie. Gepost in deeleconomie gids

thuisafgehaaldKoken is je hobby, je kunt nu je kookkunsten delen met mensen bij je in de buurt. Met mensen die zelf niet zo goed meer kunnen koken, bijvoorbeeld een blinde mevrouw of een alleenstaande man, maar ook zomaar omdat het leuk is. Je leert mensen kennen uit je eigen buurt, Je kunt je kookkunsten delen. Ga eens op culinaire ontdekkingstocht in je eigen buurt. Deel, proef en geniet! Woon je net in een dorp of stad, dan is dit een mooie manier van inburgeren:

Bijvoorbeeld:

QuirinekooktvoorDrunen

Hoi, ik ben Quirine, 27 jaar en woon in Drunen. Ik kook voornamelijk simpele gerechten. Ben nog een beginner, zowel hier als in de keuken.

Martijn&Jose's keuken

Hallo, wij zijn Martijn en José. We houden heel erg van koken! De franse keuken is onze favoriet, maar we maken van alles, als het maar lekker is. Kom proeven!
We koken veel biologisch en maken alles zelf.. saus uit pakjes.. bouillon blokjes.. allemaal uit den boze. Afhaalverzoekjes als we niks aangeboden hebben vinden we trouwens erg leuk!

 

De site: thuisafgehaald

Liften via internet

Geschreven door Redactie. Gepost in deeleconomie gids

lifsterLiften en gratis of goedkoop meereizen.
Er zijn vast wel mensen die naar dezelfde plaats reizen als waar jij heen wilt. Soms kun je gratis mee, soms tegen gedeelde kosten, meestal ben je een stuk goedkoper uit.Vaak is het ook gezelliger. Heel wat 50tigers hebben in hun jonge jaren door Europa gelift en hebben daar nog steeds de wildste en mooiste herinneringen aan.
Met de duim omhoog langs de snelweg waar de film Turks Fruit mee begint is vervangen door een zoektocht op internet:

 

 

We hoeven niet alles te hebben

Geschreven door Redactie. Gepost in deeleconomie gids

Alles wat je nodig hebt zelf kopen en in je schuur opbergen is pure verspilling. Koop een paar goede spullen en verhuur deze. Wat je mist huur je zelf.

We zijn groot gebracht met het idee dat we alles zelf moeten hebben. Kopen, kopen, kopen. Als gevolg daarvan staan er schuren vol met elektrische boren, grasmaaiers, zaagmachines, bladblazers en noem maar op, terwijl 2 deuren verderop hetzelfde staat en we deze spullen maar af en toe nodig hebben.
Het is niet alleen duur, maar we kunnen op deze manier niet door gaan. We vernietigen het milieu en bovendien beginnen de grondstoffen op te raken. De kwaliteit van deze spullen is bovendien bedroevend laag. Ze zijn slechts gemaakt om een paar keer te gebruiken.
Internet maakt het mogelijk om contact te leggen tussen mensen die een apparaat graag willen gebruiken en mensen in de buurt die het hebben. 


Een greep uit wat je allemaal met elkaar kan delen:

Gereedschap: Boor, schuurmachine, kettingzaag, tapijtreiniger en de rest van je gereedschapskoffer (heb je ook altijd iedere schroevendraaier behalve die ene die past?)


Feest: thuistap, statafels, stoelen, feestkleding, decoratie, verlichting, trampoline, zakloopzakken, Tuin: Barbecue, heggeschaar, grasmaaier, grondboor, Sport: Ski's, snowboard, kano, tennisracket, jeux de boules, voetbal, etc,

Reizen/camperen: Tent, luchtbed, pomp, backpack, vervoer: fiets, boot, Electronica: Spelcomputer, beamer (voetbal!), adapters, mobieltje ( tijdelijk als 'ie in de wc/gracht/je bier is gevallen?).

Cultuur/vermaak: boeken, dvd's, schilderijen, beelden

 

Er zijn een aantal sites:

Hurenvanburen

Hurenvanburen beoogt op laagdrempelige wijze een groep personen bij elkaar te brengen, die hun goederen of diensten ter beschikking willen stellen aan anderen.

De website van Hurenvanburen is voor iedereen vrij toegankelijk die aan deze algemene voorwaarden en aan de netiquette voldoet.

Zonder registratie is het mogelijk om van alle functionaliteiten van de huurzijde van de website gebruik te Zodra de gebruiker wenst te verhuren moet deze zich gratis registreren. Met het aanmaken van het account kunnen 10 gratis advertenties geplaatst worden, al dan niet met foto’s.

Waarom zou ik van mensen uit mijn buurt huren? 

Er zijn verschillende redenen

  • de verhuur door particulieren stukken goedkoper dan die van een bedrijf.
  • gemak omdat je het meestal lopend kan ophalen
  • Bovendien leer je mensen in je wijk kennen.

Wat kost me het gebruik van de site?

Hurenvanburen is geheel gratis ze leeft van adverteerders en sponsoren.

Waarom verhuren je buurtgenoten zijn of haar spullen?

Er zijn verhuurders die het uitsluitend en alleen voor het geld doen. Anderen doen het voor de gezelligheid. Want je leert zo wel veel mensen uit je buurt kennen. Weer anderen doen het om de lol. Ach zoveel mensen zoveel redenen om te verhuren.

Hoe wordt de verhuurprijs bepaald ?

De Dag(huur)prijs is afhankelijk van de vraag en aanbod. Als de dagprijs te hoog is zal het object niet worden verhuurd. Is de dagprijs te laag dan wordt het goed verhuurd maar doet de verhuurder zichzelf te kort. Met andere woorden huurder en verhuurder moeten als ondernemer denken.  
 

Naar Hurenvanjeburen

 

Joomla SEF URLs by Artio
348b265adefeac6d196eaafdd9e82f34cf1c996a438db02a0595718c6eaafdd9e82f34cf1c996afc334c15a4db2fea7b7f67cf458785e5ac0d1de1e93ec280348b265adefeac6d19b2b94cde38e30ec534438db02a0e25bc58a63b6e96f63ed72
Our website is protected by DMC Firewall!