Met de postcoderoosregeling, kwam voort uit het Energieakkoord, burgers zouden samen zonne-energie kunnen uitbaten met een korting op de energiebelasting van ongeveer 7 cent.
Voorwaarde was dat alle participanten in het project wonen in de postcoderoos, de aangrenzende postcodegebieden om de zonnepaneelinstallatie.
Vanuit de sector kwam er veel kritiek op de regeling. Het zou grotere projecten moeten stimuleren, maar bijkomende kosten en forse administratieve verplichtingen maken renderende projecten moeilijk.Later bleek dat er twee maal BTW wordt geheven, de tweede BTW heffing gaat over de vergoeding voor geleverde stroom. De coöperatie levert stroom aan een energieleverancier en ontvangt daarvoor een vergoeding. Die laatste zorgt dat de stroom bij deelnemers terecht komt. Over de vergoeding moet BTW worden betaald. Maar ook na de brief van EZ bleef er onduidelijkheid bestaan omdat niet duidelijk is over welk deel van de energieopwek BTW moet worden betaald.

Minister Kamp heeft in zijn brief aan de Tweede Kamer inzake de postcoderoosregeling het probleem van de postcoderoos nog steeds niet opgelost.Als het om duurzame energie gaat, dan ligt minister Kamp vooral dwars en werpt problemen op. De mensen die werken aan duurzame energie zijn zo gedreven dat ze steeds weer tot nieuwe oplossingen komen. Onlangs zijn er weer 2 succesjes geboekt ODE / E-decentraal hebben helder gekregen dat het mogelijk moet zijn om de opwekking en levering van energie zodanig te structureren dat er maximaal één keer BTW wordt geheven. Ook is het gelukt om draagvlak te krijgen voor het oprekken van de gegarandeerde termijn van de energiebelastingkorting van 10 jaar naar 15 jaar. Hoewel dit twee stappen voorwaarts zijn, helpen deze onvoldoende om tot een acceptabel rendement te komen. Zonder acceptabel rendement (van tenminste 4 à 6%, afhankelijk van het risico) gaat de postcoderoos geen wezenlijke bijdrage leveren aan het behalen van de doelstellingen uit het energieakkoord.
Er moet dus nog meer gebeuren.Ondertussen geeft.

Zonneenergie blijkft hierdoor vooral aantrekkelijk voor partikuliere koophuizen en energiebedrijven. Huurders kunnen geen kant op. Maar ja, dat zijn ook geen VVD kiezers. De VVD ontkent bovendien de klimaatverandering. VVD minister Kamp loopt dus geen stap harder dan nodig

Doe de dakcheck

 

0
0
0
s2smodern

Groen.Duurzaam facebook agenda

Groen.Duurzaam facebook

Our website is protected by DMC Firewall!