1 miljoen handtekeningen burgerinitiatief 'Stop TTIP' nu nog 2000 nodig

 

Goed nieuws! Meer dan een miljoen mensen in heel Europa hebben in de afgelopen twee maanden een zelf-georganiseerd Europees burgerinitiatief ondertekend tegen de handelsakkoorden tussen de Europese Unie en Noord-Amerika. De omstreden verdragen (TTIP en CETA) geven internationale bedrijven ongekende kracht en vormen een bedreiging voor de democratie, de rechtsstaat en de bescherming van het milieu en consumentenrechten. Het verdrag zal mogelijk leiden tot vrije toegang voor producten die op dit moment niet zijn toegestaan in de EU. Toekomstige verbeteringen van beleid zullen bemoeilijkt worden, omdat beleid en regelgeving in overeenstemming met Noord-Amerika tot stand zal moeten komen. Bovendien kunnen bedrijven straks mogelijk een klacht indienen als ze kunnen aantonen dat politiek beleid tot economische schade leidt. Dat kan overheden op een flinke schadeclaim komen te staan. En dit alles wordt achter gesloten deuren onderhandeld.

Ondanks dat de miljoen handtekeningen zijn gehaald, gaat het verzamelen van handtekeningen door! Nederland heeft nog 2.000 handtekeningen nodig om te voldoen aan de criteria van het burgerinitiatief. Heb jij nog niet getekend? Teken nu>>

foodwatch Nederland: Mogen we op jou rekenen?

 
 
 
Meld je aan als foodwatch-donateur!
Beste foodwatcher,

Eten en drinken. Een veelbesproken onderwerp dat iedereen aangaat. Een onderwerp waar je dagelijks mee te maken hebt en ook dagelijks keuzes in maakt. Maar hoe kun je voor jezelf (en voor je kinderen) weloverwogen keuzes maken als eerlijke en transparante informatie ver te zoeken is? Onleesbare etiketten, misleidende marketing, discutabele E-nummers en andere toevoegingen, en voedselschandalen die elkaar in een rap tempo opvolgen. Ze illustreren allemaal dat ons voedselsysteem hoognodig moet veranderen. Het gros van de producten in de supermarkt is bovendien te zoet, te zout of te vet. De kosten daarvoor betalen we als samenleving, in de vorm van stijgende zorgkosten door hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. foodwatch, jouw voedselwaakhond, pakt dit soort misstanden rond voedsel aan. We willen jou de vrijheid teruggeven om zélf een weloverwogen keuze te maken, op basis van alle informatie die je daarvoor nodig hebt.

We komen op voor het recht van consumenten op eerlijk, veilig en gezond voedsel. We stellen misstanden in de voedselindustrie aan de kaak en eisen oplossingen die consumenten echt beschermen. Ook dit jaar hebben we deze rol weer met succes kunnen vervullen. Zonder ons zou je misschien wel nooit hebben geweten op welke manieren je dagelijks wordt misleid in de supermarkt. Ook was de discussie over kindermarketing voor onverantwoorde producten niet zo sterk aangewakkerd als onze acties niet tot Kamervragen hadden geleid. Zonder ons werk zou de overheid niet op het matje zijn geroepen over hun intransparantie houding rondom voedselschandalen. En mogelijk had je nog niet geweten welke verborgen dieren er in producten als vruchtensap, chips, of olijfolie kunnen zitten.

Groeiende beweging
Hoe klein we ook zijn, de foodwatch-beweging is groeiende, en daar heb jij aan meegewerkt!
In 2014 hebben tot nu toe..
..ruim 50.000 consumenten hun handtekening gezet voor eerlijk, veilig en gezond voedsel
..28.000 likes op Facebook
..ruim 26.000 consumenten gestemd tijdens onze Gouden Windei verkiezing
..16.500 mensen besloten ons te volgen via Twitter
..in totaal 55.000 mensen zich aangemeld als nieuwsbriefabonnee
Dankzij deze achterban kunnen we effectief druk uitoefenen op de machtige voedselindustrie. De overheid kan niet meer om ons heen. En media weten foodwatch uitstekend te vinden als er weer eens iets mis is met ons dagelijkse voedsel. Maar helaas is ons team nog te klein om alle relevante en urgente onderwerpen op te pakken. Wil jij ons helpen nog meer invloed uit te oefenen? Steun ons dan ook financieel!

>> Ja, ik word foodwatch-donateur!  

Volstrekt onafhankelijk
foodwatch is een kleine organisatie met een groot bereik. We zijn volstrekt onafhankelijk van overheden en de voedselindustrie, wat helaas niet voor veel organisaties te zeggen valt. Alleen op die manier kunnen we ons werk blijven doen; opkomen voor jouw rechten en gezondheid. Je kunt er op vertrouwen dat wij jouw belangen altijd voorop zullen stellen. Maar onze plannen vergen een lange adem en we zouden nog veel meer kunnen bereiken als we daartoe de middelen hadden. Daarom willen we je vragen; Vind jij ons werk belangrijk? Meld je dan aan als donateur! Zo kun je helpen ons toekomstige werk veilig te stellen.

Klein team
Onze onafhankelijkheid is uitermate belangrijk, maar het is niet makkelijk. We werken met een klein team (3.4 fte en 2 vrijwilligers) in een klein kantoortje in Amsterdam. Daar vechten we met een klein budget voor transparantie in de voedselindustrie; een miljardenindustrie die met succes voor haar belangen lobbyt. Helaas moeten we door onze beperkte capaciteit ook regelmatig nee zeggen en onderwerpen laten liggen. We zouden dan ook ontzettend graag ons team willen uitbreiden. Op die manier zouden we meer onderzoek kunnen doen en meer campagnes kunnen voeren. Maar zonder jouw steun zijn we nergens. Daarom wil ik je vragen of we op jouw kunnen rekenen om ons werk te steunen als donateur. Zo werken we samen voor jouw recht op eerlijk, veilig en gezond voedsel.

>> Ja, ik meld me aan!

Alvast hartelijk dank en met vriendelijke groet,

 

Hilde Anna de Vries
Directeur
Stichting foodwatch Nederland



 
 
 
foodwatch Nederland
Fizeaustraat 23
1097 SC Amsterdam
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

 

Meatfree monday: maissalade metfeta en munt


vleesloos

INGREDIENTEN 2 PERSONEN

 

300 tot 450 g rauwe of gekookte maiskorrels (4 tot 6 kolven) 1 grote of 2 middelgrote rijpe tomaten, in vrij kleine stukjes 110 g feta, verkruimeld 3 el extra vergine olijfolie 30 g verse munt, gehakt zout en versgemalen zwarte peper

 

 

 

Voorbereiding

Gebruik bij voorkeur verse mais; verse mais is veel lekkerder dan mais uit blik. Zelf mais in maisvelden plukken is af te raden, deze mais is meestal bedoeld als veevoer en niet echt lekker.

 

Bereidingswijze

Doe de mais, tomaten en kaas in een slakom. Besprenkel met olijfolie en meng.
Voeg de munt toe en meng deze erdoor. Proef en voeg zout en peper toe. De verse munt kun je ook vervangen door basilicum.

 

 

 

 

 

microplasticdeeltjes in honing

bijenDe Keuringsdienst van Waarde heeft een aantal honingmerken laten testen op de aanwezigheid van microscopische kunststofdeeltjes. Vijf verschillende honingmerken zijn getest op de aanwezigheid van microscopische kunststofdeeltjes. Het gaat om de Albert Heijn Bio Bloemenhoning, De Traay Bloemenhoning, Langnese Goudhelder honing, Albert Heijn Bloemenhoning en De Traay Zonnebloemhoning. Van deze vijf merken hebben de Bio Bloemenhoning van Albert Heijn en de Zonnebloemhoning van De Traay een EKO-label.
Alle onderzochte honingmerken bevatten kleine deeltjes kunststof. Gemiddeld zijn er 210 deeltjes per kilo honing teruggevonden. De bron van de kunststofdeeltjes in de honing en de eventuele risico's voor de volksgezondheid zijn niet onderzocht. De deeltjes kunnen op een of meerdere stappen in de productieketen (van bijenkorf tot verpakkingsfase) onbedoeld worden geïntroduceerd. Opvallend is dat de honingmerken met een EKO-label gemiddeld meer plastic bevatten dan de merken zonder EKO-label.

Stop de mierzoete misleiding! Geef Coca Cola een duwtje in de rug!

 

Woensdag 1 oktober  stond het foodwatch-team bij het hoofdkantoor van Coca Cola in Rotterdam om het Gouden Windei 2014 uit te reiken; dé prijs voor het meest misleidende product. Maar de frisdrankgigant weigerde de prijs in ontvangst te nemen. Sterker nog: Coca Cola stelt zich niet in de kritiek van foodwatch te herkennen. Ouders moeten maar de achterkant van de verpakking lezen, vindt de woordvoerder. Ofwel: de oprecht kritische stem van de consument wordt niet serieus genomen! Een gemiste kans, vindt foodwatch.

Coca Cola kan een mooie voorbeeldrol spelen in het kindermarketingdebat. Help mee 's werelds grootste frisdrankproducent te overtuigen om te stoppen met het misleiden van ouders en de kindermarketing voor het mierzoete kinderdrankje Capri-Sun. Teken de e-mailactie>>


>>Naar de e-mailactie  

Ruim 26.000 consumenten brachten hun stem uit tijdens de Gouden Windei verkiezing. Meer dan 10.000 consumenten stemden op Capri-Sun Multivitamin. Geen wonder: Eén zakje van 200 ml bevat bijna net zoveel suiker als een cola. Toch promoot Coca Cola het drankje actief richting kinderen en geeft het onterecht een verantwoord imago richting ouders door vitamines toe te voegen en te claimen 'drank met vruchtensappen en bronwater'.

 

Coca Cola draagt zo bij aan het overgewicht onder kinderen. Onverantwoord en niet van deze tijd! Eén op de zeven kinderen en jongeren in Nederland is namelijk te dik. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat kinderen die gesuikerde drankjes drinken, dikker zijn dan hun leeftijdsgenoten die dat niet doen. Onderzoek van VUmc toont bovendien aan dat Nederlandse kinderen meer frisdrank drinken dan kinderen uit andere Europese landen.

foodwatch vindt dat Coca Cola zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid moet nemen! Het bedrijf moet direct stoppen met deze mierzoete misleiding en kindermarketing.

Help mee Coca Cola te overtuigen. Geef ze het nodige duwtje in de rug. Teken nu.

 

>> Ja, ik teken nu!


Alvast hartelijk dank en met vriendelijke groet,

Het foodwatch team

P.S.: Hoe meer donateurs, hoe makkelijker het is om druk uit te oefenen op de industrie en de politiek. Word daarom vandaag nog donateur en vecht samen met ons voor jouw recht op eerlijk, veilig en gezond eten!

Rotterdam: fiets of wandel je eigen streekmaaltijd bij elkaar.

Zeven recepten en een wandel- en fietsroute langs winkels en bedrijven die heerlijke producten leveren uit de omgeving van Rotterdam.

Doorlopend tot Woensdag, 31 December 2014

Dit boekje, een initiatief van Rotterdam Info, bevat twee routes, een wandel- en een fietsroute. De routes voeren langs uiteenlopende winkels en bedrijven die producten leveren uit de omgeving van Rotterdam. In dit boekje vind je bovendien recepten waarin de lokale producten worden gebruikt. De ingrediënten kan je verzamelen tijdens je fiets- of wandeltocht.

Stadslandbouw is meer als een ‘hobby’, het maakt onderdeel uit van de hele samenleving. Mensen willen gezonder eten en weten waar hun voedsel vandaan komt. Dat heeft ervoor gezorgd dat er steeds meer stadslandbouw-initiatieven komen. Van bewoners die gezamenlijk verse groente en fruit in een moestuin verbouwen en schoolkinderen die leren waar hun eten vandaan komt tot een commerciële stadsboerderij en bedrijven aan de rand van de stad die leveren aan supermarkten of rechtstreeks aan consumenten. In de stad groeit het aantal winkels en restaurants die producten uit de regio bewerken en verkopen. Stadslandbouw is beter voor het milieu, zo maken de producten slechts een korte reis in plaats van een wereldreis. Bovendien wordt Rotterdam groener door deze initiatieven.

Wij wensen je veel plezier bij het verzamelen van de ingrediënten en: eet smakelijk!

Folder + route deel 1 

Folder + route deel 2

Meatfree monday: Venkelgratin

vleesloos

In dit recept worden de aardappelen en venkel rauw verwerkt, maar beetgaar voorkoken is absoluut noodzakelijk. De venkel kun je ook met een gesnipperd uitje en een knoflook uit de knijper even opbakken in olijfolie.
Dit gerecht wint aan smaak als je door de créme fraiche ook twee of drie eieren en twee teentjes knoflook uit de knijper mengt, breng het gerecht op smaak met kruidenzout. Je maakt dus eigenlijk een soort quiche zonder bodem.
Wil je het 100 % plantaardig, maak dan een notensaus van fijngehakte gemengde noten en paneermeel, 115 gram van elk. Strooi het mengsel over de schotel. Gebruik in plaats van de kaas en slagroom groentebouillon, amandel- of hazelnootmelk en maak op smaak met verse kruiden.


Deze ovenschotel begint met rauwe groenten, room en kaas en kan tot aan het bakken tot wel twee dagen van tevoren worden klaargemaakt; hij kan zelfs gebakken worden en tot twee dagen later worden opgewarmd. Een schaaf zorgt ervoor dat de plakjes aardappel allemaal even dik zijn, wat het geheim is van een goede bereiding van dit gerecht.

Andere groenten die je kunt gebruiken, zijn elke combinatie van zoete aardappelen, knolraap, knolselderij, koolrabi, winterpompoen, klis, bleekselderij, wortels of mierikswortel.

Verwarm de oven voor op 190 °C. Verwarm de creme fraiche in een pan en knijp er de twee teentjes knoflook boven uit.
Leg om en om laagjes aardappel, venkel en kaas in een ovenschaal en eindig met een laag kaas; bestrooi elke laag venkel en aardappelen met zout, peper en kruiden. Schenk de créme fraiche erover tot circa 3⁄4 van de vulling.
Zet de schaal in de oven en bak de schotel 45-60 minuten, tot de venkel-aardappelschotel gaar is (je kunt er gemakkelijk een scherp mes in steken) en de bovenkant mooi bruin is. Serveer direct of houd de schotel nog maximaal 30 minuten warm in de oven.

Benodigde tijd voor: 4 personen : ca. 35-40 minuten

Meatfree monday: Groene curry met koolrabi

Meatfree monday: Groene curry met koolrabi

vleesloosWat heb je nodig? (voor 4 personen)
1 koolrabi
1 courgette
250 gram sperziebonen 
2 kleine winterwortels
250 ml kokosmelk
1 zakje vegetarische groene currypasta
1 pakje Valess roerbakblokjes
400 gram basmati rijst
zonnebloemolie
eventueel: cassave kroepoek en verse koriander

Hoe maak je het?
Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing. Schil ondertussen de koolrabi, was de courgette, schil de winterwortels en snijd alles in blokjes. Verhit een beetje zonnebloemolie in een wok, voeg de Valess roerbakblokjes toe en roerbak de blokjes totdat ze licht verkleurd zijn. Voeg de sperziebonen toe en roerbak deze een paar minuten. Voeg daarna de koolrabi en de winterwortel toe en roerbak deze 5 minuten. Voeg tot slot de courgette toe en roerbak het groentemengsel nog 3 minuten. Roer vervolgens de currypasta goed door het currymengsel, voeg de kokosmelk toe en laat het gerecht in 10 minuten met een deksel op de pan zachtjes garen, haal eventueel de deksel van de pan indien je de saus een beetje wilt laten indikken. Schep de rijst op de borden en daarna de groentencurry. Serveer met cassave kroepoek en blaadjes verse koriander.

Eet smakelijk!

Gratis app Puur! wijst de weg naar Puur! eten, streekrestaurants, fairtrade, biologisch...

puurPuur! uit eten laat zien dat je van h'eerlijk eten nog meer geniet als je kiest voor Puur!: groente in de hoofdrol, biologisch, uit de streek, duurzame vis en fairtrade.

Waarom kies je voor Puur!? Je eet gezond en je draagt bij aan een mens-, dier- en milieuvriendelijke wereld. En ook niet onbelangrijk... je geniet van smaakvolle voeding. Duurzame voeding is complex. Daarom leggen we jou graag uit hoe wij dit zien zodat jij zelf je keuze kunt maken.

Het motto van Puur! is: Eet zoveel mogelijk vegetarisch, vooral groente, fruit en noten zijn gezond. Kies producten van dichtbij, biologisch en volgens het seizoen. Kies je toch voor vlees of vis maak dan een zo duurzaam en diervriendelijk mogelijke keuze: biologisch vlees en duurzame vis. Kies je producten van ver weg (omdat bijvoorbeeld koffie- en cacaobonen in Nederland niet groeien) let dan op het Fairtrade-keurmerk voor eerlijke handel waarbij de boer een eerlijke prijs ontvangt en de werknemer goede arbeidsomstandigheden.

Puur! uit eten laat jou graag zien hoe het wél kan en heeft als missie het promoten van eerlijke voeding en adressen: in restaurants, op boerenmarkten en zo zijn er nog veel meer eerlijke en vooral ook lekkere culinaire adressen. Download je gratis iPhone-app.

Geniet Puur!

Gratis ophalen in de apple appstore

Subcategorieën

Joomla SEF URLs by Artio
Our website is protected by DMC Firewall!