Donderdag Gezonderdag:vegetarische ovenschotel met bleekselderij

vleesloosAls meer mensen vaker in hun
eiwitbehoefte voorzien met
plantaardig eiwit, leveren
ze daarmee een belangrijke
bijdrage aan het milieu. Als we
in Nederland allemaal één dag
per week dierlijke producten
zouden vervangen door
voedingsmiddelen op basis van
soja , is het effect vergelijkbaar
met het weghalen van 430.000
auto's van de weg

Vlees is relatief duur, koop ook daarom minder vlees. Eet een paar dagen per week vegetarisch. Ook fijn voor de dieren en het milieu.

vegetarische ovenschotel met bleekselderij

 

 

 

 

Ingredienten:

500 g bleekselderij (gesneden in stukjes van 2 cm), 1 kleine ui (gesnipperd), 1 vleestomaat (in blokjes gesneden), 200 g Tivall roerbak "Chicken Style, 1 bekertje Bulgaarse yoghurt a 125 g, peper, majoraan, 1 groentebouillon blokje, 2 eetlepels paneermeel, 1 eetlepel sesamzaad en 1 eetlepel boter.


Breidingswijze:
Oven voorverwarmen op 200?C.
ovenschaal (inhoud van ? 1 ltr.) met ? eetlepel boter invetten.
Schep de Tivall roerbak, bleekselderij, ui en vleestomaat door elkaar en doe dit in de ovenschaal.
In een pannetje 1 dl water met een groentebouilon tablet aan de kook brengen en weer laten afkoelen. Als het is afgekoeld de Bulgaarse yoghurt, majoraan en peper er door roeren en dit mensel over de ovenschaal verdelen.
Strooi het paneermeel en het sesamzaad erover en verdeel de rest van de boter.
Laat het geheel nu in ? 30 minuten in de oven gaar en bruin worden.

 

Zie ook:

Donderdag Gezonderdag: Tuinbonen met gemarineerde ansjovis en spinazie

Donderdag = gezonderdag: Zomerse quinoa

Donderdag Gezonderdag: Oven­scho­tel met ven­kel en zach­te gei­ten­kaas

Donderdag Gezonderdag: Vegetarische roerbak met peultjes en champignons

Donderdag Gezonderdag: KLEURRIJKE PASTA PESTO

Donderdag Gezonderdag Vegetarische wortellasagne: 86% van de Nederlanders is flexitariër. Een flexitariër eet minstens 1 keer per week geen vlees.

Donderdag Gezonderdag Vegetarische wortellasagne: 86% van de Nederlanders is flexitariër. Een flexitariër eet minstens 1 keer per week geen vlees.

 

Donderdag Gezonderdag:pittige spinaziepasta met champignons

Donderdag Gezonderdag: Italiaanse pasta a la Tofu

Donderdag Gezonderdag: Tuinbonen met gemarineerde ansjovis en spinazie

vleesloosEr zijn steeds meer mensen die af en toe een vegetarische maaltijd op tafel zetten zonder dat zij vegetariër zijn. Dit is natuurlijk vooral heel lekker, maar daarbij is het ook ontzettend goed voor het milieu!
Door een dagje geen vlees te eten draag ook jij je steentje bij aan een betere wereld. Wist je dat je met een avond zonder vlees net zo veel CO2 bespaart als wanneer je een week zonder auto rijdt?

Zomers gerecht, lauwwarm opgediend, maar toch lekker pittig door de uitgesproken smaak van gemarineerde ansjovis, spinazie met knoflook en chili en olijven.

Tuinbonen zijn er nu volop van Hollandsche bodem, dus profiteer daarvan.

voor 2 personen, bij benadering

10 ansjovisjes, uit blik of potje op olie
halve citroen
500 gedopte tuinbonen (heb je ongeveer 1 kilo ongedopt voor nodig)
400 gram wilde spinazie, gewassen
2 tenen knoflook
mespuntje chilivlokken of helft van een gedroogd rood pepertje, kleingesneden
eventueel nog een goede hand sperziebonen
olijfolie
peper & zout
handje zwarte olijven
Bereiding:

Marineer eerst de ansjovisjes: rasp de halve citroen, pers 'm dan uit en marineer de visjes in sap en zest. Voeg nog wat peper toe en eventueel wat olijfolie om de visjes goed onder te zetten. Laat een paar uur marineren.
Prepareer intussen de groenten en bonen: dop de tuinbonen en maak de sperziebonen schoon. Snijd de knoflooktenen in hele dunne plakjes. Was eventueel de spinazie.
Stoom of kook de sperziebonen net gaar in zo'n 15 minuten, zodat ze nog knapperig zijn. Houd ze warm.
Kook de tuinbonen een minuut of 7 à 10, ook niet te gaar maar knapperig. Houd ze ook even warm bij de sperziebonen.
Bak de spinazie kort in wat olijfolie tot alles goed geslonken is. Laat dit even uitlekken in een zeef of vergiet.
Verhit dan weer wat olijfolie, bak de knoflook met de chili zachtjes (niet bruin laten worden – bitter!) en voeg er dan de uitgelekte/uitgeknepen spinazie bij. Even kort roerbakken op hoger vuur waarbij je alles snel blijft omroeren zodat de knoflook niet alsnog verbrandt. Afmaken wat beetje grof zeezout.
Voeg alles bij elkaar: de tuin- en sperziebonen, de spinazie met de knof. Olijfolie er door scheppen. Dan de ansjovis er over met de olijven. En wat van de marinade er over druppelen – naar smaak.

Lees ook:

 

Donderdag = gezonderdag: Zomerse quinoa

quinoaVegetarisch eten wint nog steeds aan populariteit, en ook mensen die niet 'strikt' vegetarisch zijn kiezen er steeds vaker voor om minder vlees te eten. Vegetarische maaltijden zijn vaak goedkoper, maar dat is meestal niet de belangrijkste reden om af en toe of definitief over te stappen naar vegetarische maaltijden. De meeste mensen kiezen voor vegetarisch eten omdat het beter is voor het dierenwelzijn, het milieu en de wereldvoedselvoorraad. Ook supermarktketens spelen handig in op deze trend en hebben bijna allemaal zonder uitzondering vegetarische vleesvervangers in het koelschap liggen. Helaas zijn veel vleesvervangers helemaal niet zo gezond als je op eerste gezicht zou denken.Het belangrijkste ingrediënt van veel vleesvervangende producten is  ongefermenteerde soja. De meeste vegetariërs zullen volmondig beamen dat je geen 'nep-vlees' hoeft te eten als je lekker en gezond vegetarisch wil eten. De natuur biedt voldoende alternatieven voor vlees, dus je hoeft zeker geen bewerkte, op vlees lijkende producten te kopen als je een vegetarische maaltijd wil bereiden. Eiwitten zitten namelijk niet alleen in vlees, kip en vis maar ook bijvoorbeeld in hennepzaden en quinoa.

Zomerse quinoa

Ingrediënten voor 4personen

250 g quinoa
100 g bloemkool
2 tomaten
0.5 komkommers
100 g prinsesseboontjes
2 bosjes basilicum
1 teentje knoflook
4 el olijfolie
2 tl balsamico azijn
zout & peper

 

Bereidingswijze

Bereid de quinoa zoals aangeduid op de verpakking. Was de bloemkool en de prinsessenboontjes en kook ze afzonderlijk gaar. Snijd de komkommer en de tomaten in stukjes en hak de look fijn. Giet de olie en de azijn in een slakom, voeg zout, peper en fijngehakte basilicum toe en meng het geheel dooreen met een vork. Voeg vervolgens de groenten en de quinoa toe en meng voorzichtig.

Lees ook:

Donderdag Gezonderdag: Oven­scho­tel met ven­kel en zach­te gei­ten­kaas

Donderdag Gezonderdag: Vegetarische roerbak met peultjes en champignons

Donderdag Gezonderdag: KLEURRIJKE PASTA PESTO

Donderdag Gezonderdag Vegetarische wortellasagne: 86% van de Nederlanders is flexitariër. Een flexitariër eet minstens 1 keer per week geen vlees.

Donderdag Gezonderdag:pittige spinaziepasta met champignons

Donderdag Gezonderdag: Italiaanse pasta a la Tofu

 

Donderdag Gezonderdag: Oven­scho­tel met ven­kel en zach­te gei­ten­kaas

vleesloosDe venkelplant is een naar anijs smakend kruid dat meer dan een meter hoog kan worden. De verdikking aan de onderkant van de steel wordt gebruikt als groente. Je kunt venkel gebruiken in een salade, maar je kunt de groente ook koken, roosteren of stoven.

Prei schoonmaken en in grove stukken (ca. 7 cm) snijden. Preistukken wassen en naast elkaar in hapjespan leggen. Helft van boter erover verdelen en prei afgedekt in 15 min. op laag vuur gaar stoven. Tussentijds eenmaal omdraaien. Room, zout en peper toevoegen en prei nog 5 min. zachtjes laten koken. Intussen oven voorverwarmen op 200 °C. Venkel schoonmaken, groen bewaren. Afhankelijk van formaat, venkel in 4 tot 8 parten snijden. Venkel in ruim water met zout in 6-8 min. beetgaar koken. In vergiet laten uitlekken. Prei met schuimspaan uit pan nemen en met venkel in ovenschaal rangschikken. Room uit hapjespan erover schenken. Geitenkaas grof erboven verkruimelen. Ovenschaal in midden van oven plaatsen en bovenkant in 25 min. goudbruin laten kleuren. Intussen krieltjes halveren en in ca. 10 min. gaarkoken. Venkelgroen fijnknippen. Krieltjes afgieten en omschudden met zout, peper, 2 el boter en venkelgroen. Krieltjes bij ovenschotel serveren.

10 redenen om géén of minder vlees te eten

1. Dierenleed

Je bespaart dierenlevens, en daarmee dierenleed. Een vegetariër bespaart gemiddeld 727 dieren in zijn hele leven. 727 dieren die niet de rit naar het slachthuis hoeven te maken! Nederlanders eten elke dag samen zo'n 400.000 dieren.

2. Klimaatverandering

De veehouderij draagt wereldwijd voor 18% bij aan de uitstoot van broeikasgassen als CO2, methaan en lachgas - evenveel als de transportsector. Eén koe stoot jaarlijks net zoveel broeikasgassen uit als 4,5 auto's, ofwel het rijden van 70.000 km.

3. Boskap

Voor het veevoer van onze kippen, koeien en varkens worden kilometers tropisch oerwoud gekapt om plaats te maken voor sojaplantages. Met het verdwijnen van apen- en andere diersoorten tot gevolg. Het land wordt voorgoed verpest door erosie.

4. Eerlijkere wereldvoedselverdeling

Voor elke kilo vlees heeft het dier wel 2-25 kilo voer gegeten. We kunnen veel meer mensen voeden als we direct het graan en de soja eten. Bovendien wordt veevoer vaak verbouwd op plaatsen waar de mensen zelf niet veel te eten hebben. Dat laatste geldt ook voor vis: lokale bevolking vist vaak achter het net omdat de vis is weggevist voor Westerse consumptie.

5. Milieuvervuiling

De 450 miljoen dieren die jaarlijks in Nederland worden gehouden, produceren grote hoeveelheden fijnstof en zo'n 70 miljard kilo mest. Deze mest - met stikstof, ammoniak en fosfaat - verzuurt het Nederlandse landschap en zorgt ervoor dat planten- en insectensoorten verdwijnen. En denk eens aan alle milieuvervuiling door de pesticiden bij de veevoerproductie in andere landen!

6. Water

Je bespaart veel water. De productie van vlees kost veel meer water dan de productie van plantaardige voeding. Zo vereist de productie van een kilo rundvlees in totaal 15.000 liter water, een kilo varkensvlees 6.000 liter en een kilo kip 4.300 liter.

7. Ziektes

Een vegetarisch dieet bevat veel groenten en minder verzadigde vetten. Er zijn veel studies die de link aantonen tussen het eten van veel vlees enhart- en vaatziekten, obesitas, diabetes en kanker. Andere studies wijzen uit dat al deze problemen minder vaak voorkomen bij vegetariërs, dat vegetariërs dunner zijn en dat ze ouder worden.

8. Overbevissing

Je draagt niet bij aan het leegvissen van de oceanen. 80% van de geconsumeerde vissoorten worden met uitsterven bedreigd.

9. Enge ziektes

Je hebt minder kans op vleesgerelateerde ziektes of problemen, zoals salmonellabesmetting, BSE, vogelgriep of MRSA-besmetting.

10. Je bent sexy!

Je laat zien dat je een intelligent mens bent met compassie voor de wereld om je heen. Je eet niet klakkeloos wat je wordt voorgezet, maar staat stil bij de gevolgen van wat je op jouw bord legt: voor de dieren en de wereld. Je zit niet vastgeroest in je eetgewoontes maar gaat met de tijd mee.

Lees ook:

Donderdag Gezonderdag: Vegetarische roerbak met peultjes en champignons

Donderdag Gezonderdag: KLEURRIJKE PASTA PESTO

Donderdag Gezonderdag Vegetarische wortellasagne: 86% van de Nederlanders is flexitariër. Een flexitariër eet minstens 1 keer per week geen vlees.

 

Donderdag Gezonderdag:pittige spinaziepasta met champignons

Donderdag Gezonderdag: Italiaanse pasta a la Tofu

Nieuw in Rotterdam de wekelijkse stadsmarkt: iedere zaterdag en zondag

Rotterdam is een nieuwe markt rijker: de Stadsmarkt. Deze wekelijks terugkerende markt vindt iedere zaterdag en zondag plaats tussen 10.00 – 16.30 uur op het terrein van Uit Je Eigen Stad.

Op de Stadsmarkt zijn alle dagelijkse boodschappen verkrijgbaar: fruit, groenten, zuivel, vlees, granen, drank en koffie. En dat alles vers, lokaal geproduceerd en betaalbaar. Daarnaast wordt er iedere zondag een activiteit georganiseerd.

Met de Stadsmarkt wil Uit Je Eigen Stad Rotterdammers en bewoners in de omgeving de mogelijkheid bieden om de wekelijkse boodschappen vers van de boer te halen in een kleinschalige, gezellige setting waar ook voor kinderen genoeg te ontdekken is. Mooie streekproducten, direct van de producent naar de consument, voor een normale prijs. De Stadsmarkt is daarbij uitstekend bereikbaar met de auto, de fiets en het openbaar vervoer en biedt gratis parkeergelegenheid.

De Rotterdamse Stadsmarkt is een initiatief van Uit Je Eigen Stad in coöperatie met webwinkel Boeren in Zicht en een netwerk van ruim zeventig lokale boeren en producenten.

Uit Je Eigen Stad wil stadsbewoners weer verbinden met het eten dat dagelijks op hun bord belandt. Hoe wordt ons eten geproduceerd? Waar komt het vandaan? Wie bepaalt eigenlijk wat we eten? En kan wat van ver komt niet ook gewoon dichtbij worden geproduceerd? Uit Je Eigen Stad creëert een plek waar stadsbewoners voedsel en de productie ervan kunnen zien, ervaren en proeven. Met een uitgestrekt akker, duurzame viskwekerij, kippenhouderij en paddenstoelenteelt brengt Uit Je Eigen Stad de voedselproductie weer terug naar de stad. Waarna de oogst wordt verwerkt in het eigen restaurant en in de keukens van andere Rotterdamse horeca. Daarnaast worden er regelmatig workshops, proeverijen, rondleidingen, evenementen en kinderactiviteiten georganiseerd. Meer informatie: www.uitjeeigenstad.nl

Donderdag Gezonderdag: Vegetarische roerbak met peultjes en champignons

Over de hele wereld zijn er 1,3 miljard runderen, 1,8 miljard schapen en geiten, 0,9 miljard varkens en 14,1 miljard kippen. (niet alle dieren zijn voor de vleesproductie). De productie van vlees is meer milieubelastend dan de productie van plantaardige producten. Veeteelt vraagt veel grond, water en energie, en draagt in belangrijke mate bij tot ontbossing, versterkt broeikaseffect, bodemerosie, verzuring, watervervuiling, vermesting en het verlies aan verschillende soorten planten. Vlees is vaak minder efficiënt om mensen te voeden dan plantaardig voedsel. Dit komt omdat de voedingsstoffen die dieren eten niet allemaal terug komen in het vlees dat mensen eten. Veel voedingsstoffen en energie gaan op aan beweging en het op temperatuur houden van het dier. Voor 1kg dierlijke eiwitten is 5kg plantaardige eiwitten nodig. Verder wordt 40% van de graanproductie aan het vee gevoerd. Dit kan je beter gebruiken om arme mensen mee te voeden.

 

3 el wokolie (Conimex)
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, gesnipperd
125 g peultjes, schoongemaakt
350 g vegetarische roerbakstukjes 
400 g champignons, in vieren
1 1/2 el ketjap asin
1/2 tl sambal
1 1/2 dl tuinkruidenbouillon (van een tablet)
peper, zout
1 - 1 1/2 el maizena

 

Breidingswijze

 

Verhit de olie in een wok en fruit de ui met de knoflook al omscheppend 3 min. 
Voeg de peultjes en de roerbakstukjes toe en bak alles al omscheppend 5 min. op een hoog vuur. 
Schep de champignons erdoor en bak ze al omscheppend bruin. 
Voeg de ketjap, de sambal, de bouillon en peper en zout naar smaak toe en breng alles aan de kook. 
Bind het vocht met de, met water losgeroerde, maizena.

Zie ook:

Donderdag Gezonderdag: Vegetarische roerbak met peultjes en champignons

Donderdag Gezonderdag: KLEURRIJKE PASTA PESTO

Donderdag Gezonderdag Vegetarische wortellasagne: 86% van de Nederlanders is flexitariër. Een flexitariër eet minstens 1 keer per week geen vlees.

Donderdag Gezonderdag:pittige spinaziepasta met champignons

Donderdag Gezonderdag: Italiaanse pasta a la Tofu

 

Donderdag Gezonderdag: KLEURRIJKE PASTA PESTO

  • Het eten van vlees heeft meer nadelige consequenties dan wij denken. Het gaat niet alleen over ons persoonlijk welzijn of het welzijn van de dieren. Het eten van vlees heeft verstrekkende gevolgen voor het leven in z'n geheel en voor onze leefomgeving. Dit zijn niet zomaar  kreten. Wij zijn het gewend om vlees te eten, we zijn zo opgevoed en weten niet beter dan dat vlees op je bord hoort en dat het nog gezond is ook. En bovendien vinden de meeste mensen vlees lekker. Totdat er berichten in het nieuws verschijnen, dat ons beeld van vlees eten toch niet helemaal klopt. Ok, dan maar een stukje vlees minder per week. Bijvoorbeeld op donderdag
  • 3-kleuren fusilli (hoeveelheid 1 - 2 personen)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 8 - 10 zongedroogde tomaten
  • ui
  • groene paprika
  • rode paprika
  • ± 75 gram groene pesto
  • (evt. Italiaanse wokgroenten)
  • Snijd de zongedroogde tomaten en ui in kleine stukjes. Verhit de olijfolie in een wok en voeg eerst de zongedroogde tomaten toe. Zet het vuur niet te hoog. Voeg de ui toe als de tomaten wat zachter zijn geworden. Laat even bakken. Zet de fusilli op en kook het volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de paprika's en voeg ze toe in de wok. Voeg vervolgens de pesto erbij en roer goed door. (Voor wat extra groenten kun je eventueel wat Italiaanse wokgroenten toevoegen). Als de fusilli is gekookt en afgegoten, kan het er in de wokpan bij. Zet het vuur uit en schep alles goed door elkaar. Serveren met stokbrood, kruidenboter en griekse salade. Een simpel, maar erg kleurrijk en smaakvol gerecht!
  • Lees ook:
  • Donderdag Gezonderdag: Vegetarische wortellasagne: 86% van de Nederlanders is flexitariër. Een flexitariër eet minstens 1 keer per week geen vlees.
  • Donderdag Gezonderdag:pittige spinaziepasta met champignons
  • Donderdag Gezonderdag: Italiaanse pasta a la Tofu

 

Groenten van het seizoen goedkoper en beter voor het milieu

Het is verstandig veel gebruik te maken van seizoensgroenten en seizoensfruit. Seizoensgebonden voedingsmiddelen zijn een stuk verser, lekkerder, goedkoper  gemakkelijk verkrijgbaar en beter voor het milieu.

  • Aardappelen
  • Andijvie
  • Asperges
  • Bloemkool
  • Broccoli
  • Doperwten
  • Groene Selderij
  • Koolrabi
  • Raapstelen
  • Rabarber
  • Radijs
  • Spinazie
  • Spitskool
  • Tomaten
  • Tuinbonen
  • Uien
  • Veldsla
  • Wortelen

Seizoensgroenten en seizoensfruit zijn goed voor het milieu: vervoerkosten (vanuit het buitenland), verwarmingskosten (kas) en kosten voor het bewaren (koelkast, diepvriezer en koelpakhuis) zijn heel wat minder.

Bouw je eigen aardbeientoren smullen van een vierkante meter.

aardbeientoren 

basis aardbeientorenStap 1: Bouw de  de basis van de toren. gebruik balken van 4 × 4 cm, beide uiteinden van de onderdelen zaag je in een hoek van 45 graden.
Daarnaast maken je geulen langs de diagonalen. Boor gaten en sluit ze aan elkaar met behulp van sch de uiteinden als in de diagrammen, met een goede cirkelvormige of verstekzaag.

Stap 2: Maak de 4 verticale steunen Zorg dat je 4 gelijke steunen hebt,  anders krijg je een soort toren van pizza

steunen aardbeientoren


Vergrendel de steunen in de basis van de bak, aan een uiteinde, en het centrum posten, aan de andere kant. Voeg waterdichte lijm aan de gewrichten en verscheidene verzinkte schroeven, teneinde een starre verbinding te maken.

 

 

top aardbeientorenStap 3: het moeilijkste deel; het topdeel. Hier komen de 4 steunen samen.Maak meerdere groeven  in de dikte van de steunen aan elke kant van het topdeel, zodat het een stevig geheel wordt

Monteer de lamellen op hun plaats en sluit ze aan de verticale steunen met nagels afwerking en waterdichte lijm. Gebruik een waterpas om te controleren of de steunen horizontaal liggn.
Lijn de lamellen aan beide uiteinden voor het boren van boorgaten en het plaatsen van de schroeven. Werk sekuur, zoals het installeren van de lamellen is een lastig karweitje.


schets aardbeientorenZoals je kunt zien in de afbeelding, moet u de latten op gelijke afstand te plaatsen, om dezelfe opening te creëren. Herhaal de procedure op alle vier zijden van de toren.

De aardbeienplant houdt van humeuze gron. Vul hiermee de toren 

Download tegen betaling uitgebreidde bouwtekeningen

Subcategorieën

Joomla SEF URLs by Artio

Groen.Duurzaam facebook agenda

Groen.Duurzaam facebook

Our website is protected by DMC Firewall!