Gezond eten uit de natuur: brandnetelsoep

Een heerlijke voorjaarssoep. Het is een voedzame soep. Brandnetels groeien haast overal. In de bossen, langs sloten en vijvers, ook langs de weg, of in je eigen tuin... Bij het plukken kies de jonge(re) scheuten van de brandnetelplant.Vergeet niet plastic handschoenen mee te nemen en een zakje om de takjes brandnetels te dragen.

Brandnetels zijn voedzaam en gezond. De smaak is eigenlijk net als spinazie. Brandnetels bevatten veel vitaminen C en A. Ook zijn ze rijk aan o.a. caroteen; vitamine D en ijzer, calcium en kalium. Brandnetels werken bloedzuiverend en verlichten aandoeningen als jicht en artritus.
Ingrediënten:

  • 500 gram (jonge) brandnetels, of meer
  • 1 ui
  • 1 knoflookteentje, fijn gesneden
  • 3 kopjes gekookte aardappelblokjes (of rijst)
  • 1 liter (zelfgemaakte) bouillon
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Peper zout naar smaak
  • Klein potje room of joghurt

Bereid de bouillon voor en houd deze warm. Voeg rijst of blokjes aardappel toe.
Fruit de ui en de knoflook in de olijfolie, of boter, aan en voeg de fijn gehakte brandnetels met aanhangend water toe. Laat dit zo'n 10 minuten zachtjes koken en roer af en toe even goed om.
De de brandnetels daarna in de bouillon en roer goed door en laat de soep doorwarmen.
De soep op een boord/kom serveren en op ieder boord/kom een schepje room/joghurt doen.
Lekker met vers bruinbrood of zelfgemaakte knoflook broodcroûtons

Donderdag Gezonderdag:pittige spinaziepasta met champignons

Vlees is een belangrijke bron van eiwitten, maar niet de enige. Sta even stil bij uw keuze, want dat vlees is niet alleen vaak vervuild, maar heef ook een negatief effekt  op het milieu. Als alle Nederlanders de helft van de week vlees laten staan en de andere dagen alleen duurzaam geproduceerd vlees eten, neemt de milieubelasting door vleesproductie met twee derde af. De CO2-uitstoot gekoppeld aan vleesproductie halveert dan.Vergeleken met het autogebruik, betekend dat de helft van de auto's van de weg gaat.

Ingredienten:
400 gram pasta (bv. schelpjes of penne)
500 gram verse spinazie
1 ui
250 gram champignons (mogen ook verschillende soorten paddenstoelen zijn)
1 kruidenkaasje (bv. boursin)
1 theelepel gedroogde oregano
1 groentebouillonblokje
geraspte Parmezaanse kaas (Vers! In géén geval poedervormige Parmezaanse kaas...)
olijfolie
zout en peper - See more at: http://www.devegetarier.nl/recepten/aan-tafel/siciliaanse-spinaziepasta-met-champignons#sthash.51frfE2n.dpufSnel  makkelijke pasta met spinazie en champignons. Snij de ui in stukjes, borstel de champignons en snij ze in niet te dunne plakjes. Kook de pasta beetgaar met een beetje zout. Was de spinazie grondig en hak ze grof. Wok ongeveer 5 minuten in hete olijfolie.  Bak de gehakte ui en de champignons in een grote pan met olijfolie. Als het geheel zacht is, voeg je de oregano toe, een bouillonblokje en een kopje water. Even flink laten koken. Doe dan de spinazie en de kruidenkaas erdoorheen. Voeg de gekookte pasta toe en breng het geheel op smaak met zout en peper. Een klein beetje verse geraspte Parmezaanse kaas maakt het nog lekkerder
.

Donderdag Gezonderdag: Italiaanse pasta a la Tofu

Vlees is een belangrijke bron van eiwitten, maar niet de enige. Sta even stil bij uw keuze, want die heeft veel effect op het milieu. Plantaardige eiwitrijke producten (zoals groenteburgers en tofu) belasten het milieu het minst. Vergelijken we vlees onderling, dan hebben rund- en lamsvlees de hoogste milieubelasting.

De productie van eiwitrijke voedingsmiddelen kost veel energie. Vlees zorgt daarbij voor veel meer milieuschade dan plantaardige eiwitproducten. Voor de productie van 1 kilo vlees is bijvoorbeeld gemiddeld 5 kilo plantaardig materiaal nodig. Vleesproductie zorgt verder voor veel meer uitstoot van broeikasgassen, verzuring van de bodem en de lucht en voor dierenleed. Dat geldt ook voor vleesvervangers gemaakt van zuivel.

Italiaanse pasta a la Tofu [voor 4 peronen]

400g pasta naar keus,
2 kleine prei,
8 el olijfolie,
200g wortels,
2 pakje tofu wokreepjes mild pikant (Sofine,
2 pot pastasaus

Breidingswijze

Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

snijd de prei in dunne reepjes en de wortels in reepjes. Verhit de olie in een pan en roerbak de tofu, de prei en wortel 3 min. Voeg pasta saus toe en warm goed door.

Serveertips

Serveer de pasta bij de saus. Lekker met een salade of broccoli.

www.hellofresh.nl

HelloFresh - dé landelijke bezorgservice voor gezonde recepten met verse ingrediënten - bezorgt elke week gezonde recepten en alle bijbehorende, verse ingrediënten thuis. De maaltijden zijn altijd binnen 30 minuten te bereiden. Voor de landelijke bezorging worden geen extra bezorgkosten gerekend. Meer weten?

Klant voordeel HelloFresh:
- Gezonde en verse producten uit de regio,
- Verrassende recepten, ontwikkeld door voedingsdeskundigen,
- Bespaart veel tijd, want je hoeft zelf geen boodschappen te doen,
- Wekelijkse bezorging, zonder daar extra voor te betalen,
- De maaltijden zijn altijd binnen 30 minuten te bereiden.

 

www.hellofresh.nl

Gratis e-boek: Kookboek van den Nederlandschen Vegetariërsbond Bevattende 600 recepten.

Kookboek van den
Nederlandschen Vegetariërsbond

Bevattende
600 recepten.

Al heeft zich sedert de eerste uitgave in 1906 het vegetarisme een plaats in ons land veroverd en verkrijgt het bij het groote publiek niet alleen door het gesproken en geschreven woord, maar ook en misschien meer nog door druk bezochte hotels en restaurants meer en meer bekendheid, toch zullen zij, die het Kookboek ter hand nemen, wel willen weten in welk opzicht een vegetarisch kookboek zich nog op andere wijze van de overige keukenboeken onderscheidt dan door het weglaten van recepten voor vleesch- of vischbereiding.

Voor deze belangstellenden het volgende:

In den historischen tijd is de mensch steeds verder en verder afgeweken van de natuur. Wij hebben licht en lucht noodig en wij sluiten ons op in half donkere en bedompte vertrekken. Wij slapen ’s zomers gedurende een groot deel van den dag, terwijl het zonlicht door de luiken of gordijnen van onze gesloten vensters wordt tegengehouden en bij kunstlicht brengen wij een groot gedeelte van den nacht door. Wij hebben rust noodig na vermoeiende inspanning, maar wij verdooven het gevoel van vermoeidheid door bedwelmende of prikkelende middelen, zoowel bij het rooken van tabak als bij het drinken van koffie, [II]thee en alcoholische dranken. Wij zouden met weinig onbezorgd kunnen leven, opbouwend ons eigen geluk en dat van anderen, maar wij verkiezen een onrustig bestaan, omdat wij het een voorrecht achten, te kunnen baden in weelde, hakend naar bezit om te kunnen voldoen aan door ons zelf geschapen behoeften, die minst genomen overbodig zijn, waardoor wij bijna altijd onnoodig lijden brengen over ons zelf en over anderen.

Aldus een gedeelte van de inleidende tekst uit 1911....

gratis Downloaden

 

Weinig poen? Eet groente van het seizoen!

wintergroentenGoedkoop-leven hoeft niet zo moeilijk te zijn. Vooral niet in de winter. Wintergroenten zijn vaak erg goedkoop en ook nog eens reuze gezond. Een portie spruitjes bijvoorbeeld, bevat tweeënhalf keer zoveel vitamine C als een sinaasappel. Beten bevorderen het uithoudingsvermogen. Wintergroenten zijn niet alleen betaalbaar maar ook erg lekker.
wintergroente die goed zijn voor het milieu én rijk zijn aan vitamines en mineralen. Spruiten
– Spruitjes zijn de meest vitaminerijke wintergroente en zijn rijk aan vitamine B6, foliumzuur, vitamine C en kalium. 
Andere gezonde en popuaire echte wintergroenten zijn:
– Boerenkool
– Groene kool
– Knolselderij
– Koolraap
– Pastinaak
- Prei
- Zuurkool
– Wortelen
Al die andere groenten in supermarkten komen of uit de kassen, wat enorm energiebelastend is, of uit het buitenland waarbij lange aanvooerlijnen voor nodig zijn.
Onze eigen wintergroenten zijn het lekkerste, het goedkoopst en het minst milieubelastend.

 

Een goedkope super winterverrasing: erwtensoep met pannenkoeken 

De tostifabriek: Na een productieproces van 181 dagen was 14 september de eerste tosti klaar!

Sneetje brood, plakje ham, plakje kaas. Ogenschijnlijk heel eenvoudig zo’n tosti. In de Tostifabriek onderzoeken we of het echt zo simpel is. Alle ingrediënten voor een tosti worden in de fabriek van begin tot eind zelf geproduceerd.

14 september waren de eerstee tosti's klaar. Een tosti waarvan iedereen heeft kunnen aanschouwen hoe ontzettend veel kennis, tijd en energie er in een tosti zit. Een tosti gemaakt in de stad, waar de herkomst en productieprocessen van voedsel meestal onzichtbaar zijn. Een tosti uit een fabriek waarin de spanning tussen stad en platteland, tussen industrie en landbouw en tussen milieu, mens, dier en voedsel aan den lijve te ondervinden is.



 

Groenten telen op de vensterbank

tuinkersKiemgroente, ook wel kersgroente, microgroente of spruitgroente is groente die als kiemplantje (met de eerste twee blaadjes) wordt geoogst en gegeten.

De bekendste soort is tuinkers. Andere soorten zijn broccolikers, fenegriekkers, rode koolkers, rucolakers, radijskers, mosterdkers en Chinese bieslookkers. Ook de kiemen van sommige bloemen zoals de zonnebloem kunnen geconsumeerd worden. Kiemgroenten bevatten veel vitaminen en mineralen. Ook bevatten de kiemplantjes veel anti-oxidanten. Er wordt wel onderscheid gemaakt tussen kiemgroenten en spruitgroenten, waarbij kiemgroente in het licht wordt geteeld, in tegenstelling tot spruitgroente, zoals taugé en alfalfa, die door teelt in de duisternis wit blijft. Kiemgroenten zijn culinair interessant door de veelal krachtige kruidige smaak. Thuiskweek gebeurt vaak met kweekbakjes of op vochtig keukenpapier.

kiemplant- en scheutgroenten zoals tuinkers, prei-, soja en luzernescheuten, adijs – en rode bietscheuten zijn makkelijk binnenshuis te kweken. Veel heb je niet nodig om te kunnen beginnen, vaak geen grond, bij tuinkers is bijvoorbeeld keukenpapier op een schoteltje al genoeg, bij de spruitgroenten is een pot met gaasdoek al genoeg.

 

Er is zoveel keus aan kiem en spruit groenten dat het niet snel gaat vervelen. Als je zaad koopt let dan wel op dat het biologisch is en niet is behandeld het beste koop je zaad dat speciaal is om te kiemen dit vindt je bijv bij zaadhandel van de wal. Of je koopt het zaad in een reformwinkel.

Taugé (mungoboon, groene soja, loempiaboon): Een kleine, kogelvormige boon uit Zuid-Azië, meestal groen van kleur.Te kweken in jampot of schaal; driemaal daags spoelen; eetbaar na 4 tot 5 dagen; spruitgroente 3 tot 8 cm.

 


 

 

Het kiemen is een proces waarbij het zaad nadat het geweekt is ontspruit, zodat er een nieuw plantje ontstaat Deze kiemen kunnen worden gegeten. en makkelijk worden gekweekt . Kiemzaden zitten vol voedingsenergie. Tijdens het kiemproces absorbeert het zaadje water en zwelt deze op. Tegelijkertijd worden tijdens het ontspruiten grote hoeveelheden enzymen vrijgemaakt en neemt ook de voedingswaarde toe. Deze processen zorgen ervoor dat de kiemen belangrijke voedingsstoffen bevatten die een positief effect hebben op de gezondheid.

soja boon spruiten

 

Sojaboon :  eiwitrijke zaden Een kleine, ovale boon waarvan de kiemen een notensmaak hebben. Te kweken in jampot of schaal; kiemtemperatuur 20-25 °C; driemaal daags spoelen; eetbaar na 4 tot 6 dagen; spruitlengte 3 tot 6 cm.

 

Adzukiboon (rode soja): Een fijne, rode boon uit Oost-Azië. Kweken in bak of pot. Het beste voor consumptie te bleken als ze 2,5 cm lang zijn. Kiemtemperatuur 30 °C; viermaal daags spoelen; na 3 tot 4 dagen eetbaar.

 

Rijstboon: Wordt voornamelijk in India gekweekt. De zaden hebben uiteenlopende kleuren, maar de groengele en de bruingele variëteiten zouden de hoogste voedingswaarde hebben.

 

Duiveerwt: Een op erwten lijkende Afrikaanse peulvrucht.

 

Linze : Een bekende droge peulvrucht uit Klein-Azië met een aparte smaak.In een pot kweken en bij 1-2,5 cm oogsten om rauw of gekookt te eten. ; tweemaal daags spoelen; na 3 tot 4 dagen eetbaar; spruitlengte 1 tot 2 cm.

 

Luzerne ( Franse klaver): Een inheemse vlinderbloemige die veel vitamine C bevat en ook als groenbemester wordt gezaaid jampot of schaal; tweemaal daags spoelen; na 3 tot 6 dagen groen en eetbaar; spruitlengte 3 tot 5 cm.

 

Fenegriek : Een oude cultuurplant met een aangenaam pikante smaak. Op een warm plekje kweken in bak of pot. De kruidige scheuten zijn het beste groen te eten, tussen de 2,5 en 8 cm. De kerriesmaak neemt af naarmate de spruiten langer worden een- tot tweemaal daags spoelen; eetbaar na 4 tot 7 dagen; spruitlengte ca. 7 cm.

 

Kikkererwt : opkweken in een jampot; vier- tot vijfmaal daags spoelen; na 3 tot 4 dagen eetbaar; spruitlengte 1 tot 2 cm.

 

Paardenboon ; jampot of schaal; kiemtemperatuur 12 tot 15 'C; mag in het licht kiemen; eenmaal daags spoelen; eetbaar als ze net gekiemd zijn


 

Water of spa rood met munt

munt [kruid]Een heerlijk verfrissend drankje voor warme dagen: koud water met munt. Muntmuntwater kun je makkelijk zelf kweken of anders voor een paar centen kopen in een Turkse winkel. Iets luxer is munt met bubbeltjeswater, schijfjes komkommer en een schijfje citroen. Lekker goedkoop, fris en 0 calorieën.

Weer naar school: een gezonde lunch

gezonde lunchMoet een school de broodtrommels en tasjes van kinderen controleren op ongezond eten? Moeten leraren snoep, chocolade, frisdrank of chips, nemen dit in beslag nemen?
Geeft u uw kind gewoon goed gezond eten mee voor de middagpauze, of vervalt u ook in pakjes fristie en chocolademelk, koeken, mueslirepen Of geeft u ze een gezonde lunch mee? Het sluipt er zo gemakkelijk in:"Hup, 1 of 2 pakjes drinken in de tassen, voorverpakte koek erbij, bruine boterham [dat dan nog wel] in de broodtrommel en klaar. Elke dag weer. Het roer moest dus om. Daarom eerst een goede lekvrije beker aangeschaft en een broodtrommel met vakverdeling.Een goede lunch betekend het weren van kant en klare supermarktproducten. Wat zijn de alternatieven? Een geïsoleerde drinkbeker met warme thee op koude dagen, yoghurt met vers fruitsap, smooties, stukjes fruit [met een eenvoudige appelsnijder van bijv de Hema] snij je appels en peren zo in een reeks partjes.Worteltjes radijsjes, kleine tomaten, stukjes bloemkool of gedroogd fruit: abrikozen, vijgen, dadels.
Altijd brood meegeven hoeft niet, wissel brood eens af met koude [pasta]salade, pannenkoeken of tortilla's of muesli. Het is allemaal wat meer werk, maar het is voor een goed doel. Na een paar weken krijg je er lol en handigheid in en krijg je steeds meer ideeën.

 


 

Subcategorieën

Joomla SEF URLs by Artio
DMC Firewall is a Joomla Security extension!