Petitie opslag CO2

Samen duurzaam

groente en fruit niet méér te belasten maar juist mínder:

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Fruit (3%) en groente (2%) zijn afgelopen jaar weer duurder geworden. Suiker is wederom in prijs gedaald. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

In 2014 tekende het kabinet Rutte II onder luid tromgeroffel een convenant met daarin vrijwillige afspraken met de voedingsindustrie. Speerpunt van het convenant was de belofte dat ‘de gezonde keus steeds makkelijker wordt’.

   
 
 

Minister Schippers tekent convenant met supermarkten en fabrikanten.

 
 

Dit mantra wordt sindsdien jaar in, jaar uit herhaald.

De kille cijfers laten echter zien dat de gezonde keus voor groente en fruit aanzienlijk moeilijker is geworden:

 
 

Prijsindex consumptieprijzen:

 
 
 

Als je deze prijsontwikkeling bekijkt sinds de eeuwwisseling, dan slaat de schrik je helemaal om het hart:

  • Fruit: 43% duurder
  • Groente: 46% duurder
  • Suiker: 18% goedkoper

Suiker, hét symbool van ons ongezonde voedingspatroon, is juist sterk in prijs gedaald. En in de slipstream hiervan, ook de prijs van chips, snoepgoed, bier en ijs.

En die trend lijkt nog niet gekeerd. Want waar de politiek de consumptie van groente en fruit niet met prijsmaatregelen wil stimuleren, nam zij wel maatregelen die de prijs van suiker flink zullen laten dalen: door de afschaffing van het suikerquotum is er een recordoogst aan suiker dit jaar, met dalende prijzen tot gevolg.

 

Consumptie

Het mag dan ook geen volslagen verrassing zijn dat ook deze week bekend werd dat de groente- en fruitconsumptie afgelopen jaar wederom is gedaald. We zijn er 3% minder van gaan eten met z’n allen!

Overheid faalt

De overheid klaagt vaak steen en been over de oplopende zorgkosten. Pillen en ziekenhuizen zijn duur. Maar preventie loont. Liever paprika vooraf dan pillen achteraf.

Daarom is het ook zo belangrijk dat de overheid het makkelijker maakt voor iedereen om gezonder te eten. Duidelijke etiketten, een verbod op misleiding en kindermarketing, de obesogene omgeving aanpakken en niet in de laatste plaats een gezond prijsbeleid.

Het tegenovergestelde gebeurt:

1)      De voedingsindustrie komt weg met het breken van beloften, zoals rond kindermarketing en gezondere producten.

2)      Suikerquota werden in de tweede helft van 2017 afgeschaft waardoor suiker naar verwachting komende tijd nog goedkoper zal worden.

3)      Meldingen van misleidende etiketten neemt de NVWA ‘niet direct in behandeling omdat er geen sprake is van risico’s voor de volksgezondheid’, ofwel fabrikanten komen er gewoon mee weg.

4)      Voedingsfabrikanten wordt weinig in de weg gelegd als ze met misleidende logo’s komen die zelfs snoep en Nutella gezond doen lijken. De Nederlandse overheid heeft nog steeds geen alternatief voor het misleidende vinkje.

5)      Het kabinet Rutte III is van plan om de btw op voeding van 6% naar 9% te verhogen, inclusief groente en fruit.

 
 

Tijd voor actie

Daarom is foodwatch recent een campagne gestart om groente en fruit niet méér te belasten maar juist mínder: geen hogere btw maar afschaffing van de btw op groente en fruit!

De campagne is al massaal gesteund! Al meer dan 60.000 mensen deden mee. In de politiek wordt er over gesproken. Kamervragen werden ingediend. Maar het kabinet houdt vooralsnog voet bij stuk.

Wie geeft het beslissende zetje? Nog niet getekend, doe het hier!

0
0
0
s2smodern

Recept voor hartige taart met amandeldeeg en snijbiet

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Dit heb je nodig voor 4 personen

Voor de deeg

3 tenen knoflook
2 takjes rozemarijn
200 g amandelmeel
1/2 tl zout
vers gemalen zwarte peper
90 ml olijfolie
1 el koud water
Voor de vulling

Voor de vulling

3 sjalotten
3 tenen knoflook
4-5 snijbietbladeren (of 2 handen spinazie)
1 el olijfolie
4 eieren
125 ml volle yoghurt of crème fraîche
50 g geraspte gruyère kaas
1 tl zout
versgemalen zwarte peper

Hulpmiddelen:

quiche- of springvorm van 22 cm
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden en vet de quichevorm in met olie.

Snijd de knoflook fijn en rits de blaadjes van de rozemarijntakjes. Hak de rozemarijn fijn.
Vul een mengvorm met het amandelmeel, knoflook, rozemarijn, zout, peper en olijfolie. Roer met een pollepel en voeg een eetlepel water toe en vorm een samenhangend mengsel. Druk het deeg in de taartvorm en maak een opstaande rand van 1-2 cm. Met natte handen blijft het deeg minder plakken en gaat het makkelijker.

Schuif de taartvorm in het midden van de oven en bak de taartbodem in 15-20 minuten goudbruin.

Terwijl de taartbodem in de oven staat, kun je de vulling maken. Snijd de sjalotten en knoflook fijn. Was de snijbietbladeren en verwijder de stengels. Hak het blad grof. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de sjalot en knoflook in 5 minuten op middelhoog vuur zacht. Voeg het snijbietblad toe, roer af en toe en laat het slinken. Haal de pan van het vuur.

Klop de eieren in een mengkom los en voeg de yoghurt (of crème fraîche), gruyère kaas, zout en peper toe. Voeg de groenten toe en roer even door. Haal de taartbodem uit de oven en schenk de vulling in de vorm.

Bak de taart in het midden van de oven in 30-35 minuten goudbruin. Let op dat de korst niet verbrand. Dek de taart eventueel met een stuk aluminiumfolie af.

0
0
0
s2smodern

De budget vegetariër | Gevulde courget met Roquefort

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 middelgrote courgetten
  • 1 ajuin, fijngesnipperd
  • 4 el olijfolie
  • 200 gr Roquefort, verbrokkeld
  • 150 gr geraspte kaas

Bereiding

Snij de courgetten overlangs in 2, hol het vruchtvlees uit met een lepel. Pureer het vruchtvlees en laat goed uitlekken.

Verhit de olie en fruit de ajuin 10 min. Vermeng met het vruchtvlees + Roquefort.

Blancheer de uitgeholde courgetten 5 min in kokend water. Laat de courgetten goed uitlekken.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Vul de courgetten met het vruchtvlees-Roquefortmengsel, bestrooi met geraspte kaas.

Schik de gevulde courgetten in een ovenschotel en bak ze 35 min in de oven.

 

0
0
0
s2smodern

De budget vegetariër | Ovenschotel met groenten

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Ingrediënten voor 4 personen

4 stengels bleekselder , in stukken gesneden
2 rode paprika's, zaadlijsten verwijderd en in stukken gesneden
200 gr diepvrieserwtjes, 5 minuten voorgekookt
500 gr aardappelen, geschild en in dunne plakken gesneden, 5 minuten voorgekookt
4 wortels, geschild en in schijfjes gesneden, 5 minuten voorgekookt
1 ajuin, in ringen gesneden
200 gr geraspte emmentaler
klont boter
vloeibare boter (voor het instrijken van de ovenschotel)
1 groentebouillonblokje, verkruimeld
zwarte peper uit de molen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220°C.

Smelt een klont boter in een wok en roerbak de ajuin + paprika 5 à 10 minuten. Doe er een verkruimeld groentebouillonblokje bij en roer door de gebakken groenten.

Beboter royaal een ovenschotel en doe er de voorgekookte aardappelen + gewokte ajuin en paprika + voorgekookte wortelschijfjes + voorgekookte erwtjes + rauwe stukjes bleekselder in. Schep de groentjes wat door elkaar.

Strooi de geraspte emmentaler over de ovenschotel met groenten en kruid met zwarte peper uit de molen.

Zet de groenteschotel met kaas 20 minuten in de oven.

0
0
0
s2smodern

De budget vegetariër | Chili sin carne

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Ingrediënten 4 personen

3 el olijfolie
2 uien, gesnipperd
2 tl chilipoeder
2 tl gemalen komijn
1 zak paprikamix (3 stuks; groen, rood en geel), in stukjes
2 blikken chilibonen of bruine bonen (400 gr)
1 avocado, in blokjes
150 g jong belegen kaas, geraspt

Voorbereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd alle groenten zoals hierboven aangegeven staan in stukjes


Bereidingswijze:

Verhit de olie in de pan. Fruit de ui 3 min. Voeg het chilipoeder en de komijn toe en fruit 2 min mee.

Voeg de paprika en de inhoud van de blikken (chili)bonen, inclusief vocht, toe. Laat 10 min garen en breng op smaak met peper en zout

Doe de chili sin carne in de Ovenschaal en verdeel de avocado erover.
Bestrooi de kaas en zet 10 min in de oven.

0
0
0
s2smodern

Vegetarische moussaka met aubergine en zoete aardappel

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

001590802 001 397381 708

Moussaka is een traditioneel Grieks gerecht keuken, opgebouwd uit lagen, met gehakt, aubergine, uien, kruiden, aardappelen, tomaat en bechamelsaus. Dit is een vegetariche variant! Gezonder én lekkerder, met aubergine, zoete aardappel, vegetarisch gehakt (te vinden bij o.a. AH) en cashewroom. Echt comfort food na een herfstige dag. Hier krijg je weer energie van!

Voor de moussaka
2 aubergines
2 zoete aardappels
250 gramvegetarisch gehakt
1 eetlepel Gula Java Safran

1 theelepel kaneel
½ theelepel paprikapoeder
1 blik tomatenblokjes
1 ui, gepeld en fijngesneden
2 teentjes knoflook, gepeld en fijngesneden
zout en peper naar smaak

Voor de cashewroom
150 gram rauwe cashews
1 citroen, het sap
5 eetlepels heet water
snufje zout

Hoe maak je het?
1. Verwarm de ovengrill voor op 220 graden Celsius, en week de cashews in een bakje met kokend water (zorg dat alle nootjes onder water staan).
2. Snij de aubergines en de zoete aardappel in plakken van circa 1 centimeter. Beleg een bakplaat met bakpapier en leg de plakken daarop. Besprenkel met een beetje olijfolie, zout en peper.
3. Grill de aubergine en de zoete aardappel gedurende circa 20 minuten, totdat ze goudbruin en gaar zijn. Zet daarna de oven in heteluchtstand en verlaag de temperatuur naar 180 graden Celsius.
4. Maak de seitan gehakt los met de hand.
5. Verhit olie in een koekenpan en fruit de ui totdat deze glazig begint te worden.
6. Voeg de gehakt, knoflook, eetlepel Gula Java Safran, kaneel en paprikapoeder toe en roerbak kort mee.
7. Voeg de tomatenblokjes toe en laat het geheel enkele minuten op laag vuur sudderen. Breng op smaak met zout en peper.
8. Bouw dan de moussaka. Vet een ovenschaal in en leg op de bodem de helft van de tomaten-gehaktsaus, leg daarop een laag met aubergine en zoete aardappel plakken (om en om naast elkaar), daarop de andere helft van de tomaten-gehaktsaus en tot slot daarop weer aubergine en zoete aardappel plakken.
9. Zet de schaal in de oven en bak de moussaka 25 minuten gaar.
10. Maak terwijl de moussaka in de oven staat de cashewroom. Giet hiervoor de cashews af en doe samen met het sap van de citroenen, heet water en een snufje Fleur de Sel in een blender of mixer. Mix tot een gladde, romige saus en gebruik dit als topping op de moussaka.

0
0
0
s2smodern

Groen.Duurzaam facebook agenda

Groen.Duurzaam facebook

Our website is protected by DMC Firewall!