Om voedsel te produceren is water nodig, mest, grond en energie.
Het produceren van voedsel heeft invloed op het milieu;
er is een duidelijk verband tussen de moderne grootschalige
land- en tuinbouw, intensieve veeteelt en visserij, en problemen zoals water- en
grondvervuiling, erosie, de uitstoot van kooldioxide (CO2), het dalen van de grondwaterspiegel
en het afnemen van de biologische diversiteit. Ook draagt voedsel bij
aan het broeikaseffect: bij iedere stap in het productieproces komen broeikasgassen
vrij uit de verbranding van de benodigde fossiele brandstoffen. Het produceren, opslaan,
transporteren, bewaren en koken van voedsel kost bovendien veel energie. Verder
belast voedsel het milieu door afval.

Broeikasgassen

Vlees is ook een belangrijke bron van broeikasgassen. De veehouderij stoot wereldwijd
net zoveel broeikasgassen uit als alle auto's, vrachtwagens, treinen, boten en
vliegtuigen samen: circa 18 procent. Uit onderzoek blijkt dat als alle Nederlanders
één dag in de week alle dierlijke producten zouden vervangen door sojaproducten, dit
evenveel CO2 zou besparen als het verdwijnen van 430.000 auto's van de Nederlandse
wegen (bron ENSA).
Ook op dit punt scoort rundvlees het slechtst. Naast koolstofdioxide dat vrijkomt
uit de verbranding van fossiele brandstoffen, gaat het om methaan en lachgas, die
nog schadelijker zijn voor het milieu. Methaan ontstaat in de maag van

Daarom  een vlees-vrije maandag

De vlees vrije maandag probeert mensen één dag, een week geen vlees, te laten eten.

Niet alleen voor vegetariërs, maar voor voor mensen die willen experimenteren met smaken en groenten en ontdekken dat ze spannende kleurrijke maaltijden kunnen maken  zonder altijd op vlees te vertrouwen.

Eet meer groenten is niet alleen ideaal voor uw gezondheid maar ook goed voor de aarde!

VN-top klimaat wetenschapper Rajendra Pachauri stelt dat "de vleesproductie meer broeikasgassen in de atmosfeer brengt dan vervoer."

 

la­sag­ne met groe­ne groen­ten

Ingrediënten:

300 g broccoli
200 g sugarsnaps
225 g tuinerwten (pak 450 g, diepvries)
1 citroen (schoongeboend)
250 g mascarpone (zachte roomkaas)
125 ml slagroom
250 g verse lasagnebladen
2 el olijfolie
15 g basilicum
1 tl 4-seizoenen peperkorrels

Bereiding:

Snijd de broccoli in roosjes. Kook ze 3 min. in ruim water. Voeg de sugarsnaps en tuinerwten toe en kook 2 min. mee. Giet af.
Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Breng in een steelpan het citroenrasp en -sap tegen de kook aan. Voeg de mascarpone en slagroom toe en draai het vuur laag. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Kook ondertussen de lasagnebladen 3 min. in ruim water. Neem met een tang uit de pan en besprenkel met de olie.
Scheur de basilicumblaadjes in stukjes. Leg op elk bord 1 lasagneblad. Bedek met de helft van de groenten en 1/3 van de citroensaus. Leg hier 1 lasagneblad, de rest van de groenten, 1/3 van de citroensaus en de helft van het basilicum op. Dek af met 1 lasagneblad, de rest van de citroensaus, de rest van het basilicum en bestrooi met de peper.


Combinatietip:


Lekker met tomaat & olijfbrood.

#vleesvrije maandag | Vegetarisch pompoensoep

Flinke pan soep voor 12 personen

1 Hokkaido pompoen (1-1,5 kg)
1 ui
2 teentjes knoflook
3 paprika's (verschillende kleuren)
1 prei
3 stengels bleekselderij
1 grote winterpeen
1 courgette
1 zoete aardappel (oranje)
petersele,
koriander
2,5 l tuinkruidenbouillon
1,5 tl komijnpoeder
2 tl. cayennepeper
zout
200 ml. kokosmelk
2 el zonnebloemolie

Bereiden:
Olie verwarmen in pan en ui en knoflook zchtjes meebakken. Toevoegen prei en paprika en deze even zchtjes laten meebakken. Bouillion pot of blokjes erbij + water. Toevoegen: pompoen, gesneden prei, courgette wortel en aardappel. Goed doorroeren. Een tijdje laten pruttelen, dan de kruiden (peterselie, koriander en evt, maggieplant toevoegen. Op smaak brengen met de komijnpoeder, cayennepeper en zout. Pureren met staafmixer.
Als laatset de kokosmelk toevoegen.
Heerlijk met Turks brood.
  Goed in te vriezen.

#meatfree monday | vegetarische Bourguignon

Ingrediënten voor de vegetarische Bourguignon voor 2 personen:
2 sjalotten
1 wortel
olijfolie
1 knoflookteen
1 eetlepel tomatenpuree
2 eetlepels bloem
100 ml biologische rode wijn
150 ml groentebouillon
2 takjes tijm
350 gram paddestoelen
zout & peper
1 klein blikje linzen (130 gram, uitlekgewicht)
Serveer de vegetarische bourguignon met aardappelpuree of rijst.

Bereiding:
Pel de sjalotten en snij ze door de helft. Als je ze vrij groot vindt, mag je ze ook in kwarten snijden. Snij de wortel in dikke plakken.
Verwarm de olie in een braadpan (of hapjespan als je deze niet hebt) en bak de sjalotten 5 minuten.
Voeg de wortel toe en bak 5 minuten mee.
Roer er de (fijn gesneden) knoflook, tomatenpuree en bloem door en bak nog even een minuutje mee.
Giet de rode wijn erbij, roer goed zodat het een mooie egale saus wordt. Laat een paar minuten pruttelen zodat de wijn verdampt voor in ieder geval de helft. Voeg de bouillon en tijm toe en laat nog 10 minuten zachtjes koken.
Bak ondertussen in een koekenpan de paddestoelen, breng deze op smaak met wat peper & zout, en voeg na ongeveer 5 minuten toe aan de vegetarische Bourguignon samen met de (uitgelekte) linzen.
Laat nog vijf minuten zachtjes koken. Zet het vuur uit en garneer met wat tijmblaadjes. Breng op smaak met peper & zout.

Maandag vleesvrij! Simpel en snel, vegetarisch #recept | Tagliatelle met courgettes tomaat

vleesloos

Groene tagliatelle voor 4 personen , 2 courgettes, 30 kleine Italiaanse tomaatjes, 2 bolletjes mozzarella, doosje grotchampignons, 2 sjalotjes, evt. kruiden naar keuze, olijfolie

Champignons schoonmaken en snijden, courgette in blokjes snijden, tomaten snijden, mozzarella in blokjes

Verhit de olijfolie in de wok, doe eerst de gesneden grotchampignons en het sjalotje erin. Iets later de courgette en tomaatstukjes en pas op het laatst de mozzarellablokjes. Zuinig met kruiden dan blijft de pure zachte groentesmaak helemaal behouden ! Kook intussen de tagliatelle beetgaar en serveer dat erbij. Kan ook met stokbroodjes en kruidenboter i.p.v. met tagliatelle.

Meatfree monday: Gemengde salade met gegrilde asperges


vleesloos

Ingrediënten 
Porties: 2

  • 1 pond witte Asperges, 
    Olijfolie, grillpan
    1 Kruiden Roomkaas
    2 Krulsla (rode & groene)
    2 bakjes Sardientjes, in olie
    +/- 20 groene Olijfjes, gevuld met paprika
    'n paar Cherry Tomaatjes

    Dressing

    100 ml Olijfolie
    2 eetlepels groene Kappertjes
    1 eetlepel Peterselie, gedroogde of bosje verse
    'n scheutje Lemoensap, uit flesje of verse
    'n beetje Peper, uit molen

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meng de Ingrediënten voor de dressing met elkaar. Bestrijk de grillpan met 'n beetje olijfolie, bak hierin de asperges voor ongeveer 5 à 7 minuutjes, snij dan in tweeën. Maak de sla schoon en spoel goed uit, onder de kraan in de vergiet en laat even goed uitlekken. Verdeel dan over de borden en leg hierop de gegrilde asperges, vervolgens verdeel je er de in kleinere stukjes gesneden kruidenroomkaas over. Leg hierop de van graat verwijderde en in kleinere stukjes gedeelde sardientjes, verdeel hierover de gevulde olijven en leg aan de kant de in tweeën gedeelde tomaatjes. Verdeel tot slot de dressing erover. Smakelijk eten!!!

Serveertips

Je kunt ook varieren met andere soorten sla bv. Rucolla, Veldsla of Eikenblad is maar wat je lekker vindt

 

 


 

Meatfree monday: Pasta met spinazie en boursin


vleesloos

Ingrediënten 
Porties: 2

  • 400 gr spinazie a la creme (diepvries)
  • 300 gr pasta
  • 90 gr boursin®
  • peper
  • handje cashewnoten

 

 

 

 

 

 

 

Bereidingswijze
Bereiding: 10min  ›  Klaar in:10min 

  1. Kook de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Verwarm ondertussen de spinazie in de magnetron of in een pannetje op het vuur.
  3. Giet de pasta af, en meng de boursin® en spinazie erdoor. Bestrooi met wat peper en strooi er een handje cashewnoten overheen.

 

 

 

 


 

Meatfree monday; flextariër recept Groententaart


vleesloos

Ingrediënten voor 4 personen
1 fijngesnipperde ui
3 in fijne schijfjes gesneden preistengels
200 gr spinazie (uit de diepvries, eventueel in roomsaus), ontdooid
2 pakjes bladerdeeg voor een taartvorm van ong 24cm (ong 230gr elk)
100 gr geraspte parmezaan
4 geklutste eieren,
30 gr boter
peper en zout
wat melk om het bladerdeeg te bestrijken

Bereiding 
Verwarm de oven voor op 220°C.
Laat de boter smelten en fruit hierin de ajuin en prei ong 20 min. Doe er de spinazie bij en laat nog 5 min verder sudderen.
Giet het kookvocht zoveel mogelijk af.
Kluts de eieren en kruid met peper en zout. Roer er de parmezaan door.
Beboter een taartvorm en leg hierin een laag bladerdeeg. Druk het bladerdeeg lichtjes vast in de taartvorm. Verdeel de groentenmengeling over de taartbodem en overgiet met het eiermengsel. Bedek met een tweede laag bladerdeeg. Knijp de randen van de 2 lagen bladerdeeg tegen elkaar. Knip met een schaar het teveel aan bladerdeeg weg. Bestrijk de bovenkant met melk.
Bak de groententaart 10 min op 220°C en 30 min op 180°C.

 

 


 

Groen.Duurzaam facebook agenda

Groen.Duurzaam facebook

DMC Firewall is a Joomla Security extension!