Om voedsel te produceren is water nodig, mest, grond en energie.
Het produceren van voedsel heeft invloed op het milieu;
er is een duidelijk verband tussen de moderne grootschalige
land- en tuinbouw, intensieve veeteelt en visserij, en problemen zoals water- en
grondvervuiling, erosie, de uitstoot van kooldioxide (CO2), het dalen van de grondwaterspiegel
en het afnemen van de biologische diversiteit. Ook draagt voedsel bij
aan het broeikaseffect: bij iedere stap in het productieproces komen broeikasgassen
vrij uit de verbranding van de benodigde fossiele brandstoffen. Het produceren, opslaan,
transporteren, bewaren en koken van voedsel kost bovendien veel energie. Verder
belast voedsel het milieu door afval.

Broeikasgassen

Vlees is ook een belangrijke bron van broeikasgassen. De veehouderij stoot wereldwijd
net zoveel broeikasgassen uit als alle auto's, vrachtwagens, treinen, boten en
vliegtuigen samen: circa 18 procent. Uit onderzoek blijkt dat als alle Nederlanders
één dag in de week alle dierlijke producten zouden vervangen door sojaproducten, dit
evenveel CO2 zou besparen als het verdwijnen van 430.000 auto's van de Nederlandse
wegen (bron ENSA).
Ook op dit punt scoort rundvlees het slechtst. Naast koolstofdioxide dat vrijkomt
uit de verbranding van fossiele brandstoffen, gaat het om methaan en lachgas, die
nog schadelijker zijn voor het milieu. Methaan ontstaat in de maag van

Daarom  een vlees-vrije maandag

De vlees vrije maandag probeert mensen één dag, een week geen vlees, te laten eten.

Niet alleen voor vegetariërs, maar voor voor mensen die willen experimenteren met smaken en groenten en ontdekken dat ze spannende kleurrijke maaltijden kunnen maken  zonder altijd op vlees te vertrouwen.

Eet meer groenten is niet alleen ideaal voor uw gezondheid maar ook goed voor de aarde!

VN-top klimaat wetenschapper Rajendra Pachauri stelt dat "de vleesproductie meer broeikasgassen in de atmosfeer brengt dan vervoer."

 

Maandag vleesvrij! Simpel en snel, vegetarisch #recept | Tagliatelle met courgettes tomaat

vleesloos

Groene tagliatelle voor 4 personen , 2 courgettes, 30 kleine Italiaanse tomaatjes, 2 bolletjes mozzarella, doosje grotchampignons, 2 sjalotjes, evt. kruiden naar keuze, olijfolie

Champignons schoonmaken en snijden, courgette in blokjes snijden, tomaten snijden, mozzarella in blokjes

Verhit de olijfolie in de wok, doe eerst de gesneden grotchampignons en het sjalotje erin. Iets later de courgette en tomaatstukjes en pas op het laatst de mozzarellablokjes. Zuinig met kruiden dan blijft de pure zachte groentesmaak helemaal behouden ! Kook intussen de tagliatelle beetgaar en serveer dat erbij. Kan ook met stokbroodjes en kruidenboter i.p.v. met tagliatelle.

Meatfree monday: Gemengde salade met gegrilde asperges


vleesloos

Ingrediënten 
Porties: 2

  • 1 pond witte Asperges, 
    Olijfolie, grillpan
    1 Kruiden Roomkaas
    2 Krulsla (rode & groene)
    2 bakjes Sardientjes, in olie
    +/- 20 groene Olijfjes, gevuld met paprika
    'n paar Cherry Tomaatjes

    Dressing

    100 ml Olijfolie
    2 eetlepels groene Kappertjes
    1 eetlepel Peterselie, gedroogde of bosje verse
    'n scheutje Lemoensap, uit flesje of verse
    'n beetje Peper, uit molen

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meng de Ingrediënten voor de dressing met elkaar. Bestrijk de grillpan met 'n beetje olijfolie, bak hierin de asperges voor ongeveer 5 à 7 minuutjes, snij dan in tweeën. Maak de sla schoon en spoel goed uit, onder de kraan in de vergiet en laat even goed uitlekken. Verdeel dan over de borden en leg hierop de gegrilde asperges, vervolgens verdeel je er de in kleinere stukjes gesneden kruidenroomkaas over. Leg hierop de van graat verwijderde en in kleinere stukjes gedeelde sardientjes, verdeel hierover de gevulde olijven en leg aan de kant de in tweeën gedeelde tomaatjes. Verdeel tot slot de dressing erover. Smakelijk eten!!!

Serveertips

Je kunt ook varieren met andere soorten sla bv. Rucolla, Veldsla of Eikenblad is maar wat je lekker vindt

 

 


 

Meatfree monday: Pasta met spinazie en boursin


vleesloos

Ingrediënten 
Porties: 2

  • 400 gr spinazie a la creme (diepvries)
  • 300 gr pasta
  • 90 gr boursin®
  • peper
  • handje cashewnoten

 

 

 

 

 

 

 

Bereidingswijze
Bereiding: 10min  ›  Klaar in:10min 

  1. Kook de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Verwarm ondertussen de spinazie in de magnetron of in een pannetje op het vuur.
  3. Giet de pasta af, en meng de boursin® en spinazie erdoor. Bestrooi met wat peper en strooi er een handje cashewnoten overheen.

 

 

 

 


 

Meatfree monday; flextariër recept Groententaart


vleesloos

Ingrediënten voor 4 personen
1 fijngesnipperde ui
3 in fijne schijfjes gesneden preistengels
200 gr spinazie (uit de diepvries, eventueel in roomsaus), ontdooid
2 pakjes bladerdeeg voor een taartvorm van ong 24cm (ong 230gr elk)
100 gr geraspte parmezaan
4 geklutste eieren,
30 gr boter
peper en zout
wat melk om het bladerdeeg te bestrijken

Bereiding 
Verwarm de oven voor op 220°C.
Laat de boter smelten en fruit hierin de ajuin en prei ong 20 min. Doe er de spinazie bij en laat nog 5 min verder sudderen.
Giet het kookvocht zoveel mogelijk af.
Kluts de eieren en kruid met peper en zout. Roer er de parmezaan door.
Beboter een taartvorm en leg hierin een laag bladerdeeg. Druk het bladerdeeg lichtjes vast in de taartvorm. Verdeel de groentenmengeling over de taartbodem en overgiet met het eiermengsel. Bedek met een tweede laag bladerdeeg. Knijp de randen van de 2 lagen bladerdeeg tegen elkaar. Knip met een schaar het teveel aan bladerdeeg weg. Bestrijk de bovenkant met melk.
Bak de groententaart 10 min op 220°C en 30 min op 180°C.

 

 


 

Meatfree monday: Pittige Mexicaanse balletjes

Deze Mexicaanse balletjes zijn echte vegetarische ballen met pit. Leuk als borrelhapje met een goede tomatensaus, als vleesvervanger bij een salade of op een broodje als lunch. Je kan er alle kanten mee op en gerust een paar dagen bewaren: dan worden de smaken alleen maar sterker!vleesloos

Wat heb je nodig?
1 blik zwarte bonen (Black Beans)
1 klein blikje mais
1 klein blikje pure tomatenpuree
½ kop havervlokken
1 ei, losgeklopt
3 lente-uitjes
3 tenen knoflook
2 theelepels komijn
1 theelepel chilipoeder
1 theelepel oregano
zout en peper

Hoe maak je deze pittige ballen?

Verwarm de oven voor op 170 graden. Pel de knoflook en snij fijn samen met de lente-uitjes. Maal de havervlokken met een keukenmachine fijn tot je een grove korrel hebt. Doe de zwarte bonen in een kom en plet met een vork. Mix vervolgens met de havervlokken, de mais, het ei, de lente-uitjes, de knoflook, de tomatenpuree en de kruiden (komijn, chilipoeder, oregano). Voeg zout en peper toe naar smaak. Rol met je handen balletjes van het bonenmengsel, leg op een bakblik en bak gedurende 20-30 minuten tot de bovenkant begint te drogen en te kleuren. Je kunt ze direct serveren met een goede tomatensaus, op een later moment opwarmen of zelfs koud eten. Sowieso goed!

 

 


 

Meatfree monday: Pasta gorgonzola


vleesloos

 

Ingrediënten voor 4 personen

500 gr pasta (tagliatelli, linguine,...)

200 gr gorgonzola1 flesje lightroom (25cl)

2 tomaten, in blokjes

gesnedenpeper of tabasco

 Bereiding :

Kook de pasta beetgaar volgens de instructies op de verpakking.

Giet de room in een steelpannetje en voeg er de in stukjes gesneden gorgonzola bij.

Warm de saus op een zacht vuurtje tot de gorgonzola gesmolten is.

Breng, indien gewenst, de gorgonzolaroomsaus verder op smaak met peper of tabasco.

Serveer de pasta gorgonzola met blokjes tomaat.

Je kan de blokjes tomaat eventueel kort aanbakken in een klontje boter maar de frisse smaak van rauwe tomaat past perfect bij dit pastagerecht.

  •  

 

 


 

Meatfree monday: Lasagne met paddenstoelenPrei-aardappelschotel


vleesloos

 

Prei-aardappelschotel

 

 

 

 

 

Ingrediënten voor 4 personen

 

  • 4 preien (enkel het wit gedeelte houden en in schijfjes gesneden
  • 1 kg aardappelen, in schijfjes gesneden (gewicht na schillen)
  • 50 gr boter
  • 750 ml melk
  • 1 groentebouillonblokje
  • peper
  • snuifje nootmuskaat
  • 3 eierdooiers
  • 150 gr geraspte emmentaler
  • 2 el paneermeel
  • enkele klontjes boter

Bereiding

Snij het onderste uiteinde en de groene bovenkant van elke prei af, verwijder verwelkte bladeren. Snij het preiwit in schijfjes.

Laat de boter smelten in een kookpan (nét laten smelten, niet bruinen), doe er de geraspte aardappelschijfjes + prei + verkruimeld groentebouillonblokje + peper + nootmuskaat bij, overgiet met de melk en laat op een zacht vuurtje 10 min (nadat de melk licht kookt) sudderen. Voortdurend roeren om aanbranden te voorkomen. Zet het vuur uit en voeg 3 eierdooiers bij en roer alles goed om.

Verwarm de oven op 220°C.

Giet het prei-aardappelmengsel in een ovenschotel, bestrooi met de geraspte kaas + paneermeel + enkele klontjes boter.

Zet de prei-aardappelschotel 25 min in de oven.

 

 

 

 

Groen.Duurzaam facebook agenda

Groen.Duurzaam facebook

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd