1. 17 jaar vinkenslag in beeld

  Het is weer tijd voor de vinkenslag. Uit 17 jaar Natuurkalenderwaarnemingen blijkt dat de vinkenslag gemiddeld voor het eerst op 21 februari gehoord wordt. Tussen het vroegste en laatste jaar zitten maar 13 dagen. De beperkte variatie wordt voor klein deel bepaald door de temperatuur. Hoe warmer januari en februari, hoe vroeger. Geeft u ook door wanneer u uw eerste vinkenslag hoort?
 2. Regenwormen van Nederland in kaart gebracht

  Het leven in de bodem onttrekt zich voor het grootste deel aan het blote oog. De reuzen van het bodemleven, de regenwormen, vormen daarop een uitzondering. De nieuwe kaarten van Atlas Natuurlijk Kapitaal tonen de dichtheid en diversiteit van de regenwormgemeenschappen.
 3. Wolf loopt door Gelders dorp Bennekom

  Nadat in de ochtend van woensdag 21 februari op diverse plaatsen in Gelderland een wolf is waargenomen en vastgelegd op foto en video, heeft dit dier zich nog verder westwaarts verplaatst. De wolf is door de bebouwde kom van Bennekom getrokken en hier meermaals gefilmd. Wij adviseren iedereen zich te houden aan de gedragsregels in dit bericht bij het ontmoeten van een wolf.
 4. Overleeft de atalanta deze vorstperiode?

  De schaatsen kunnen toch nog uit het vet. Schaatsliefhebbers worden onrustig en proberen om gemaakte afspraken voor volgende week om te plannen. Er worden nachten met acht tot tien graden vorst voorspeld; naar verwachting kan er volop geschaatst worden op natuurijs. Wat betekent zo’n late vorstperiode voor de vlinders, en met name voor trekvlinder atalanta?
 5. Wolf onderweg door Gelderland

  Vanochtend, woensdag 21 februari, is op diverse plaatsen in Gelderland een wolf waargenomen en vastgelegd op foto en video. Op basis van dit beeldmateriaal bevestigen experts van Wolven in Nederland en Lupus Institut uit Duitsland dat het om een wolf gaat. Het is de derde zekere waarneming van een wolf in Nederland in 2018.

Groen.Duurzaam facebook agenda

Groen.Duurzaam facebook

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd