Petitie opslag CO2

Samen duurzaam

Creëer eenvoudig uw eigen vlindertuin

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

vlindertuin

Creëer eenvoudig uw eigen vlindertuin met dit leuke bloemenzaadmengsel! Als de planten van deze mix gaan bloeien zullen vele vlinders worden aangetrokken. De compositie en kleur van de bloemen vormen samen met de fladderende vlinders een lust voor het oog. Dat wordt genieten van zowel de bloemen als van de vlinders in uw weelderige tuin.

Zaden voor een vlindertuin

 

0
0
0
s2smodern

Eten uit eigen tuin of van eigen balkon: De Aardbeienmuur

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Een aardbeienmuur vraagt weinig ruimte en levert veel op:

Deze Fragaria x ananassa 'Bakker's Kingsize' is een klimaardbei met snelgroeiende ranken. Van de zomer tot de vorst, kunt u genieten van het heerlijke fruit van deze 'Kingsize' aardbeien. De Fragaria x ananassa 'Bakker's Kingsize' is zoet, sappig en staat ook nog eens prachtig tegen uw muur of pergola. In een bloempot op uw terras staat de kingsize aardbeienplant ook prachtig.

Lees verder

 

0
0
0
s2smodern

Maak een Openbare boekenkast

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

 

openbare boekenkast

amersfoort-boekenkast-1.jpg

Deel je boeken met anderen! Maak een openbare boekenkast en zet daar je boeken in. Je kunt er natuurlijk ook boeken van anderen er aan toevoegen. Plaats deze kast op een strategische plekbijvoorbeeld in een buurtwinkel. Je kunt ook themakasten maken, bijvoorbeeld een kinderboekenkast.

0
0
0
s2smodern

groente en fruit niet méér te belasten maar juist mínder:

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Fruit (3%) en groente (2%) zijn afgelopen jaar weer duurder geworden. Suiker is wederom in prijs gedaald. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

In 2014 tekende het kabinet Rutte II onder luid tromgeroffel een convenant met daarin vrijwillige afspraken met de voedingsindustrie. Speerpunt van het convenant was de belofte dat ‘de gezonde keus steeds makkelijker wordt’.

   
 
 

Minister Schippers tekent convenant met supermarkten en fabrikanten.

 
 

Dit mantra wordt sindsdien jaar in, jaar uit herhaald.

De kille cijfers laten echter zien dat de gezonde keus voor groente en fruit aanzienlijk moeilijker is geworden:

 
 

Prijsindex consumptieprijzen:

 
 
 

Als je deze prijsontwikkeling bekijkt sinds de eeuwwisseling, dan slaat de schrik je helemaal om het hart:

  • Fruit: 43% duurder
  • Groente: 46% duurder
  • Suiker: 18% goedkoper

Suiker, hét symbool van ons ongezonde voedingspatroon, is juist sterk in prijs gedaald. En in de slipstream hiervan, ook de prijs van chips, snoepgoed, bier en ijs.

En die trend lijkt nog niet gekeerd. Want waar de politiek de consumptie van groente en fruit niet met prijsmaatregelen wil stimuleren, nam zij wel maatregelen die de prijs van suiker flink zullen laten dalen: door de afschaffing van het suikerquotum is er een recordoogst aan suiker dit jaar, met dalende prijzen tot gevolg.

 

Consumptie

Het mag dan ook geen volslagen verrassing zijn dat ook deze week bekend werd dat de groente- en fruitconsumptie afgelopen jaar wederom is gedaald. We zijn er 3% minder van gaan eten met z’n allen!

Overheid faalt

De overheid klaagt vaak steen en been over de oplopende zorgkosten. Pillen en ziekenhuizen zijn duur. Maar preventie loont. Liever paprika vooraf dan pillen achteraf.

Daarom is het ook zo belangrijk dat de overheid het makkelijker maakt voor iedereen om gezonder te eten. Duidelijke etiketten, een verbod op misleiding en kindermarketing, de obesogene omgeving aanpakken en niet in de laatste plaats een gezond prijsbeleid.

Het tegenovergestelde gebeurt:

1)      De voedingsindustrie komt weg met het breken van beloften, zoals rond kindermarketing en gezondere producten.

2)      Suikerquota werden in de tweede helft van 2017 afgeschaft waardoor suiker naar verwachting komende tijd nog goedkoper zal worden.

3)      Meldingen van misleidende etiketten neemt de NVWA ‘niet direct in behandeling omdat er geen sprake is van risico’s voor de volksgezondheid’, ofwel fabrikanten komen er gewoon mee weg.

4)      Voedingsfabrikanten wordt weinig in de weg gelegd als ze met misleidende logo’s komen die zelfs snoep en Nutella gezond doen lijken. De Nederlandse overheid heeft nog steeds geen alternatief voor het misleidende vinkje.

5)      Het kabinet Rutte III is van plan om de btw op voeding van 6% naar 9% te verhogen, inclusief groente en fruit.

 
 

Tijd voor actie

Daarom is foodwatch recent een campagne gestart om groente en fruit niet méér te belasten maar juist mínder: geen hogere btw maar afschaffing van de btw op groente en fruit!

De campagne is al massaal gesteund! Al meer dan 60.000 mensen deden mee. In de politiek wordt er over gesproken. Kamervragen werden ingediend. Maar het kabinet houdt vooralsnog voet bij stuk.

Wie geeft het beslissende zetje? Nog niet getekend, doe het hier!

0
0
0
s2smodern

Recept voor hartige taart met amandeldeeg en snijbiet

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Dit heb je nodig voor 4 personen

Voor de deeg

3 tenen knoflook
2 takjes rozemarijn
200 g amandelmeel
1/2 tl zout
vers gemalen zwarte peper
90 ml olijfolie
1 el koud water
Voor de vulling

Voor de vulling

3 sjalotten
3 tenen knoflook
4-5 snijbietbladeren (of 2 handen spinazie)
1 el olijfolie
4 eieren
125 ml volle yoghurt of crème fraîche
50 g geraspte gruyère kaas
1 tl zout
versgemalen zwarte peper

Hulpmiddelen:

quiche- of springvorm van 22 cm
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden en vet de quichevorm in met olie.

Snijd de knoflook fijn en rits de blaadjes van de rozemarijntakjes. Hak de rozemarijn fijn.
Vul een mengvorm met het amandelmeel, knoflook, rozemarijn, zout, peper en olijfolie. Roer met een pollepel en voeg een eetlepel water toe en vorm een samenhangend mengsel. Druk het deeg in de taartvorm en maak een opstaande rand van 1-2 cm. Met natte handen blijft het deeg minder plakken en gaat het makkelijker.

Schuif de taartvorm in het midden van de oven en bak de taartbodem in 15-20 minuten goudbruin.

Terwijl de taartbodem in de oven staat, kun je de vulling maken. Snijd de sjalotten en knoflook fijn. Was de snijbietbladeren en verwijder de stengels. Hak het blad grof. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de sjalot en knoflook in 5 minuten op middelhoog vuur zacht. Voeg het snijbietblad toe, roer af en toe en laat het slinken. Haal de pan van het vuur.

Klop de eieren in een mengkom los en voeg de yoghurt (of crème fraîche), gruyère kaas, zout en peper toe. Voeg de groenten toe en roer even door. Haal de taartbodem uit de oven en schenk de vulling in de vorm.

Bak de taart in het midden van de oven in 30-35 minuten goudbruin. Let op dat de korst niet verbrand. Dek de taart eventueel met een stuk aluminiumfolie af.

0
0
0
s2smodern

De budget vegetariër | Gevulde courget met Roquefort

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 middelgrote courgetten
  • 1 ajuin, fijngesnipperd
  • 4 el olijfolie
  • 200 gr Roquefort, verbrokkeld
  • 150 gr geraspte kaas

Bereiding

Snij de courgetten overlangs in 2, hol het vruchtvlees uit met een lepel. Pureer het vruchtvlees en laat goed uitlekken.

Verhit de olie en fruit de ajuin 10 min. Vermeng met het vruchtvlees + Roquefort.

Blancheer de uitgeholde courgetten 5 min in kokend water. Laat de courgetten goed uitlekken.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Vul de courgetten met het vruchtvlees-Roquefortmengsel, bestrooi met geraspte kaas.

Schik de gevulde courgetten in een ovenschotel en bak ze 35 min in de oven.

 

0
0
0
s2smodern

Groen.Duurzaam facebook agenda

Groen.Duurzaam facebook

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd