Maak een Groenteraket en begin je eigen verticale moestuin

groenteraketWat is een Groenteraket?

De Groenteraket is een verticale tuin ter grootte van een regenton op pootjes, met daarin een wormen-compost-buis. Op een oppervlak van minder dan een vierkante meter kun je 40 planten kweken. Je kunt hem zelf maken in de workshop, of kant en klaar kopen.

Compostwormen nemen het werk van je over

Vertikaal tuinieren in de groenteraket kun je staand doen, of zittend, zelfs in een rolstoel. Je hoeft geen grond om te spitten of ieder jaar zware bloempotten van nieuwe aarde te voorzien. Als je je Groenteraket eenmaal geïnstalleerd hebt doen de compostwormen het zware werk voor je. De wormen woelen de aarde om en voorzien hem van compost. Dus jij hoeft alleen te zaaien en te oogsten. (En water te geven natuurlijk)

De bijen zijn je dankbaar

Samen met de Hommel bestuiven bijen 70% van onze landbouwgewassen. Monocultuur en pesticiden zorgen ervoor dat het niet goed gaat met de bijen. Er is sprake van enorme bijensterfte. Steden met veel en gevarieerd groen blijken ideale vluchthavens voor bijen. Draag jouw steentje bij en zaai bijvriendelijke zaadjes in jouw Groenteraket. Bij iedere Groenteraket krijg je gratis een zakje zaadjes

Composteer je eigen GFT

Wist je dat in een stad als Amsterdam slechts 16 % van het GFT afval gescheiden wordt ingezameld? De rest verdwijnt in CO2 producerende vrachtwagens naar de verbrandingsoven. Stel je eens voor dat in iedere gallerijflat op elk balkon een Groenteraket zou staan. Hoeveel CO2 zou dat besparen? Zelfs als je niet al je GFT erin kwijt zou kunnen dan nog lever je in ieder geval een positieve bijdrage. De exacte hoeveelheid GFT die een Groenteraket aankan is afhankelijk van meerdere factoren. Een gemiddeld gezin dat regelmatig groenten eet zal in de winter toch nog de reguliere GFT bak of afvalbak moeten gebruiken. Ben je single en eet je veel afhaalpizza? Vraag dan af en toe je buren om wat tuinafval.

Technische informatie balkon-raket:

  1. Vat: 60 liter
  2. Hoogte (inclusief poten en compostbuis) 100 cm
  3. Diameter: 40 cm
  4. Kleur: donkergroen (vat plus zwart (poten)
  5. 19 plantgaten rondom, ruitme voor 3 planten bovenop
  6. Reken op 60 liter (biologische) potgrond

workshop bouw je eigen groenterakket

 

Moestuin.nl: Webwinkel met alleen maar milieuvriendelijke producten voor in jouw moestuin/groenteraket

0
0
0
s2smodern

waar hang ik een nestkast of vogelhuisje op

 

 

Bestel: Opvouwbaar Vogelhuisje € 2.95• Een nestkast mag niet in de volle zon hangen, in de regen de regen is ook niet goed. De wind komt meestal uit het zuid-westen. Hang daarom de invliegopening het liefst in oostelijke of zuid-oostelijke richting, Vogels houden van ochtendzon in de nestopening. Het nest met eventuele jonge vogels wordt dan in de ochtendzon opgewarmd, maar hangt dan op het heetst van de dag in de schaduw. Heeft u al jaren een nestkastje hangen waar geen vogel inkomt... mogelijk is de invliegrichting niet goed... verhangen... en wie weet het volgende broedseizoen een nest met jongen!

• Als een nestkast onder een overkapping, dakrand of carport gehangen wordt, is er minder kans op inregenen en opwarming door direct zonlicht. De richting van de vliegopening is dan van minder belang.

• Het territorium van mezen [en de meeste kleinere vogels] is 15 meter rondom de nestkast. Hang een volgende nestkast minstens op 30 meter afstand van een andere nestkast.

• In een rustige tuin hang je de nestkasten op hoger dan 1,80 meter boven, zodat katten er niet bij kunnen.

 

 

0
0
0
s2smodern

Tuintjedelen

Spullen delen via Peerby, maaltijden delen viaThuisafgehaald, vaardigheden delen via Konnektid, ritten delen via Toogethr, auto’s delen via WeGoMyWheels ofSnappcar, er wordt ontzettend veel gedeeld tegenwoordig. Mijn vader Hans, had tot twee jaar terug altijd een grote volkstuin. Toen Hans begin 2013 een moestuintje in zijn achtertuin maakte, bedacht ik dat tuinen ook best gedeeld kunnen worden. Niet iedereen heeft immers een tuin.

Daarom verbindt Tuintjedelen.nl  tuiniers die op zoek zijn naar een tuin met tuineigenaren die graag meer uit hun tuin willen halen. Ook helpers kunnen via Tuintjedelen een tuin en tuinier in de buurt vinden. Gratis.

Tuintjedelen is duurzaam omdat het de hoeveelheid lokaal geproduceerd voedsel verhoogd. Hierdoor hoeft er minder geïmporteerd te worden. Financieel is het aantrekkelijk voor zowel tuineigenaar als tuinier of helper, omdat er geen geld uitgegeven hoeft te worden aan professionele hoveniers of contributie aan tuincomplexen. Door de grond van de één te combineren met de vaardigheden en inzet van een ander, wint iedereen.

Naar tuintjedelen

0
0
0
s2smodern

Milieuvriendelijk en UV-resistant terrasmeubilair: 20% korting op de gehele Fanback collectie!

 

Actieblok-FANBACK

Het zijn terrasweken bij Sissy-Boy! Op de gehele Sissy-Boy Fanback collectie* geldt maar liefst 20% korting. De korting is inwisselbaar met de kortingscode TERRAS en is geldig van 26 mei 2014 t/m 15 juni 2014.

*Fanback meubels zijn gemaakt van Polywood. Gerecylcled plastic, maar dan anders. Het oogt en voelt als hout, maar vereist amper onderhoud. Milieuvriendelijk en UV-resistant meubilair dat is gemaakt voor buitengebruik en lang mooi blijft. Het materiaal zal niet roesten of splinteren en de kleur zal niet vervagen. Sissy-Boy geeft dan ook 15 jaar garantie op de producten. 

20% korting op de gehele Fanback collectie!

 

0
0
0
s2smodern

De wijkmoestuin

Een wijkmoestuin is ideaal om iedereen jong en oud bij de wijk te betrekken en elkaar te leren kennen. Jongeren leren waar ons eten vandaan komt. Ouderen kunnen er overdag elkaar ontmoeten, een buurtmoestuin lever ook gewoon eerlijke en goedkope groenten op. 

Een aantal voorbeelden van buurtmoestuinen:

Wijkmoestuin "de Groene Tol" gaat op deze plek tussen Tolhuis 33e straat en Meijhorst 16e straat in Nijmegen gerealiseerd worden! Bewoners hebben een visie en globaal inrichtingsplan gemaakt wat  met de wijkbeheerder is besproken. De gemeente helpt  door de grond gratis ter beschikking te stellen, en in het najaar de kleigrond om te spitten en van compost te voorzien. De beplanting en verder inrichting wordt door de bewoners zelf geregeld en in het voorjaar aangeplant. 

 

0
0
0
s2smodern

Tuinieren op de vierkante meter; de aardbei smulpaal

Zoek een regenpijp zaag daarin openingen zoals op het plaatje, graaf de regenpijp voor een deel in de grond en vul hem met aarde. Plant de aardbeienplanten in de uitgezaagde openingen.

Bouw je eigen aardbeientoren smullen van een vierkante meter.

0
0
0
s2smodern

De vierkantemetertuin is een kleine compacte groenten-, kruiden- en/of bloementuin

De vierkantemetertuin is een kleine compacte groenten-, kruiden- en/of bloementuin, aangelegd met bijzondere uitgangspunten. Kansrijk, vlot aangelegd, met weinig onderhoud en snelle resultaten. En willen we dat niet allemaal?
Het zelf zien opgroeien van groenten, bloemen en vruchten in zo'n tuin is een prachtige ervaring voor u thuis - maar ook voor school. Inderdaad, deze kleine tuin zal in verschillende situaties prima kunnen voldoen. Denk aan:
Beginnende hobbyisten die het allemaal nog niet zo zeker weten en wel eens even willen meemaken of dit nu echt iets voor hen is. Is deze makkelijke moestuin de eerste stap op weg naar meer?
kinderen die je toch een geslaagde groenbeleving willen meegeven. Een enkele vierkante meter tuin (desnoods op de tegels van het schoolplein) is immers al voldoende daarvoor!
Voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn en toch willen tuinieren.
Voor op dakterassen en mensen in binnensteden met een platje.
Jonge kinderen die - geholpen door een of meer volwassenen - thuis voor het eerst een zeer gevarieerd tuintje met bloemen, groenten en kruiden aanleggen.
Vaak zal de vierkantemetertuin een "eerste stap" zijn, maar de aanpak kan ook door de hele tuin toegepast worden. 
 
Je kunt hem makkelijk zelf maken
 
 Haal 8 tuinplanken van 1,20 meter lengte bij de bouwmarkt . U hebt nu 8 planken van 1,20 meter. Maak daar met een paar spijkers, schroeven en eventueel hoekijzertjes een vierkante bak van (twee planken hoog). Die bak is dan 1,20 meter in het vierkant. Zorg dat de hoogte toch echt minimaal 20 cm is. De gewone tuinplank van ca. 13 cm breed is dus (veel) te smal.

Als je weinig last van onkruid wilt hebben, vul deze bak dan met gelijke delen nieuwe tuinaarde, compost en scherp zand. Afspraak moet zijn dat dit een luchtig geheel moet worden waar u nooit op loopt. Dat hoeft ook niet, je kunt er van alle kanten bij. 

Deze bak mag op een bestaand stuk grond worden geplaatst, maar u kunt de bak ook op de tegels plaatsen. Doe plastic aan de onderkant van de bak. Een vel van 2x2 meter is ruim voldoende. Zorg voor een aantal afwaterings-gaatjes. Stort de bak daarna vol met aarde en snij tenslotte het overtollige plastic een paar centimeter onder de randen af. Je hebt nu ëén grote bak. Met dunnere latten van 1.20 lengte  kun je die onderverdelen in kleinere vakken voor het overzicht.

 

0
0
0
s2smodern

Groen.Duurzaam facebook agenda

Groen.Duurzaam facebook

DMC Firewall is a Joomla Security extension!