brandnetelsoep

Brandnetels groeien vroeg in het seizoen, dus in het voorjaar is de beste tijd van het jaar. Brandnetels zijn nooit ver weg, je kunt ze vinden in je tuin, Door het overschot aan stikstof zijn er steeds meer brandnetels. Om ze te plukken heb je tuinhandschoenen nodig met plastic of leer aan de voorkant van de handschoenen. Voor je brandnetelsoep heb je jonge brandnetels nodig, die groeien in het begin van het voorjaar. Hiervan pluk je de bovenkanten, de toppen dus. Heb je de hoeveelheid brandnetels geplukt die je nodig hebt, dan kun je naar huis om ze schoon te maken en te verwerken in de soep.
Brandnetels zijn een van de planten die je als beginnend wildplukker goed kunt herkennen en plukken. Na 1 minuut in kokend water prikken ze niet meer, dan kan je met een gerust hart deze heerlijke brandnetelsoep maken.

Wat heb je nodig?

Voor 4 personen

400 gram jonge brandnetelbladeren (topje van de brandnetel)
2 aardappelen, in stukjes
1 ui, fijn gesneden
1 teen knoflook, geperst
3 eetlepels olijfolie
1 liter groentebouillon
1 deciliter room
peper en zout
Maak je deze wilde brandnetelsoep?
Was de brandnetelbladeren onder de kraan in een wasbak. Gebruik handschoenen Laat de bladeren uitlekken in een vergiet. Hak de brandnetelbladeren fijn. Doe de olijfolie in een soeppan en fruit hierin de ui en de knoflook. Voeg de brandnetelbladeren, de aardappelen en de bouillon toe en laat 15 min. koken of tot de aardappelen gaar zijn. Mix de soep fijn met een staafmixer en breng op smaak met room, zout en peper.

Succes met plukken en eet smakelijk!

Een 2e brandnetelsoep recept:

INGREDIËNTEN

  • 1 sjalotje
  • halve prei
  • teentje knoflook
  • 2 worteltjes
  • 20 brandneteltoppen (bovenste blaadjes van de brandnetel)
  • 1 L bouillon

WERKWIJZE

  1. Snijd de prei en wortel in kleine schijfjes en snipper het sjalotje.
  2. Doe ze in een soeppan met een beetje olijfolie en fruit tot de ui glazig is.
  3. Voeg een teentje knoflook toe en laat een minuutje mee fruiten.
  4. Voeg de bouillon toe en knip boven de pan de gewassen brandneteltoppen in kleine stukjes.
  5. Laat tien minuutjes pruttelen.

plukkalender en de lol van het wildplukken