tamme kastanjeTamme kastanjes zijn volop te vinden: in stadsparken en bossen, bij boerderijen, op landgoederen en langs snelwegen. De rijpe kastanjes vallen vanaf midden september, met als hoogtepunt oktober. In die maanden zie je dan ook veel mensen kastanjes rapen.
Verwar de tamme kastanje niet met wilde kastanjes. De wilde kastanjes is erg bitter en niet eetbaar.
Bereiden:
snijd de kastanjes aan de bolle kant in en kook ze 8-10 minuten. hierna kunt u ze – liefst nog warm – pellen en ontvliezen. Vervolgens hebben de kastanjes ± 30 minuten kooktijd nodig, 45-60 minuten voor puree.
Voor het roosteren van kastanjes bestaan speciale pannen met gaten in de bodem, maar een gewone zware koekenpan, een hete oven of houtkachel werken ook goed .

Spruitjes met kastanjes

Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bereidingswijze
Maak met een scherp mes een inkeping in de platte kant van elke kastanje.
Bak de kastanjes in hun dop gedurende 20 minuten in de oven.
Pel dan de buitenste schil en het binnenste velletje eraf. Dit gaat het beste als de kastanjes nog warm zijn.
Kook de spruitjes in 8 tot 10 minuten gaar.
Giet ze af.
Bij hoog vuur de spruitjes, kastanjes en de boter goed verhitten, tot de boter is gesmolten.
Direct serveren.

plukkalender en de lol van het wildplukken