lamsoorLamsoor behoort tot de zeegroenten. De plantjes groeien op zilte bodem, bijvoorbeeld in kuststreken, want de plant heeft zout water nodig om in leven te blijven. In Nederland komen lamsoren vooral uit Zeeland, daar werden ze lange tijd in het wild geplukt. Maar nu wordt het ook geteeld. Je kan lamsoor rauw gebruiken in een salade, door het kort te koken of door het even te bakken. Hier vind je een simpel roerbakrecept met lamsoor.


Zeekraal lamsoor zijn zilte groenten die op de schorren en zandplaten aan de zee groeien. Het zijn vooral smaakvolle groente door het zilte karakter en ze zitten boordevol gezonde voedingsstoffen. Deze zilte groenten winnen langzamerhand aan populariteit. Toch valt er nog een hele wereld te winnen, want nog lang niet iedereen heeft deze groenten al eens geproefd, laat staan gebruikt. Op je gevoel af kun je natuurlijk al raden dat juist deze zilte groenten prima te combineren zijn met vis, schaal- en schelpdieren.

Lamsoren zijn plantjes uit de strandkruidfamilie, ook wel zeeaster genoemd.
Lamsoren vind je ondermeer in de Westerschelde in de dorpen bij de wsterschelde verkopen ze van april tot half augustus vaak Lamsoren en Zeekraal aan de deur verkocht.

Kijk de lamsoor na op stokjes, zeewier en alg en was het goed. Fruit een sjalotje kort in wat roomboter en voeg hieraan de gewassen lamsoor toe. Bak de lamsoor kort op tot deze gaat glanzen.
laat ze uitlekken in een vergiet.
Let op bij de bereiding van je recept dat de lamsoor van zich zelf al zout bevat!

Recept Zeebaarsfilet met lamsoor
Lamsoor is goed te combineren met vis. Vind daarom hieronder een recept voor zeebaarsfilet met lamsoor.

Benodigdheden;

150 gram lamsoor
2 knoflooktenen
2 zeebaarsfilets
Parmezaanse kaas
Cherrytomaatjes
Peper
Olijfolie
Hapjespan
Werkwijze;

Verhit wat olijfolie in de hapjespan.
Roerbak de 150 gram lamsoor in de 3 tot 4 minuten in de hapjespan.
Versnipper de knoflooktenen.
Voeg de knoflooktenen aan de lamsoor toe.
Verdeel het mengsel over 4 borden.
Deel de zeebaarsfilets in 2 helften, je hebt in total dus 4 helften.
Bestrooi de niet vel kant van de zeebaarsfilets met peper.
Bak de filets gedurende 4 minuten in olijfolie op de velkant op middelhoog vuur.
Draai de filets om en bak nog 2 minuten op zacht vuur.
Rasp de parmezaanse kaas.
Strooi de geraspte kaas over het lamsoormengsel.
Leg hier de zeebaars overheen.
Garneer met wat cherrytomaatjes.
Dit gerecht kun je goed combineren friet, eventueel gemaakt van zoete aardappel uit de oven.

plukkalender en de lol van het wildplukken