rauwe zuurkool

'Zuurkool is een 'super'food. Het bevat veel vezels, vitamine C en B-vitamines en weinig calorieën. De gefermenteerde kool is lichter verteerbaar dan ‘rauwe’ kool,

waardoor voedingsstoffen gemakkelijker worden opgenomen. Bovendien bevat zuurkool, net als yoghurt, levende melkzuur bacteriën, die helpen om je darmen gezond te houden.

 

Melkzuur en vitamine C zorgen voor de lange houdbaarheid van zuurkool. Vrijwel alle Nederlandse zuurkool isniet verhit of gekookt en bevat geen  conserveermiddelen.

Zuurkool ovenschotel met vegetarisch gehakt en appel
Een lekkere vegetarische variant op de klassieke zuurkool ovenschotel met gehakt en fruit.

Ingrediënten
-1,5 kilo kruimige aardappels - 200 cc melk -klontje roomboter -peper, zout, nootmuskaat (vers geraspt) -500 gram zuurkool -2 zoetzure appels (cox orange) -2 handjes rozijnen -1 pakje vegetarische spekreepjes(Tivall, AH) -1 pakje Quorn fijngehakt -2 uien -olijfolie -peper, zout, maggi, gehaktkruiden -boter om in te vetten -1 beschuit of wat paneermeel -3 eetlepels geraspte kaas.

Voorbereiding
-Schil en kook de aardappels gaar. -Kook de zuurkool 20 minuten in een bodempje water. -Stamp de aardappels fijn , voeg de melk en de boter toe. -Maak m.b.v. een mixer een smeuige puree. -Breng de puree op smaak met peper, zout en wat nootmuskaat. -Week de rozijnen in wat warm water. -Verwarm de oven voor op 200 graden. -Snij de uien fijn en bak deze in wat olijfolie glazig. -Voeg de Quorngehakt en spekreepjes toe en bak het mengsel goudbruin. -Breng het gehaktmengsel op smaak met peper, zout, maggi en een snufje gehaktkruiden. -Schil de appels, snij de appels in kleine smalle stukjes.

Bereidingswijze
-Vet de ovenschaal licht in met wat boter. -Verdeel de helft van de aardappelpuree in de ovenschaal. -Verdeel de zuurkool over de puree. -Leg hier overheen het gehaktmengsel. -Knijp het water uit de rozijnen. -Verdeel de rozijnen en stukjes appel over het gehakt. -Hier overheen de rest van de aardappelpuree. -Verkruimel de beschuit en strooi dit over de schotel. -Strooi de geraspte kaas over het geheel. -Laat de schotel 15 minuten gratineren in de oven.