vegetarische erwtensoepDe erwtensoep

 

Ingrediënten voor 4 personen

250 gr gedroogde spliterwten
1 groentebouillonblokje
1 ui, gesnipperd
1/2 winterpeen, in stukjes
1 prei, in dunne halve ringen
1 knolselderij, in kleine blokjes
2 laurierblaadjes
zwarte peper
zout

Bereiding: 2 uur (vooral wachten)

1. Was de spliterwten en meng ze met 1,5 liter water en 1 groentebouillonblokje in een soeppan. Breng aan de kook en laat 1 uur pruttelen met de deksel schuin op de pan.

2. Roer daarna de ui, winterpeen, prei, knolselderij en laurierblaadjes erdoor. Voeg eventueel nog extra heet water toe tot alles net onder staat. Breng opnieuw aan de kook en laat nog 45 minuten op laag vuur pruttelen. Roer geregeld door.

3. Proef de soep en breng verder op smaak met peper en zout.

De pannenkoeken

Ingrediënten

Bereiding
Doe de bloem in een kom en voeg een snufje zout hier aan toe. Maak een kuiltje in het midden en kluts de eieren er in. Voeg ongeveer ¼ van de melk er bij en mix dan tot een gladde massa. Voeg dan beetje bij beetje de rest van de melk toe en mix tot een egaal beslag. Verhit een beetje boter in een pan.
Voeg met een soeplepel een schep beslag in de (pannenkoeken)pan en laat uitvloeien. Voeg eventueel na een half minuutje (als de pannenkoek nog niet helemaal gestold is) wat dunne plakken appel, rozijn en/of spek toe. Als de bovenzijde droog is, of te wel gestold is, en de onderkant een mooi kleurtje heeft kun je hem omdraaien met een spatel of met een deksel van een pan.
Bak dan ook de andere kant van de pannenkoek nog mooi bruin. Leg op een bord en houd de pannenkoeken warm onder een bord en bak ook de rest.