De Budgetvegetariër: Vegetarische aubergine stoof

Aubergine

Ingrediënten voor 2 tot 3 personen:
2 aubergines
1 klein blikje tomatenpuree
1 theelepel komijn
Snuf paprikapoeder
1 ui
2 tenen knoflook
2 tomaten (ontveld)
Peper en zout
Griekse of Turkse yoghurt
1 eetlepel amandelschaafsel
Optioneel: ½ chilipeper

Bereiding
Snijd de aubergines in stukjes. Doe deze in een kom met koud water en laat 15 min staan. Zo trekken de bittere smaken er uit. Hak de ui en knoflook fijn en eventueel het pepertje als je van pittig houd. Fruit aan in een pan met olie. Laat de aubergines goed uitlekken en voeg toe aan de pan. Bak dit mengsel een paar minuten.
Breng het op smaak met peper, zout, komijn en paprikapoeder. Roer de tomatenpuree er door. Snijd de tomaten in stukjes en voeg toe. Doe een klein scheutje water in de pan en laat het mengsel ca 20 min met deksel op de pan stoven. Serveer de stoof met wat Griekse of Turkse yoghurt en wat amandelschaafsel.

Lekker om te eten met wat (pita)brood.

0
0
0
s2sdefault

De budgetvegetariër: nasi met pindasaus

Ingredienteënten voor 4 personen:

  • 300 gram volkoren rijst
  • 6 eetlepels olie
  • 200 gram diepvrieserwtjes
  • gesneden prei
  • stukjes wortel
  • ketjap
  • taugé
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eieren
  • Eventueel pindasaus, cassave kroepoek en sambal

Kook de rijst volgens de verpakking. Maak de erwtjes warm. Klop de eieren los en verhit olie in een kleine koekenpan. Schenk de losgeklopte ei in de pan en bak aan beide kanten bruin. Laat de omelet afkoelen en snijd die reepjes. Giet de rijst af en roer deze met een vork los.

Verhit olie in een wok. Bak de prei met wortel kort op hoog vuur (minuut of vijf). Voeg de knoflook toe en bak die nog 1 minuut mee. Schep de rijst bij de groenten in de wok en schenk daar ketjap bij. Bak alles omscheppend tot het warm is. Schep taugé, warme erwtjes en omeletreepjes door de nasi.

0
0
0
s2sdefault

De budget vegetariër : gevulde paprika’s met couscous

300px-Rode_paprika.jpg

met couscous gevulde paprika's voor 4 personen met een totaalprijs van 5 euro.

Ingrediënten:

4 paprika’s
250 g  volkoren couscous
2 kleine uien
2 eetlepels zwarte olijven zonder pit
8 zongedroogde tomaten op olie
1 blik kikkererwten
2 eetlepels pijnboompitjes
3 eetlepels olijfolie
1 groentebouillonblokje
1 eetlepel citroensap (vers of uit een flesje)
zout en peper

Bereiding
Halveer de paprika’s, verwijder de zaadjes en leg ze apart. Pel de uien en snij ze fijn. Halveer de olijven en snij de zongedroogde tomaatjes in kleine reepjes. Open het blik met kikkererwten en laat deze uitlekken. Rooster de pijnboompitjes in een pan totdat ze lichtbruin zijn. Breng in een ruime pan water aan de kook en blancheer de paprika’s 5 minuten. Laat ze goed uitlekken in een vergiet. Doe de couscous in een kommetje en overgiet met kokend water tot de couscous volledig onder staat en laat het 15 minuten wellen. Roer de korrels los met een vork. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een pan en fruit de uien glazig op een zacht vuurtjes (ongeveer 15 minuten). Roer er een verkruimeld groentebouillonblokje door. Breng het uienmengsel op smaak met peper en citroensap. Schep de couscous, het uienmengsel, de kikkererwten, de gedroogde tomaten en de olijven voorzichtig door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Vul de paprika’s met het couscousmengsel en bestrooi met pijnboompittjes. Eetsmakelijk!

0
0
0
s2sdefault

groente en fruit niet méér te belasten maar juist mínder:

Fruit (3%) en groente (2%) zijn afgelopen jaar weer duurder geworden. Suiker is wederom in prijs gedaald. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

In 2014 tekende het kabinet Rutte II onder luid tromgeroffel een convenant met daarin vrijwillige afspraken met de voedingsindustrie. Speerpunt van het convenant was de belofte dat ‘de gezonde keus steeds makkelijker wordt’.

   
 
 

Minister Schippers tekent convenant met supermarkten en fabrikanten.

 
 

Dit mantra wordt sindsdien jaar in, jaar uit herhaald.

De kille cijfers laten echter zien dat de gezonde keus voor groente en fruit aanzienlijk moeilijker is geworden:

 
 

Prijsindex consumptieprijzen:

 
 
 

Als je deze prijsontwikkeling bekijkt sinds de eeuwwisseling, dan slaat de schrik je helemaal om het hart:

  • Fruit: 43% duurder
  • Groente: 46% duurder
  • Suiker: 18% goedkoper

Suiker, hét symbool van ons ongezonde voedingspatroon, is juist sterk in prijs gedaald. En in de slipstream hiervan, ook de prijs van chips, snoepgoed, bier en ijs.

En die trend lijkt nog niet gekeerd. Want waar de politiek de consumptie van groente en fruit niet met prijsmaatregelen wil stimuleren, nam zij wel maatregelen die de prijs van suiker flink zullen laten dalen: door de afschaffing van het suikerquotum is er een recordoogst aan suiker dit jaar, met dalende prijzen tot gevolg.

 

Consumptie

Het mag dan ook geen volslagen verrassing zijn dat ook deze week bekend werd dat de groente- en fruitconsumptie afgelopen jaar wederom is gedaald. We zijn er 3% minder van gaan eten met z’n allen!

Overheid faalt

De overheid klaagt vaak steen en been over de oplopende zorgkosten. Pillen en ziekenhuizen zijn duur. Maar preventie loont. Liever paprika vooraf dan pillen achteraf.

Daarom is het ook zo belangrijk dat de overheid het makkelijker maakt voor iedereen om gezonder te eten. Duidelijke etiketten, een verbod op misleiding en kindermarketing, de obesogene omgeving aanpakken en niet in de laatste plaats een gezond prijsbeleid.

Het tegenovergestelde gebeurt:

1)      De voedingsindustrie komt weg met het breken van beloften, zoals rond kindermarketing en gezondere producten.

2)      Suikerquota werden in de tweede helft van 2017 afgeschaft waardoor suiker naar verwachting komende tijd nog goedkoper zal worden.

3)      Meldingen van misleidende etiketten neemt de NVWA ‘niet direct in behandeling omdat er geen sprake is van risico’s voor de volksgezondheid’, ofwel fabrikanten komen er gewoon mee weg.

4)      Voedingsfabrikanten wordt weinig in de weg gelegd als ze met misleidende logo’s komen die zelfs snoep en Nutella gezond doen lijken. De Nederlandse overheid heeft nog steeds geen alternatief voor het misleidende vinkje.

5)      Het kabinet Rutte III is van plan om de btw op voeding van 6% naar 9% te verhogen, inclusief groente en fruit.

 
 

Tijd voor actie

Daarom is foodwatch recent een campagne gestart om groente en fruit niet méér te belasten maar juist mínder: geen hogere btw maar afschaffing van de btw op groente en fruit!

De campagne is al massaal gesteund! Al meer dan 60.000 mensen deden mee. In de politiek wordt er over gesproken. Kamervragen werden ingediend. Maar het kabinet houdt vooralsnog voet bij stuk.

Wie geeft het beslissende zetje? Nog niet getekend, doe het hier!

0
0
0
s2sdefault

Recept voor hartige taart met amandeldeeg en snijbiet

Dit heb je nodig voor 4 personen

Voor de deeg

3 tenen knoflook
2 takjes rozemarijn
200 g amandelmeel
1/2 tl zout
vers gemalen zwarte peper
90 ml olijfolie
1 el koud water
Voor de vulling

Voor de vulling

3 sjalotten
3 tenen knoflook
4-5 snijbietbladeren (of 2 handen spinazie)
1 el olijfolie
4 eieren
125 ml volle yoghurt of crème fraîche
50 g geraspte gruyère kaas
1 tl zout
versgemalen zwarte peper

Hulpmiddelen:

quiche- of springvorm van 22 cm
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden en vet de quichevorm in met olie.

Snijd de knoflook fijn en rits de blaadjes van de rozemarijntakjes. Hak de rozemarijn fijn.
Vul een mengvorm met het amandelmeel, knoflook, rozemarijn, zout, peper en olijfolie. Roer met een pollepel en voeg een eetlepel water toe en vorm een samenhangend mengsel. Druk het deeg in de taartvorm en maak een opstaande rand van 1-2 cm. Met natte handen blijft het deeg minder plakken en gaat het makkelijker.

Schuif de taartvorm in het midden van de oven en bak de taartbodem in 15-20 minuten goudbruin.

Terwijl de taartbodem in de oven staat, kun je de vulling maken. Snijd de sjalotten en knoflook fijn. Was de snijbietbladeren en verwijder de stengels. Hak het blad grof. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de sjalot en knoflook in 5 minuten op middelhoog vuur zacht. Voeg het snijbietblad toe, roer af en toe en laat het slinken. Haal de pan van het vuur.

Klop de eieren in een mengkom los en voeg de yoghurt (of crème fraîche), gruyère kaas, zout en peper toe. Voeg de groenten toe en roer even door. Haal de taartbodem uit de oven en schenk de vulling in de vorm.

Bak de taart in het midden van de oven in 30-35 minuten goudbruin. Let op dat de korst niet verbrand. Dek de taart eventueel met een stuk aluminiumfolie af.

0
0
0
s2sdefault

De budget vegetariër | Chili sin carne

Ingrediënten 4 personen

3 el olijfolie
2 uien, gesnipperd
2 tl chilipoeder
2 tl gemalen komijn
1 zak paprikamix (3 stuks; groen, rood en geel), in stukjes
2 blikken chilibonen of bruine bonen (400 gr)
1 avocado, in blokjes
150 g jong belegen kaas, geraspt

Voorbereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd alle groenten zoals hierboven aangegeven staan in stukjes


Bereidingswijze:

Verhit de olie in de pan. Fruit de ui 3 min. Voeg het chilipoeder en de komijn toe en fruit 2 min mee.

Voeg de paprika en de inhoud van de blikken (chili)bonen, inclusief vocht, toe. Laat 10 min garen en breng op smaak met peper en zout

Doe de chili sin carne in de Ovenschaal en verdeel de avocado erover.
Bestrooi de kaas en zet 10 min in de oven.

0
0
0
s2sdefault

Vegetarische moussaka met aubergine en zoete aardappel

001590802 001 397381 708

Moussaka is een traditioneel Grieks gerecht keuken, opgebouwd uit lagen, met gehakt, aubergine, uien, kruiden, aardappelen, tomaat en bechamelsaus. Dit is een vegetariche variant! Gezonder én lekkerder, met aubergine, zoete aardappel, vegetarisch gehakt (te vinden bij o.a. AH) en cashewroom. Echt comfort food na een herfstige dag. Hier krijg je weer energie van!

Voor de moussaka
2 aubergines
2 zoete aardappels
250 gramvegetarisch gehakt
1 eetlepel Gula Java Safran

1 theelepel kaneel
½ theelepel paprikapoeder
1 blik tomatenblokjes
1 ui, gepeld en fijngesneden
2 teentjes knoflook, gepeld en fijngesneden
zout en peper naar smaak

Voor de cashewroom
150 gram rauwe cashews
1 citroen, het sap
5 eetlepels heet water
snufje zout

Hoe maak je het?
1. Verwarm de ovengrill voor op 220 graden Celsius, en week de cashews in een bakje met kokend water (zorg dat alle nootjes onder water staan).
2. Snij de aubergines en de zoete aardappel in plakken van circa 1 centimeter. Beleg een bakplaat met bakpapier en leg de plakken daarop. Besprenkel met een beetje olijfolie, zout en peper.
3. Grill de aubergine en de zoete aardappel gedurende circa 20 minuten, totdat ze goudbruin en gaar zijn. Zet daarna de oven in heteluchtstand en verlaag de temperatuur naar 180 graden Celsius.
4. Maak de seitan gehakt los met de hand.
5. Verhit olie in een koekenpan en fruit de ui totdat deze glazig begint te worden.
6. Voeg de gehakt, knoflook, eetlepel Gula Java Safran, kaneel en paprikapoeder toe en roerbak kort mee.
7. Voeg de tomatenblokjes toe en laat het geheel enkele minuten op laag vuur sudderen. Breng op smaak met zout en peper.
8. Bouw dan de moussaka. Vet een ovenschaal in en leg op de bodem de helft van de tomaten-gehaktsaus, leg daarop een laag met aubergine en zoete aardappel plakken (om en om naast elkaar), daarop de andere helft van de tomaten-gehaktsaus en tot slot daarop weer aubergine en zoete aardappel plakken.
9. Zet de schaal in de oven en bak de moussaka 25 minuten gaar.
10. Maak terwijl de moussaka in de oven staat de cashewroom. Giet hiervoor de cashews af en doe samen met het sap van de citroenen, heet water en een snufje Fleur de Sel in een blender of mixer. Mix tot een gladde, romige saus en gebruik dit als topping op de moussaka.

0
0
0
s2sdefault

Subcategorieën

Meatfree monday

 


Om voedsel te produceren is water nodig, mest, grond en energie.
Het produceren van voedsel heeft invloed op het milieu;
er is een duidelijk verband tussen de moderne grootschalige
land- en tuinbouw, intensieve veeteelt en visserij, en problemen zoals water- en
grondvervuiling, erosie, de uitstoot van kooldioxide (CO2), het dalen van de grondwaterspiegel
en het afnemen van de biologische diversiteit. Ook draagt voedsel bij
aan het broeikaseffect: bij iedere stap in het productieproces komen broeikasgassen
vrij uit de verbranding van de benodigde fossiele brandstoffen. Het produceren, opslaan,
transporteren, bewaren en koken van voedsel kost bovendien veel energie. Verder
belast voedsel het milieu door afval.

Broeikasgassen

Vlees is ook een belangrijke bron van broeikasgassen. De veehouderij stoot wereldwijd
net zoveel broeikasgassen uit als alle auto's, vrachtwagens, treinen, boten en
vliegtuigen samen: circa 18 procent. Uit onderzoek blijkt dat als alle Nederlanders
één dag in de week alle dierlijke producten zouden vervangen door sojaproducten, dit
evenveel CO2 zou besparen als het verdwijnen van 430.000 auto's van de Nederlandse
wegen (bron ENSA).
Ook op dit punt scoort rundvlees het slechtst. Naast koolstofdioxide dat vrijkomt
uit de verbranding van fossiele brandstoffen, gaat het om methaan en lachgas, die
nog schadelijker zijn voor het milieu. Methaan ontstaat in de maag van

Daarom  een vlees-vrije maandag

De vlees vrije maandag probeert mensen één dag, een week geen vlees, te laten eten.

Niet alleen voor vegetariërs, maar voor voor mensen die willen experimenteren met smaken en groenten en ontdekken dat ze spannende kleurrijke maaltijden kunnen maken  zonder altijd op vlees te vertrouwen.

Eet meer groenten is niet alleen ideaal voor uw gezondheid maar ook goed voor de aarde!

VN-top klimaat wetenschapper Rajendra Pachauri stelt dat "de vleesproductie meer broeikasgassen in de atmosfeer brengt dan vervoer."

 

Groen.Duurzaam facebook agenda

Groen.Duurzaam facebook

Our website is protected by DMC Firewall!