Veel drinkpakjes bevatten meer suiker dan Coca-Cola!

 
 
 

Veel drinkpakjes voor kinderen zijn extreem zoet. Mede hierdoor krijgen kinderen veel te veel suikers binnen: 51 kilo per jaar, waarvan ongeveer de helft aan kristalsuiker. Dat betekent dat een gemiddelde 8-jarige jaarlijks meer dan zijn of haar eigen gewicht aan suikers binnenkrijgt!

De hoge suikerconsumptie verbaast je wellicht niets als je weet hoeveel suiker (kristalsuiker, vruchtensuiker, melksuiker) er in zo’n drinkpakje zit: gemiddeld 4 suikerklontjes en één op de vier drinkpakjes bevat zelfs meer suiker dan Coca-Cola, bleek uit eerder onderzoek van foodwatch! Tot meer dan 6 suikerklontjes per pakje.

 
 
  Bekijk alle drinkpakjes  
 
     
 
  Klik hier voor de resultaten uit het onderzoek  
 
 
 

Bedenk daarbij dat de Wereldgezondheidsorganisatie adviseert dagelijks bij voorkeur niet meer dan 6 suikerklontjes ‘vrije’ suikers te eten en drinken. Daar zit je met veel populaire drinkpakjes van kinderen dus al overheen! Gevolg op latere leeftijd: diabetes type 2, hartziekten en beroertes.

 
 

Vijf soorten drinkpakjes waar je extra op moet letten:

1 Yoghurtdrinks
Yoghurtdrinks kwamen in ons onderzoek als zoetste uit de bus: tot wel 13 gram suikers per 100 ml. Dat is dus zes-en-een-halve suikerklont per drinkpakje! Als je je kind voor de ochtendpauze, middagpauze en na school deze yoghurtdrinks geeft, dan heeft je kind al zo’n 20 suikerklontjes achter de kiezen!

 2 Chocomelk
Waarom houden zoveel kinderen toch van chocomelk? Omdat het extreem zoet is: tot wel zes suikerklontjes per pakje. Dat is nog meer dan in cola! Van de 21 drinkpakjes met meer dan 6 suikerklontjes per pakje, waren er 9 chocomelk. En of de chocomelk nu vol, mager of halfvol is, het kunnen allemaal evengoed suikerbommen zijn. Vol, mager of halfvol zegt alleen iets over het vetgehalte. Dergelijke chocomelk is dus géén gezond alternatief.

3 ‘Vruchten’drankjes
Veel vruchtendrankjes pronken met mooie grote stukken gezond fruit op de verpakking. Maar vaak zit er amper echt fruitsap in. In veel van dergelijke pakjes zit meer suiker dan fruit.

4 Vruchtensap
Vruchtensap heeft ten onrechte een gezond imago. In het proces van fruit naar sap verdwijnen de meeste gezonde stoffen, zoals de vezels. Wat overblijft is vooral (vruchten)suikerwater. Je lichaam verwerkt deze suikers anders dan wanneer ze nog in vers fruit zitten, wat deze suikers extra ongezond maakt. De New York Times legt het hier goed uit.

 5 Kunstmatige gezoete drankjes
De overdaad aan suiker in ons eten en drinken ligt terecht onder vuur. Dé oplossing waar de voedingsindustrie mee komt, is de suiker vervangen door kunstmatige zoetstoffen. Deze zoetstoffen zijn echter geen gezond alternatief. Ook kunstmatige zoetstoffen worden in veel onderzoeken in verband gebracht met obesitas en suikerziekte (diabetes type 2). De specialisten van Harvard ontraden kinderen drankjes met zoetstoffen te drinken. Daarbij verpest het onze smaak: de overmaat aan suiker zorgt ervoor dat – vooral kinderen - andere smaken niet leren waarderen. En dat zie je terug in hun eetgewoontes de rest van hun leven.  

Bekijk hier de suikergehalten van de drinkpakjes uit alle grote supermarkten.
 
 
 
  Twitter   Facebook   LinkedIn
 
 
 
 

Blender Smoothie to Go Unold 78685

2017-05-19-nl 01-2 01 01

Bestel bij Waschbear

Waschbear ecoshop assortiment

 

Aan 56% van het supermarkteten is suiker toegevoegd

pot-rode-koolDe winkelschappen liggen vol mierzoet eten. En dan hebben we het niet alleen over de snoep, koek en snacks. Ook aan groenteconserven, maaltijdssalades, vleeswaren, beschuit, hartige sauzen, brood en vele andere producten worden suikers toegevoegd.

Uit onderzoek van foodwatch blijkt nu dat zelfs in meer dan de helft van de producten in de supermarkt (56%) suikers worden gestopt. Gezonde verse onbewerkte producten zijn ver in de minderheid. Dit is het resultaat van slap kabinetsbeleid en geloof in zelfregulering van de voedingsindustrie.
Heeft u hier ook zo genoeg van?
Doe mee aan de e-mailactie!

Recent toonde foodwatch aan dat u uw aanbevolen daglimiet aan toegevoegde suikers al kunt overschrijden met één portie rode kool met appeltjes uit de conservenfabriek! Wat bleek? De fabrikanten hadden er fructose-glucosestroop, honing én karamelsuikerstroop aan toegevoegd. Aan gezonde groente!
De wereld op zijn kop: een portie groente met omgerekend 12 suikerklontjes.

Kijkt u alleen naar bewerkt fabrieksvoedsel ('processed foods') dan zijn de resultaten van ons onderzoek nog schokkender: aan meer dan twee derde van dit fabrieksvoedsel is suiker toegevoegd. En dit eten is in de meerderheid. Eten uit de fabriek wordt vrijwel standaard gedompeld in fructose-glucosestroop of een andere (schuil)naam voor suiker. De voedingsindustrie heeft meer namen voor suiker dan Eskimo's voor sneeuw, zei een deskundige onlangs treffend.

En dat mag allemaal ongestoord want ons kabinet gelooft heilig dat bedrijven als Coca-Cola en McDonald's zelf bedenken hoe je producten gezonder maakt en gezond eten stimuleert. Zelfregulering noemen ze dat. De voedingsindustrie waakt zogenaamd over de volksgezondheid – ja, vast!

Zie ook:

Zelfs groente wordt door de voedingsindustrie met suiker bedorven.

Zelfs groente wordt door de voedingsindustrie met suiker bedorven.

groente-uit-potGroenten zijn hartstikke gezond en we eten er veel te weinig van – dat is zo klaar als een klontje. Wist je bijvoorbeeld dat maar 1% van de kinderen voldoende groente eet? Het advies is 250 gram groente per dag te eten, we komen met zijn allen aan ongeveer de helft.

Maar wat als je die groente door de voedingsindustrie laat bereiden?

Aan bijna de helft van de groenten in pot of blik wordt suiker toegevoegd. Zelfs groente - hét toonbeeld van gezond - wordt zo door de voedingsindustrie met suiker bedorven. foodwatch onderzocht het assortiment groenteconserven van de grootste 4 supermarkten en hieruit bleek dat aan 79 van de 170 blikken en potten groenten (46%) suikers waren toegevoegd. Zelfs aan biologische groenten bleken geregeld suikers toegevoegd. Doordat de voedingsindustrie overal suikers aan toevoegt, tot zelfs groente aan toe, krijgen consumenten veel teveel suikers binnen en een eenzijdige smaakvoorkeur voor zoet.

Mister Flavor levert diverse soorten kruiden.

Mister Flavor levert diverse soorten kruiden.

Mister Flavor(voorheen Flavor King) levert diverse soorten kruiden. De kruiden van Mister Flavor zijn
• Glutenvrij;
• Suikervrij;
• Laag in zout;
• Paleo-vriendelijk oftewel ideaal voor sporters, fitdutchies en foodies.

Momenteel levert Mister Flavor 6 verschillende smaken, namelijk: Stunning Garlic, Sassy Spicy, Sweet Lemon, Sturdy BBQ, Supreme Pizza en Smokey Honey.

Iedere smaak is uniek en heeft een eigen uitstraling, hierdoor zijn de smaken duidelijk te herkennen. Mister Flavor draagt bij aan de smaak van elke maaltijd.
Mister Flavor is een snel groeiend bedrijf, in nog geen jaar tijd hebben de kruiden zich onmisbaar gemaakt in elke keuken. Mede dankzij onze unieke en sprekende uitstraling onderscheiden wij ons van de concurrent. Naast sporters en atleten worden de kruiden ook veel gebruikt in het dagelijkse huishouden. Service staat bij Mister Flavor hoog in het vaandel. De pakketten worden binnen 24u verstuurd en vragen/opmerkingen worden binnen 30 minuten beantwoord.

Assortiment

Naar Mister Flavor

goedkoop snel vegetarisch recept | Aubergine met tomaat uit de oven

aubergine met tomaat uit de oven
Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 aubergines, in plakken van ong 1 cm dik gesneden
  • 1 blik tomaten in blokjes
  • 2 teentjes knoflook uit de knijper
  • peper
  • 1 kl provençaalse kruiden
  • enkele druppels tabasco
  • 6 el olijfolie

Bereiding
Verwarm de oven op grillstand.
Leg de plakken aubergine op een bakplaat bekleed met bakpapier en zet deze enkele minuten net onder de grill totdat het vruchtvlees van de aubergines lichtbruin kleurt. Controleer of de aubergines niet aanbranden. Haal de bakplaat uit de oven.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Kruid de tomaten met knoflook, peper, provençaalse kruiden en enkele druppels tabasco.
Schik de plakjes aubergine in een ovenschotel en overgiet met de gekruide tomaten.
Besprenkel met olijfolie en bak de aubergines in de oven gaar in 30 minuten.

Zie ook:

Meatfree monday: Pasta met spinazie en boursin

Meatfree monday: Pittige Mexicaanse balletjes

Meatfree monday: Pasta gorgonzola

Het is weer barbecue weer

 

Barbecue opnieuw ontdekken!

Houtskool tafelgrill

Houtskool tafelgrill

Perfect voor tuin, balkon en terras. Met handige tas om mee te nemen.

€ 129,–

Het is BBQ weer.  Barbecueën! Speciaal voor de mooie dagen hebben ze bij Waschbär een aantal handige barbecue-tips bij elkaar gezet.
Nu is de tijd aangebroken om familie en vrienden uit te nodigen voor een gezellig feestje met lekker eten in de tuin of op het balkon.
Met de juiste barbecue accessoires is het nog leuker! Bij Waschbär bieden ze een ruime keuze aan handig toebehoren zodat je altijd alles bij de hand hebt.

Naar de barbequeaccesoires

Het Waschbär assortiment

Naar de Waschbär ecowinkel

Subcategorieën

Meatfree monday

 


Om voedsel te produceren is water nodig, mest, grond en energie.
Het produceren van voedsel heeft invloed op het milieu;
er is een duidelijk verband tussen de moderne grootschalige
land- en tuinbouw, intensieve veeteelt en visserij, en problemen zoals water- en
grondvervuiling, erosie, de uitstoot van kooldioxide (CO2), het dalen van de grondwaterspiegel
en het afnemen van de biologische diversiteit. Ook draagt voedsel bij
aan het broeikaseffect: bij iedere stap in het productieproces komen broeikasgassen
vrij uit de verbranding van de benodigde fossiele brandstoffen. Het produceren, opslaan,
transporteren, bewaren en koken van voedsel kost bovendien veel energie. Verder
belast voedsel het milieu door afval.

Broeikasgassen

Vlees is ook een belangrijke bron van broeikasgassen. De veehouderij stoot wereldwijd
net zoveel broeikasgassen uit als alle auto's, vrachtwagens, treinen, boten en
vliegtuigen samen: circa 18 procent. Uit onderzoek blijkt dat als alle Nederlanders
één dag in de week alle dierlijke producten zouden vervangen door sojaproducten, dit
evenveel CO2 zou besparen als het verdwijnen van 430.000 auto's van de Nederlandse
wegen (bron ENSA).
Ook op dit punt scoort rundvlees het slechtst. Naast koolstofdioxide dat vrijkomt
uit de verbranding van fossiele brandstoffen, gaat het om methaan en lachgas, die
nog schadelijker zijn voor het milieu. Methaan ontstaat in de maag van

Daarom  een vlees-vrije maandag

De vlees vrije maandag probeert mensen één dag, een week geen vlees, te laten eten.

Niet alleen voor vegetariërs, maar voor voor mensen die willen experimenteren met smaken en groenten en ontdekken dat ze spannende kleurrijke maaltijden kunnen maken  zonder altijd op vlees te vertrouwen.

Eet meer groenten is niet alleen ideaal voor uw gezondheid maar ook goed voor de aarde!

VN-top klimaat wetenschapper Rajendra Pachauri stelt dat "de vleesproductie meer broeikasgassen in de atmosfeer brengt dan vervoer."

 

Joomla SEF URLs by Artio

Groen.Duurzaam facebook agenda

Groen.Duurzaam facebook

Our website is protected by DMC Firewall!