De budgetvegetariër: Aubergine met tomaat uit de oven

Ingrediënten voor 4 personen
2 aubergines, in plakken van ong 1 cm dik gesneden
1 blik tomaten in blokjes
2 teentjes knoflook uit de knijper
peper
1 kl provençaalse kruiden
enkele druppels tabasco
6 el olijfolie

Bereiding

Verwarm de oven op de grillstand.

Leg de plakken aubergine op een bakplaat bekleed met bakpapier en zet deze enkele minuten net onder de grill totdat het vruchtvlees van de aubergines lichtbruin kleurt. Controleer of de aubergines niet aanbranden. Haal de bakplaat uit de oven.

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Kruid de tomaten met knoflook, peper, provençaalse kruiden en enkele druppels tabasco.

Schik de plakjes aubergine in een ovenschotel en overgiet met de gekruide tomaten.

Besprenkel met olijfolie en bak de aubergines in de oven gaar in 30 minuten.

0
0
0
s2smodern

#vleesloos #budgetvegetariër | Röstischotel met zuurkool

Wat heb je nodig voor 2  porties?
700 gram aardappels
150 gram zuurkool
2 teentjes knoflook
paar snuffen peper
snuf zout
1/2 – 1 theelepel (gerookt) paprikapoeder
olijfolie

toppings:
1/2 paprika, gesneden
stukjes boerenkool
gehakte amandelen
mosterd
edelgistvlokken

Wat ga je doen?

– Verwarm de oven voor op 190 graden –

1. Schil de aardappels en rasp ze. Dit gaat het snelste in een keukenmachine met opzet rasp.
2. Mix de geraspte met de zuurkool. Knijp, met je handen, het vocht uit de aardappel-zuurkoolmix.
3. Vet een ovenschaaltje in met 1 eetlepel olijfolie. Leg de aardappel-zuurkoolmix erin.
4. Doe peper, zout en paprikapoeder erbij en mix met behulp van 2 vorken erdoor.
5. Besprenkel alles nog met 1 eetlepel olijfolie. Zet het ovenschaaltje 30 minuten in de oven totdat de randjes goudbruin gekleurd en krokant zijn. Leg na 25 minuten de paprika en boerenkool op de rösti mix en bak de laatste 5 minuten mee.
6. Serveer de rösti met mosterd (geweldige combinatie!) amandelen en eventueel edelgistvlokken.

0
0
0
s2smodern

#VLeesloos | Hartige taart met witlof en geitenkaas

Ingrediënten (voor vier personen)
Voor de bodem:
200 gram bloem
100 gram boter
20 ml ijskoud water
1 ei
mespunt zout

Voor de vulling:
5 witlofstronken
25 gram roomboter
0,5 eetlepel suiker
150 gram crème fraîche
180 gram geitenkaas
50 gram walnoten
zout en peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng de bloem met een mespunt zout in een kom. Snijd de boter er met 2 messen doorheen tot het er als broodkruimels uitziet. Klop een ei los en meng dit met 20 ml ijskoud water. Voeg het eimengsel toe aan het bloemmengsel en vorm er snel een samenhangend deeg van. Laat 30 minuten afgedekt in de ijskast rusten. Snijd ondertussen de witlofstronkjes in de lengte doormidden. Bak deze in de roomboter 15 minuten met de snijkant onder tot die zacht en goudgeel is. Draai ze om in de pan en bestrooi ze met de suiker. Bak de witlof nog 10 minuten. Haal het deeg uit de koelkast, kneed het nog even ‘wakker’. Rol het uit en leg dit op de bodem van de springvorm. Smeer de crème fraîche over de bodem, leg de witlof hierop met de snijkant boven. Strooi er zout en peper over naar smaak en verdeel de geitenkaas erover samen met de walnoten. Bak de taart gedurende 20-25 minuten in de oven.

0
0
0
s2smodern

Een dagje vleesloos! vegetarisch nasi goreng met veel groenten

Ingrediënten
Voor 4 personen
300 gram langkorrelige basmati rijst
200 gram snijbonen fijngesneden
200 gram spitskool fijngesneden
200 gram wortelrasp
200 gram cashewnoten
1 rode en 1 groene paprika
2 uien gesnipperd
1 tl fijngesneden knoflook
1 tl fijngesneden gember
4-5 el olie
1 tl garam masala
1 tl paprikapoeder
zout en peper naar smaak
sap van 1 citroen
eventueel komkommer en rauwkost voor erbij

Voor de munt yoghurt
250 ml schenkbare yoghurt
15 gram fijngehakte munt
zout / peper naar smaak

Bereidingswijze?
1. Was de basmati rijst goed (in een ruime zeef onder stromend water).
2. Kook de rijst daarna in een rijstkoker of een pan in afgepast water met wat zout. Gebruik 450 ml water voor 300 gram rijst. Zet het vuur laag zodra de rijst begint te koken en laat staan tot al het vocht is opgenomen.
3. Voeg vervolgens de wortelrasp en cashewnoten toe. Laat de rijstmix nog 5 minuten op een laag pitje staan met zilverfolie en het deksel op de pan.
4. Doe de citroensap erin en roer de rijst door met een (houten) vork.
5. Fruit daarna de gesnipperde ui, de knoflook en de gember in olie totdat ze lichtbruin zijn. Strooi de garam masala en de paprikapoeder erop.
6. Voeg daarna de snijbonen toe en roerbak ze 5 minuten. 
Schep dan de gesneden spitskool en paprika’s erbij. Strooi wat zout en peper naar smaak.
7. Roerbak alles ongeveer 15 minuten en meng het met de rijst.
8. Voor de 
munt-yoghurt: mix 15 gram fijngehakte munt door 250 ml schenkbare yoghurt. Strooi wat zout & peper en roer het goed. Serveer de nasi met munt-yoghurt en komkommerplakjes of rauwkost.

0
0
0
s2smodern

Moyee Coffee is het eerste FairChain koffie merk ter wereld

Moyee Coffee is het eerste FairChain koffie merk ter wereld: in Ethiopië wordt de koffie verwerkt en in Nederland wordt het verkocht. De waarde van het eindproduct wordt netjes gedeeld. De meeste koffieproducerende verdienen maximaal 2% van het eindproduct zoals dat in de supermarkt ligt. Moyee Coffee brengt hier verandering en zorgt ervoor dat u met een gerust hart van de (h)eerlijkste koffie ter wereld kan genieten. 

0
0
0
s2smodern

Bespaar tijd en laat je inspireren met Familiebox!

Familiebox, voorheen Mathijs Maaltijdbox, is een maaltijdbox die zich richt op beter, lekkerder en makkelijker eten voor het hele gezin. De box is samengesteld met lekkere, inspirerende recepten die er ook bij kinderen goed ingaan. En die gezond en gevarieerd zijn. Verder doet Familiebox niet echt mee aan andere voorkeurshypes, zoals glutenvrij of veganistisch. Bij Familiebox krijg je vlees, vis, kip en vegetarisch in 1 week. 3 of 4 dagen per week. Eten wat de pot schaft, maar lekker(der), gezond, en van uitzonderlijke kwaliteit. We merken dat hier een grote behoefte aan is, net als aan snel en makkelijk koken, maar niet te simpel. Zodat je tijd voor elkaar over hebt. Dat is Familiebox!

0
0
0
s2smodern

Budgetvegetariër: Aubergine met tomaat uit de oven

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 aubergines, in plakken van ong 1 cm dik gesneden
  • 1 blik tomaten in blokjes
  • 2 teentjes knoflook uit de knijper
  • peper
  • 1 kl provençaalse kruiden
  • enkele druppels tabasco
  • 6 el olijfolie
  • Bereiding

    Verwarm de oven op de grillstand.

    Leg de plakken aubergine op een bakplaat bekleed met bakpapier en zet deze enkele minuten net onder de grill totdat het vruchtvlees van de aubergines lichtbruin kleurt. Controleer of de aubergines niet aanbranden. Haal de bakplaat uit de oven.

    Verwarm de oven voor op 200 °C.

    Kruid de tomaten met knoflook, peper, provençaalse kruiden en enkele druppels tabasco.

    Schik de plakjes aubergine in een ovenschotel en overgiet met de gekruide tomaten.

    Besprenkel met olijfolie en bak de aubergines in de oven gaar in 30 minuten.

0
0
0
s2smodern

Subcategorieën

Meatfree monday

 


Om voedsel te produceren is water nodig, mest, grond en energie.
Het produceren van voedsel heeft invloed op het milieu;
er is een duidelijk verband tussen de moderne grootschalige
land- en tuinbouw, intensieve veeteelt en visserij, en problemen zoals water- en
grondvervuiling, erosie, de uitstoot van kooldioxide (CO2), het dalen van de grondwaterspiegel
en het afnemen van de biologische diversiteit. Ook draagt voedsel bij
aan het broeikaseffect: bij iedere stap in het productieproces komen broeikasgassen
vrij uit de verbranding van de benodigde fossiele brandstoffen. Het produceren, opslaan,
transporteren, bewaren en koken van voedsel kost bovendien veel energie. Verder
belast voedsel het milieu door afval.

Broeikasgassen

Vlees is ook een belangrijke bron van broeikasgassen. De veehouderij stoot wereldwijd
net zoveel broeikasgassen uit als alle auto's, vrachtwagens, treinen, boten en
vliegtuigen samen: circa 18 procent. Uit onderzoek blijkt dat als alle Nederlanders
één dag in de week alle dierlijke producten zouden vervangen door sojaproducten, dit
evenveel CO2 zou besparen als het verdwijnen van 430.000 auto's van de Nederlandse
wegen (bron ENSA).
Ook op dit punt scoort rundvlees het slechtst. Naast koolstofdioxide dat vrijkomt
uit de verbranding van fossiele brandstoffen, gaat het om methaan en lachgas, die
nog schadelijker zijn voor het milieu. Methaan ontstaat in de maag van

Daarom  een vlees-vrije maandag

De vlees vrije maandag probeert mensen één dag, een week geen vlees, te laten eten.

Niet alleen voor vegetariërs, maar voor voor mensen die willen experimenteren met smaken en groenten en ontdekken dat ze spannende kleurrijke maaltijden kunnen maken  zonder altijd op vlees te vertrouwen.

Eet meer groenten is niet alleen ideaal voor uw gezondheid maar ook goed voor de aarde!

VN-top klimaat wetenschapper Rajendra Pachauri stelt dat "de vleesproductie meer broeikasgassen in de atmosfeer brengt dan vervoer."

 

Groen.Duurzaam facebook agenda

Groen.Duurzaam facebook

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd