Vegetarische "kapsalon" met auberginefriet

shoarma-groot4

Voor de auberginefriet:

  •     1 aubergine
  •     80 gram blond lijnzaad (fijn malen)
  •     50 gram Parmezaanse kaas (raspen)
  •     10 gram Himalayazout
  •     1/2 ei (licht opgeklopt)
  •     Kokosolie om in te bakken (roomboter kan ook)


Gebruik een koffiemolen om het lijnzaad

fijn te malen. Doe dit altijd vlak voordat je hetlijnzaad gaat gebruiken.

Bereidingswijze van de auberginefriet:

Maal de lijnzaad fijn, rasp 50 gram kaas, doe beiden in een kom en voeg hieraan de zout toe en mix het door elkaar.

  • Klop een ei licht op en neem de helft in een glas of kommetje
  • Was de aubergine en snijd deze in ronde plakken van ca. 8 mm
  • Doe een aantal plakken op elkaar en snijd deze vervolgens in reepjes van wederom ca. 8 mm breed. Doe de auberginefrietjes in een andere kom.
  • Voeg hieraan de ei toe en meng het ei er goed doorheen zodat alle auberginestukjes een klein laagje ei hebben.
  • Doe vervolgens een beetje lijnzaad/kaasmengsel over de aubergine en schud dit in de kom, zodat zoveel mogelijk auberginefrietjes bedekt raken. Herhaal dit, maar laat nog een beetje over, mocht je later nog een frietje hebben die te weinig bedekt is, dan kun je die nog bijwerken.
  • Doe ruim kokosolie in een koekenpan, tot er een klein laagje is.
  • Bak hierin een deel van de auberginereepjes in, tot het aan alle kanten een krokant korstje heeft.

Verder heb je nog nodig:

    1/2 krop ijsbergsla
    175 gram vegetarische shoarma
    (zonnebloem)olie om in te bakken
    geraspte kaas
    knoflooksaus
    pittige rode saus (of shoarmasaus als)
    zout

De volgorde van de lagen van de vegetarische kapsalon:

1) gebakken aubergine friet,

2) vegetarische shoarmareepjes,

3) gesmolten kaas,

4) ijsbergsla of rucola

5) saus!

Recept Pittige knoflooksaus:

    1,5 eetlepel yoghurt, ik gebruikte Turkse
    2 á  3 eetlepels mayonaise
    1 á  1,5 theelepel sambal
    3 á  4 teentjes knoflook, door de knoflookpers
    1 eetlepel gedroogde bieslook
    zout en peper, naar smaak

pittige tomatensaus

-1 blikje stukjes tomaat (425 gram)
-1 ui
-1 teentje knoflook
-2 eetlepels olie
-3 eetlepels tomatenketchup
-1-2 theelepels sambal
zout

0
0
0
s2sdefault

De budget vegetariër | hartige taart met witlof en geitenkaas

witlof


Witlof is in de winter lekker en goedkoop. Mooi om een hartige taart mee te maken in combinatie met geitenkaas en walnoten.  Deze hartige taart is voor 4 personen en kost je nog geen 7 euro.

Ingrediënten (voor vier personen)
Voor de bodem:
200 gram bloem
100 gram boter
20 ml ijskoud water
1 ei
mespunt zout

Voor de vulling:
5 witlofstronken
25 gram roomboter
0,5 eetlepel suiker
150 gram crème fraîche
180 gram geitenkaas
50 gram walnoten
zout en peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng de bloem met een mespunt zout in een kom. Snijd de boter er met 2 messen doorheen tot het er als broodkruimels uitziet. Klop een ei los en meng dit met 20 ml ijskoud water. Voeg het eimengsel toe aan het bloemmengsel en vorm er snel een samenhangend deeg van. Laat 30 minuten afgedekt in de ijskast rusten. Snijd ondertussen de witlofstronkjes in de lengte doormidden. Bak deze in de roomboter 15 minuten met de snijkant onder tot die zacht en goudgeel is. Draai ze om in de pan en bestrooi ze met de suiker. Bak de witlof nog 10 minuten. Haal het deeg uit de koelkast, kneed het nog even ‘wakker’. Rol het uit en leg dit op de bodem van de springvorm. Smeer de crème fraîche over de bodem, leg de witlof hierop met de snijkant boven. Strooi er zout en peper over naar smaak en verdeel de geitenkaas erover samen met de walnoten. Bak de taart gedurende 20-25 minuten in de oven.

0
0
0
s2sdefault

Vegetarische ovenschotel: Prei-aardappelschotel

vleesloos

Ingrediënten voor 4 personen
4 preien (enkel het wit gedeelte houden en in schijfjes gesneden
1 kg aardappelen, in schijfjes gesneden (gewicht na schillen)
50 gr boter
750 ml melk
1 groentebouillonblokje
peper
snuifje nootmuskaat
3 eierdooiers
150 gr geraspte emmentaler
2 el paneermeel
enkele klontjes boter

Bereiding
Snij het onderste uiteinde en de groene bovenkant van elke prei af, verwijder verwelkte bladeren. Snij het preiwit in schijfjes.
Laat de boter smelten in een kookpan (nét laten smelten, niet bruinen), doe er de geraspte aardappelschijfjes + prei + verkruimeld groentebouillonblokje + peper + nootmuskaat bij, overgiet met de melk en laat op een zacht vuurtje 10 min (nadat de melk licht kookt) sudderen. Voortdurend roeren om aanbranden te voorkomen. Zet het vuur uit en voeg 3 eierdooiers bij en roer alles goed om.
Verwarm de oven op 220°C.
Giet het prei-aardappelmengsel in een ovenschotel, bestrooi met de geraspte kaas + paneermeel + enkele klontjes boter.
Zet de prei-aardappelschotel 25 min in de oven.

0
0
0
s2sdefault

Je wordt misleid over volkoren door Kellogg’s, Nestlé & co

'Volkoren' is belangrijk

Kies je voor echte volkorenproducten? Dat is een prima keus want zo krijg je veel vezels binnen. De meeste Nederlanders eten daar te weinig van. Dit terwijl vezels letterlijk van levensbelang zijn. Als je meer volkoren vezels eet loop je minder risico op hartziekten, beroerte, darmkanker, borstkanker en diabetes type 2.

 
 
 

De opmars van 'volkoren' producten

Steeds meer consumenten zijn zich hiervan bewust en letten er op bij hun aankopen of het product volkoren is. De industrie speelt daar slim op in en daarom heb je ondertussen de keus uit volkoren crackers, ontbijtkoek, koekjes, pasta’s, beschuit, soepstengels, ontbijtgranen, knäckebröd, eierkoeken, muesli, pitabrood, biscuits, toastjes, couscous, wraps, noedels, pannenkoeken, lasagne, croutons, havermout, pizzabodem, quinoa tot zelfs volkoren vissticks.

 
 
 

Brood versus de rest

Maar zijn die producten echt volkoren? Bij brood is het wettelijk vastgelegd dat een volkorenbrood ook echt 100% volkorenmeel moet bevatten en geen witte bloem. Voor alle andere producten is niks geregeld en wordt het aan de fabrikanten zelf overgelaten om te bepalen hoeveel volkorenmeel in volkoren producten moet zitten. En tja… als je het aan de voedingsindustrie zelf overlaat haar eigen regels te bedenken, dan weet je dat het misgaat.

 
 
 

De grote Europese voedingsfabrikanten als Kellogg’s en Nestlé hebben gezamenlijk deze zomer het volgende bedacht: Als een cracker, koekje of ander graanproduct slechts voor 30% uit volkorenmeel bestaat en er niet meer bloem dan volkorenmeel in zit, mag het al verkocht worden als ‘volkoren’.

Zo kan het dat bijvoorbeeld een knäckebröd met 41% volkorenmeel en ongeveer evenveel bloem doodleuk als volkoren knäckebröd verkocht mag worden. Dat is toegestaan …. door de fabrikanten zelf.

 
 

De overheid en NVWA falen wederom opzichtig

En wat vindt de overheid daar dan van? De overheidswaakhond NVWA heeft ooit een afspraak gemaakt over ‘volkoren’ met de voedingsindustrie. Maar bij navraag bleek deze afspraak kwijt geraakt. En dat was niet de enige afspraak met de voedingsindustrie die ze ‘kwijt’ waren. Lees hier meer. Als je als overheidsinstantie zo faalt dan kan dat maar 1 signaal geven aan de voedingsindustrie: ga gerust je (misleidende) gang.

Lees verder .
 
0
0
0
s2sdefault

Het nieuwe kabinet wil de belasting op groente en fruit met 50% verhogen!

appels
 
 
Ons kabinet wil de belasting op groente en fruit met 50% verhogen! Terwijl bijna de helft van alle Nederlanders te dik is, wil de overheid gezond eten moeilijker gaan maken.Over 10 dagen presenteert Rutte zijn nieuwe kabinet. Laten we ervoor zorgen dat deze maatregel nog voor die tijd van tafel gaat. Vanuit alle hoeken wordt ontzet gereageerd, wetenschap, politiek en bedrijfsleven spreken zich uit. Teken de petitie -- in één klik -- en stop de btw-verhoging:  Rutte: gezond eten is een recht, geen privilege! Aan minister-president Rutte en andere leden van het kabinet:

"Wij rekenen erop dat u er alles aan doet om een gezond dieet te stimuleren en toegankelijk te houden voor iedereen. Gezond eten is een recht, geen privilege. Wij roepen u daarom op de btw op groente en fruit niet te verhogen, maar terug te brengen naar 0%."
Rutte: gezond eten is een recht, geen privilege! Met deze maatregel lapt de regering alle wetenschappelijke adviezen aan haar laars. Zelfs haar eigen adviesorgaan wil dat de overheid het eten van groente en fruit makkelijker maakt. En veel andere voedselwetenschappers pleiten voor 0% BTW op groenten en fruit, om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot een gezond dieet. Eerder zei de overheid dat het verlagen of afschaffen van de BTW-heffing op groenten en fruit onmogelijk is binnen Europese wetgeving, maar veel landen hebben belasting op gezonde voeding verlaagd. Laten wij ervoor zorgen dat ook de Nederlandse overheid gezond eten stimuleert en niet moeilijker maakt:   Rutte: gezond eten is een recht, geen privilege!
Laten we er nu voor zorgen dat een gezond dieet voor iedereen toegankelijk blijft.
Meer informatie: Richtlijnen gezonde voeding 2015 (Gezondheidsraad):
https://www.gezondheidsraad.nl/nl/taak-werkwijze/werkterrein/gezonde-voeding/richtlijnen-goede-voedi...
Gezondheidscoalitie boos op nieuw kabinet vanwege BTW-verhoging (Foodlog)
https://www.foodlog.nl/artikel/gezondheidscoalitie-boos-op-nieuw-kabinet-vanwege-btw-verhoging/
Terugkijken: Lubach bekritiseert de ongezonde btw-verhoging (HP de Tijd)http://www.hpdetijd.nl/2017-10-16/terugkijken-lubach-btw-verhoging/
Brief informateur Zalm inzake verhoging BTW-tarief (de Formatiewijzer)
http://deformatiewijzer.nl/wp-content/uploads/2017/09/17GFH103-Brief-informateur-Zalm-inzake-verhoge
gezond
0
0
0
s2sdefault

De Krat | Eerlijk eten thuisgebracht.

De Krat is de oudste maaltijdbox van Nederland. Al in november 2010 begon Eefje Brugman met het thuisbezorgen van houten kratjes met alle ingrediënten voor het bereiden van drie (h)eerlijke maaltijden.

In eerste instantie leverde de Krat alleen in Amsterdam, maar door de jaren is het bezorggebied steeds verder uitgebreid. Sinds ruim een jaar (juni 2015) is de Krat in heel Nederland verkrijgbaar, met uitzondering van Zeeuws-Vlaanderen en de Waddeneilanden.

De Krat heeft een eenvoudige ambitie: meer mensen bekendmaken met lokale en duurzaam gekweekte producten. Daarbij hanteert de Krat het eenvoudige principe van tijd en plaats: alle ingrediënten zijn seizoensgebonden (tijd) en lokaal (plaats) gekweekt. Zo zorgt de Krat niet alleen voor gevarieerde, duurzame en (h)eerlijke maaltijden, maar brengt het bedrijf ook lokale boeren en telers onder de aandacht.

Naar De Krat

0
0
0
s2sdefault

Maaltijdbox | Marley Spoon

 

Maaltijdbox | Marley Spoon

Marley Spoon vindt het koken opnieuw uit. Supermarkten bieden geen oplossing voor regelmatig koken en ingrediënten zijn nooit in de juiste hoeveelheden te koop. De gevolgen hiervan? Altijd worden dezelfde gerechten bereid, en onnodig veel levensmiddelen verdwijnen in de prullenbak. In Nederland komt dit neer op 135 kg aan voedselverspilling per jaar, per persoon! Marley Spoon biedt de mogelijkheid om elke week uit 14 nieuwe, lekkere recepten te kiezen en levert de ingrediënten in precies de juiste hoeveelheid, direct bij je thuis. Alle ingrediënten zijn uitsluitend afkomstig van zorgvuldig geselecteerde boeren en producenten, zo veel mogelijk lokaal.

Naar Marley Spoon

 

0
0
0
s2sdefault

Subcategorieën

Meatfree monday

 


Om voedsel te produceren is water nodig, mest, grond en energie.
Het produceren van voedsel heeft invloed op het milieu;
er is een duidelijk verband tussen de moderne grootschalige
land- en tuinbouw, intensieve veeteelt en visserij, en problemen zoals water- en
grondvervuiling, erosie, de uitstoot van kooldioxide (CO2), het dalen van de grondwaterspiegel
en het afnemen van de biologische diversiteit. Ook draagt voedsel bij
aan het broeikaseffect: bij iedere stap in het productieproces komen broeikasgassen
vrij uit de verbranding van de benodigde fossiele brandstoffen. Het produceren, opslaan,
transporteren, bewaren en koken van voedsel kost bovendien veel energie. Verder
belast voedsel het milieu door afval.

Broeikasgassen

Vlees is ook een belangrijke bron van broeikasgassen. De veehouderij stoot wereldwijd
net zoveel broeikasgassen uit als alle auto's, vrachtwagens, treinen, boten en
vliegtuigen samen: circa 18 procent. Uit onderzoek blijkt dat als alle Nederlanders
één dag in de week alle dierlijke producten zouden vervangen door sojaproducten, dit
evenveel CO2 zou besparen als het verdwijnen van 430.000 auto's van de Nederlandse
wegen (bron ENSA).
Ook op dit punt scoort rundvlees het slechtst. Naast koolstofdioxide dat vrijkomt
uit de verbranding van fossiele brandstoffen, gaat het om methaan en lachgas, die
nog schadelijker zijn voor het milieu. Methaan ontstaat in de maag van

Daarom  een vlees-vrije maandag

De vlees vrije maandag probeert mensen één dag, een week geen vlees, te laten eten.

Niet alleen voor vegetariërs, maar voor voor mensen die willen experimenteren met smaken en groenten en ontdekken dat ze spannende kleurrijke maaltijden kunnen maken  zonder altijd op vlees te vertrouwen.

Eet meer groenten is niet alleen ideaal voor uw gezondheid maar ook goed voor de aarde!

VN-top klimaat wetenschapper Rajendra Pachauri stelt dat "de vleesproductie meer broeikasgassen in de atmosfeer brengt dan vervoer."

 

Groen.Duurzaam facebook agenda

Groen.Duurzaam facebook

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd