Sla kweken binnenshuis op water

sla-kweken-op-water

We zijn  gewend om de onderkant  van een krop sla direct in de prullenbak te slingeren, zodat we alleen mooie groene slablaadjes overhouden. DOE DAT NIET! Je kunt namelijk met hetzelfde knotje opnieuw verse sla kweken door het in een glas met water te zetten. Daarna is het alleen nog maar wachten totdat de sla volledig is uitgegroeid tot een nieuwe krop. (Verse sla bestaat voor 95% uit water)

Bespaar tijd en laat je inspireren met MathijsMaaltijdBox!

MMB 500x500Met MathijsMaaltijdbox kook je dagelijks lekkere maaltijden met verse ingrediënten. Met gemak zet iedereen een gezond en lekker gerecht op tafel. En als resultaat; samen lekker eten! De box is in twee varianten te bestellen, te weten : de Familiebox en de Variatiebox.

Naar Mathijs Maaltijdbox

probeer nu Mathijs Maaltijdbox

probeer nu Mathijs MaaltijdboxGoed en lekker eten maakt u vrolijk en zorgt ervoor dat u zich fit voelt. Met de Maaltijdbox van Mathijs zet u iedere dag een gezonde maaltijd op tafel. Zo eet u gevarieerd en zonder toevoegingen. Mathijsmaaltijdbox.nl wilt u blijvend inspireren met een zorgvuldig samengestelde menu. Dát is het idee achter Mathijs Maaltijdbox.

Hier zijn 4 simpele redenen om voor Mathijs Maaltijdbox te kiezen.
1. Spaart tijd: wij bedenken de recepten, kopen de ingrediënten in en bezorgen het bij jou thuis zodat je tijd hebt om lekker te koken en te genieten van het eten.
2. Lekker en gezond: je ontvangt lekkere, gevarieerde en gezonden producten.
3. Je gooit niks weg: doordat we alles afgepast meeleveren gaat alles op.
4. We stellen een gevarieerd menu voor je samen.

Naar Mathijs Maaltijdbox

Lekker eten, makkelijk gemaakt! en kans maken op een luxe Butler Hakblok

 

 

HelloFresh biedt een lidmaatschap aan, waarmee je elke week een box ontvangt boordevol boodschappen voor 3 of 5 gezonde maaltijden. Het lidmaatschap is flexibel: via je eigen account kun je eenvoudig je bestellingen beheren. Zo ontvang - en betaal - je nooit een HelloFresh Box als je op vakantie bent of er even geen zin in hebt. Wil je geen lidmaatschap, maar wel een keer een box proberen? Bestel dan de Proefbox.
Naar HelloFresh

Topwetenschappers waarschuwen dat de meest gebruikte onkruidverdelger wereldwijd waarschijnlijk kanker veroorzaakt!


Topwetenschappers hebben ons zojuist gewaarschuwd dat Monsanto’s onkruidverdelger waarschijnlijk kanker veroorzaakt. Dit is enorm nieuws en EU-regelgevers proberen hier snel op te reageren. Maar Monsanto zet alles op alles om het rapport ingetrokken te krijgen! Alleen met een massale publiekscampagne kunnen wij dit gif in de ban doen. Doe mee:

teken de petitie!

Monsanto eist van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat zij hun baanbrekende rapport intrekken. Volgens experts kan alleen maar voorkomen worden dat de wetenschap het zwijgen opgelegd wordt, als het publiek nu direct stappen eist.

Het reguleringsstelsel heeft de reputatie niet transparant en een speelbal van de agro-chemische industrie te zijn. Maar wij hebben op dit moment een unieke kans -- de EU is officieel bezig om glyfosaat opnieuw te beoordelen, en vergelijkbare processen zijn gaande in de VS, Canada en Brazilië. Nederland, Sri Lanka, en El Salvador overwegen al een verbod.

Het gevaar is overduidelijk -- dit gif wordt gebruikt op ons voedsel, onze velden, onze speeltuinen, en onze straten. Laten wij het in de ban doen. Sluit je aan bij de dringende oproep en vertel het iedereen:

https://secure.avaaz.org/nl/monsanto_dont_silence_science_loc_eu/?bnUBzhb&v=57290

Monsanto sputtert hard tegen. Glyfosaat is het belangrijkste ingrediënt van RoundUp, de chemische hoeksteen van Monsanto's genetisch gemodificeerde imperium, en ze verdienen er €5,5 miljard per jaar aan. De corporatie beweert dat het WHO-rapport studies negeert die aantonen dat glyfosaat veilig is. Maar deze wetenschappers zijn 17 van de beste oncologiedeskundigen ter wereld, niet een stelletje idioten! Zij hebben een uitvoerige analyse gedaan van studies die onafhankelijk zijn, en niet diegene die uitgevoerd zijn door bedrijven die goedkeuring van hun product nastreven.

Toezichthouders zijn vooral aangewezen op tests die uitgevoerd worden door de bedrijven die proberen om gifstoffen te verkopen! Belangrijke resultaten worden achtergehouden voor het publiek, omdat ze 'commercieel vertrouwelijke informatie' bevatten, en 58% van de wetenschappelijke panels in de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid hebben nauwe banden met de industriesector. Het is geschift, maar dit is het systeem dat we hebben. En daarom is het nodig dat ieder van ons nu in actie komt om ervoor te zorgen dat dit cruciale onafhankelijke rapport niet in een la verdwijnt.

Een aantal landen hebben al een verbod op glyfosaat ingevoerd. Nu de EU, de VS, Canada en Brazilië dit opnieuw overwegen, hebben wij een ongelooflijke kans om wereldwijd het tij te keren.

Vijftig jaar geleden werd Monsanto's bestrijdingsmiddel DDT overal gebruikt totdat het baanbrekende boek Dode Lente liet zien dat het kanker kan veroorzaken -- het werd een decennium later verboden. Als nu opnieuw mensen het slachtoffer worden, moet dit niet nog eens 10 jaar lang in de schappen liggen. Laten wij nu voorzorgsmaatregelen eisen. Doe mee en vertel het door:

https://secure.avaaz.org/nl/monsanto_dont_silence_science_loc_eu/?bnUBzhb&v=57290

 

Wij hebben het al eerder gedaan -- we hielpen mee om een tijdelijk verbod binnen te slepen op bijendodende neonicotinoïden in de EU, om een enorme zaadfabriek van Monsanto tegen te houden in Argentinië. Laten wij nu onze gezondheid beschermen en ervoor zorgen dat wij niet worden gebruikt als laboratoriumratten. Dit zou een doorbraak kunnen zijn in de strijd voor de veilige en duurzame landbouw die onze wereld nodig heeft.Met hoop,Bert, Marigona, Antonia, Oliver, Alice, Emily, Danny, Nataliya, Ricken en het hele Avaaz-team
MEER INFORMATIE

Onkruidverdelger Roundup mogelijk kankerverwekkend (Algemeen Dagblad)
http://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/3918828/2015/03/21/Onkruidverdelger-Roundup-mogeli...

WHO: glyfosaat in Monsanto Roundup veroorzaakt kanker (De Wereld Morgen)
http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2015/04/09/who-glyfosaat-in-monsanto-roundup-veroorzaakt-kanker


In het Engels:

Monsanto stuurt aan op intrekking rapport dat herbicide aan kanker linkt (Reuters)
http://in.reuters.com/article/2015/03/24/monsanto-herbicide-idINL2N0WP0UM20150324

Twijfels over onkruidverdelger die lang geleden goedgekeurd is (New York Times)
http://www.nytimes.com/2015/03/28/business/energy-environment/decades-after-monsantos-roundup-gets-a...


Groepen willen dat EPA glyfosaat herziet na link met kanker van WHO (Agri Pulse)
http://www.agri-pulse.com/Groups-seek-EPA-glyphosate-review-after-WHO-carcinogenic-link-03272015.aspAanvullende bronnen:
https://avaazmedia.s3.amazonaws.com/Roundupsources.pdf


Kom in actie – teken tegen TTIP!

Kom in actie – teken tegen TTIP!

Naar het burgerinitiatief>>

Kom in actie – teken tegen TTIP!

Afgelopen week is er veel ophef geweest over het omstreden vrijhandelsverdrag TTIP. Groot onderwerp van de discussie op Twitter bleek het omstreden ISDS (Investor State Dispute Settlement) dat ook mogelijk wordt opgenomen in dit vrijhandelsverdrag. Als het ISDS wordt ingevoerd, zou dit ertoe kunnen leiden dat buitenlandse investeerders het recht krijgen om staten aan te klagen als de zakelijke belangen van een bedrijf te lijden hebben van overheidsbeleid.

Helaas werd een motie van de SP, ChristenUnie en Groenlinks om als Nederland niet met de ISDS clausule in te stemmen, afgelopen week door de Tweede Kamer verworpen.

foodwatch ziet als grootste gevaar dat verdere noodzakelijke verbeteringen op gebied van milieu-, dierenwelzijns-, arbeids- en consumentenrechten geblokkeerd zullen worden door het feit dat toekomstige regelgeving door zowel de EU als de VS moet worden goedgekeurd. De consequentie is dat we in dat geval meer transparantie, eerlijke etiketten en invoering van het verkeerslichtsysteem wel op onze buik kunnen schrijven. Ook lopen we het risico om een belangrijke Europese verworvenheid, het voorzorgprincipe – de zwaarbevochten basis voor consumentenbescherming – kwijt te raken. Samen met 390 maatschappelijke organisaties is foodwatch daarom een Europees burgerinitiatief gestart. Heb jij nog niet getekend? Dat kan hier>>


 
Hoe legale misleiding van de consument doorgaat
Vanaf 13 december 2014 gelden er EU-brede regels voor de etikettering van levensmiddelen (EU verordening 1169/2011). Het wetgevingsproces werd echter massaal beïnvloed door de levensmiddelenindustrie. Om de mazen in de nieuwe etiketteringswet aan te tonen heeft foodwatch een fictief product ontworpen: de “Framboos Fitness Flakes”. Dit product voldoet aan de nieuwe regels, maar misleidt toch! Lees verder>>

 

 
   

NVWA nam bewust risico door consumenten niet in te lichten over miltvuur

 
Misschien heb je het 25 maart jl. al voorbij zien komen in het RTL Nieuws - Laat; de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) nam afgelopen herfst bewust risico door consumenten niet in te lichten over miltvuur. Op 10 oktober 2014 maakte de NVWA bekend dat een partij rundvlees uit voorzorg van de markt wordt gehaald. De reden is dat twee van de (in Polen) verwerkte karkassen afkomstig zijn van een Slowaakse veehouderij waar naderhand miltvuur is vastgesteld. Dat is een infectieziekte waarbij de gezondheidsgevolgen voor mensen zeer ernstig kunnen zijn. Wanneer je door het eten van de bacterie ziek wordt, is de kans op overlijden vijftig procent (bron: BuRo).Het mogelijk besmette rundvlees is onder meer terechtgekomen bij groothandels, supermarkten, restaurants en slagers. Maar net als bij de paardenvleesschandalen die de afgelopen jaren speelden werd jij niet ingelicht over de eindproducten waarin het verdachte vlees zat. Mogelijk lag het al in je koelkast of vriezer. Alleen de NVWA-inspecteurs konden thuis beslissen welke merken en producten ze niet willen eten.De NVWA bestaat om de volksgezondheid te beschermen. Maar wie beschermt ze nu eigenlijk? foodwatch wil dat de overheid, producenten en winkeliers onmiddellijk bekendmaken wat ze weten: waar zat het 'verdachte' rundvlees in? Vind jij ook dat je als consument het recht hebt om te weten welke partijen en eindproducten betrokken waren bij het miltvuurschandaal? Stuur dan samen met foodwatch een e-mail naar de NVWA en de verantwoordelijke ministeries.
>> Ja, ik stuur een e-mail naar de NVWA en de verantwoordelijke ministeries!  

Woorden stroken niet met daden

foodwatch diende in oktober 2014 een verzoek in op basis van de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) om openbaar te krijgen welke producten mogelijk besmet waren. De NVWA weigert vooralsnog om die informatie bekend te maken, vanuit de angst dat bedrijven onevenredig benadeeld zouden kunnen worden. Uit overige communicatie in de zaak die wel openbaar werd gemaakt, blijkt de NVWA zichzelf tegen te spreken: miltvuur is zo gevaarlijk voor de consument, dat er geen enkel risico genomen mag worden, maar toch worden consumenten niet ingelicht over welke producten mogelijk nog in hun vriezer lagen (of liggen). Bijvoorbeeld in de brief van 16 oktober die de NVWA naar alle afnemers stuurde: "De gevolgen van miltvuur zijn dermate ernstig dat zelfs een heel kleine kans daarop niet aanvaard kan worden. (...) Daarom dient uit voorzorg de hele partij vernietigd te worden." En in de nota van 4 november aan staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken: "Gezien de risico's die met miltvuur gepaard gaan, heeft de NVWA besloten geen risico te nemen..." Hoewel het grootste deel van de partij daadwerkelijk terug is geroepen, is een deel van het vlees aangemerkt als ‘geconsumeerd’. Daarnaast bleek uit de documenten dat het 'evenmin inzichtelijk te maken (is) hoeveel van het mogelijk besmette vlees via de supermarkten bij de consument terecht is gekomen.' Kortom, de woorden van de NVWA stroken niet met de genomen acties. De NVWA heeft duidelijk wel een risico genomen door consumenten niet te informeren over de betrokken eindproducten.

foodwatch gaat in bezwaar
foodwatch vindt dat consumenten het recht hebben om te weten welke producten riskant zijn en zal dan ook bij de NVWA blijven aandringen op volledige openheid. Op 26 februari is foodwatch in bezwaar gegaan tegen de beslissing van de NVWA om de namen van de betrokken producten niet openbaar te maken. Wij blijven eisen dat jij als consument geïnformeerd wordt. En jij kunt ons daarbij helpen: Vind jij ook dat je als consument het recht hebt om beschermd te worden tegen gezondheidsrisico's? Stuur dan samen met foodwatch een e-mail naar de NVWA en de verantwoordelijke ministeries.

>> Ja, ik doe mee aan de -mailactie!

 

Subcategorieën

Meatfree monday

 


Om voedsel te produceren is water nodig, mest, grond en energie.
Het produceren van voedsel heeft invloed op het milieu;
er is een duidelijk verband tussen de moderne grootschalige
land- en tuinbouw, intensieve veeteelt en visserij, en problemen zoals water- en
grondvervuiling, erosie, de uitstoot van kooldioxide (CO2), het dalen van de grondwaterspiegel
en het afnemen van de biologische diversiteit. Ook draagt voedsel bij
aan het broeikaseffect: bij iedere stap in het productieproces komen broeikasgassen
vrij uit de verbranding van de benodigde fossiele brandstoffen. Het produceren, opslaan,
transporteren, bewaren en koken van voedsel kost bovendien veel energie. Verder
belast voedsel het milieu door afval.

Broeikasgassen

Vlees is ook een belangrijke bron van broeikasgassen. De veehouderij stoot wereldwijd
net zoveel broeikasgassen uit als alle auto's, vrachtwagens, treinen, boten en
vliegtuigen samen: circa 18 procent. Uit onderzoek blijkt dat als alle Nederlanders
één dag in de week alle dierlijke producten zouden vervangen door sojaproducten, dit
evenveel CO2 zou besparen als het verdwijnen van 430.000 auto's van de Nederlandse
wegen (bron ENSA).
Ook op dit punt scoort rundvlees het slechtst. Naast koolstofdioxide dat vrijkomt
uit de verbranding van fossiele brandstoffen, gaat het om methaan en lachgas, die
nog schadelijker zijn voor het milieu. Methaan ontstaat in de maag van

Daarom  een vlees-vrije maandag

De vlees vrije maandag probeert mensen één dag, een week geen vlees, te laten eten.

Niet alleen voor vegetariërs, maar voor voor mensen die willen experimenteren met smaken en groenten en ontdekken dat ze spannende kleurrijke maaltijden kunnen maken  zonder altijd op vlees te vertrouwen.

Eet meer groenten is niet alleen ideaal voor uw gezondheid maar ook goed voor de aarde!

VN-top klimaat wetenschapper Rajendra Pachauri stelt dat "de vleesproductie meer broeikasgassen in de atmosfeer brengt dan vervoer."

 

Joomla SEF URLs by Artio

Groen.Duurzaam facebook agenda

Groen.Duurzaam facebook

Our website is protected by DMC Firewall!