PopUp Aholic

Het nieuwe kabinet wil de belasting op groente en fruit met 50% verhogen!

appels
 
 
Ons kabinet wil de belasting op groente en fruit met 50% verhogen! Terwijl bijna de helft van alle Nederlanders te dik is, wil de overheid gezond eten moeilijker gaan maken.Over 10 dagen presenteert Rutte zijn nieuwe kabinet. Laten we ervoor zorgen dat deze maatregel nog voor die tijd van tafel gaat. Vanuit alle hoeken wordt ontzet gereageerd, wetenschap, politiek en bedrijfsleven spreken zich uit. Teken de petitie -- in één klik -- en stop de btw-verhoging:  Rutte: gezond eten is een recht, geen privilege! Aan minister-president Rutte en andere leden van het kabinet:

"Wij rekenen erop dat u er alles aan doet om een gezond dieet te stimuleren en toegankelijk te houden voor iedereen. Gezond eten is een recht, geen privilege. Wij roepen u daarom op de btw op groente en fruit niet te verhogen, maar terug te brengen naar 0%."
Rutte: gezond eten is een recht, geen privilege! Met deze maatregel lapt de regering alle wetenschappelijke adviezen aan haar laars. Zelfs haar eigen adviesorgaan wil dat de overheid het eten van groente en fruit makkelijker maakt. En veel andere voedselwetenschappers pleiten voor 0% BTW op groenten en fruit, om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot een gezond dieet. Eerder zei de overheid dat het verlagen of afschaffen van de BTW-heffing op groenten en fruit onmogelijk is binnen Europese wetgeving, maar veel landen hebben belasting op gezonde voeding verlaagd. Laten wij ervoor zorgen dat ook de Nederlandse overheid gezond eten stimuleert en niet moeilijker maakt:   Rutte: gezond eten is een recht, geen privilege!
Laten we er nu voor zorgen dat een gezond dieet voor iedereen toegankelijk blijft.
Meer informatie: Richtlijnen gezonde voeding 2015 (Gezondheidsraad):
https://www.gezondheidsraad.nl/nl/taak-werkwijze/werkterrein/gezonde-voeding/richtlijnen-goede-voedi...
Gezondheidscoalitie boos op nieuw kabinet vanwege BTW-verhoging (Foodlog)
https://www.foodlog.nl/artikel/gezondheidscoalitie-boos-op-nieuw-kabinet-vanwege-btw-verhoging/
Terugkijken: Lubach bekritiseert de ongezonde btw-verhoging (HP de Tijd)http://www.hpdetijd.nl/2017-10-16/terugkijken-lubach-btw-verhoging/
Brief informateur Zalm inzake verhoging BTW-tarief (de Formatiewijzer)
http://deformatiewijzer.nl/wp-content/uploads/2017/09/17GFH103-Brief-informateur-Zalm-inzake-verhoge
gezond
0
0
0
s2sdefault

De Krat | Eerlijk eten thuisgebracht.

De Krat is de oudste maaltijdbox van Nederland. Al in november 2010 begon Eefje Brugman met het thuisbezorgen van houten kratjes met alle ingrediënten voor het bereiden van drie (h)eerlijke maaltijden.

In eerste instantie leverde de Krat alleen in Amsterdam, maar door de jaren is het bezorggebied steeds verder uitgebreid. Sinds ruim een jaar (juni 2015) is de Krat in heel Nederland verkrijgbaar, met uitzondering van Zeeuws-Vlaanderen en de Waddeneilanden.

De Krat heeft een eenvoudige ambitie: meer mensen bekendmaken met lokale en duurzaam gekweekte producten. Daarbij hanteert de Krat het eenvoudige principe van tijd en plaats: alle ingrediënten zijn seizoensgebonden (tijd) en lokaal (plaats) gekweekt. Zo zorgt de Krat niet alleen voor gevarieerde, duurzame en (h)eerlijke maaltijden, maar brengt het bedrijf ook lokale boeren en telers onder de aandacht.

Naar De Krat

0
0
0
s2sdefault

Maaltijdbox | Marley Spoon

 

Maaltijdbox | Marley Spoon

Marley Spoon vindt het koken opnieuw uit. Supermarkten bieden geen oplossing voor regelmatig koken en ingrediënten zijn nooit in de juiste hoeveelheden te koop. De gevolgen hiervan? Altijd worden dezelfde gerechten bereid, en onnodig veel levensmiddelen verdwijnen in de prullenbak. In Nederland komt dit neer op 135 kg aan voedselverspilling per jaar, per persoon! Marley Spoon biedt de mogelijkheid om elke week uit 14 nieuwe, lekkere recepten te kiezen en levert de ingrediënten in precies de juiste hoeveelheid, direct bij je thuis. Alle ingrediënten zijn uitsluitend afkomstig van zorgvuldig geselecteerde boeren en producenten, zo veel mogelijk lokaal.

Naar Marley Spoon

 

0
0
0
s2sdefault

Nieuw kabinet ontmoedigt gezond eten 50% meer BTW op groente en fruit.

Het nieuwe kabinet wil als één van de eerste wapenfeiten de btw op eten verhogen van 6% naar 9%

Dat betekent ook 50% meer btw op groente en fruit!

“De gezonde keus makkelijker maken”, roept de overheid al jaren. Daarom moet dit onbegrijpelijke plan van tafel. De btw op groente en fruit moet niet omhoog. Groente en fruit hoort juist btw-vrij. Het is nu hét moment om je stem te laten horen! 

Doe mee aan onze e-mailactie!

 
 
  Groente & fruit duurder?  
 
     
 
  KOM IN ACTIE - KLIK HIER  
 
 
 
 
 

Groente en fruit zijn sinds begin deze eeuw al aanzienlijk duurder geworden:

  • Groente: 50% duurder
  • Fruit: 41% duurder

Veel ongezond eten is juist amper tot niet in prijs gestegen, bijvoorbeeld:

  • Suiker: 18% goedkoper

Dit is natuurlijk de wereld op zijn kop!

 

Maatregelen zijn hard nodig

Inmiddels eten 6 op de 7 Nederlanders onvoldoende groente. Dit geldt ook voor fruit. In Nederland komen er wekelijks 1.200 nieuwe suikerpatiënten bij; vrijwel allemaal met de voeding gerelateerde type 2 diabetes.

Al eerder is de Tweede Kamer verzocht om groente en fruit btw-vrij te maken, maar het kabinet heeft hier niks mee gedaan. Ook vorige week riepen wetenschappers op tot btw-vrije groente en fruit.

Daarom is NU het moment om het niet langer meer stilzwijgend aan te zien: laat dit kabinet gezond eten niet ontmoedigen maar aanmoedigen!

Weg met de btw op groente en fruit!

 
0
0
0
s2sdefault

Zomerdrank, verfrissend en je valt er nog van af ook!

munt en waterWat heb je nodig voor dit heerlijke drankje?
2 liter water
1 citroen, bij voorkeur biologisch
1 middelgrote komkommer
2 eetlepels gemalen gember
10 muntblaadjes
Bereidingswijze
Deze limonade is heel makkelijk klaar te maken. Begin met de muntinfusie door de muntblaadjes te koken in een kop water. Laat het vijf minuten doorkoken en zet het opzij.
Vervolgens citroensap bereiden door de citroen uit te persen. Snijd enkele langwerpige reepjes citroenschil als decoratie van de limonade.
Schil en pureer de komkommer. Meng vervolgens de gepureerde komkommer door het citroensap en de muntinfusie.
Mix dit mengsel door de anderhalve liter water en voeg dan de twee eetlepels gemalen gember, de citroenzeste en indien gewenst nog een aantal muntblaadjes toe. In de ijskast plaatsen en bij voorkeur goed gekoeld drinken.

0
0
0
s2sdefault

Veel drinkpakjes bevatten meer suiker dan Coca-Cola!

 
 
 

Veel drinkpakjes voor kinderen zijn extreem zoet. Mede hierdoor krijgen kinderen veel te veel suikers binnen: 51 kilo per jaar, waarvan ongeveer de helft aan kristalsuiker. Dat betekent dat een gemiddelde 8-jarige jaarlijks meer dan zijn of haar eigen gewicht aan suikers binnenkrijgt!

De hoge suikerconsumptie verbaast je wellicht niets als je weet hoeveel suiker (kristalsuiker, vruchtensuiker, melksuiker) er in zo’n drinkpakje zit: gemiddeld 4 suikerklontjes en één op de vier drinkpakjes bevat zelfs meer suiker dan Coca-Cola, bleek uit eerder onderzoek van foodwatch! Tot meer dan 6 suikerklontjes per pakje.

 
 
  Bekijk alle drinkpakjes  
 
     
 
  Klik hier voor de resultaten uit het onderzoek  
 
 
 

Bedenk daarbij dat de Wereldgezondheidsorganisatie adviseert dagelijks bij voorkeur niet meer dan 6 suikerklontjes ‘vrije’ suikers te eten en drinken. Daar zit je met veel populaire drinkpakjes van kinderen dus al overheen! Gevolg op latere leeftijd: diabetes type 2, hartziekten en beroertes.

 
 

Vijf soorten drinkpakjes waar je extra op moet letten:

1 Yoghurtdrinks
Yoghurtdrinks kwamen in ons onderzoek als zoetste uit de bus: tot wel 13 gram suikers per 100 ml. Dat is dus zes-en-een-halve suikerklont per drinkpakje! Als je je kind voor de ochtendpauze, middagpauze en na school deze yoghurtdrinks geeft, dan heeft je kind al zo’n 20 suikerklontjes achter de kiezen!

 2 Chocomelk
Waarom houden zoveel kinderen toch van chocomelk? Omdat het extreem zoet is: tot wel zes suikerklontjes per pakje. Dat is nog meer dan in cola! Van de 21 drinkpakjes met meer dan 6 suikerklontjes per pakje, waren er 9 chocomelk. En of de chocomelk nu vol, mager of halfvol is, het kunnen allemaal evengoed suikerbommen zijn. Vol, mager of halfvol zegt alleen iets over het vetgehalte. Dergelijke chocomelk is dus géén gezond alternatief.

3 ‘Vruchten’drankjes
Veel vruchtendrankjes pronken met mooie grote stukken gezond fruit op de verpakking. Maar vaak zit er amper echt fruitsap in. In veel van dergelijke pakjes zit meer suiker dan fruit.

4 Vruchtensap
Vruchtensap heeft ten onrechte een gezond imago. In het proces van fruit naar sap verdwijnen de meeste gezonde stoffen, zoals de vezels. Wat overblijft is vooral (vruchten)suikerwater. Je lichaam verwerkt deze suikers anders dan wanneer ze nog in vers fruit zitten, wat deze suikers extra ongezond maakt. De New York Times legt het hier goed uit.

 5 Kunstmatige gezoete drankjes
De overdaad aan suiker in ons eten en drinken ligt terecht onder vuur. Dé oplossing waar de voedingsindustrie mee komt, is de suiker vervangen door kunstmatige zoetstoffen. Deze zoetstoffen zijn echter geen gezond alternatief. Ook kunstmatige zoetstoffen worden in veel onderzoeken in verband gebracht met obesitas en suikerziekte (diabetes type 2). De specialisten van Harvard ontraden kinderen drankjes met zoetstoffen te drinken. Daarbij verpest het onze smaak: de overmaat aan suiker zorgt ervoor dat – vooral kinderen - andere smaken niet leren waarderen. En dat zie je terug in hun eetgewoontes de rest van hun leven.  

Bekijk hier de suikergehalten van de drinkpakjes uit alle grote supermarkten.
 
 
 
  Twitter   Facebook   LinkedIn
 
 
 
 
0
0
0
s2sdefault

Blender Smoothie to Go Unold 78685

2017-05-19-nl 01-2 01 01

Bestel bij Waschbear

Waschbear ecoshop assortiment

 

0
0
0
s2sdefault

Subcategorieën

Meatfree monday

 


Om voedsel te produceren is water nodig, mest, grond en energie.
Het produceren van voedsel heeft invloed op het milieu;
er is een duidelijk verband tussen de moderne grootschalige
land- en tuinbouw, intensieve veeteelt en visserij, en problemen zoals water- en
grondvervuiling, erosie, de uitstoot van kooldioxide (CO2), het dalen van de grondwaterspiegel
en het afnemen van de biologische diversiteit. Ook draagt voedsel bij
aan het broeikaseffect: bij iedere stap in het productieproces komen broeikasgassen
vrij uit de verbranding van de benodigde fossiele brandstoffen. Het produceren, opslaan,
transporteren, bewaren en koken van voedsel kost bovendien veel energie. Verder
belast voedsel het milieu door afval.

Broeikasgassen

Vlees is ook een belangrijke bron van broeikasgassen. De veehouderij stoot wereldwijd
net zoveel broeikasgassen uit als alle auto's, vrachtwagens, treinen, boten en
vliegtuigen samen: circa 18 procent. Uit onderzoek blijkt dat als alle Nederlanders
één dag in de week alle dierlijke producten zouden vervangen door sojaproducten, dit
evenveel CO2 zou besparen als het verdwijnen van 430.000 auto's van de Nederlandse
wegen (bron ENSA).
Ook op dit punt scoort rundvlees het slechtst. Naast koolstofdioxide dat vrijkomt
uit de verbranding van fossiele brandstoffen, gaat het om methaan en lachgas, die
nog schadelijker zijn voor het milieu. Methaan ontstaat in de maag van

Daarom  een vlees-vrije maandag

De vlees vrije maandag probeert mensen één dag, een week geen vlees, te laten eten.

Niet alleen voor vegetariërs, maar voor voor mensen die willen experimenteren met smaken en groenten en ontdekken dat ze spannende kleurrijke maaltijden kunnen maken  zonder altijd op vlees te vertrouwen.

Eet meer groenten is niet alleen ideaal voor uw gezondheid maar ook goed voor de aarde!

VN-top klimaat wetenschapper Rajendra Pachauri stelt dat "de vleesproductie meer broeikasgassen in de atmosfeer brengt dan vervoer."

 

Groen.Duurzaam facebook agenda

Groen.Duurzaam facebook

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd