shakshuka

Ingrediënten
1 gesneden rode ui, 
2 teentjes knoflook
1/2 aubergine, geroosterd in blokjes 1 cm
75 g doperwten
halve kleingesneden Spaanse peper,
4 ons tomatenblokjes 
halve eetlepel komijn
halve theelepel laurierpoeder
7-8 g koriander
 bouillonblokje
1 el balsamico-azijn
2 eieren
25 g feta
peper en zout naar smaak

Bereiding

Fruit de ui aan, voeg na 5 minuten geperste knoflook toe en blus af met de balsamico-azijn.
Tomatenblokjes, bouillonblokjes, komijn, laurier, Spaanse peper en koriander toevoegen. Breng aan de kook.
Doperwten en aubergine erin en alles 30 minuten laten koken op laag vuur.
Voeg na 30 minuten 4 eieren toe en roer dit door het gerecht zodat het gaar wordt.
Voeg de in blokjes gesneden feta toe en maak op smaak met peper en zout.

Bietenlasagne met walnoten

bietenIngrediënten

500 gr gekookte bieten
50 gr boter
60 gr bloem
500 ml melk
1 ei
250 gr ricotta
snuf tijm
peper en zout
1 pak verse lasagne bladen
Handje geraspte mozzarella
75 gr walnoten

Bereiding

kook de bieten van te voren nog gaar en snij de rode biet in plakjes. Verwarm de oven op 180 graden. Verhit de boter in een steelpannetje en voeg de bloem toe zodra deze gesmolten is. Bak de roux 3 minuutjes en voeg dan beetje bij beetje de melk toe en blijf met een garde roeren tot een glad geheel. Roer de ricotta er op het laatst door en breng het mengsel op smaak met peper, zout en tijm. Verdeel de bietenschijfjes in een laagje over de bodem van een ovenschaal.
Verdeel hier een beetje van de saus over en kruimel er wat walnoten over. Dek af met lasagnevellen. Verdeel dan weer een nieuwe laag bieten, saus, noten en lasagnevellen er over en eindig met een laag bieten en zorg dat je nog wat saus en noten over hebt. Klop het ei door de overgebleven bechamelsaus en giet over de complete ovenschotel. Bestrooi met de mozzarella, verdeel wat noten erover en zet de bietenlasagne in de oven en bak deze in ongeveer 40 min gaar.
ook lekker met blauw ader kaas, citroenrasp en stukjes appel of peer.

 

Linzenstoofpotje met spruiten

spruitjesingrediënten 2 personen:
500 g spruiten (diepvries) of vers 1 rood pepertje 1 plantje platte peterselie 3 aardappelen 3 teentjes knoflook 2 rode uien 2 eetl. gedroogde tomaten (versmarkt) 2 dl lichte room 250 g groene linzen 6 dl groentebouillon (1 blokje opgelost in 6 dl heet water) 2 eetl. olijfolie 1 koffiel. tijm (gedroogd) peper en zout

Bereidingswijze
Voorbereiding: - Laat de spruiten oppervlakkig ontdooien en dep droog met keukenpapier. Snij in stukken. - Snipper de uien en het knoflook fijn. - Verwijder de pitjes uit het rode pepertje en snipper fijn. - Snipper de platte peterselie fijn. - Schil de aardappelen en snij in blokjes van 3 cm. - Snij de gedroogde tomaten fijn. Bereiding: 35 min. 1 Verhit de olijfolie in een grote kookpot en stoof de uien, het knoflook en het pepertje 2 min. 2 Voeg de uitgelekte linzen toe, samen met de gedroogde tomaten en de tijm. Giet er de groentebouillon bij en laat 10 min. sudderen. 3 Voeg de blokjes aardappel en de spruiten toe. Kruid met peper en zout en laat nog 15 min. garen. 4 Meng er de room onder en laat 2 min. inkoken. Afwerking: Bestrooi met de peterselie.

gna met spinazie en feta

Ingrediënten voor 3 personen

450 g spinazie,gekookt en uitgelekt nootmuskaat zout en peper 2 el yoghurt 3 teentjes knoflook,gepeld en uitgeperst 1 eierdooier 200 g feta 225 g lasagnebladen voor de saus; 1,5 dl yoghurt 1ei 3 el parmezaanse kaas 3 tomaten,gewassen en in plakjes gesneden.

Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 190 graden.

Bereidingswijze
Doe spinazie,nootmuskaat zout,peper,yoghurt,eierdooier en verkruimelde feta in een kom en meng goed. Beboter een ovenschaal en leg laag om laag spinaziemengsel en lasagnebladen. De bovenste laag bestaat uit lasagnebladen.
Roer de yoghurt,het losgeklopte ei en de helft van de kaas door elkaar. Schep de saus over de lasagneschotel. Bedek het geheel met plakjes tomaat en strooi daarover de rest van de kaas. Bak het gerecht in het midden van de oven in ca. 35 min. gaar en goudbruin.

Serveertip
Lekker met een frisse  salade.

Pittige vegetarische stoofschotel

Ingrediënten voor 2 personen
2 wortels
2 pastinaken
1 rode ui
1 rode paprika
1 el olijfolie
1/2 tl gemalen komijn
1/2 tl paprikapoeder
1/2 tl kaneel
1/2 tl chilipoeder
400 gr tomten in blokjes gesneden
4 gedroogde abrikozen in stukken
1 el honing
peper

Bereiding


Deze pittige vegetarische stoofschotel is dan zeker een aanrader. Het duurt even voordat deze stoofschotel op tafel staat, maar in principe heb je er geen omkijken naar. Je verwarmt de sudderpan doet alle ingrediënten erin. Even mengen, afdekken met de deksel en 7-9 uur laten pruttelen of tot de groentes gaar zijn. Serveer de stoofschotel eventueel met couscous of aardappelpuree. Smullen! Voorbereidingstijd: 10 min | suddertijd: 7-9 uur
zout