Zuurkool met appel en gember

zuurkool

Ingredienten 2 personen

400 g pompoen

250 g zuurkool

1 ui

1 appel

1 stukje gemberwortel naar smaak

1/2 blok Black Forest gerookte tofu, in blokjes

Bereiding:

totaal 40 minuten, waarvan

Voorbereiden: 30 min 

Oventijd: 10 min

 

Verwarm de oven voor op 180 ℃.

  1. Kook de zuurkool in 15 min. zacht. Giet af en laat uitdampen. 
  2. Maak de pompoen schoon en snijd hem in stukken,rasp de gember fijn en kook  samen ongeveer 20 min. tot de pompoen gaar is.Giet af, laat goed uitdampen,schep er een lepel boter door of giet er een straaltje (knoflook)olie over en stamp tot puree. 
  3. Roer en stamp de zuurkool erdoor. Voeg peper en zout toe naar smaak. 
  4. Vet een ovenschaal in en schep de stamppot erin. 
  5. Snijd de appel in dunne partjes en de ui in halve ringen. Bak beide in wat olie of boter heel licht aan. 
  6. Schep op de stamppot en zet in de oven. Laat ongeveer 10 minuten in de oven staan, tot de bovenkant iets goudbruin is geworden.
  7. Bak de tofu knapperig in olie en schep in een schaaltje om erover te strooien.

Vegetarische hete bliksem

goudrenetten

Ingrediënten 4 personen:

1 kg aardappels, geschild en gekookt
1 kg appels, geschild en in stukjes (bij voorkeur de helft zure appels en de andere helft zoete appels)
500 gr ui, in stukjes
1 bakje vegetarische spekjes (De vegetarische slager)
1 bakje gehaktballen (De vegetarische slager), in dunne reepjes gesneden
100 gr geraspte kaas
peper, zout en nootmuskaat
scheut melk en klontje boter

Bereiding:


Appelen schillen, in vieren delen en klokhuis eruit. Besprenkelen met sap van een halve citroen. De aardappelen schillen, halfgaar koken, appels toevoegen en nog 10 min koken. Afgieten en door elkaar stampen. Structuur moet een beetje grof blijven. Op smaak brengen met peper en zout en citroensap. Uienringen bakken in boter en op de stamppot leggen. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Bak in wat boter of olie de spekjes en de ui. Breng op smaak met peper en zout. Roer door de aardappelpuree de appels, spekjes en ui. Controleer nog even de smaak; breng de puree goed op smaak met peper. Doe de helft van de puree in een ovenschaal. Leg hierop de gehaktreepjes en daarop weer de rest van de puree. Bestrooi met de geraspte kaas en zet 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 gr

Ovengerecht: Witlof met appel en walnoten

witlofIngrediënten per persoon

  • 500 gr Witlof
  • 150 gr Geitenkaas
  • 70 gr Walnoten - ongezouten
  • 150 gr Crème fraiche
  • 1 Appel
  • Peper
  • Knoflookpoeder
  • Uienpoeder

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Snij de witlof doormidden en verwijder het binnenste bittere deel
  • Snij deze halve stronken doormidden, haal de bladen los van elkaar
  • Leg de bladen in een grote kom en schep de crème fraiche en peper er doorheen
  • Schil de appel, snij in blokjes en meng door de witlof
  • Leg de witlof in een ingevette ovenschaal
  • Verkruimel de geitenkaas over de witlof
  • Breek de walnoten boven de witlof in kleine stukken
  • Strooi eventueel nog wat uien- en knoflookpoeder over de witlof
  • Zet de ovenschaal voor 15 minuten in de oven

Ovengerecht tomatenrisotto met gegrilde groente

courgettesIngrediënten voor 4 personen:

  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 250 gr cherrytomaten – 250 gr
  • 1 bol knoflook
  • balsamico spray
  • 300 gr zilvervliesrijst
  • 2 tl bouillonpoeder
  • 1 rode ui
  • 1 blikje tomatenpuree – 140 gr
  • 5 takjes basilicum – vers
  • 4 swirls balsamico crème

Bereiding

  • verwarm de oven voor op 200 graden
  • snijd de courgette en aubergine in blokjes, de tomaatjes doormidden en ontpel de knoflook
  • verdeel de groente en knoflooktenen op een ovenschaal en spray er balsamico azijn overheen
  • grill de groenten in 40 minuten gaar in de oven
  • zet intussen de rijst met voldoende water en de bouillonpoeder in een pan op het vuur en kook volgens de bereidingswijze op de verpakking
  • snipper de ui en snijd de blaadjes van 4 takjes basilicum fijn
  • giet de rijst af. Fruit de ui met een beetje olijfolie en voeg de tomatenpuree toe, bak even aan
  • voeg de rijst toe en schep goed door elkaar
  • verdeel de rijst met een kookring over de borden en schep de gegrilde groenten er omheen
  • voeg de balsamico crème en verse basilicum toe

Zeewierpasta met broccoli

Ingrediënten 2 personen

50 gram I Sea Pasta oa te koop bij AH
110 gram doperwten
3 eetlepels water
1/2 chili peper
1 eetlepel gedroogde chili vlokken
2 eetlepel sesam zaadjes
1/2 broccoli
zout en peper

Bereidingswijze
Blancheer de doperwten. Dit doe je door ze 2 minuten in heet water te koken en daarna direct af te koelen in ijswater of onder de kraan. Zo stopt het kookproces en blijven de doperwten mooi knapperig en behouden ze hun mooie fel groene kleur. Weeg de I Sea Pasta af en maak de broccoli schoon. Schrik niet, de hoeveelheid pasta klinkt misschien weinig, maar tijdens het koken verdubbeld de hoeveelheid en krijg je meer tagliatelle dan dat je aanvankelijk dacht. Een pak I Sea Pasta is namelijk voldoende voor 4 porties! Week de zeewierpasta voor 20 minuten in lauwwarm water en spoel af. Kook vervolgens nog 15-20 minuten in vers water. Kook de broccoli 6 minuten. Maak ondertussen de saus. Dit doe je door de doperwten met het water te mixen met behulp van een staafmixer of blender. Voeg ook de chili vlokken toe en maak op smaak met zout en peper. Zet de saus apart en snijdt de rode peper in plakjes. Je hoeft de zaadjes niet te verwijderen, tenzij je geen fan bent van een beetje pit, dan kan je eerst de zaadlijsten verwijderen. Rooster de sesamzaadjes in een droge hete pan tot ze licht bruin van kleur zijn. Giet de pasta af, meng deze met de saus en voeg de broccoli en rode peper toe. Garneer als laatste met de sesamzaadjes.