De voordelen van bamboe

bamboevelden

De bamboeplant groeit heel snel waardoor de opbrengst veel hoger zijn dan bij katoen, zonder dat er pesticiden nodig zijn. Het enige wat bamboeplantages nodig hebben, is zonlicht en water. Na de oogst blijft de plant staan en gaat de groei gewoon door. Hierdoor hoeven geen bossen gekapt te worden om aan de wereldwijde vraag te voldoen zoals bij katoen. Het gewas absorbeert koolstofdioxide, wat positief is voor het klimaat. Tevens produceren de planten 30 tot 35 procent meer zuurstof dan bomen.
Van bamboe kun je van alles maken van kinderbestek en  rietjes tot fietsen en bouwmateriaal


Wanneer Bamboe verwerkt wordt tot textiel. Dan zijn hiervoor twee manieren. De mechanische manier van verwerking is het meest duurzaam. Het mechanische proces omvat het verbrijzelen van het houtachtige deel van de plant en vervolgens het aanbrengen van natuurlijke enzymen om de celwanden van de bamboe te breken, waardoor een papperige massa ontstaat. De natuurlijke vezels kunnen dan mechanisch worden uitgekamd en tot garen worden gesponnen. Nadeel is dat dit proces heel arbeidsintensief, en dus kostbaar is.

De meeste bedrijven richten zich daarom op de chemische verwerking van bamboe tot zogeheten bamboeviscose. Door dit proces wordt de bamboe gekookt in sterke chemische oplosmiddelen zoals natriumhydroxide. Eenmaal gekookt, wordt de resulterende vloeistof door kleine gaatjes in een chemisch bad met zwavelzuur geduwd, waar het uithardt tot fijne strengen. Na te zijn gewassen en gebleekt, vormen deze strengen rayongaren. Toch worden ook in dit chemische proces vooruitgang geboekt om dit milieuvriendelijker te maken

Vooral in vegelijking met katoen heeft bamboe veel voordelen
Bamboe heeft antibacteriële eigenschappen. Hierdoor is het gebruik van pesticiden of kunstmest niet nodig en raakt het grondwater dus ook niet vervuild (zoals bij bijvoorbeeld katoen vaak wel het geval is).
Bamboe is ook een hele makkelijke plant, die snel groeit. Bij het kweken van katoen zijn vee insecticiden en pesticiden nodig. Voor katoen is veel water nodig (8000L/kg stof).

Bamboetextiel is superzacht en comfortabel
Als je bamboe in de bouw gebruikt, is het net zo sterk als staal. Maar als je het op een duurzame manier bewerkt tot bamboevezels waar kunstzijde (rayon) van gesponnen wordt, is het twee keer zo zacht als katoen. Het materiaal is bovendien super ademend, waardoor het je koel houdt in zomerhitte en warm in de winterkou. Omdat de vezels makkelijk verf opnemen, blijft de textiel langer mooi van kleur. Bovendien pluist bamboe veel minder dan katoen.

Bamboo Basics - Extreem comfortabel ondergoed/p>

Assortiment Bamboobasics

 

bamboosleepAssortiment Bamboosleep

 

Andere produkten gemaakt van bamboe:

wattenstaafjes van bamboe en biologisch katoenSnijplank bamboe

De wattenstaafjes kosten €1.99 per 100 stuks. Bestel

Bamboe snijplank vanaf € 12.49 Bestel