Groen & duurzaam
Klimaatvriendelijk eten!
Vrij eenvoudig kun je een bijdrage leveren aan het verminderen van de klimaatverandering door ons eetpatroon te veranderen. Om te beginnen helpt het om geen of minder vlees te eten. Andere manieren om een bijdrage te leveren zijn: eet groente van het seizoen, dus eet nu geen aardbeien, ook al zij die bij de Lidl in de reclame. Ze komen van ver en/of uit verwarmde kassen. Eet groente van het seizoen en dichtbij.
Bij deze een reeks vegetarische recepten met groenten van Nederlandse bodem
eten afhalen via thuisgekookt
Aan de ene kant zijn er mensen voor wie koken een hobby is. Aan de andere kant zijn er mensen die wel lekker willen eten, maar soms gewoon geen tijd hebben om een goede maaltijd te bereiden. Thuisgekookt brengt deze twee groepen bij elkaar. Als afhaler kun je kiezen uit thuiskoks bij jou in de buurt.
Jongeren Milieu Actief - JMA
Wist jij dat wel 65%(!) van de Nederlandse jongeren zich zorgen maakt om het klimaat, maar niet weten wat ze zelf kunnen doen? Wij hebben hier een oplossing voor!
Bij Milieudefensie en JMA ga jij met een campagne jongeren bereiken en samenbrengen! En dat doe je door het opzetten van - tromgeroffel - een festivaltour! Samen met je team gaan jullie jongeren van verschillende achtergronden bereiken op studentenmarkten, festivals of buurtfeesten, you name it. Het is aan jullie om te bedenken hoe de festivaltour eruit moet gaan zien. Denk hierbij aan het verhaal dat jullie vertellen, welke materialen er nodig zijn, maar ook het budget en communicatie. Meld je snel aan! ⬇️
Stuur al de overbodige plastic verpakking terug naar de supermarkt
Het plastic om groente en fruit. “In plastic verpakte bananen, avocado’s en komkommers. Waarom moet dat? Er zit al een perfecte verpakking om, het heet een schil.” Ook over biologische groenten in plastic: “Biologische groenten in plastic! Wat een onzin!” En alle goede bedoelingen van supermarkten ten spijt. Lijkt het volgens sommigen steeds erger te worden. “Vreselijk al die plastic verpakkingen, het wordt steeds erger.” Dan is er ook nog het plastic waarin kaas en bijvoorbeeld de produkten van de vegetarische slager zitten.
Lees meer: Stuur al de overbodige plastic verpakking terug naar de supermarkt
Eten uit de natuur: tamme kastanjes
Tamme kastanjes zijn volop te vinden: in stadsparken en bossen, bij boerderijen, op landgoederen en langs snelwegen. De rijpe kastanjes vallen vanaf midden september, met als hoogtepunt oktober. In die maanden zie je dan ook veel mensen kastanjes rapen.
Verwar de tamme kastanje niet met wilde kastanjes. De wilde kastanjes is erg bitter en niet eetbaar.
Bereiden:
snijd de kastanjes aan de bolle kant in en kook ze 8-10 minuten. hierna kunt u ze – liefst nog warm – pellen en ontvliezen. Vervolgens hebben de kastanjes ± 30 minuten kooktijd nodig, 45-60 minuten voor puree.
Voor het roosteren van kastanjes bestaan speciale pannen met gaten in de bodem, maar een gewone zware koekenpan, een hete oven of houtkachel werken ook goed .
Spruitjes met kastanjes
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bereidingswijze
Maak met een scherp mes een inkeping in de platte kant van elke kastanje.
Bak de kastanjes in hun dop gedurende 20 minuten in de oven.
Pel dan de buitenste schil en het binnenste velletje eraf. Dit gaat het beste als de kastanjes nog warm zijn.
Kook de spruitjes in 8 tot 10 minuten gaar.
Giet ze af.
Bij hoog vuur de spruitjes, kastanjes en de boter goed verhitten, tot de boter is gesmolten.
Direct serveren.
Je eigen groente kweken uit keukenafval
Je eigen groente verbouwen, is leuk, lekker en minder ingewikkeld dan je denkt. Of je nou een hele lap grond tot je beschikking hebt of gebruik maakt van een moestuinbak op je balkon of in je tuin: het begint met zaadjes of stukjes groente, die in weze stekjes zijn
Zoek wat potten of bakjes om de groenten in te planten. Als je gebruikt verpakkingsmateriaal neemt, ben je helemaal goed bezig Vul de potjes of bakjes met potgrond (of vocht vasthoudende aarde) en plant ongeveer de helft ondergronds. Druk de aarde goed aan, geef alles grondig water en zet de verzameling op een lichte plaats binnen of buiten. Vaak zie je al na een week resultaat! Er wordt gezegd dat je dit daarna nog één keer kan herhalen.
of met plantdelen zoals hieronder
– het onderste stronkje met nog een paar blaadjes in het hard van sla of andijvie
– de harde onderkant met worteltjes van de prei
– het bovenste deel van de rode biet waar de bladeren uit de knol te voorschijn komen
– het binnenste witte harde hart van de witte kool
– het onderste stronkje met wortels van de boerenkool, snijbiet en knolvenkel
Tomaat en paprika
De zaadjes uit de tomaat, kun je gebruiken om een nieuwe plant uit te laten groeien. Snij de tomaat door midden, haal de zaadjes eruit, spoel ze af onder de kraan en laat ze goed drogen. Vervolgens stop je ze in een kleine bloempot in de aarde en zorg je dat ze voldoende zonlicht krijgen. Zodra ze een paar centimeter uit de grond komen, kun je ze verplaatsen naar je moestuinbak of in de tuin zetten. Met paprika kun je precies hetzelfde doen.
Bleekselderij, Romeinse sla en Venkel
Verse bleekselderij kun je heel gemakkelijk weer laten groeien. Het onderste gedeelte van de stronk, dat je meestal niet opeet, snij je er gewoon af en dat leg je in een schaal met water. Dat water moet je wel om de paar dagen verversen. In een week zullen er gele blaadjes komen, die op een gegeven moment groen worden. Dat is het moment om de bleekselderij in de aarde te zetten. Zet de bleekselderij niet in de volle zon.
Hetzelfde kun je doen met Romeinse sla. Ook hier snij je de achterkant af en die zet je in een bakje water. Dat ververs je regelmatig, totdat er wortels zichtbaar zijn. Als dat zo is, kun je de plant overpotten in de kweekbak of moestuin.
Om venkel opnieuw te laten groeien moet je ongeveer 4 centimeter van de onderkant afsnijden. Zet het in een schaaltje water, maar pas op met te veel zon. Als de venkel weer nieuwe wortels heeft gekregen, kun je deze in de aarde zetten.
Basilicum en Koriander
Met een takje basilicum kun je een volledig nieuwe bos maken. Zet het stronkje in een glas met water en zorg dat het voldoende zonlicht krijgt. Als de wortels ongeveer 5 centimeter zijn, zet je het plantje in de aarde. Hetzelfde kun je doen met Koriander, maar die kun je al verpotten in de tuin of in een moestuintafel, als de wortels ongeveer 2 centimeter zijn.
Aardappelen
Heb je een aardappel over, die er niet meer helemaal fris uitziet? Dan kun je deze doormidden snijden en in een van de helften satéprikkers prikken. Vervolgens hang je halve aardappel in een pot of glas en zorg je dat de helft onder water staat. In een paar weken komen er kleine aardappelplantjes, die je voorzichtig van de aardappel af kunt halen en in je moestuin kunt planten. Geef ze de eerste week iedere dag water en de weken daarop elke keer een dag minder en voor je het weet groeien er echte aardappelen.
Knoflook
Een teentje knoflook kun je in de moestuin planten en na een paar maanden groeit er een volledige plant uit. Je kunt er ook voor kiezen om het teentje in een schaaltje met water te leggen, dat je elke paar dagen vervangt. Dan komen er allemaal sprieten, ofwel look, uit en daar kan je een hele plant uit laten groeien. Als de look 5 centimeter is, kun je het afknippen en in een salade gebruiken.
Avocado
Bewaar de pit van de avocado, prik hem vast langs beide kanten met een cocktailprikker en leg hem bovenop een glaasje, gevuld met water. Zorg ervoor dat het water slechts de onderkant van de pit raakt. Bewaar het op een warme plaats, maar NIET in direct zonlicht en controleer dagelijks het waterpeil vul dat bij als dat nodig is. . Na een zestal weken zal er zich een nieuwe stam vormen en wortels. Als de stam een 4tal cm is, knip je hem een stukje terug en pas als er nieuwe blaadjes ontstaan, kan je de plant in aarde planten, waarbij je de helft van de pit boven de grond laat.
Gember
Plaats een stukje van de gemberwortel in potgrond (met de juiste richting naar boven). Na een week ongeveer, zal zich een nieuwe wortel vormen en wat leuk is? Je kan hem direct opnieuw gebruiken!
Ananas
Je eigen ananas kweken? Dat is super makkelijk. Snij de hoed van de ananas en leg hem in een kom met water (vastgehouden door cocktailprikkers), waarbij het water net de onderkant raakt. Ververs het water om de twee dagen en plaats hem in de zon. Na een week zullen zich nieuwe wortels vormen en verplant je hem in potgrond. Hou hem wel goed warm.
Eten uit de natuur jonge hopscheuten
Jonge hopscheuten zijn snelle klimmers. Het is maar een korte periode dat je hopscheuten kunt oogsten. Als je ze vindt, en je wilt de plant behouden laat er altijd drie staan. Hopscheuten zijn zeker zo lekker als (wilde) asperges en ze zijn gratis en volop te verzamelen (zelfs in de stad). In Duitse hopgebieden worden hopscheuten, vaak aangeaard en dus gebleekt voor erg veel geld te koop aangeboden en zeker door veel meer-sterren restaurants op hun kaart gezet.
Hop groeit overal in Europa en de lange stengels slingeren zich overal vasthechtend omhoog. De bladeren zijn ruw, lang gesteeld en meestal tot halverwege in drie getande lobben verdeeld. Er zijn aparte bloemen, de mannelijke klein in pluimen. De vrouwelijke bezitten een dekschub, zodat deze bloemen op 5 tot 6 centimeter lange doorzichtige dennekegel lijken. Deze hopbellen zijn licht bruinachtig-groen en hebben een kenmerkende geur. Daaraan kan men al herkennen dat het familie van cannabis is (plantkundig = de Hennepfamilie). In de lente kan men de jonge uitlopers oogsten en deze gebruiken net als asperges, maar ze zijn ook lekker in een salade.
Hop-omelet
4 eieren
Bundeltje hopscheuten ( alleen bovenste stukjes van ongeveer 5 centimeter)
hopscheuten 1
Zout en peper uit de molen
Klont room boter
Bereiding: Leg de hopscheuten een of twee uur in koud water, eventueel met wat zout. Goed uit laten lekken. ( Dit doet men traditioneel bij alle bereidingen van hopscheuten).
Eieren loskloppen met peper en zout. De hopscheuten door de eieren.
LAUWE SALADE MET HOPSCHEUTEN
Kook de scheuten in zout water half gaar. Haal ze uit het water en stoof ze samen met boter, weinig azijn , en peper en zeezout zacht. Bind dit op z´n laatst door twee eidooiers in de warme pan al roerend te laten stollen.
GEBAKKEN HOPSCHEUTEN
Hopscheuten kort in kokend water met zout blancheren. Afgieten en er wat citroensap en fijn zeezout zeker een uurtje laten staan.
Maak een grof tempurabeslag van wat rijstemeel, bloem en paneermeel met wat zout, bakpoeder en ijskoud bubbelend bronwater. Haal de afgedroogde hopscheuten hierdoor en bak in warme olie of vet licht bruin. Heerlijk met zelfgemaakte mayonaise.
Eten uit de natuur: Zeesla
Zeesla is een groenwier dat veel voorkomt op de wereld en ook in de Waddenzee veelvuldig wordt aangetroffen. Vooral in de zomer is het een bekend verschijnsel, omdat de groei sterk wordt gestimuleerd door het licht. Het kan dikke plakkaten vormen op het strand en het is eetbaar.
Zeesla heeft grote groene bladeren die wel een meter lang kunnen worden. Het blad is glad, plat en dun, maar wel stevig, omdat het uit twee cellagen bestaat. De kleur kan variëren van bleekgroen tot donkergroen.
Vroeger werd zeesla als veevoer gebruikt, maar zeesla is zeker ook voor menselijke consumptie geschikt en zijn populariteit is de laatste jaren behoorlijk aan het stijgen. Het is dan ook behoorlijk gezond omdat het boordevol vitamines en mineralen zit. Langs de hele Noordzeekust wordt zeesla tegenwoordig weer op het menu gezet. Pluk de zeesla als de bladeren nog felgroen van kleur zijn. In een salade geeft het een ziltige bijsmaak, maar ook in een combinatie met spinazie of witte kool blijkt het voor de meeste mensen een openbaring te zijn.
Pas echter wel op, zeesla is een eenjarig wier. Alle wieren sterven gelijktijdig af. In Frankrijk spoelen jaarlijks in de nazomer een paar duizend ton zeesla aan en boeren gebruiken dat daar al eeuwenlang om hun land mee te bemesten. Het probleem is echter dat dit aangespoelde wier snel gaat rotten als het uit het water komt en daarbij komt het giftige zwavelwaterstof vrij. Op het strand van Bretagne komt in sommige jaren zoveel wier aan wal dat het niveau van dit zwavelwaterstof zelfs een dodelijk niveau bereikte waarbij een slachtoffer te betreuren viel. Dus wees gewaarschuwd en neem alleen de verse zeesla mee.
Smaak: Mals en zacht, licht zilt. De smaak heeft iets weg van spinazie of witte kool.
Bereidingswijze: Rauw aanmaken met olijfolie of kortstoven of blancheren. Ook prima geschikt om vis mee in te pakken.
Recept:
25 gr zeesla
½ venkel
2 tl witte sesamzaadjes
2 el rijstazijn
1 el sesamolie
peper en zout naar smaak
eventueel een halve avocado in blokjes
Eten uit de natuur: zeekraal
Zeekraal is een donkergroen, eetbaar knapperig plantje boordevol voedingsstoffen. Zeekraal is een plant die op kwelders groeit, aan de rand van de zee. Het wordt ook wel hanepoot of zouterik genoemd. Zeekraal is een typische seizoensgroente. Het seizoen loopt vanaf begin mei tot begin september.
Zelf zeekraal plukken op de kwelders. Het is wettelijk verboden, maar met respect voor de natuur en de plant wordt een klein beetje oogsten oogluikend toegestaan.
Lekker met wat garnalen en sla. Te zout? Spoel de zeekraal af of blancheer even.
Het schoonmaken is zeer eenvoudig. Breek eventuele verhoute of verharde delen aan de onderkant van de stengels af en spoel het even kort af onder de kraan om zand en andere onregelmatigheden te verwijderen. Let overigens wel op dat de zeekraal geen draadjes bevat. Dit kun je testen door een takje te breken. Als hierbij geen draadje overblijft, maar het schoon afbreekt, is het prima. Anders moet je dit draadje na de garing verwijderen. Dit kan heel eenvoudig door het vlezige gedeelte hiervan los te trekken.
Bereidingswijze
De bladerloze sappige meestal sterk vertakte vlezige groene of roodachtige stengels worden indien ze zeer zout zijn, enige tijd in water gezet, daarna goed gewassen en in 10 minuten met weinig water gaar gekookt. Laat de groente uitlekken en stoof ze nog 5 minuten met een klontje boter.
Eten uit de natuur: Wilde brandnetelsoep
Brandnetels groeien vroeg in het seizoen, dus in het voorjaar is de beste tijd van het jaar. Brandnetels zijn nooit ver weg, je kunt ze vinden in je tuin, Door het overschot aan stikstof zijn er steeds meer brandnetels. Om ze te plukken heb je tuinhandschoenen nodig met plastic of leer aan de voorkant van de handschoenen. Voor je brandnetelsoep heb je jonge brandnetels nodig, die groeien in het begin van het voorjaar. Hiervan pluk je de bovenkanten, de toppen dus. Heb je de hoeveelheid brandnetels geplukt die je nodig hebt, dan kun je naar huis om ze schoon te maken en te verwerken in de soep.
Brandnetels zijn een van de planten die je als beginnend wildplukker goed kunt herkennen en plukken. Na 1 minuut in kokend water prikken ze niet meer, dan kan je met een gerust hart deze heerlijke brandnetelsoep maken.
Wat heb je nodig?
Voor 4 personen
400 gram jonge brandnetelbladeren (topje van de brandnetel)
2 aardappelen, in stukjes
1 ui, fijn gesneden
1 teen knoflook, geperst
3 eetlepels olijfolie
1 liter groentebouillon
1 deciliter room
peper en zout
Maak je deze wilde brandnetelsoep?
Was de brandnetelbladeren onder de kraan in een wasbak. Gebruik handschoenen Laat de bladeren uitlekken in een vergiet. Hak de brandnetelbladeren fijn. Doe de olijfolie in een soeppan en fruit hierin de ui en de knoflook. Voeg de brandnetelbladeren, de aardappelen en de bouillon toe en laat 15 min. koken of tot de aardappelen gaar zijn. Mix de soep fijn met een staafmixer en breng op smaak met room, zout en peper.
Succes met plukken en eet smakelijk!
Een 2e brandnetelsoep recept:
INGREDIËNTEN
- 1 sjalotje
- halve prei
- teentje knoflook
- 2 worteltjes
- 20 brandneteltoppen (bovenste blaadjes van de brandnetel)
- 1 L bouillon
WERKWIJZE
- Snijd de prei en wortel in kleine schijfjes en snipper het sjalotje.
- Doe ze in een soeppan met een beetje olijfolie en fruit tot de ui glazig is.
- Voeg een teentje knoflook toe en laat een minuutje mee fruiten.
- Voeg de bouillon toe en knip boven de pan de gewassen brandneteltoppen in kleine stukjes.
- Laat tien minuutjes pruttelen.
Eco- bio- fair warenhuis : Een cadeautje voor jou!
|
duurzaam wegwerpservies een volledig composteerbaar product met enkel positieve impact op de natuur
Disposables.bio produceert en distribueert duurzaam wegwerpservies met een ongeëvenaard design. Alle producten worden gemaakt van 100% natuurlijke materialen, zoals bagasse en afgevallen palmbladen, wat resulteert in een volledig composteerbaar product met enkel positieve impact op de natuur om ons heen. Uiteraard zijn al onze producten getest door professionele instanties met betrekking tot de "food contact" eisen en biologische afbreekbaarheid. De producten van Disposables.bio worden veelvuldig gebruikt op grote festivals en gastronomische evenementen. Zo werd er al samengewerkt met Tomorrowland, Taste of Amsterdam, Extrema Outdoor en Antwerpen proeft. Daarnaast zijn de Disposables.bio producten ontworpen in samenwerking met enkele bekende sterrenchefs. Top chefs als Jonnie Boer, Sergio Herman, Nick Bril, Robert Kranenborg en Peter Lute maken regelmatig gebruik van onze producten. Wij streven ernaar om de wereld nieuwe vormen van duurzame en composteerbare wegwerpservies en wegwerpbestek te presenteren.