Petitie opslag CO2

NVWA nam bewust risico door consumenten niet in te lichten over miltvuur

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
 
Misschien heb je het 25 maart jl. al voorbij zien komen in het RTL Nieuws - Laat; de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) nam afgelopen herfst bewust risico door consumenten niet in te lichten over miltvuur. Op 10 oktober 2014 maakte de NVWA bekend dat een partij rundvlees uit voorzorg van de markt wordt gehaald. De reden is dat twee van de (in Polen) verwerkte karkassen afkomstig zijn van een Slowaakse veehouderij waar naderhand miltvuur is vastgesteld. Dat is een infectieziekte waarbij de gezondheidsgevolgen voor mensen zeer ernstig kunnen zijn. Wanneer je door het eten van de bacterie ziek wordt, is de kans op overlijden vijftig procent (bron: BuRo).Het mogelijk besmette rundvlees is onder meer terechtgekomen bij groothandels, supermarkten, restaurants en slagers. Maar net als bij de paardenvleesschandalen die de afgelopen jaren speelden werd jij niet ingelicht over de eindproducten waarin het verdachte vlees zat. Mogelijk lag het al in je koelkast of vriezer. Alleen de NVWA-inspecteurs konden thuis beslissen welke merken en producten ze niet willen eten.De NVWA bestaat om de volksgezondheid te beschermen. Maar wie beschermt ze nu eigenlijk? foodwatch wil dat de overheid, producenten en winkeliers onmiddellijk bekendmaken wat ze weten: waar zat het 'verdachte' rundvlees in? Vind jij ook dat je als consument het recht hebt om te weten welke partijen en eindproducten betrokken waren bij het miltvuurschandaal? Stuur dan samen met foodwatch een e-mail naar de NVWA en de verantwoordelijke ministeries.
>> Ja, ik stuur een e-mail naar de NVWA en de verantwoordelijke ministeries!  

Woorden stroken niet met daden

foodwatch diende in oktober 2014 een verzoek in op basis van de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) om openbaar te krijgen welke producten mogelijk besmet waren. De NVWA weigert vooralsnog om die informatie bekend te maken, vanuit de angst dat bedrijven onevenredig benadeeld zouden kunnen worden. Uit overige communicatie in de zaak die wel openbaar werd gemaakt, blijkt de NVWA zichzelf tegen te spreken: miltvuur is zo gevaarlijk voor de consument, dat er geen enkel risico genomen mag worden, maar toch worden consumenten niet ingelicht over welke producten mogelijk nog in hun vriezer lagen (of liggen). Bijvoorbeeld in de brief van 16 oktober die de NVWA naar alle afnemers stuurde: "De gevolgen van miltvuur zijn dermate ernstig dat zelfs een heel kleine kans daarop niet aanvaard kan worden. (...) Daarom dient uit voorzorg de hele partij vernietigd te worden." En in de nota van 4 november aan staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken: "Gezien de risico's die met miltvuur gepaard gaan, heeft de NVWA besloten geen risico te nemen..." Hoewel het grootste deel van de partij daadwerkelijk terug is geroepen, is een deel van het vlees aangemerkt als ‘geconsumeerd’. Daarnaast bleek uit de documenten dat het 'evenmin inzichtelijk te maken (is) hoeveel van het mogelijk besmette vlees via de supermarkten bij de consument terecht is gekomen.' Kortom, de woorden van de NVWA stroken niet met de genomen acties. De NVWA heeft duidelijk wel een risico genomen door consumenten niet te informeren over de betrokken eindproducten.

foodwatch gaat in bezwaar
foodwatch vindt dat consumenten het recht hebben om te weten welke producten riskant zijn en zal dan ook bij de NVWA blijven aandringen op volledige openheid. Op 26 februari is foodwatch in bezwaar gegaan tegen de beslissing van de NVWA om de namen van de betrokken producten niet openbaar te maken. Wij blijven eisen dat jij als consument geïnformeerd wordt. En jij kunt ons daarbij helpen: Vind jij ook dat je als consument het recht hebt om beschermd te worden tegen gezondheidsrisico's? Stuur dan samen met foodwatch een e-mail naar de NVWA en de verantwoordelijke ministeries.

>> Ja, ik doe mee aan de -mailactie!

 

0
0
0
s2smodern

Groen.Duurzaam facebook agenda

Groen.Duurzaam facebook

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd