Zaadbommen maken Wat heb je nodig voor zaadbommen
Niet zo heel veel
Voor 10 bommetjes met bloemzaadjes heb je hetvolgende nodig:

2 theelepels zaadjes
10 eetlepels potgrond
beetje water (± 50 ml)
8 eetlepels klei (bentoniet of rode klei)
2 theelepels chilipoeder (hoeft niet, maar wel slim)
Soorten klei om te gebruiken voor zaadbommen

Wil je nu zaadbommen maken om te bewaren en op een later moment uit te gooien? Dan gebruik je het beste deze rode klei.
Ga je aan de slag met de zaadbommen om ze daarna ‘direct’ uit strooien, dan is deze bentoniet een fijne klei om ze mee te maken.

Het verschil zit hem in het uitkomen van de bommen. De bentoniet laat toe dat de zaadjes eenvoudig en snel ontkiemen, de rode klei is vaster van structuur waardoor het ontkiemen lastiger is en langer duurt.

Uiteraard kan je ook natuurlijk klei gebruiken, maar dan moet je eerst naar kleigrondgebieden om hier naar op zoek te gaan ?? .

Waarom chilipoeder in de bloembommen?
Een zaadbom is te vergelijken met een mini ecosysteem. De klei vormt een beschermende schulp voor de zaadjes en de compost levert de voeding. De chilipoeder houdt vogels op afstand terwijl de zaadbal langzaam uit elkaar valt en de zaadjes beginnen te kiemen.

Hoe maak je zaadbommen; instructie

Meng de potgrond, de zaadjes, de klei en de chilipoeder door elkaar in een kommetje. Pak een lepel en druppel er dan steeds een heel klein beetje water bij. Na ieder beetje water eerst weer goed mengen, totdat je een klei achtige substantie krijgt die blijft plakken.

Hiervan draai je dan de zaadbommen.

Ben je klaar met het maken van de zaadbommen, leg ze dan te drogen in een lege eierdoos. Zo blijven ze mooi heel. Bewaar de zaadbommen in het donker, maar bewaar ze niet te lang! Hoe langer je ze bewaard, hoe moeilijke het ontkiemen zal gaan.

Welke zaadjes kan je het beste voor zaadbommen gebruiken?
Er zijn nogal wat verschillende zaden verkrijgbaar die je kan gebruiken voor de zaadbommen. Het is dan ook goed om voor jezelf een keuze te maken waar je de zaadbommen voor wilt gebruiken.

Ga je op een akker strooien, in de berm of bijvoorbeeld in je achtertuin? En wil je dan graag meer vlinders in je tuin, of bijen? Overal zijn verschillende zaadjes voor namelijk.

Zaadjes voor vlinderbloemen
Zaadjes voor bijenbloemen