E-mailAfdrukkenExport ICS

XR Critical Maas - Reclaim the Streets

Event

Title:
XR Critical Maas - Reclaim the Streets
When:
vr, 26. april 2019, 11:00 h - 13:00 h
Category:
Demonstratie
Created by:
Redactie

Description

XR Critical Maas - Reclaim the Streets

Lieve Maastrichtenaren, rebellen en aankomende rebellen,
Extinction Rebellion Maastricht wil graag een steentje bijdragen aan de Internationale Rebellie en vraagt iedereen om aan onze FIETS ZWERM ACTIE in de straten van deze mooie stad deel te nemen. Deze directe actie zal GEWELDLOOS, VREDIG, VOOR KLIMAATGERECHTIGHEID en VOOR IEDEREEN zijn.

Wanneer? Op vrijdag 26 april, in de ochtend van 11:00 (tijd van samenkomst) tot ongeveer 13:00.

Waarom? De verwoesting van onze planeet kan niet zo doorgaan. Momenteel worden we geconfronteerd met de zesde massa-uitsterving in de wereldgeschiedenis en mensen zijn deze keer verantwoordelijk. Dit kan niet ongezien gaan - de uitsterving zal de mensheid net zo hard raken als dieren en planten (zie bijvoorbeeld: https://www.ipcc.ch/sr15/chapter/summary-for-policy-makers/). Slechts honderd fossiele brandstof bedrijven zijn verantwoordelijk voor wel 71% van de wereldwijde koolstof-uitstoot sinds 1988, maar de regering doet hier niets aan. (https://www.theguardian.com/sustainable-business/2017/jul/10/100-fossil-fuel-companies-investors-responsible-71-global-emissions-cdp-study-climate-change) Het is tijd om het heft in eigen handen te nemen. Het is tijd om te rebelleren.

Extinction Rebellion NL verlangen:
1.De Overheid moet de waarheid vertellen over hoe levensbedreigend de huidige situatie is, en moet de noodzaak voor verandering communiceren: waaronder wat bedrijven, gemeenschappen en individuen moeten doen. Ecologisch bewustzijn moet in alle vormen van onderwijs geïntegreerd worden.
2. Vanaf nu moet de Overheid wetten bekrachtigen die jaar op jaar broeikasgassen reduceren tot netto 0 emissies in 2025. Het teveel aan broeikasgassen in de atmosfeer moet worden verwijderd worden door middel van het herstellen van ecosystemen. De overheid moet regelgeving en internationale verdragen die tegenstrijdig zijn aan deze positie terugdraaien. Ze moet internationaal samenwerken aan een economie die ruim binnen de planetaire grenzen blijft.
3. De Overheid dient een Deltaplan Klimaat te implementeren en te financieren om de noodzakelijke klimaatmaatregelen te nemen en de gevolgen van klimaatverandering te compenseren. Dit Deltaplan Klimaat moet van een omvang zijn die voldoet aan de urgentie om de klimaatcrisis te lijf te gaan. Echter, wij vertrouwen onze politici niet om de gedurfde, snelle en langetermijn veranderingen te maken die noodzakelijk zijn om dit voor elkaar te krijgen. Daarom eisen wij een Burger-Kamer, die toezicht houdt op de initiatieven en de mobilisatie, terwijl we de crisis te boven komen en een democratie creëren die doelmatig is.
4. Terwijl de Overheid stappen onderneemt moet ze het welzijn van alle levende wezens verzekeren. Ze moet vervuilers laten betalen voor milieu- en sociale schade en moet het levensonderhoud van mensen die onevenredig benadeeld kunnen worden beschermen.


De Gemeente Maastricht, lokale bedrijven, de Universiteit Maastricht en Zuyd Hogeschool moeten bijdragen aan het behalen van de volgende doelen:
1. VERTEL DE WAARHEID: Neem actief deel aan het verspreiden van bewustzijn over de gevaren van klimaatverandering en wat we daaraan kunnen doen.
2. VOER DUURZAAM BELEID IN: Trek al het tegenwerkend beleid en de milieu-beschadigende contracten in. Stop met de investering in fossiele brandstoffen! Geen uitbreiding van het vliegveld in Maastricht! Bedrijven binnen Chemelot, zoals DSM, blijven hun uitstoot verhogen - dit moet stoppen.
3. BETREK KLIMAAT STROMINGEN EN ONDERZOEKERS: raadpleeg plaatselijke klimaat bewegingen en onderzoekers als vertegenwoordigers van het volk!
4. WELZIJN VAN ALLE LEVENDE WEZENS: Stop het dierproef laboratorium! We willen dat Maastricht ‘Sjiek en Sjoen’ is. We willen dus ook dat de Maastrichtse natuur sjiek en sjoen is. Verminder voedsel en plastic verspilling! Er is geschat dat er elk uur 15.000 stukken plastic door de Maas drijven - neem een beleid aan dat dit verandert.

De Actie:
Waar? Het verzamelpunt zal de dag voor de actie worden aangekondigd
Wat? We willen zoveel mogelijk mensen met zoveel mogelijk ongemotoriseerde voertuigen verzamelen zodat we door de straten van Maastricht kunnen zwermen om zo ontwrichting te veroorzaken in de dagelijkse, onoplettende sleur van de stad. Breng dus je fiets, skateboard, longboard, rolstoel, handkar, step of vliegend tapijt. Als je geen niet-gemotoriseerd voertuig hebt, kun je altijd te voet komen. Alles is welkom! Onze boodschap is aan de plaatselijke instellingen: WORDT WAKKER, er is nog maar weinig tijd over!

Zie onze ACTIE CONSENSUS hieronder.

Er zal een ACTIE BRIEFING op woensdag 24 april zijn, om 19:00 in de Bourgognestraat 32. Deelname hangt niet af van de aanwezigheid bij deze briefing, maar we sporen iedereen aan om te komen. Het zal een hoop verduidelijken en we zullen rollen verdelen voor de actie.
Het facebook event voor deze briefing is hier te vinden: https://www.facebook.com/events/329500194590800/

Verspreid het nieuws naar al je vrienden en familie en doe met ons mee!
___________________________________
ACTIE CONSENSUS
De algemene Actie Consensus van Extinction Rebellion is hier te vinden: https://rebellion.earth/act-now/action-consensus/

Dit is een geweldloze directe actie. We verwachten geweldloosheid van elke deelnemer. De actie is niet discriminerend en iedereen die wenst mee te doen, wordt met respect ontvangen.

We verwachten en verzoeken dringend om een vredige en respectvolle sfeer. Het geschatte risico van meedoen is laag. Toch kunnen wij niets garanderen. Daarom zijn er verschillende maten van betrokkenheid voor deze actie. Je kan bijvoorbeeld besluiten om te blijven tot de politie ons fysiek verdrijft (hoge mate van betrokkenheid), op verzoek van de politie het terrein verlaten (middel mate van betrokkenheid), of ons vanaf de zijlijn steunen (lage mate van betrokkenheid). Alle vormen van deelname zijn zeer gewaardeerd.

Doe alleen dat waar je je prettig bij voelt! We zullen elke toeschouwer en de politie met respect benaderen en wijden ons toe tot een goede en respectvolle sfeer.
We werken met een buddy systeem. Dit betekent dat iedereen een partner heeft en je bepaalt samen tot in welke mate je betrokken wilt zijn. Tijdens de actie ben je samen.

Als er gedurende de actie een ambulance doorgelaten moet worden, maken we de ruimte ONMIDDELLIJK vrij!

GEEN DRUGS, GEEN WAPENS, GEEN GEWELD!

Kies groene stroom

 
 

Groen.Duurzaam facebook agenda

Groen.Duurzaam facebook

Our website is protected by DMC Firewall!