deeleconomie

Het gaat om de gezamenlijke creatie, productie, distributie, handel en consumptie van goederen en diensten. Van het delen van auto's tot het gezamelijke eigendom van tuingereedschap.

Het is niet erg efficiënt om een auto te hebben die we maar een uur per dag gebruiken, of een boormachine die we maar vijf minuten per maand gebruiken. We zijn nu met zeven miljard mensen teveel om iedereen een auto, en een boormachine te laten bezitten. We willen wel over een boormachine kunnen beschikken als we die nodig hebben. Dat kan in de deeleconomie De oplossing is onze welvaart met elkaar delen en toegang tot middelen en mensen boven bezit stellen. We moeten dan namelijk meer samen doen, overleggen en oplossingen vinden. Oplossingen die er toe leiden dat we het met z'n allen beter hebben in tegenstelling tot oplossingen om zelf meer te hebben.

Over de hele wereld inmiddels mensen op steeds grotere schaal aan het delen. Auto's, boeken, hulp, tips, slaapplaatsen, gereedschap en ga zo maar door. De mensen die het delen mogelijk maken zijn steeds vaker slimme ondernemers die onze overvloed voor iedereen toegankelijk maken met mooie websites en handige apps. We proberen hier de ontwikkelingen te volgen en zetten de mooiste initiatieve op een rij.

Na de minibieb is er nu ook het plantenruilkastje

plantenruilkast
zadenruilkast     
 

Waarom spullen kopen als je ze ook kunt lenen?

Peerby lenen en huren van spullenHele huizen en garages staan vol spullen die mensen vrijwel nooit gebruiken, zo heb ik een handmaaier en een broodbakmachine staan. Die mogen mensen best lenen of huren.

Ook had ik zelf ooit voor 1 dag een kruiwagen nodig. Via peerby kon ik er een lenen, twee straten verderop. Prima geregeld dus. Je vertelt wat je nodig hebt en de peerby applicatie zet de vraag uit bij haar leden.

Als je je registreert bij Peerby dan is dat gratis. Er zijn er twee manier om je spullen te delen om te delen: je kan (uit)lenen of (ver)huren.

Lees meer: Waarom spullen kopen als je ze ook kunt lenen?

repaircafe: gun je spullen een 2e kans

Alles lijkt wel gemaakt om zo snel mogelijk kapot te gaan en weg te gooien. Weggooien is vaak nog goedkoper dan laten repareren ook. Dat is zonde, niet alleen van het geld, maar ook van de (onnodige) belasting van het milieu. Daarom komen in op allerlei plaatsen handige vrijwilligers bijeen in het Repair Café om kapotte spullen van buurtbewoners te repareren.

Lees meer: repaircafe: gun je spullen een 2e kans

Samentuinen

samentuinen Zwollemoer DrunenMet zijn allen werken in een gezamelijke tuin. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten. De één heeft de kennis van planten, maar kampt met een te slechte rug voor het zware spitwerk. Met zijn allen werken in één tuin is bovendien veel gezelliger en de opbrengst samen delen natuurlijk. Er zijn ook initiatieven waar mensen samentuinen en de opbrengst dient als aanvulling op de voedselbank. Kortom samentuinen is leuk, nuttig en sociaal. 

Lees meer: Samentuinen

De straatbibliotheek

straatbibliotheekJe ziet ze steeds vaker, kastjes langs de straat met een minibibliotheek. Je kunt er een boek uit lenen, maar je kunt er ook eigen boeken aan toevoegen. Leuke initiatieven die het leven veraangenamen en laten zien dat mensen best te vertrouwen zijn!

Lees meer: De straatbibliotheek

Kledingruil

Veel mensen hebben kleding in hun kledingkast die nog gloednieuw is, maar die ze nooit dragen. Kijk je kledingkast eens kritisch door op kleding die je niet meer draagt of zelfs nooit gedragen hebt? Uit onderzoek blijkt dat vrouwen zo'n 70% van hun kleding niet of nauwelijks dragen. Via kledingruil verzamel je een nieuwe garderobe zonder een cent uit te geven.Ga eens met deze ongebruikte kleding naar een kledingruil. Je maakt anderen blij met jouw kleding en kom terug met "nieuwe" kleding die je wel leuk vind en draagt. Kledingruil is goed voor je portemonnee, leuk, duurzaam én gezellig.

Agenda kledingruil-evenementen op Betermode

wat is deeleconomie

DeeleconomieDeeleconomie  gaat om de gezamenlijke creatie, productie, distributie, handel en consumptie van goederen en diensten. Het gaat om economische systemen van decentrale netwerken en marktplaatsen die de waarde van onderbenutte goederen en diensten ontsluiten door vraag en aanbod direct bij elkaar te brengen waardoor traditionele institutionele tussenpersonen overbodig raken. Van het delen van auto's tot het gezamenlijke eigendom van tuingereedschap. hieronder rekenen we bijvoorbeeld het ruilen van kleding, bibliotheken, oppascentrales, het goedkoop bereikbaar maken van overtollig voedsel.

Meer over deeleconomie

Deel je kookkunsten

Koken is je hobby, je kunt nu je kookkunsten delen met mensen bij je in de buurt. Met mensen die zelf niet zo goed meer kunnen koken, bijvoorbeeld een blinde mevrouw of een alleenstaande man, maar ook zomaar omdat het leuk is.

Lees meer: Deel je kookkunsten

De mantelaar koppelt geneeskundestudenten voor extra hulp en aandacht aan ouderen.


 


Nederland vergrijst en het huidige zorgsysteem wordt onbetaalbaar. De familie van onze ouderen zal een groter deel van de zorg op zich moeten nemen, maar onze levens zijn daar niet meer op ingericht. We hebben een gezin, werk, en wonen vaak niet in de buurt van onze ouders. Mantelaar biedt hiervoor een duurzame oplossing: een vaste geneeskundestudent die in de buurt van je ouders woont. Iemand die vertrouwd is en die je via digitale 'dagboekberichten' volledig op de hoogte houdt. 

Mantelaar koppelt ouderen aan een geneeskundestudent die goed bij hen past waardoor er een duurzame relatie kan worden opgebouwd. Jongeren die niet louter voor het geld werken maar ook omdat zij hiervan willen leren.

Naast praktische taken als koken en zorg is er ook ruimte voor een wandeling of een goed gesprek. Hun opleiding en onze cursussen stellen hen in staat problemen te signaleren en goede verzorging te bieden. De Mantelaar bemiddeld; de diiensten zijn niet gratis. Kritisch bekeken is het vooral een platform waarmee yuppen de zorg vooor hun ouders efficient en relatief goedkoop kunnen afkopen.

Naar Mantelaar

Zoek hulp en biedt hulp aan bij jou in de buurt

we helpen

Vul je postcode in en bekijk wie hulp nodig heeft in jouw omgeving en waarmee. Of geef aan wat jij leuk vindt om te doen, zodat iemand op jouw aanbod kan reageren. Het gaat om burenhulp of een vriendendienst, dus je kunt geen vergoeding vragen Op www.wehelpen.nl kan iedereen een account aanmaken om hulp te bieden of te vragen. Zo kun je elkaar gemakkelijk zoeken en vinden. En maak dan bijvoorbeeld in het wijkcentrum of bij de bibliotheek een afspraak om te kijken of het klikt.

WeHelpen; informele zorg, burenhulp en nabuurschap op een nieuwe, eigentijdse manier. Daarvoor biedt de coöperatie wehelpen.nl een plek aan mensen die hulp nodig hebben en mensen die hulp willen bieden. Op wehelpen.nl kun je hulp aanbieden, vragen en organiseren. Wehelpen.nl verbindt deze mensen, biedt hen de mogelijkheid hun steentje bij te dragen en daagt iedereen uit deel te blijven nemen in de samenleving. WeHelpen zet met de website wehelpen.nl in op wederkerigheid: iedereen kan van waarde zijn voor een ander en kan een ander helpen in raad of daad. Voor de geboden hulp mag geen financiële vergoeding worden gevraagd. Zo draagt WeHelpen bij aan een samenleving waarin elkaar helpen vanzelfsprekend is. Inmiddels hebben gemeenten, ziekenhuizen, welzijns- en zorginstellingen, banken, woningcorporaties en zorg- en pensioenverzekeraars zich aangesloten bij de coöperatie, bundelen zij hun krachten en zetten zich in om hun gezamenlijke maatschappelijke ambitie te realiseren:gezamenlijk een krachtige, nationale beweging op gang brengen rondom informele zorg en burgerparticipatie.

Naar Wehelpen

lege autostoelen delen via WhatsApp

lege autostoelen delen via WhatsApp

Een gratis app voor vrienden, teamgenoten en festivalbezoekers: Slinger. Je kunt er lege autostoelen mee delen via WhatsApp. Minder verkeer, minder uitstoot, minder CO2,  meer frisse lucht.

Meer over Singer

Gebruik je graag vloeibare douche-en verzorgingsproducten, maar wil je ook plastic besparen?

Faith in Nature
Gebruik je graag vloeibare douche-en verzorgingsproducten, maar wil je ook plastic besparen? Neem dan zeker eens een kijkje bij Faith in Nature. Met de Faith in Nature 5L verpakkingen douchegel, haarverzorging, handzeep en bodylotion bespaar je immers een boel plastic en ze zijn ook extra voordelig. 🌿 Kies je toch liever voor plasticvrij? Bij Faith in Nature vind je eveneens vaste zepen en shampoo-en conditionerbars.