Peerby lenen en huren van spullenHele huizen en garages staan vol spullen die mensen vrijwel nooit gebruiken, zo heb ik een handmaaier en een broodbakmachine staan. Die mogen mensen best lenen of huren.

Ook had ik zelf ooit voor 1 dag een kruiwagen nodig. Via peerby kon ik er een lenen, twee straten verderop. Prima geregeld dus. Je vertelt wat je nodig hebt en de peerby applicatie zet de vraag uit bij haar leden.

Als je je registreert bij Peerby dan is dat gratis. Er zijn er twee manier om je spullen te delen om te delen: je kan (uit)lenen of (ver)huren.

 

Lenen
Uitlenen is delen om niet. Om ervoor te zorgen dat dat veilig kan gebeuren brengt Peerby in veel gevallen een commissie in rekening aan de lener voor service en garantie. De garantie beschermt tegen schade, verlies en diefstal. De lener betaalt dus niet voor het geleende goed, maar wel voor de garantie en de service. 
Natuurlijk wordt het zeer gewaardeerd als je je buur bedankt voor de hulp, zeker als je iets mag lenen. We merken dat mensen vaak een kleinigheid geven in ruil voor het lenen. Bijvoorbeeld; zelfgebakken muffins voor die ene aardige buurman die zijn kettingzaag uitleende,  of een bosje bloemen voor de buurvrouw die haar statafels aan je heeft uitgeleend voor een feestje. 

Huren
Daarnaast is het mogelijk om spullen te (ver)huren. In dat geval gaat een deel van het huurbedrag naar diezelfde garantie en een deel dient als vergoeding voor de geleverde dienst. 

De commissie bij huren bedraagt, in de meeste gevallen, 15% van de verhuurprijs voor zowel de huurder als de verhuurder. 

Naar Peerby