Extinction Rebellion : why and how?

Extinction Rebellion: why and how?Kom naar Extinction Rebellion in Utrecht om te leren waarom wij in actie komen! De presentatie wordt gegeven in het hoofdkwartier van Extinction Rebellion NL, een prachtige plek in De Vrijhaven! Het eerste deel van de lezing gaat over de wetenschap achter de ecologische crisis en het tweede deel gaat over hoe we op deze deprimerende realiteit moeten reageren door nu actie te ondernemen. Neem je vrienden en familie mee! De presentatie zal in het Nederlands worden gegeven op: 19 juli, 9 augustus en 11 september

19 juli 18.30- 20.00 Nijverheidsweg 6, 3534 AM Utrecht, Nederland

9 augustus  18.30 -20.00 Nijverheidsweg 6, 3534 AM Utrecht, Nederland

23 augustus  18.30 -20.00 Nijverheidsweg 6, 3534 AM Utrecht, Nederland

 

 

0
0
0
s2sdefault

Vandebron haalde een score van 9,3 bij Rank-a-brand een goede groene keuze dus!

 

Duurzame ernergie rechtstreeks van de bron

van Rank-a-Brand Vandebron is nieuw in de ranking en behaalt direct het A-label in het Onderzoek Duurzaamheid Energieleveranciers dat is opgezet door De Consumentenbond, Greenpeace, Hivos, Natuur & Milieu, WISE en de WNF. Vandebron heeft een score van 9,3 gehaald. Groene energie van Vandebron is dus een goede groene keuze!

Vandebron zet de bestaande energiemarkt op zijn kop, net zoals andere markten die ook ontwricht worden door nieuwe spelers als Uber, Airbnb, Spotify en Blendle. Vandebron geeft onafhankelijke producenten van duurzame energie, zoals een boer met een windmolen, de mogelijkheid om energie rechtstreeks te verkopen aan de alledaagse consument (wij allemaal dus), zonder tussenkomst van een energiebedrijf.

Naar Vandebron.nl

 

Vandebron zet de bestaande energiemarkt op zijn kop, net zoals andere markten die ook ontwricht worden door nieuwe spelers als Uber, Airbnb, Spotify en Blendle. Vandebron geeft onafhankelijke producenten van duurzame energie, zoals een boer met een windmolen, de mogelijkheid om energie rechtstreeks te verkopen aan de alledaagse consument (wij allemaal dus), zonder tussenkomst van een energiebedrijf.

 

Dat klinkt logisch, maar zo werkt het niet in Nederland. Grote energiebedrijven blijven investeren in fossiele opwek, terwijl ze met buitenlandse certificaten hun grijze stroom vergroenen. Zo gaat ieder jaar een miljard euro die wij aan groene stroom besteden letterlijk in rook op.

 

Dat kan anders, want er is voldoende zon en wind, biomassa en water, en er zijn genoeg mensen die daar energie van maken. Daarom bestaat Vandebron: Wij geven iedereen de mogelijkheid zelf energie te verkopen en te kopen, zonder tussenkomst van zo'n groot energiebedrijf.

 

In 2012 werd in Nederland 30% van alle elektriciteit als groene stroom verkocht. Maar nog geen 10% van alle in Nederland geproduceerde elektriciteit komt uit hernieuwbare bronnen als wind, zon en biomassa. Iets klopt niet. Waar komt al die groene stroom dan vandaan? Grijze stroom wordt in Nederland als groen verkocht. Dat is toegestaan omdat er een systeem is ontwikkeld van handel in Garanties van Oorsprong (GvO's). Bijna alle Europese landen zijn aangesloten bij het GvO-systeem. Ook Noorwegen, waar al jaren groene stroom wordt opgewekt d.m.v. stuwmeren. Handelaren kunnen certificaten door heel Europa vrij aan elkaar verkopen. Het tekort aan groene stroom in Nederland kan dus opgevangen worden door GvO's uit het buitenland te kopen. Er komt in Nederland dus geen windmolen of zonnepaneel bij. De manier waarop de grote energiebedrijven groene stroom verkopen is superondoorzichtig. Vaak gaat het om grijze stroom uit gas- of kolencentrales. Door groene certificaten bij te kopen in bijvoorbeeld Noorwegen, kan die stroom toch als groen worden verkocht. Vandebron biedt een platform waarop je als consument rechtstreeks groene stroom kunt kopen van de producent, zodat je zeker weet dat het groen is.

 

 

Waarom is de import van GvO's een probleem?

 

De groene stroom die in Noorwegen wordt geproduceerd, wordt daar op het hoogspanningsnet gezet en hoogstwaarschijnlijk gewoon gebruikt door Noorse consumenten. Omdat de Noren van oudsher gewend zijn om uitsluitend groene stroom te gebruiken, interesseert zich daar bijna niemand voor het GvO-systeem. De meeste Noren kan het weinig schelen dat hun groene stroom certificaten massaal naar Nederland worden verkocht. Maar strikt genomen houden de Noren nog maar weinig groene stroom over voor zichzelf - op papier dan. In de Noorse fjorden draaien al sinds 80 jaar vele waterkrachtcentrales die ontzettend veel duurzame elektriciteit produceren, meer zelfs dan wat er in het land zelf opgemaakt kan worden. Nederlandse elektriciteitsleveranciers kopen graag (en massaal) GvO's bij Noorse waterkrachtcentrales. Omdat in Noorwegen zelf weinig vraag naar deze GvO's is zijn ze spotgoedkoop.

 

Wat is Vandebron?
Vandebron is de eerste online marktplaats waar je duurzame energie rechtstreeks van de bron koopt. Hierdoor weet je precies waar je stroom vandaan komt en waar je geld naartoe gaat. Bovendien kies je zelf je energiebron. Je hebt keuze uit wind-, water-, bio- en zonne-energie. Omdat de levering van stroom via het nationale elektriciteitsnet gaat, ben je 100% stroomzeker, ook als het niet waait. Vandebron is gebruiksvriendelijk; wij regelen de overstap van je huidige leverancier en je gegevens zijn transparant en inzichtelijk vermeld in jouw persoonlijke profiel.

 

Waarom is Vandebron anders dan andere energieleveranciers?
De meeste energiebedrijven hebben een dubbel verdienmodel; ze verdienen aan een maandelijks bedrag (het vastrecht) én ze pakken een marge op het verbruik van energie. Ze maken winst op de stroom die je verbruikt, dus hebben ze er baat bij meer stroom te verkopen. Vandebron verdient alleen aan de vaste abonnementskosten van € 5 per maand per product (dit is vergelijkbaar met het vastrecht dat je nu ook al aan je oude energieleverancier betaalt). Hierdoor hebben we er geen baat bij als je meer verbruikt. Integendeel, een lagere stroomrekening voor jou is ook in ons voordeel; als onze klanten minder stroom verbruiken, kunnen we meer klanten op een bron aansluiten. Bovendien weet je bij Vandebron waar je energie vandaan komt en dat die volledig groen is.

Naar Vandebron

 

 

0
0
0
s2sdefault

Drink voortaan kraanwater uit de ONEforONE Waterfles. En help iemand in Afrika aan een leven lang schoon drinkwater.

oneforone letters

Bij ONEforONE Energie krijgt de consument groene energie met korting van Greenchoice. En ONEforONE sponsort namens de klant zonne-energie voor een gezin in Afrika. Zónder dat de klant hier extra voor betaalt. Daarnaast heeft ONEforONE Energie nog andere voordelen, zoals:
• Korting tot €200,- per jaar;
• Eenvoudig overstappen;
• Direct kosteloos opzeggen;
• Één overzichtelijk jaarnota;
• Als beste getest;
• Betrouwbare levering;
• Uitstekende service.

De groene energie wordt geleverd door onze partner Greenchoice. Uit onderzoeken van o.a. de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis komt Greenchoice telkens weer als beste en goedkoopste naar voren.


De ONEforONE Waterfles is speciaal ontwikkeld als een gezond en milieuvriendelijk alternatief voor plastic. En per verkochte fles wordt een leven lang schoon drinkwater gesponsord voor iemand in Afrika.

De waterfles is gemaakt van hoogwaardig roestvrij staal en is daarom sterk, licht en recyclebaar. Het unieke design maakt de fles zowel duurzaam als functioneel.

De 500ml fles kost €15,95 (de 350ml fles €14,95), en is verkrijgbaar in 2 kleuren en 2 maten, en wordt standaard geleverd met een sportdop. Verder kunnen ook drie andere type doppen worden besteld, waaronder de populaire speen voor kleine kinderen!

waterfles assortiment

0
0
0
s2sdefault

Behalve zonnepanelen zijn er meer toepassingen om zonlicht en warmte om te zetten in duurzame energie in huis

zonneenergie

In Nederland schijnt de zon voldoende om zonneboilers en zonnepanelen te laten werken. Zonne-energie is oneindig beschikbaar. Bij gebruik van zonne-energie komen er ook nauwelijks milieubelastende stoffen vrij, zoals CO2. Daarom is zonne-energie duurzaam.

0
0
0
s2sdefault

Sjoemelstroom: groene stroom die niet groen is

Er zijn veel mensen die groene stroom kopen. Naar verhouding groeit de productie van groene stroom in Nederland niet mee. Er wordt op grote schaalt gehandeld in Garanties van Oorsprong (GvO's), certificaten die grotendeels afkomstig zijn van Noorse waterkrachtcentrales.
Daarmee wordt grijze stroom groen gemaakt.
GeïmporteerdeGaranties van Oorsprong [GvO's] worden op grijze stroom afkomstig van Nederlandse fossiele centrales 'geplakt' en zo ontstaat er een haast onbeperkte hoeveelheid goedkope groene stroom. De marketingafdelingen van de Nederlandse energieleveranciers gaan met die groene stroom aan de slag en wekken graag de suggestie dat consumenten 'iets goeds voor het milieu doen' door groene stroom af te nemen. Maar in vele gevallen is dat een farce. Zelfs het CBS vermeldt in haar publicatie 'Hernieuwbare Energie in Nederland' dat de keuze van de consument voor groene stroom waarschijnlijk geen effect gehad heeft op de productie van meer groene stroom.
vandebronVandebron zet de bestaande energiemarkt op zijn kop, net zoals andere markten die ook ontwricht worden door nieuwe spelers als Uber, Airbnb, Spotify en Blendle. Vandebron geeft onafhankelijke producenten van duurzame energie, zoals een boer met een windmolen, de mogelijkheid om energie rechtstreeks te verkopen aan de alledaagse consument (wij allemaal dus), zonder tussenkomst van een energiebedrijf. Op deze manier weet je 100% zeker dat je groene stroom koopt.
Kies je voor Vandebron als energieleverancier, dan komt je geld direct bij een lokale, schone energiebron terecht. Zo maakt jouw keuze echt een verschil. Jij bepaalt dus of je een energiebron helpt om meer te investeren in duurzame energie óf dat je een energiebedrijf helpt om meer winst te maken. Makkelijke keuze toch?
Bovendien ben je vaak goedkoper uit, en je weet zeker dat je geld goed terecht komt. Kies bij overzicht boeren de leverancier die je het beste past

Overzicht boeren

0
0
0
s2sdefault

Bedrijven met een actief klimaatbeleid presteren inmiddels 20 procent beter dan bedrijven die afwachten.

duurzaamtegeltjeBedrijven met een actief klimaatbeleid presteren inmiddels 20 procent beter dan bedrijven die afwachten. Oliemaatschappijen anticiperen - stiekem of openlijk - op hoge CO2 prijzen, beleggers als Rockefeller en de pensioenfondsen willen niet meer investeren in fossiel, energiebedrijven worden opgesplitst in duurzaam en fossiel, en wereldwijd ontstaat een massabeweging om geld uit de fossiele sector terug te trekken. Voorbeelden van duurzame voorlopers zijn DSM, AkzoNobel en Philips. Waar grote bedrijven volop bezig zijn met een aktief klimaatbeleid. In Nederland twijfelen de VVD en de PVV nog altijd aan de opwarming van de aarde en het menselijk aandeel daarin.

Helma Neppérus heeft zich regelmatig laten horen naar aanleiding van "Climategate", het in opspraak geraakte IPCC om hun onzuivere manier van onderzoek naar het veranderende klimaat.Moet het IPCC nog wel serieus genomen worden? Moet global warming nog wel serieus genomen worden? En is het verantwoord de belastingbetaler miljarden te laten betalen voor een vermoeden waarvan de bewijzen nu op losse schroeven lijken te staan?"We moeten stoppen met paniek over de opwarming van de aarde en stoppen met het geven van geld aan een onbewezen klimaathype", zo schrijft de PVV

0
0
0
s2sdefault

Het kan wel

hetkanWel ziet de toekomst als een kans

Een kans voor een schonere en eerlijkere wereld
Een kans voor een verantwoorde lifestyle
Een kans voor nieuwe energie
Een kans voor dialoog
Een kans voor nieuwe media

Met hetkanWel maak je jouw wereld groener, eerlijker en leuker!

hetkanWEL

groener, eerlijker en leuker leven
 • 10 tips voor natuurlijk mooi haar6 December 2019, 6:00 am
  De winter is begonnen en dat betekent dat je haar (net als je huid) vaak net iets droger is. Daarbij komt dat het juist in de herfst en winter meer uitvalt dan in de zomer. Sterker nog: juli schijnt de maand te zijn waarin ons haar het dikst is en zo’n 100 dagen later verliezen […] Het bericht 10 tips voor natuurlijk mooi haar verscheen eerst op hetkanWEL.
 • Deze duurzame feestkleding draag je ook de rest van het jaar5 December 2019, 6:00 am
  Tijdens de feestdagen wil je je geliefden verwennen met mooie cadeaus en er zelf op je best uitzien, maar dan wel zonder concessies te doen aan je duurzame principes. En dat kan best. Wij leggen je uit hoe je dat voor elkaar krijgt, met inspiratie voor duurzame feestkleding en cadeautips. Afgelopen zomer heb ik mijn […] Het bericht Deze duurzame feestkleding draag je ook de rest van het jaar verscheen eerst op hetkanWEL.
 • Deze studente won 38.000 euro om plastic van vissenhuid te maken4 December 2019, 6:00 am
  De Britse studente Lucy Hughes van de Universiteit van Sussex ontwikkelde plastic van vissenhuid. Dit vissenplastic, ofwel MarinaTex zoals het heet, is een alternatief voor single-use plastics. Ze won er de James Dyson Award mee. Met 38.000 euro krijgt ze de kans om het plastic van vissenhuid verder te ontwikkelen voor massaconsumptie. Plastic van vissenhuid […] Het bericht Deze studente won 38.000 euro om plastic van vissenhuid te maken verscheen eerst op hetkanWEL.
 • Voedsel doneren: deze Italiaanse wet moedigt restaurants en supermarkten aan3 December 2019, 6:00 am
  Het is inmiddels een open deur: we gooien te veel eten weg. In Nederland alleen al tussen de 1,7 en 2,2 miljoen ton per jaar. Veel voedsel wordt weggegooid door restaurants en supermarkten, mede door strenge regels omtrent voedselveiligheid. Italië heeft daar twee dingen op bedacht: de regels voor het doneren van voedsel zijn soepeler […] Het bericht Voedsel doneren: deze Italiaanse wet moedigt restaurants en supermarkten aan verscheen eerst op hetkanWEL.
 • Dit spel helpt je bij het vertellen en delen van verhalen2 December 2019, 5:52 am
  Maak jij gemakkelijk contact? Of moet je juist een drempel over als je nieuwe mensen ontmoet? Wilma Mulder ontwikkelde het bordspel 360 STORIES. Met behulp van vragen en opdrachten nodigt dit spel je uit om herinneringen op te halen en verhalen met elkaar te delen. Door het  vertellen en delen van die verhalen leer je […] Het bericht Dit spel helpt je bij het vertellen en delen van verhalen verscheen eerst op hetkanWEL.
 • Screen Free Sunday: kan jij een dag zonder smartphone, tv en computer?  1 December 2019, 6:00 am
  Normaal gesproken beginnen goede voornemens op 1 januari en niet op 1 december. En het is misschien ook niet helemaal eerlijk om hier op zondagochtend over te beginnen, gezien het feit dat je dit waarschijnlijk leest vanaf een scherm, maar toch: de dag is nog jong. En dus willen we het vandaag graag eens hebben […] Het bericht Screen Free Sunday: kan jij een dag zonder smartphone, tv en computer?   verscheen eerst op hetkanWEL.
 • Deze mannen voeren actie tegen de knetterbal, oftewel knalplastic30 November 2019, 6:00 am
  Onder het mom: je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen, wil ik het vandaag eens over vuurwerk hebben. Ik zeg er maar meteen bij: ik ben geen fan. Dan weet je wat voor vlees je in de kuip hebt. Ik ben het type dat dagen lang met haar hoofd tussen de schouders langs de […] Het bericht Deze mannen voeren actie tegen de knetterbal, oftewel knalplastic verscheen eerst op hetkanWEL.
 • Heb jij al last van koopschaamte op deze Black Friday?29 November 2019, 6:00 am
  Het is vandaag Black Friday, de dag na Thanksgiving, waarop bedrijven massaal torenhoge kortingen aanbieden om de mensheid naar de winkels te lokken. Een paar jaar geleden waaide dit fenomeen over vanuit Amerika en met succes. Want vorig jaar gaven we in Nederland in onze koopjesdrang maar liefst 750 miljoen euro uit! Van koopschaamte lijkt […] Het bericht Heb jij al last van koopschaamte op deze Black Friday? verscheen eerst op hetkanWEL.
 • Onverslijtbaar: deze spullen gaan een leven lang mee28 November 2019, 6:00 am
  Welke spullen zijn nog onverslijtbaar, vroeg ik me gister af terwijl mijn twee jaar oude staafmixer er de brui aan gaf. Goedkoop is duurkoop zei mijn vader altijd en daar moet ik hem gelijk in geven. Het bewijs? De 30 jaar oude (verkleurde, maar werkende) Magimix van mijn moeder, mijn ouderwetse wekkerradio, mijn eerste teddybeer […] Het bericht Onverslijtbaar: deze spullen gaan een leven lang mee verscheen eerst op hetkanWEL.
 • Natuur kan kinderen met ADHD helpen27 November 2019, 6:00 am
  Kinderen met ADHD hebben baat bij meer groen. Groen heeft namelijk een rustgevende werking op lichaam en geest. Dat blijkt uit onderzoek van dr. S. de Vries van Wageningen University & Research (WUR) naar het gebruik van het medicijn Ritalin. Opvallend detail is, dat het effect het grootst is bij kinderen die in wijken met […] Het bericht Natuur kan kinderen met ADHD helpen verscheen eerst op hetkanWEL.
0
0
0
s2sdefault

Duurzaamnieuws

Duurzaamnieuws

alles wat je weten wil over groen en over duurzaamheid
 • Plannen Shell en andere oliegiganten maken klimaatakkoord onhaalbaar5 December 2019, 9:45 pm
  De geplande investeringen van de fossiele sector, waaronder die van Shell, maken het onmogelijk de klimaatdoelen van Parijs nog te halen.
 • Europese regels voor duurzaam investeren nu akkoord5 December 2019, 9:41 pm
  In het Europees parlement is een akkoord bereikt over de Europese lijst die aangeeft welke investeringen duurzaam genoemd mogen worden
 • Brainstormsessie Meet Je Stad5 December 2019, 11:26 am
  Klimaatverandering heeft zijn weerslag op de stad. Langdurige hitte en hevige regenval zorgen ook voor problemen in Utrecht, bijvoorbeeld droogte, wateroverlast en gezondheidsproblemen. Wij geloven in de kracht van Utrechters om deze problemen samen te onderzoeken en aan te pakken. Hoe? Gezamenlijk zoeken we uit hoe we klimaatverandering inzichtelijk kunnen maken. Dit kan bijvoorbeeld door […]
 • ‘beleef #‘MijnNatuurBlijft dag’3 December 2019, 11:37 am
  Het opgeven van Nederlandse natuur is geen optie. We hebben natuur nodig: voor een mooie en gezonde leefomgeving, om even lekker te ontspannen en om van haar schoonheid te genieten. Natuur die tegen een stootje kan en unieke planten en dieren een thuis biedt. Samen komen we op voor onze Nederlandse natuur. Deel onder de […]
 • Het Nieuwe Klimaat – Echt Groene Groei3 December 2019, 9:30 am
  Bestaat er wel zo iets als echt groene groei van onze economie? Economische groei is nodig om klimaatmaatregelen en circulaire economie te realiseren, zeggen velen. Maar deze eindeloze groei, oftewel de basis van het kapitalisme, put de planeet uit en zorgt voor klimaatontwrichting. Kan 'groene' groei het verlossende antwoord zijn? Of is dit niet zo […]
 • In actie tegen uitsterven3 December 2019, 9:26 am
  Een miljoen soorten dieren en planten is met uitsterven bedreigd. Wat verwachten we van Nederland bij een internationale New Deal for Nature? Uit een groot, wereldwijd, wetenschappelijk onderzoek van de Verenigde Naties blijkt dat een miljoen van in totaal 8 miljoen dier- en plantsoorten met uitsterven wordt bedreigd. Kunnen we die dreigende en door de […]
 • Blooming Cities – Groene Bedrijventerreinen3 December 2019, 9:22 am
  Van een prettigere, gezondere werkomgeving tot een leefbaardere stad die weerbestendig is: wat zijn de voordelen van groene bedrijventerreinen? Dertig procent van de werkende mensen spendeert het gros van hun tijd op kantoor. De locatie kan verschillen van hoogbouw op de Zuidas tot aan de bedrijventerreinen van Westpoort. Bij de inrichting van een stad hou […]
 • De keten van circulaire bouw3 December 2019, 9:18 am
  Hoe maken we alle mooie ambities voor herstelbare, herbruikbare en regeneratieve architectuur werkelijkheid? En welke ketenaanpak is hiervoor nodig? Een wereld waarin alles is ontworpen om te hergebruiken, demonteren of herstellen; het binnen handbereik, maar nog lang geen realiteit. De noodzaak voor circulaire architectuur groeit - denk aan sloop als ontwerpopgave bij nieuwbouw en het […]
 • Docu: Engel in het Suikerriet3 December 2019, 9:07 am
  Screening van een docu over de verduurzaming van suikerriet en de verandering van vertrouwde gewoontes. De afgelopen decennia zijn duizenden rietkappers in Midden-Amerika een pijnlijke dood gestorven aan een mysterieuze nierziekte. Waarom sterven zij zo jong? Deze vraag onderzoekt dokter Jarquín, zelf kind van een suikerboer met nierfalen. Heeft het te maken met de loodzware […]
 • PakhuisNUL20 – De prioriteiten van de woningcorporatie3 December 2019, 9:04 am
  Een talkshow over woonkwesties in de regio Amsterdam. Ditmaal: de nieuwe prestatieafspraken en de circulaire economie. Talkshow over woonkwesties in de regio Amsterdam. PakhuisNUL20 zet de luiken open. Door interviews en debat. En door ruim baan te geven aan initiatieven van ondernemende Amsterdammers en Amsterdamse organisaties. Vanavond gaan we het hebben over de nieuwe prestatieafspraken: […]
0
0
0
s2sdefault

Kies groene stroom

 
 

Groen.Duurzaam facebook agenda

Groen.Duurzaam facebook

Our website is protected by DMC Firewall!