Windenergie levert duizenden groene banen op

Windenergie op land en op zee levert minimaal tien(!) keer meer permanente werkgelegenheid op dan kolencentrales. Dit blijkt uit het rapport 'Werkgelegenheidseffecten door wind en kolen in Eemshaven, Friesland en Groningen', gepubliceerd door adviesbureau Ecofys in opdracht van Greenpeace. Windenergie op land en op zee levert minimaal tien keer meer permanente werkgelegenheid op dan kolencentrales. Als de provincies Groningen en Friesland inzetten op de bouw van windmolenparken voor de Nederlandse en Duitse kust, kan het aantal extra groene banen oplopen tot 14.000.

Neem je de kosten van luchtvervuiling en klimaatverandering mee in de berekeningen, dan is windenergie de goedkoopste energiebron. De kosten van windenergie blijven ook nog eens dalen, terwijl de kosten van fossiele energie blijven stijgen.

De Global Wind Energy Council berekende dat we in 2030 mondiaal al 19% van onze energie met wind kunnen opwekken en in 2050 25-30%.

Lees ook:

75% van de Nederlanders willen méér windmolens!

0
0
0
s2smodern

Duurzame energie is Kamp een rotzorg; waardoor zonne-energieprojekten niet van de grond komen.

Met de postcoderoosregeling, kwam voort uit het Energieakkoord, burgers zouden samen zonne-energie kunnen uitbaten met een korting op de energiebelasting van ongeveer 7 cent.
Voorwaarde was dat alle participanten in het project wonen in de postcoderoos, de aangrenzende postcodegebieden om de zonnepaneelinstallatie.
Vanuit de sector kwam er veel kritiek op de regeling. Het zou grotere projecten moeten stimuleren, maar bijkomende kosten en forse administratieve verplichtingen maken renderende projecten moeilijk.Later bleek dat er twee maal BTW wordt geheven, de tweede BTW heffing gaat over de vergoeding voor geleverde stroom. De coöperatie levert stroom aan een energieleverancier en ontvangt daarvoor een vergoeding. Die laatste zorgt dat de stroom bij deelnemers terecht komt. Over de vergoeding moet BTW worden betaald. Maar ook na de brief van EZ bleef er onduidelijkheid bestaan omdat niet duidelijk is over welk deel van de energieopwek BTW moet worden betaald.

Minister Kamp heeft in zijn brief aan de Tweede Kamer inzake de postcoderoosregeling het probleem van de postcoderoos nog steeds niet opgelost.Als het om duurzame energie gaat, dan ligt minister Kamp vooral dwars en werpt problemen op. De mensen die werken aan duurzame energie zijn zo gedreven dat ze steeds weer tot nieuwe oplossingen komen. Onlangs zijn er weer 2 succesjes geboekt ODE / E-decentraal hebben helder gekregen dat het mogelijk moet zijn om de opwekking en levering van energie zodanig te structureren dat er maximaal één keer BTW wordt geheven. Ook is het gelukt om draagvlak te krijgen voor het oprekken van de gegarandeerde termijn van de energiebelastingkorting van 10 jaar naar 15 jaar. Hoewel dit twee stappen voorwaarts zijn, helpen deze onvoldoende om tot een acceptabel rendement te komen. Zonder acceptabel rendement (van tenminste 4 à 6%, afhankelijk van het risico) gaat de postcoderoos geen wezenlijke bijdrage leveren aan het behalen van de doelstellingen uit het energieakkoord.
Er moet dus nog meer gebeuren.Ondertussen geeft.

Zonneenergie blijkft hierdoor vooral aantrekkelijk voor partikuliere koophuizen en energiebedrijven. Huurders kunnen geen kant op. Maar ja, dat zijn ook geen VVD kiezers. De VVD ontkent bovendien de klimaatverandering. VVD minister Kamp loopt dus geen stap harder dan nodig

Doe de dakcheck

 

0
0
0
s2smodern

Actie Zonnig030

zonnig030Zonnig030 is een collectieve inkoopactie van Energie-U in samenwerking met verschillende bewonersgroepen.

Zij helpen particuliere woningbezitters in Utrecht om samen zonnepanelen te kopen: geen gedoe en een goede prijs en kwaliteit dankzij deze gezamenlijke inkoopactie.


Zonnepanelen zijn rendabel, zeker voor particuliere woningeigenaren. Eigen zonnestroom levert meer rendement dan de beste spaarrekening. Maar het is lastig kiezen, er zijn veel aanbieders, verschillende technieken en verschillende prijzen.

Meer informatie bij Zonnig030

0
0
0
s2smodern

Bij Vandebron koop je energie rechtstreeks van een boer die je zelf mag kiezen. Ouderwetse energiebedrijven hebben we dus niet meer nodig!

In 2012 werd in Nederland 30% van alle elektriciteit als groene stroom verkocht. Maar nog geen 10% van alle in Nederland geproduceerde elektriciteit komt uit hernieuwbare bronnen als wind, zon en biomassa. Iets klopt niet. Waar komt al die groene stroom dan vandaan? Grijze stroom wordt in Nederland als groen verkocht. Dat is toegestaan omdat er een systeem is ontwikkeld van handel in Garanties van Oorsprong (GvO's). Bijna alle Europese landen zijn aangesloten bij het GvO-systeem. Ook Noorwegen, waar al jaren groene stroom wordt opgewekt d.m.v. stuwmeren. Handelaren kunnen certificaten door heel Europa vrij aan elkaar verkopen. Het tekort aan groene stroom in Nederland kan dus opgevangen worden door GvO's uit het buitenland te kopen. Er komt in Nederland dus geen windmolen of zonnepaneel bij. De manier waarop de grote energiebedrijven groene stroom verkopen is superondoorzichtig. Vaak gaat het om grijze stroom uit gas- of kolencentrales. Door groene certificaten bij te kopen in bijvoorbeeld Noorwegen, kan die stroom toch als groen worden verkocht. Vandebron biedt een platform waarop je als consument rechtstreeks groene stroom kunt kopen van de producent, zodat je zeker weet dat het groen is.

Waarom is de import van GvO's een probleem?

De groene stroom die in Noorwegen wordt geproduceerd, wordt daar op het hoogspanningsnet gezet en hoogstwaarschijnlijk gewoon gebruikt door Noorse consumenten. Omdat de Noren van oudsher gewend zijn om uitsluitend groene stroom te gebruiken, interesseert zich daar bijna niemand voor het GvO-systeem. De meeste Noren kan het weinig schelen dat hun groene stroom certificaten massaal naar Nederland worden verkocht. Maar strikt genomen houden de Noren nog maar weinig groene stroom over voor zichzelf - op papier dan. In de Noorse fjorden draaien al sinds 80 jaar vele waterkrachtcentrales die ontzettend veel duurzame elektriciteit produceren, meer zelfs dan wat er in het land zelf opgemaakt kan worden. Nederlandse elektriciteitsleveranciers kopen graag (en massaal) GvO's bij Noorse waterkrachtcentrales. Omdat in Noorwegen zelf weinig vraag naar deze GvO's is zijn ze spotgoedkoop.

Wat is Vandebron?
Vandebron is de eerste online marktplaats waar je duurzame energie rechtstreeks van de bron koopt. Hierdoor weet je precies waar je stroom vandaan komt en waar je geld naartoe gaat. Bovendien kies je zelf je energiebron. Je hebt keuze uit wind-, water-, bio- en zonne-energie. Omdat de levering van stroom via het nationale elektriciteitsnet gaat, ben je 100% stroomzeker, ook als het niet waait. Vandebron is gebruiksvriendelijk; wij regelen de overstap van je huidige leverancier en je gegevens zijn transparant en inzichtelijk vermeld in jouw persoonlijke profiel.

Waarom is Vandebron anders dan andere energieleveranciers?
De meeste energiebedrijven hebben een dubbel verdienmodel; ze verdienen aan een maandelijks bedrag (het vastrecht) én ze pakken een marge op het verbruik van energie. Ze maken winst op de stroom die je verbruikt, dus hebben ze er baat bij meer stroom te verkopen. Vandebron verdient alleen aan de vaste abonnementskosten van € 5 per maand per product (dit is vergelijkbaar met het vastrecht dat je nu ook al aan je oude energieleverancier betaalt). Hierdoor hebben we er geen baat bij als je meer verbruikt. Integendeel, een lagere stroomrekening voor jou is ook in ons voordeel; als onze klanten minder stroom verbruiken, kunnen we meer klanten op een bron aansluiten. Bovendien weet je bij Vandebron waar je energie vandaan komt en dat die volledig groen is.

Naar Vandebron

0
0
0
s2smodern

Het aantal boerderijen in Nederland dat zonnepanelen op de daken heeft is bijna vervijfvoudigd in de laatste 3 jaar.

In 2010 hadden 615 boerderijen zonnepanelen op het dak. In 2013 is dat gestegen naar 2760, een stijging van ongeveer 350 procent.

Hernieuwbare energie is een van de belangrijkste verbredingsactiviteiten van agrarische bedrijven. In totaal leveren nu 7700 boerenbedrijven hernieuwbare energie voor derden door middel van bijvoorbeeld windmolens en zonnepanelen, maar ook biomassa-installaties, warmtetewinning of seizoensopslag van warmte en/of koude in de bodem.

0
0
0
s2smodern

Sinterklaas is nog niet echt gewend aan al die zonnepanelen

sinterklaas en zonnepanelen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zorg daarom altijd voor een goede zorgverzekering. We hebben in de zorggids alle verzekeringen op een rij gezet met enkele vergelijkingssites, zodat ook sinterklaas zich goed kan verzekeren.

0
0
0
s2smodern

De Windcentrale haalt in 1 dag 1,3 mln euro op via crowdfunding voor nieuwe windmolens

windmolenSinds 22 september kunnen mensen nieuwe aandelen in windmolens kopen, zogenaamde winddelen. Zo melde de Windcentrale maandagavond via zijn facebookpagina. Het bedrijf kocht vorig jaar 2 windmolens na een van de grootste crowdfundingsacties tot dan toe. Er werd 7 miljoen euro opgehaald, waarna 5500 mensen winddelen konden kopen. Deze winddelen maken mensen eigenaar van een stukje windmolen waarmee mensen zelf hun elektriciteit kunnen opwekken.
De molen die de Windcentrale nu koopt staat in Culemborg. De Winddelen gaan ongeveer 210 euro per stuk kosten. Onderhoudskosten zijn naar verwachting gemiddeld ongeveer 25 euro per jaar. De windmolen zal nog minimaal 12 jaar stroom produceren.

De Winddelen vliegen op dit moment de deur uit. Met een snelheid van 600 stuks in een half uur. 22 september startte de verkoop, dezelfde dag was al 42% van de beschikbare Winddelen van windmolen Het Rode Hert verkocht.

23 september was als 100% verkocht van de nieuwe windmolen. Dat wil zeggen: 6648 winddelen voor 200 euro per stuk, dus ruim 1,3 miljoen euro op een dag aan crowdfunding voor een nieuwe molen. Het draagvlak voor windmolens blijkt hiermee weer eens behoorlijk hoog, vooral als mensen kunnen delen in de opbrengsten.

Wil je ook winddelen van een nieuwe molen van De Windcentrale? Doe dan snel mee, inschrijven kan bij de windcentrale. Eerst meer weten? In deze video leer je alles over winddelen in een minuut.

0
0
0
s2smodern

Groen.Duurzaam facebook agenda

Groen.Duurzaam facebook

Our website is protected by DMC Firewall!