Groenten telen op de vensterbank

tuinkersKiemgroente, ook wel kersgroente, microgroente of spruitgroente is groente die als kiemplantje (met de eerste twee blaadjes) wordt geoogst en gegeten.

De bekendste soort is tuinkers. Andere soorten zijn broccolikers, fenegriekkers, rode koolkers, rucolakers, radijskers, mosterdkers en Chinese bieslookkers. Ook de kiemen van sommige bloemen zoals de zonnebloem kunnen geconsumeerd worden. Kiemgroenten bevatten veel vitaminen en mineralen. Ook bevatten de kiemplantjes veel anti-oxidanten. Er wordt wel onderscheid gemaakt tussen kiemgroenten en spruitgroenten, waarbij kiemgroente in het licht wordt geteeld, in tegenstelling tot spruitgroente, zoals taugé en alfalfa, die door teelt in de duisternis wit blijft. Kiemgroenten zijn culinair interessant door de veelal krachtige kruidige smaak. Thuiskweek gebeurt vaak met kweekbakjes of op vochtig keukenpapier.

kiemplant- en scheutgroenten zoals tuinkers, prei-, soja en luzernescheuten, adijs – en rode bietscheuten zijn makkelijk binnenshuis te kweken. Veel heb je niet nodig om te kunnen beginnen, vaak geen grond, bij tuinkers is bijvoorbeeld keukenpapier op een schoteltje al genoeg, bij de spruitgroenten is een pot met gaasdoek al genoeg.

 

Er is zoveel keus aan kiem en spruit groenten dat het niet snel gaat vervelen. Als je zaad koopt let dan wel op dat het biologisch is en niet is behandeld het beste koop je zaad dat speciaal is om te kiemen dit vindt je bijv bij zaadhandel van de wal. Of je koopt het zaad in een reformwinkel.

Taugé (mungoboon, groene soja, loempiaboon): Een kleine, kogelvormige boon uit Zuid-Azië, meestal groen van kleur.Te kweken in jampot of schaal; driemaal daags spoelen; eetbaar na 4 tot 5 dagen; spruitgroente 3 tot 8 cm.

 


 

 

Het kiemen is een proces waarbij het zaad nadat het geweekt is ontspruit, zodat er een nieuw plantje ontstaat Deze kiemen kunnen worden gegeten. en makkelijk worden gekweekt . Kiemzaden zitten vol voedingsenergie. Tijdens het kiemproces absorbeert het zaadje water en zwelt deze op. Tegelijkertijd worden tijdens het ontspruiten grote hoeveelheden enzymen vrijgemaakt en neemt ook de voedingswaarde toe. Deze processen zorgen ervoor dat de kiemen belangrijke voedingsstoffen bevatten die een positief effect hebben op de gezondheid.

soja boon spruiten

 

Sojaboon :  eiwitrijke zaden Een kleine, ovale boon waarvan de kiemen een notensmaak hebben. Te kweken in jampot of schaal; kiemtemperatuur 20-25 °C; driemaal daags spoelen; eetbaar na 4 tot 6 dagen; spruitlengte 3 tot 6 cm.

 

Adzukiboon (rode soja): Een fijne, rode boon uit Oost-Azië. Kweken in bak of pot. Het beste voor consumptie te bleken als ze 2,5 cm lang zijn. Kiemtemperatuur 30 °C; viermaal daags spoelen; na 3 tot 4 dagen eetbaar.

 

Rijstboon: Wordt voornamelijk in India gekweekt. De zaden hebben uiteenlopende kleuren, maar de groengele en de bruingele variëteiten zouden de hoogste voedingswaarde hebben.

 

Duiveerwt: Een op erwten lijkende Afrikaanse peulvrucht.

 

Linze : Een bekende droge peulvrucht uit Klein-Azië met een aparte smaak.In een pot kweken en bij 1-2,5 cm oogsten om rauw of gekookt te eten. ; tweemaal daags spoelen; na 3 tot 4 dagen eetbaar; spruitlengte 1 tot 2 cm.

 

Luzerne ( Franse klaver): Een inheemse vlinderbloemige die veel vitamine C bevat en ook als groenbemester wordt gezaaid jampot of schaal; tweemaal daags spoelen; na 3 tot 6 dagen groen en eetbaar; spruitlengte 3 tot 5 cm.

 

Fenegriek : Een oude cultuurplant met een aangenaam pikante smaak. Op een warm plekje kweken in bak of pot. De kruidige scheuten zijn het beste groen te eten, tussen de 2,5 en 8 cm. De kerriesmaak neemt af naarmate de spruiten langer worden een- tot tweemaal daags spoelen; eetbaar na 4 tot 7 dagen; spruitlengte ca. 7 cm.

 

Kikkererwt : opkweken in een jampot; vier- tot vijfmaal daags spoelen; na 3 tot 4 dagen eetbaar; spruitlengte 1 tot 2 cm.

 

Paardenboon ; jampot of schaal; kiemtemperatuur 12 tot 15 'C; mag in het licht kiemen; eenmaal daags spoelen; eetbaar als ze net gekiemd zijn


 

0
0
0
s2smodern

Groen.Duurzaam facebook agenda

Groen.Duurzaam facebook

DMC Firewall is a Joomla Security extension!