Laten we onze ziel niet verkopen aan omstreden handelsverdrag #TTIP

Stop TTIP

Volgens de voorstanders dient het TTIP handelsverdrag vooral het wegnemen van allerlei praktische hobbels die de handel tussen Europa en de VS in de weg zitten. Maar de gelijkschakeling van de handelsvoorwaarden kan er ook toe leiden dat Europese rechten van consumenten worden aangetast en dat Amerikaanse bedrijven allerlei regels ter bescherming van de gezondheid en de veiligheid in Europa eenvoudig aan hun laars kunnen lappen. Zo wordt ter wille van de vrijhandel een loopje genomen met de Europese en de nationale democratie.

Amerikaanse bedrijven kunnen op basis van TTIP de EU kunnen dwingen nu nog verboden chemische producten in voedsel toe te staan omdat ze in de VS ook zijn toegestaan. 

De ISDS-clausule in het verdrag roept veel weerstand op. Deze clausule ontneemt nationale rechtbanken het recht om disputen tussen handelsstaten en bedrijven uit te zoeken. In plaats daarvan worden geschillen achter gesloten deuren uitgevochten tussen een advocaat van het betreffende bedrijf, een advocaat van de lidstaat en een aangewezen advocaat. Om een voorbeeld te noemen: als Nederland niet wil dat een Amerikaans bedrijf in chloor gewassen kippenfilets verkoopt, dan kan dit bedrijf de Nederlandse staat aanklagen. Dit geschil wordt vervolgens achter gesloten deuren uitgevochten waarbij de kans groot is dat de Nederlandse staat een boete wordt opgelegd. Dit geldt voor veel meer producten en diensten die in de VS toegestaan zijn en hier niet. Mogelijk moeten wij dan naast chloorkippen ook fracking om schaliegas of nieuwe soorten genetisch gemodificeerd voedsel toestaan.

Volgens Duitsland gaan dergelijke clausules te ver. De Minister zal geen verdere privatisering of liberalisering in het verdrag accepteren. Mocht het wel zo ver komen, dan trekt Duitsland de stekker er uit.

Europese wetten beschermen ons tegen genetisch gemanipuleerd voedsel, chloorkippen en schaliegas.

De Amerikaanse wet- en regelgeving geeft beduidend minder bescherming dan de Europese. De voorgenomen harmonisering van regelgeving betekent dat het Europese niveau van consumentenbescherming sterk in zal boeten, bijvoorbeeld op het gebied van marktoegang voor genetisch gemodificeerde organismen, hormoonvlees en met chloor ontsmette kip.

 

Het handelsverdrag (TTIP) met VS bedreigt Nederlands schaliegasverbod


Een nieuw handelsverdrag (TTIP) tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten, waarover  in Brussel wordt onderhandeld, kan een Nederlands schaliegasverbod in de weg gaan staan. Dat blijkt uit een rapport van Friends of the Earth Europe. Als de Nederlandse overheid een schaliegasverbod doorvoert, krijgen Amerikaanse schaliegasbedrijven straks wellicht op basis van het verdrag het recht om Nederland aan te klagen en schadevergoedingen te eisen voor misgelopen winsten.

Teken de petitie tegen de TTIP

Teken de petitie tegen de TTIP

0
0
0
s2smodern

Groen.Duurzaam facebook agenda

Groen.Duurzaam facebook

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd