Meatfree monday: Groene curry met koolrabi

vleesloosWat heb je nodig? (voor 4 personen)
1 koolrabi
1 courgette
250 gram sperziebonen 
2 kleine winterwortels
250 ml kokosmelk
1 zakje vegetarische groene currypasta
1 pakje Valess roerbakblokjes
400 gram basmati rijst
zonnebloemolie
eventueel: cassave kroepoek en verse koriander

Hoe maak je het?
Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing. Schil ondertussen de koolrabi, was de courgette, schil de winterwortels en snijd alles in blokjes. Verhit een beetje zonnebloemolie in een wok, voeg de Valess roerbakblokjes toe en roerbak de blokjes totdat ze licht verkleurd zijn. Voeg de sperziebonen toe en roerbak deze een paar minuten. Voeg daarna de koolrabi en de winterwortel toe en roerbak deze 5 minuten. Voeg tot slot de courgette toe en roerbak het groentemengsel nog 3 minuten. Roer vervolgens de currypasta goed door het currymengsel, voeg de kokosmelk toe en laat het gerecht in 10 minuten met een deksel op de pan zachtjes garen, haal eventueel de deksel van de pan indien je de saus een beetje wilt laten indikken. Schep de rijst op de borden en daarna de groentencurry. Serveer met cassave kroepoek en blaadjes verse koriander.

Eet smakelijk!

0
0
0
s2smodern

Gratis app Puur! wijst de weg naar Puur! eten, streekrestaurants, fairtrade, biologisch...

puurPuur! uit eten laat zien dat je van h'eerlijk eten nog meer geniet als je kiest voor Puur!: groente in de hoofdrol, biologisch, uit de streek, duurzame vis en fairtrade.

Waarom kies je voor Puur!? Je eet gezond en je draagt bij aan een mens-, dier- en milieuvriendelijke wereld. En ook niet onbelangrijk... je geniet van smaakvolle voeding. Duurzame voeding is complex. Daarom leggen we jou graag uit hoe wij dit zien zodat jij zelf je keuze kunt maken.

Het motto van Puur! is: Eet zoveel mogelijk vegetarisch, vooral groente, fruit en noten zijn gezond. Kies producten van dichtbij, biologisch en volgens het seizoen. Kies je toch voor vlees of vis maak dan een zo duurzaam en diervriendelijk mogelijke keuze: biologisch vlees en duurzame vis. Kies je producten van ver weg (omdat bijvoorbeeld koffie- en cacaobonen in Nederland niet groeien) let dan op het Fairtrade-keurmerk voor eerlijke handel waarbij de boer een eerlijke prijs ontvangt en de werknemer goede arbeidsomstandigheden.

Puur! uit eten laat jou graag zien hoe het wél kan en heeft als missie het promoten van eerlijke voeding en adressen: in restaurants, op boerenmarkten en zo zijn er nog veel meer eerlijke en vooral ook lekkere culinaire adressen. Download je gratis iPhone-app.

Geniet Puur!

Gratis ophalen in de apple appstore

0
0
0
s2smodern

Donderdag Gezonderdag: Een dagje in de week geen vlees of vis gebruiken is goed voor het milieu, je portemonnee, je gezondheid en de lijn.

Een dagje in de week geen vlees of vis gebruiken is goed voor het milieu, je portemonnee, je gezondheid en de lijn. En...een dag in de week moet kunnen toch?

Veeteelt en CO2

Elke koe produceert 100 tot 200 liter methaan per dag, dat komt overeen met een CO2-uitstoot van een een flinke SUV die iedere dag 50 km rijdt. Methaan is een nog schadelijker broeikasgas dan CO2.
Veeteelt is de belangrijkste bron van methaan. De meeste methaan komt uit de bek van de herkauwers. Dat wordt veroorzaakt door de manier waarop ze in hun meerdere magen gras afbreken met behulp van bacteriën. Nog steeds stijgt het het melk- en vleesverbruik in de wereld, zodat de methaanuitstoot over 25 jaar met meer dan de helft gestegen kan zijn.

Als zo veel mogelijk mensen zouden besluiten één dag zonder vlees of vis te doen. Dan zou dat het milieu al veel goed doen.

 

INGREDIENTEN 4 PERSONEN

 • 2 uien
 • 1 rode, gele en groene paprika 
 • 1 courgette
 • 100 g sperziebonen
 • 2 tenen knoflook
 • 4 eet lepels olijfolie
 • 1 el tomatenpuree (optioneel) 
 • ½ - 1 blik tomatenstukjes (of gepelde tomaten die je naderhand fijner maakt) 
 • ¼ liter water (of minder) het gerecht moet bijna onderstaan.
 • Zout en versgemalen peper
 • 2 eetlepels fijngehakte peterselie (garnering)
 • Eventueel voor de 2e dag(zie onderaan dit recept) 1 bakje kastanje champignons + scheutje balsamico azijn
 • 150 g geraspte kaas

Ooit dit recept gekregen van mijn dochter en toen ik het weer eens maakte wist ik waarom ik het bewaard had! Het is niet alleen een slank gerecht (310 cal p.p.) maar ook nog eens heerlijk. eindelijk foto`s bijgeplaatst.
" ovenschotel gedaan en zo hadden wij voor twee dagen een heerlijke schotel. Voor andere tips lees onderaan bij "Serveertips"

Voorbereiding
 • Snipper de gepelde uien.
 • Maak de paprika`s schoon. (zaadlijsten en zaadjes verwijderen)en snijd ze in reepjes. 
 • Tip Keer de paprika`s en snijd in reepjes op de binnenkant want door het `vel` snijdt het moeilijker.
 • Uiteinden van courgette  snijden en in plakjes snijden van ongeveer ½ cm dik.
 • Sperziebonen schoonmaken en doormidden breken.
 • Knoflook pellen en fijnsnijden (of door de knijper)
0
0
0
s2smodern

Doorgestikt licht biodekbed, linnen/katoen € 99,95

dekbedaanbieding Niet alleen in de zomer is koel linnen verfrissend aangenaam. Vulling: 60% linnen, 40% katoen. Overtrek: fijndradige batist in 100% katoen (g.b.t.), ongedenatureerd.

• Overtrek van biokatoen
• zeer goede vochtopname
• wasbaar

Linnen

De vlasplant behoort tot de belangrijkste grondstoffen. Haar bastvezels zijn duurzaam, hebben een afkoelend en ademend effect. Dankzij de hoge vochtopname - ca. 25% van het eigen gewicht - zorgt deze plant voor een evenwichtig slaapklimaat. Ideaal voor mensen met lage warmtebehoefte, die veel zweten.

bestel dekbed

0
0
0
s2smodern

Donderdag Gezonderdag: Bloemkool Met Camembert

vleesloosDe hoeveelheid broeikasgassen die jaarlijks door 1 koe wordt uitgestoten, staat gelijk aan de hoeveelheid van 70.000 autokilometers.


Breidingswijze
Neem een hele bloemkool. Haal de bladeren en stronk eraf. Leg hem in een magnetronschaal . Een klein bodempje water in de schaal doen. Een centimeter is ruim voldoende, hangt een beetje van je magnetron af.
Neem een hele camembert en snij daar zo dun mogelijk een van de platte kanten af. Leg deze met de afgesneden kant onder op de bloemkool. Dek de schaal af en laat de bloemkool gaar worden in enige minuten. De tijd hangt af van smaak en vermogen van de magnetron. De kaas smelt en loopt er dwars doorheen. Als je geen water in de schaal doet, dan vormt de kaas een keiharde korst onderin de schaal.


Donderdag Gezonderdag: Tagliatelle met bleekselderij en pestosaus

Donderdag Gezonderdag: auberginestoofpotje

Donderdag Gezonderdag:vegetarische ovenschotel met bleekselderij

Donderdag Gezonderdag: Tuinbonen met gemarineerde ansjovis en spinazie

Donderdag Gezonderdag: Zomerse quinoa

Donderdag Gezonderdag: Oven­scho­tel met ven­kel en zach­te gei­ten­kaas

0
0
0
s2smodern

Donderdag Gezonderdag: Tagliatelle met bleekselderij en pestosaus

Over de hele wereld zijn er 1,3 miljard runderen, 1,8 miljard schapen en geiten, 0,9 miljard varkens en 14,1 miljard kippen. (niet alle dieren zijn voor de vleesproductie). De productie van vlees is meer milieubelastend dan de productie van plantaardige producten. Veeteelt vraagt veel grond, water en energie, en draagt in belangrijke mate bij tot ontbossing, versterkt broeikaseffect, bodemerosie, verzuring, watervervuiling, vermesting en het verlies aan verschillende soorten planten. Vlees is vaak minder efficiënt om mensen te voeden dan plantaardig voedsel. Dit komt omdat de voedingsstoffen die dieren eten niet allemaal terug komen in het vlees dat mensen eten. Veel voedingsstoffen en energie gaan op aan beweging en het op temperatuur houden van het dier. Voor 1kg dierlijke eiwitten is 5kg plantaardige eiwitten nodig. Verder wordt 40% van de graanproductie aan het vee gevoerd. Dit kan je beter gebruiken om arme mensen mee te voeden.Eén keer per week vleesloos eten kan het risico op aandoeningen als hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en overgewicht verminderen.

Tagliatelle met bleekselderij en pestosaus

1 struik bleekselderij
2 eetlepels olie
1/2 pot olijven met piment (a 250 ml)
75 g Grana Padano (kaas stukje)
250 g tagliatelle al pomodoro (rode lintpasta)
1 bakje verse groene pesto (100 g)
grofgemalen zwarte peper

Bleekselderij schoonmaken en in stukjes van 2 cm snijden. In wok of koekenpan olie verhitten, bleekselderij 10 minuten roerbakken. Olijven halveren. Kaas in grove krullen schaven. Intussen pasta in ruim kokend water met zout in 5 minuten beetgaar koken. Pesto en olijven door bleekselderij mengen en nog 1 minuut meewarmen. Pasta afgieten. Pasta over vier warme borden verdelen. Bleekselderijmengsel erover scheppen. Bestrooien met kaaskrullen en peper.

Lees ook:

Donderdag Gezonderdag: auberginestoofpotje

Donderdag Gezonderdag:vegetarische ovenschotel met bleekselderij

Donderdag Gezonderdag: Tuinbonen met gemarineerde ansjovis en spinazie

Donderdag = gezonderdag: Zomerse quinoa

Donderdag Gezonderdag: Oven­scho­tel met ven­kel en zach­te gei­ten­kaas

Donderdag Gezonderdag:pittige spinaziepasta met champignons

 

De Weegschaal GezondheidsWinkel

0
0
0
s2smodern

Cranberry: effectief in de preventie en behandeling van blaasontsteking.

cranberryRond het jaar 1839 spoelden na een schipbreuk, vaten gevuld met harde rode bessen aan op het strand van Terschelling. Jutters die dachten dat ze vaten wijn hadden gevonden, waren zeer teleurgesteld toen ze ontdekten dat de inhoud uit zure rode bessen bestond.
De vaten werden in de duinvalleien leeggegooid en zo ontstond een unieke cultuur ver van de bakermat Amerika.

In 1869 bleken vele duinvalleien op het eiland reeds bedekt te zijn met een heideachtige vegetatie.Ook op Vlieland komt de bes voor en wordt hij geoogst.
In dat jaar ontdekte Botanicus Bioloog Holkema, dat het hier ging om de in Europa unieke 'Aiton Oxycoccus Macro Carpon', in de volksmond de Cranberries genoemd of 'Pieter-Sipkesheide', naar de vinder van het vat in 1845.
Naar later bleek, kwam deze harde bes uit de noordelijke staten van Amerika.
Indianen in die streken gebruikten het sap voor behandeling van pijlwonden, het verven van hun kleren en ter bescherming tegen blaasontsteking.

Rond 1900 ontdekten de eilanders dat deze vreemde harde zure bessen enorm veelzijdig zijn en begon men ze te plukken en te eten.
Vanaf 1910 werd de Cranberrycultuur, meer commercieel aangepakt.
Vele Terschellinger pachters volgden elkaar in de loop der jaren op.
De Cranberryvelden worden nu door ons gepacht van Staatsbosbeheer.

Voorheen werden alle bessen voornamelijk naar Engeland geëxporteerd, maar dat is nu veranderd. Vooral de laatste jaren heeft Nederland de veelzijdigheid en geneeskracht van deze paarsrode vrucht ontdekt.Het gevolg hiervan is dat nu de totale oogst verwerkt wordt tot een groot aantal producten.

EKO keurmerk

Begin 1990 kregen de Terschellinger Cranberries het certificaat van biologische Cranberries en daardoor bezitten veel van onze Cranberryproducten het keurmerk EKO.
De Cranberryoogst loopt doorgaans van 1 september tot eind oktober en wordt door een groep vaste plukkers, met harkbakken in de duinvalleien van Terschelling en Vlieland geoogst.
Al deze bessen worden op Terschelling verwerkt.

Cranberry bij blaasontsteking

Dat Cranberries zeer functioneel kunnen zijn voor kwalen en klachten, wisten de indianen al eeuwen geleden. De wetenschap ontdekt steeds meer, dat het hier niet gaat om zogenaamde indianenverhalen maar om de keiharde realiteit.

Produceren voor de lekkernijmakerij
De gezondheidsproducten vinden hun weg naar de natuurvoedingssector en de reformwinkels, zowel in Nederland als in België. Veel wordt verkocht op de waddeneilanden

 

Cranberryprodukten

 

Assortiment De Weegschaal gezondheidswinkel

0
0
0
s2smodern

Britse wetenschappers waarschuwen opnieuw voor risico’s schaliegas

Twee internationale organisaties van onafhankelijke wetenschappelijke onderzoekers, Scientists for Global Responsibility (SGR) en het Chartered Institute of Environmental Health (CIEH) publiceerden een rapport  met bewijs over de effecten van de winning van schaliegas, het zogenaamde fracking. Het onderzoek werd uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk.

De onderzoekers stellen dat er onvoldoende garanties voor veiligheid zijn om een extra bron van fossiele energie te gaan exploiteren. Bovendien druist het lijnrecht in tegen onze inspanningen om het klimaat te beschermen, zeggen ze. Alle reden dus om het voorzorgsprincipe te hanteren: niet aan beginnen voordat alle risico's op voorhand kunnen worden uitgesloten.

Het rapport'Shale gas and fracking: examining the evidence'

0
0
0
s2smodern

Donderdag Gezonderdag: auberginestoofpotje

vleesloosBij veel mensen staat er elke dag van de week vlees op tafel terwijl je lichaam zoveel vlees eigenlijk niet nodig heeft. Als je wilt je bijdragen aan een groenere wereld en ook graag wat meer variatie in je eten wilt is 1 vleesvrije dag per week een goed alternatief. Daarom Donderdag = gezonderdag; een vleesloos gerecht met groenten van het seizoen.

 

Ingredienten:
2 aubergines
15-20 middelgrote tomaten
2 uien
2 teentjes knoflook
bakje champignons
stukje Hollandse schapenkaas
olijfolie
Italiaanse kruiden (tijm, rozemarijn, marjolein, oregano)
zwarte peper
zout of groentebouillonblokje

1. Snij de aubergine in de breedte in halve plakjes, en bestrooi die licht met peper en zout. Bak de schijfjes op een redelijk hoog vuur aan beide kanten in de olijfolie. Zet vervolgens het vuur laag, en doe een deksel op de koekenpan.

2. Pak een tweede pan. Was en snij de tomaten in kleine stukjes. Snij de ui en fruit in olijfolie. Pers de knoflook erin uit. Voeg de tomaten en wat zout (of het groente-bouillonblokje) en peper toe. Doe een mespuntje tijm, rozemarijn, marjolein en oregano in de pan. Zet, als alles goed heet is, het vuur laag. Laat 10 minuten pruttelen.

3. Voeg vervolgens de aubergines toe en laat het geheel nog eens 10 minuten stoven. Was of borstel de champignons, halveer ze, en doe ze er de laatste 3 minuten bij. Strooi er na het opscheppen op je bord naar smaak een beetje vers geraspte schapenkaas over. Combineer met pasta of rijst en een groene salade.

 

Lees ook:

Donderdag Gezonderdag:vegetarische ovenschotel met bleekselderij

Donderdag Gezonderdag: Tuinbonen met gemarineerde ansjovis en spinazie

Donderdag = gezonderdag: Zomerse quinoa

Donderdag Gezonderdag: Oven­scho­tel met ven­kel en zach­te gei­ten­kaas

Donderdag Gezonderdag: Vegetarische roerbak met peultjes en champignons

Donderdag Gezonderdag:pittige spinaziepasta met champignons

0
0
0
s2smodern

Subcategorieën

Groen.Duurzaam facebook agenda

Groen.Duurzaam facebook

DMC Firewall is a Joomla Security extension!