Wat is er in het wild te plukken in februari en maart?

Langzaam maar zeker begint de natuur weer op gang te komen. Met je neus net boven de nog koude grond kom je al weer wat lekkere jonge plantjes tegen. Deze frisse dingen zit volle kiemkracht, vitaminen en smaak. Het schijnt dat voorjaarsbloeiers uitstekend zijn om je lichaam te reinigen en afvalstoffen af te voeren. Lekker en gezond dus.

brandnetel

De meest bekende voorjaarsreiniger is de brandnetel. Vol vitaminen en mineralen en bloedzuiverend. Je vindt 'm hier en daar en hij prikt nu ook nog niet zo hard! Voor een theetje, in een soepje, op de pizza of in de stamppot.
Een andere lekker stamppotplant is de vogelmuur. Met wat gebakken ui en kaas, zo uit de pot of uit de oven. Heerlijk.

Het madeliefje groeit eigenlijk het hele jaar door. Op een warme voorjaarsdag kun je de bloemetjes plukken voor op de salade of in de soep. Aan het onderste einde van het steeltje, net boven de grond, vind je de kransblaadjes. Deze hebben een lekkere frisse zurige smaak en zijn lekker door een salade of op brood.
Je vind op zandige of omgewoelde (bouw-)grond ook al gele bloemetjes die een beetje op kleine paardenbloemen lijken. De steeltjes hebben een soort schubben. Dit zijn de bloemen van het klein hoefblad. Onthoud de plek, hier kun je straks lekkere bladeren vinden. Nu kun je al wel wat bloemetjes plukken als je last hebt van hoest, astma of verkoudheid. Klein hoefblad werkt namelijk slijmoplossend. Probeer het maar eens in de thee.

Voor een lekkere kleine snack neem je een sprietje veldkers. Net als tuinkers lekker pittig en ook smakelijk op een boterham met kaas.
Hondsdraf vind vaak op beschaduwde plekken zoals onder bomen. Zoek de jonge lichtgroene blaadjes aan het uiteinde van het kruipende steeltje en versnipper ze voor door de yoghurt, in de soep of door de saladedressing.
Tot slot beginnen de berkensappen nu te stromen. Je kunt dat aan de opzwellende knoppen goed zien en met een stethoscoop zelfs horen! Het zoete berkensap wordt veel gebruikt als limonade, haarwater of om wijn van te maken. Superlekker, maar zorg dat je de boom niet onnodig beschadigd. Als je berkensap 'tapt', blijft de boom namelijk 'bloeden'. Zoek goede instructies voordat je hieraan begint.

Bezoek ook: De Natuurkok

0
0
0
s2smodern

Groen.Duurzaam facebook agenda

Groen.Duurzaam facebook

Our website is protected by DMC Firewall!