Samen duurzaam

De budget vegetariër | Chili sin carne

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Ingrediënten 4 personen

3 el olijfolie
2 uien, gesnipperd
2 tl chilipoeder
2 tl gemalen komijn
1 zak paprikamix (3 stuks; groen, rood en geel), in stukjes
2 blikken chilibonen of bruine bonen (400 gr)
1 avocado, in blokjes
150 g jong belegen kaas, geraspt

Voorbereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd alle groenten zoals hierboven aangegeven staan in stukjes


Bereidingswijze:

Verhit de olie in de pan. Fruit de ui 3 min. Voeg het chilipoeder en de komijn toe en fruit 2 min mee.

Voeg de paprika en de inhoud van de blikken (chili)bonen, inclusief vocht, toe. Laat 10 min garen en breng op smaak met peper en zout

Doe de chili sin carne in de Ovenschaal en verdeel de avocado erover.
Bestrooi de kaas en zet 10 min in de oven.

0
0
0
s2smodern

Vegetarische moussaka met aubergine en zoete aardappel

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

001590802 001 397381 708

Moussaka is een traditioneel Grieks gerecht keuken, opgebouwd uit lagen, met gehakt, aubergine, uien, kruiden, aardappelen, tomaat en bechamelsaus. Dit is een vegetariche variant! Gezonder én lekkerder, met aubergine, zoete aardappel, vegetarisch gehakt (te vinden bij o.a. AH) en cashewroom. Echt comfort food na een herfstige dag. Hier krijg je weer energie van!

Voor de moussaka
2 aubergines
2 zoete aardappels
250 gramvegetarisch gehakt
1 eetlepel Gula Java Safran

1 theelepel kaneel
½ theelepel paprikapoeder
1 blik tomatenblokjes
1 ui, gepeld en fijngesneden
2 teentjes knoflook, gepeld en fijngesneden
zout en peper naar smaak

Voor de cashewroom
150 gram rauwe cashews
1 citroen, het sap
5 eetlepels heet water
snufje zout

Hoe maak je het?
1. Verwarm de ovengrill voor op 220 graden Celsius, en week de cashews in een bakje met kokend water (zorg dat alle nootjes onder water staan).
2. Snij de aubergines en de zoete aardappel in plakken van circa 1 centimeter. Beleg een bakplaat met bakpapier en leg de plakken daarop. Besprenkel met een beetje olijfolie, zout en peper.
3. Grill de aubergine en de zoete aardappel gedurende circa 20 minuten, totdat ze goudbruin en gaar zijn. Zet daarna de oven in heteluchtstand en verlaag de temperatuur naar 180 graden Celsius.
4. Maak de seitan gehakt los met de hand.
5. Verhit olie in een koekenpan en fruit de ui totdat deze glazig begint te worden.
6. Voeg de gehakt, knoflook, eetlepel Gula Java Safran, kaneel en paprikapoeder toe en roerbak kort mee.
7. Voeg de tomatenblokjes toe en laat het geheel enkele minuten op laag vuur sudderen. Breng op smaak met zout en peper.
8. Bouw dan de moussaka. Vet een ovenschaal in en leg op de bodem de helft van de tomaten-gehaktsaus, leg daarop een laag met aubergine en zoete aardappel plakken (om en om naast elkaar), daarop de andere helft van de tomaten-gehaktsaus en tot slot daarop weer aubergine en zoete aardappel plakken.
9. Zet de schaal in de oven en bak de moussaka 25 minuten gaar.
10. Maak terwijl de moussaka in de oven staat de cashewroom. Giet hiervoor de cashews af en doe samen met het sap van de citroenen, heet water en een snufje Fleur de Sel in een blender of mixer. Mix tot een gladde, romige saus en gebruik dit als topping op de moussaka.

0
0
0
s2smodern

De budget vegetariër | veetarische tjap tjoy

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

wokgroentenDit is een snel te maken goedkoop gerecht

Wat heb je nodig?
(voor 2 personen)

 – 400 gram Chinese wokgroenten, of 400 gram gesneden groenten naar keuze
– 250 gram champignons, in plakjes
– 1 eetlepel ketjap asin
– 1 eeetlepel ketjap manis
– 3 eetlepels maizena
– 300 ml water
– 1 bouillonblokje, groente- of paddenstoel
– zout en (witte) peper
– 1 eetlepel zonnebloemolie

Hoe maak je het?

Verhit de olie in een wok. Bak hierin de champignons ca 5 minuutjes.

Voeg de groenten toen en bak heel even mee. Voeg nu de ketjap manis en de ketjap asin toe.

Schenk er 250 ml water bij en verkruimel het bouillonblokje boven de wok. Verhit tot aan het kookpunt.

Maak een papje van de maizena met 50 ml koud water. Schenk dit in de pan en breng zachtjes aan de kook. Laat dit zachtjes pruttelen tot de saus de gewenste dikte heeft.

Voeg er eventueel wat (witte) peper en zout aan toe.

0
0
0
s2smodern

Vegetarische "kapsalon" met auberginefriet

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

shoarma-groot4

Voor de auberginefriet:

  •     1 aubergine
  •     80 gram blond lijnzaad (fijn malen)
  •     50 gram Parmezaanse kaas (raspen)
  •     10 gram Himalayazout
  •     1/2 ei (licht opgeklopt)
  •     Kokosolie om in te bakken (roomboter kan ook)


Gebruik een koffiemolen om het lijnzaad

fijn te malen. Doe dit altijd vlak voordat je hetlijnzaad gaat gebruiken.

Bereidingswijze van de auberginefriet:

Maal de lijnzaad fijn, rasp 50 gram kaas, doe beiden in een kom en voeg hieraan de zout toe en mix het door elkaar.

  • Klop een ei licht op en neem de helft in een glas of kommetje
  • Was de aubergine en snijd deze in ronde plakken van ca. 8 mm
  • Doe een aantal plakken op elkaar en snijd deze vervolgens in reepjes van wederom ca. 8 mm breed. Doe de auberginefrietjes in een andere kom.
  • Voeg hieraan de ei toe en meng het ei er goed doorheen zodat alle auberginestukjes een klein laagje ei hebben.
  • Doe vervolgens een beetje lijnzaad/kaasmengsel over de aubergine en schud dit in de kom, zodat zoveel mogelijk auberginefrietjes bedekt raken. Herhaal dit, maar laat nog een beetje over, mocht je later nog een frietje hebben die te weinig bedekt is, dan kun je die nog bijwerken.
  • Doe ruim kokosolie in een koekenpan, tot er een klein laagje is.
  • Bak hierin een deel van de auberginereepjes in, tot het aan alle kanten een krokant korstje heeft.

Verder heb je nog nodig:

    1/2 krop ijsbergsla
    175 gram vegetarische shoarma
    (zonnebloem)olie om in te bakken
    geraspte kaas
    knoflooksaus
    pittige rode saus (of shoarmasaus als)
    zout

De volgorde van de lagen van de vegetarische kapsalon:

1) gebakken aubergine friet,

2) vegetarische shoarmareepjes,

3) gesmolten kaas,

4) ijsbergsla of rucola

5) saus!

Recept Pittige knoflooksaus:

    1,5 eetlepel yoghurt, ik gebruikte Turkse
    2 á  3 eetlepels mayonaise
    1 á  1,5 theelepel sambal
    3 á  4 teentjes knoflook, door de knoflookpers
    1 eetlepel gedroogde bieslook
    zout en peper, naar smaak

pittige tomatensaus

-1 blikje stukjes tomaat (425 gram)
-1 ui
-1 teentje knoflook
-2 eetlepels olie
-3 eetlepels tomatenketchup
-1-2 theelepels sambal
zout

0
0
0
s2smodern

De budget vegetariër | hartige taart met witlof en geitenkaas

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

witlof


Witlof is in de winter lekker en goedkoop. Mooi om een hartige taart mee te maken in combinatie met geitenkaas en walnoten.  Deze hartige taart is voor 4 personen en kost je nog geen 7 euro.

Ingrediënten (voor vier personen)
Voor de bodem:
200 gram bloem
100 gram boter
20 ml ijskoud water
1 ei
mespunt zout

Voor de vulling:
5 witlofstronken
25 gram roomboter
0,5 eetlepel suiker
150 gram crème fraîche
180 gram geitenkaas
50 gram walnoten
zout en peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng de bloem met een mespunt zout in een kom. Snijd de boter er met 2 messen doorheen tot het er als broodkruimels uitziet. Klop een ei los en meng dit met 20 ml ijskoud water. Voeg het eimengsel toe aan het bloemmengsel en vorm er snel een samenhangend deeg van. Laat 30 minuten afgedekt in de ijskast rusten. Snijd ondertussen de witlofstronkjes in de lengte doormidden. Bak deze in de roomboter 15 minuten met de snijkant onder tot die zacht en goudgeel is. Draai ze om in de pan en bestrooi ze met de suiker. Bak de witlof nog 10 minuten. Haal het deeg uit de koelkast, kneed het nog even ‘wakker’. Rol het uit en leg dit op de bodem van de springvorm. Smeer de crème fraîche over de bodem, leg de witlof hierop met de snijkant boven. Strooi er zout en peper over naar smaak en verdeel de geitenkaas erover samen met de walnoten. Bak de taart gedurende 20-25 minuten in de oven.

0
0
0
s2smodern

la­sag­ne met groe­ne groen­ten

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Ingrediënten:

300 g broccoli
200 g sugarsnaps
225 g tuinerwten (pak 450 g, diepvries)
1 citroen (schoongeboend)
250 g mascarpone (zachte roomkaas)
125 ml slagroom
250 g verse lasagnebladen
2 el olijfolie
15 g basilicum
1 tl 4-seizoenen peperkorrels

Bereiding:

Snijd de broccoli in roosjes. Kook ze 3 min. in ruim water. Voeg de sugarsnaps en tuinerwten toe en kook 2 min. mee. Giet af.
Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Breng in een steelpan het citroenrasp en -sap tegen de kook aan. Voeg de mascarpone en slagroom toe en draai het vuur laag. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Kook ondertussen de lasagnebladen 3 min. in ruim water. Neem met een tang uit de pan en besprenkel met de olie.
Scheur de basilicumblaadjes in stukjes. Leg op elk bord 1 lasagneblad. Bedek met de helft van de groenten en 1/3 van de citroensaus. Leg hier 1 lasagneblad, de rest van de groenten, 1/3 van de citroensaus en de helft van het basilicum op. Dek af met 1 lasagneblad, de rest van de citroensaus, de rest van het basilicum en bestrooi met de peper.


Combinatietip:


Lekker met tomaat & olijfbrood.

0
0
0
s2smodern

Groen.Duurzaam facebook agenda

Groen.Duurzaam facebook

DMC Firewall is a Joomla Security extension!