Samen duurzaam

Volkoren pannenkoeken

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

pannenkoek500 gram volkorenmeel
1 mesp. zout
2 grote eieren
0.5 l melk
boter om te bakken

Neem 500 gr. volkorenmeel en doe het in een grote kom. In het midden maak ik een kuiltje en giet daarin wat melk ( ik neem meestal halfvolle of volle). Roer dit voorzichtig door en begin van binnenuit, neem steeds wat bloem mee. Schenk nu geleidelijk melk erbij en blijf goed roeren anders krijg je klontjes. Roer net zo lang tot het beslag helemaal glad is. Meestal heb ik wel een literpak melk erbij gedaan in totaal.
Nu kunnen de eieren erbij en wel één voor één.Steeds elk ei er helemaal doorroeren totdat je het niet meer ziet in het beslag, dan pas het volgende. heb ik grote eieren dan gebruik ik er 3, bij medium zijn het er 4. Als laatste doe ik er dan wat zout en eventueel 1 theelepel suiker bij.
Nog een keer doorroeren en het beslag is klaar.
laat het beslag circa 30 minuten rusten.
Verhit een klontje boter in een koekenpan met een dikke bodem en een anti-aanbaklaag. Schep een dun laagje beslag in de pan en draai de pan rond zodat het beslag gelijkmatig over de bodem kan uitlopen. Laat de pannenkoek op middelhoog vuur circa 3 minuten bakken tot de onderkant gekleurd en de bovenkant droog is. Keer met behulp van een paletmes, een spatel of een pannendeksel om en laat de onderkant in circa 1 minuut goudbruin bakken. Laat de pannenkoek uit de pan op een platte schaal glijden en bak de overige pannenkoeken op dezelfde manier. Houd de gebakken pannenkoeken warm op bord met daarondereen pan met heet water

 

Winterse superverrassing Erwtensoep met pannenkoek

0
0
0
s2smodern

Erwtensoep

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

erwtensoepNodig voor 8 personen:
2 l. water
500 gr. spliterwten
2 uien
2 preien
1 knolselderij
2 aardappelen
1 winterpeen
bosje selderij
peper en zout
150 gram rooktofu of vegetarische rookworst of 150 gram spekjes en een rookworst

Voor een lekkere erwtensoep, was de spliterwten goed, liefst meerdere malen. Laten weken is niet nodig.Breng de spliterwten,met de vers gesneden groenten in een pan in anderhalf tot twee liter water aan de kook komen en laat dit minstens een uur zachtjes pruttelen.
Snijd ondertussen de ui fijn en de prei in ringen. Schil de knolselderij en aardappels en snijd in blokjes. Maak de wortel schoon en snijd in reepjes. Voeg de groenten toe als de erwten ongeveer een half uur hebben gekookt.
Laat doorkoken tot de erwten zijn stuk gekookt en de soep op dikte is (30 tot 60 minuten).

De in blokjes gesneden speklappen en de bouillonblokjes mogen hier gewoon bij. Zodra er geen erwt meer is te zien en de soep goed gebonden is, is deze klaar.Verwarm de laatste 10 minuten de rookworst in een pan, snijd in plakjes en voeg die toe aan het eind van de kooktijd. snijd deze in plakjes en voeg de rookworst toe aan de soep. Voeg eventueel nog wat peper en/of zout toe aan de soep, naar smaak.

Gebruikt u rooktofu, snijd die dan in blokjes en laat die de laatste 10 minuten met de soep meekoken.
Snijd de selderij fijn en roer deze vlak voor het serveren door de soep. Breng op smaak met peper en zout.
Serveer in grote kommen met roggebrood besmeerd met verse roomkaas.

p.s De mageste rookworst is geen magere rookworst maar een runderrookworst

 

Helemaal feest is het na de erwtensoep Pannenkoeken:

 

0
0
0
s2smodern

Weinig poen? Eet groente van het seizoen!

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

wintergroentenGoedkoop-leven hoeft niet zo moeilijk te zijn. Vooral niet in de winter. Wintergroenten zijn vaak erg goedkoop en ook nog eens reuze gezond. Een portie spruitjes bijvoorbeeld, bevat tweeënhalf keer zoveel vitamine C als een sinaasappel. Beten bevorderen het uithoudingsvermogen. Wintergroenten zijn niet alleen betaalbaar maar ook erg lekker.
wintergroente die goed zijn voor het milieu én rijk zijn aan vitamines en mineralen. Spruiten
– Spruitjes zijn de meest vitaminerijke wintergroente en zijn rijk aan vitamine B6, foliumzuur, vitamine C en kalium. 
Andere gezonde en popuaire echte wintergroenten zijn:
– Boerenkool
– Groene kool
– Knolselderij
– Koolraap
– Pastinaak
- Prei
- Zuurkool
– Wortelen
Al die andere groenten in supermarkten komen of uit de kassen, wat enorm energiebelastend is, of uit het buitenland waarbij lange aanvooerlijnen voor nodig zijn.
Onze eigen wintergroenten zijn het lekkerste, het goedkoopst en het minst milieubelastend.

 

Een goedkope super winterverrasing: erwtensoep met pannenkoeken 

0
0
0
s2smodern

8 energiebesparingstips, die ieder € 50 per jaar opleveren

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
  1. Twee minuten minder douchen per dag scheelt € 55 per jaar!
  2. Wassen met een volle wasmachine en bij lagere temperatuur (i.p.v. 60 graden) bespaart minimaal 50% energiegebruik van de wasmachine. U bespaart op water én op gas. De besparing al snel  € 50 per jaar!
  3. 5  gloeilampen vervangen door ledlampen, scheelt € 50 per jaar. 
  4. Een was per week op het wasrek drogen bespaart zo’n € 50 per jaar.
  5. Audio/video en computerapparatuur met een stekkerdoos of automatisch uitschakelen bespaart al snel zo’n € 50 per jaar!
  6. Ontdooi de vriezer liefst 1 keer per 3 maanden. Of doe het bij de zomer/wintertijd-wissel (als u toch al de aardlekschakelaar test). Bij 2 mm ijs neemt het energiegebruik al 10% toe. Haalt u dat ijs regelmatig weg, dan bespaart u al snel € 15 tot € 50 per jaar (afhankelijk van het energielabel van de vriezer).
  7. De verwarming een graadje lager zetten scheelt op jaarbasis gemiddeld € 50. Heel handig is een digitale kamerthermostaat waarmee u ook op afstand de kamertemperatuur kunt regelen.
  8. Niet verwarmen in ruimtes waar niemand is, bespaart al snel zo’n € 100 per jaar op de gasrekening! Regel de verwarming in minder gebruikte ruimtes met een thermostaatkraan. Vervang 2 radiatorkranen door een thermostaatkraan en bespaar al snel € 50 per jaar.
0
0
0
s2smodern

Ruilwinkel Feijenoord Rotterdam

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

In de ruilwinkel gebruiken ze geen geld maar punten. Wie wat brengt of doet voor een ander krijgt punten, wie wat meeneemt of geholpen wordt betaalt punten. Het aantal punten hoeft niet te corresponderen met de echte waarde van het product of de dienst. Het gaat om een waardering voor het geleverde.Deelnemers kunnen producten naar de Ruilwinkel brengen. Neemt een andere deelnemer ze mee dan worden er punten voor geboekt. Zo kan iedereen met spullen die hij of zij niet meer nodig heeft een puntensaldo opbouwen. Met dat puntensaldo kunnen andere spullen of diensten worden afgenomen. De eis is wel dat het hele, schone, complete en gangbare spullen zijn.

Website

0
0
0
s2smodern

Het aantal boerderijen in Nederland dat zonnepanelen op de daken heeft is bijna vervijfvoudigd in de laatste 3 jaar.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

In 2010 hadden 615 boerderijen zonnepanelen op het dak. In 2013 is dat gestegen naar 2760, een stijging van ongeveer 350 procent.

Hernieuwbare energie is een van de belangrijkste verbredingsactiviteiten van agrarische bedrijven. In totaal leveren nu 7700 boerenbedrijven hernieuwbare energie voor derden door middel van bijvoorbeeld windmolens en zonnepanelen, maar ook biomassa-installaties, warmtetewinning of seizoensopslag van warmte en/of koude in de bodem.

0
0
0
s2smodern

Kies groene stroom

 
 

Groen.Duurzaam facebook agenda

Groen.Duurzaam facebook

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd