Samen duurzaam

De Windcentrale haalt in 1 dag 1,3 mln euro op via crowdfunding voor nieuwe windmolens

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

windmolenSinds 22 september kunnen mensen nieuwe aandelen in windmolens kopen, zogenaamde winddelen. Zo melde de Windcentrale maandagavond via zijn facebookpagina. Het bedrijf kocht vorig jaar 2 windmolens na een van de grootste crowdfundingsacties tot dan toe. Er werd 7 miljoen euro opgehaald, waarna 5500 mensen winddelen konden kopen. Deze winddelen maken mensen eigenaar van een stukje windmolen waarmee mensen zelf hun elektriciteit kunnen opwekken.
De molen die de Windcentrale nu koopt staat in Culemborg. De Winddelen gaan ongeveer 210 euro per stuk kosten. Onderhoudskosten zijn naar verwachting gemiddeld ongeveer 25 euro per jaar. De windmolen zal nog minimaal 12 jaar stroom produceren.

De Winddelen vliegen op dit moment de deur uit. Met een snelheid van 600 stuks in een half uur. 22 september startte de verkoop, dezelfde dag was al 42% van de beschikbare Winddelen van windmolen Het Rode Hert verkocht.

23 september was als 100% verkocht van de nieuwe windmolen. Dat wil zeggen: 6648 winddelen voor 200 euro per stuk, dus ruim 1,3 miljoen euro op een dag aan crowdfunding voor een nieuwe molen. Het draagvlak voor windmolens blijkt hiermee weer eens behoorlijk hoog, vooral als mensen kunnen delen in de opbrengsten.

Wil je ook winddelen van een nieuwe molen van De Windcentrale? Doe dan snel mee, inschrijven kan bij de windcentrale. Eerst meer weten? In deze video leer je alles over winddelen in een minuut.

0
0
0
s2smodern

Voedsel delen - Foodsharing.nl | Geldloos Leven

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

voedsel delenEen nieuw initiatief om voedsel te delenFoodsharing.nl is een online plek waar mensen overgebleven eten aanbieden. Het gaat meestal om voedsel dat nog prima te eten is maar de persoon die het deelt, niet wilt hebben. Het is vooral bedoeld om voedselverspilling tegen te gaan. Voor mensen die zonder geld leven of geld willen besparen kan dit een prima uitkomst zijn. Dus sla je slag!

Online voedsel delen is een initiatief dat eerder al in Duitsland begon. Het is daar een zeer goedlopend platform dat begonnen is door een dumpster diver. In Nederland staat het idee nog in de kinderschoenen.

0
0
0
s2smodern

De tostifabriek: Na een productieproces van 181 dagen was 14 september de eerste tosti klaar!

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Sneetje brood, plakje ham, plakje kaas. Ogenschijnlijk heel eenvoudig zo’n tosti. In de Tostifabriek onderzoeken we of het echt zo simpel is. Alle ingrediënten voor een tosti worden in de fabriek van begin tot eind zelf geproduceerd.

14 september waren de eerstee tosti's klaar. Een tosti waarvan iedereen heeft kunnen aanschouwen hoe ontzettend veel kennis, tijd en energie er in een tosti zit. Een tosti gemaakt in de stad, waar de herkomst en productieprocessen van voedsel meestal onzichtbaar zijn. Een tosti uit een fabriek waarin de spanning tussen stad en platteland, tussen industrie en landbouw en tussen milieu, mens, dier en voedsel aan den lijve te ondervinden is. 

0
0
0
s2smodern

het gezamenlijk delen van een koe

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

mijnkoejouwkoeEen eigen koe op mijn flatje 5 hoog, dat zal niet lukken. Maar een koe delen, samen met goede vrienden, familie, buren of met een groep gelijkgestemde liefhebbers is wel erg leuk. U leert er heel veel van, het maakt eten ineens weer een stuk spannender en het is een manier van uw verantwoordelijkheid nemen voor uw eigen eten, dierenwelzijn en ga zo maar door. Het enige wat ervoor hoeft te doen is een groep gelijkgestemden bij elkaar zoeken. En als u dat liever heeft kan mijnkoejouwkoe dat voor je regelen. Mijnkoejouwkoe is een soort adoptiesysteem, waarbij je het eindprodukt thuis afgeleverd krijgt.U begint met een kalf en eindigt met een volwassen koe en daarna geweldig vlees. Uiteraard blijft het kalf gewoon bij de boer en blijft de boer - als terzake kundige - ook verantwoordelijk voor de dagelijkse zorg en het welzijn van het dier.

Meer informatie op Mijnkoejouwkoe

0
0
0
s2smodern

Deel je kookkunsten

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

thuisafgehaaldKoken is je hobby, je kunt nu je kookkunsten delen met mensen bij je in de buurt. Met mensen die zelf niet zo goed meer kunnen koken, bijvoorbeeld een blinde mevrouw of een alleenstaande man, maar ook zomaar omdat het leuk is. Je leert mensen kennen uit je eigen buurt, Je kunt je kookkunsten delen. Ga eens op culinaire ontdekkingstocht in je eigen buurt. Deel, proef en geniet! Woon je net in een dorp of stad, dan is dit een mooie manier van inburgeren:

Bijvoorbeeld:

QuirinekooktvoorDrunen

Hoi, ik ben Quirine, 27 jaar en woon in Drunen. Ik kook voornamelijk simpele gerechten. Ben nog een beginner, zowel hier als in de keuken.

Martijn&Jose's keuken

Hallo, wij zijn Martijn en José. We houden heel erg van koken! De franse keuken is onze favoriet, maar we maken van alles, als het maar lekker is. Kom proeven!
We koken veel biologisch en maken alles zelf.. saus uit pakjes.. bouillon blokjes.. allemaal uit den boze. Afhaalverzoekjes als we niks aangeboden hebben vinden we trouwens erg leuk!

 

0
0
0
s2smodern

Groenten telen op de vensterbank

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

tuinkersKiemgroente, ook wel kersgroente, microgroente of spruitgroente is groente die als kiemplantje (met de eerste twee blaadjes) wordt geoogst en gegeten.

De bekendste soort is tuinkers. Andere soorten zijn broccolikers, fenegriekkers, rode koolkers, rucolakers, radijskers, mosterdkers en Chinese bieslookkers. Ook de kiemen van sommige bloemen zoals de zonnebloem kunnen geconsumeerd worden. Kiemgroenten bevatten veel vitaminen en mineralen. Ook bevatten de kiemplantjes veel anti-oxidanten. Er wordt wel onderscheid gemaakt tussen kiemgroenten en spruitgroenten, waarbij kiemgroente in het licht wordt geteeld, in tegenstelling tot spruitgroente, zoals taugé en alfalfa, die door teelt in de duisternis wit blijft. Kiemgroenten zijn culinair interessant door de veelal krachtige kruidige smaak. Thuiskweek gebeurt vaak met kweekbakjes of op vochtig keukenpapier.

kiemplant- en scheutgroenten zoals tuinkers, prei-, soja en luzernescheuten, adijs – en rode bietscheuten zijn makkelijk binnenshuis te kweken. Veel heb je niet nodig om te kunnen beginnen, vaak geen grond, bij tuinkers is bijvoorbeeld keukenpapier op een schoteltje al genoeg, bij de spruitgroenten is een pot met gaasdoek al genoeg.

 

Er is zoveel keus aan kiem en spruit groenten dat het niet snel gaat vervelen. Als je zaad koopt let dan wel op dat het biologisch is en niet is behandeld het beste koop je zaad dat speciaal is om te kiemen dit vindt je bijv bij zaadhandel van de wal. Of je koopt het zaad in een reformwinkel.

Taugé (mungoboon, groene soja, loempiaboon): Een kleine, kogelvormige boon uit Zuid-Azië, meestal groen van kleur.Te kweken in jampot of schaal; driemaal daags spoelen; eetbaar na 4 tot 5 dagen; spruitgroente 3 tot 8 cm.

 


 

 

Het kiemen is een proces waarbij het zaad nadat het geweekt is ontspruit, zodat er een nieuw plantje ontstaat Deze kiemen kunnen worden gegeten. en makkelijk worden gekweekt . Kiemzaden zitten vol voedingsenergie. Tijdens het kiemproces absorbeert het zaadje water en zwelt deze op. Tegelijkertijd worden tijdens het ontspruiten grote hoeveelheden enzymen vrijgemaakt en neemt ook de voedingswaarde toe. Deze processen zorgen ervoor dat de kiemen belangrijke voedingsstoffen bevatten die een positief effect hebben op de gezondheid.

soja boon spruiten

 

Sojaboon :  eiwitrijke zaden Een kleine, ovale boon waarvan de kiemen een notensmaak hebben. Te kweken in jampot of schaal; kiemtemperatuur 20-25 °C; driemaal daags spoelen; eetbaar na 4 tot 6 dagen; spruitlengte 3 tot 6 cm.

 

Adzukiboon (rode soja): Een fijne, rode boon uit Oost-Azië. Kweken in bak of pot. Het beste voor consumptie te bleken als ze 2,5 cm lang zijn. Kiemtemperatuur 30 °C; viermaal daags spoelen; na 3 tot 4 dagen eetbaar.

 

Rijstboon: Wordt voornamelijk in India gekweekt. De zaden hebben uiteenlopende kleuren, maar de groengele en de bruingele variëteiten zouden de hoogste voedingswaarde hebben.

 

Duiveerwt: Een op erwten lijkende Afrikaanse peulvrucht.

 

Linze : Een bekende droge peulvrucht uit Klein-Azië met een aparte smaak.In een pot kweken en bij 1-2,5 cm oogsten om rauw of gekookt te eten. ; tweemaal daags spoelen; na 3 tot 4 dagen eetbaar; spruitlengte 1 tot 2 cm.

 

Luzerne ( Franse klaver): Een inheemse vlinderbloemige die veel vitamine C bevat en ook als groenbemester wordt gezaaid jampot of schaal; tweemaal daags spoelen; na 3 tot 6 dagen groen en eetbaar; spruitlengte 3 tot 5 cm.

 

Fenegriek : Een oude cultuurplant met een aangenaam pikante smaak. Op een warm plekje kweken in bak of pot. De kruidige scheuten zijn het beste groen te eten, tussen de 2,5 en 8 cm. De kerriesmaak neemt af naarmate de spruiten langer worden een- tot tweemaal daags spoelen; eetbaar na 4 tot 7 dagen; spruitlengte ca. 7 cm.

 

Kikkererwt : opkweken in een jampot; vier- tot vijfmaal daags spoelen; na 3 tot 4 dagen eetbaar; spruitlengte 1 tot 2 cm.

 

Paardenboon ; jampot of schaal; kiemtemperatuur 12 tot 15 'C; mag in het licht kiemen; eenmaal daags spoelen; eetbaar als ze net gekiemd zijn


 

0
0
0
s2smodern

Groen.Duurzaam facebook agenda

Groen.Duurzaam facebook

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd