Ongedierte verjagen i.p.v. vergiftigen

ongedierte-verjagenWaschbär biedt tal van artikelen waarmee je op een dier- & milieuvriendelijke manier ongedierte kunt bestrijden. Van fruitvliegvallen tot muggennetten

Naar de Waschbär overzichtspagina ongediertebestrijding

Naar Waschbär

Het Waschbär assortiment

0
0
0
s2smodern

milieuvriendelijk afwassen

handspoelmiddel

Een vaatwasser verbruikt per afwas gemiddeld vier zoveel energie, als een afwasbeurt met de hand. Door dat hogere energieverbruik, is een vaatwasser minder milieuvriendelijk. Maar een handafwas pakt juist slechter uit voor het milieu: als het water voor de afwasteil afkomstig is uit een elektrisch toestel voor warm water (zoals een boiler of een waterkoker).Spoel je de vaat voorafgaand aan de handafwas met erg veel warm water voor of doe je de afwas onder de lopende kraan, dan is een zuinige machine ook beter. Milieuvriendelijke afwasmiddelen zijn natuurlijk altijd beter.

Milieuvriendelijke afwasmiddelen

0
0
0
s2smodern

Tips voor een milieuvriendelijke schoonmaak

 

Schoonmaken is goed voor het onderhoud van je spullen en voor de hygiëne in huis. In de winkel vind je voor elk schoonmaakklusje wel een speciaal middel. Maar als je regelmatig schoonmaakt, kom je een heel eind met water, zeep en schoonmaakazijn.

De belangrijkste richtlijnen voor milieuvriendelijk schoonmaken zijn: niet te warm (af)wassen, schoonmaakmiddelen goed doseren, en oplosmiddelen en chloorbleekmiddel vermijden.

Tips

 • 1

  Chloor is niet nodig om je toilet te reinigen. Regelmatig goed schoonmaken is voldoende.

 • 2

  Hardnekkige kalkaanslag kun je goed verwijderen met schoonmaakazijn.

 • 3

  Spoel schoonmaakmiddelen altijd door de afvoer. Gooi sopjes nooit buiten op straat of in je tuin.

 • 4

  Let bij (af)wasmiddelen goed op de dosering: je gebruikt al snel te veel.

 • 5

  Ramen en spiegels kun je uitstekend schoonmaken met water en een beetje afwasmiddel.

 • 6

  Meng schoonmaakmiddelen nooit, dan kunnen schadelijke gassen ontstaan.

 • 7

  Keurmerken als het Europees Ecolabel garanderen dat ze het milieu zo weinig mogelijk belasten.

Milieubelasting

Voor de productie van schoonmaakmiddelen zijn grondstoffen en energie nodig. Na gebruik kunnen ze het oppervlaktewater vervuilen. Schadelijke stoffen blijven achter in het rioolslib van waterzuiveringsinstallaties. Bovendien draagt de verpakking van schoonmaakmiddelen bij aan de afvalberg.

Warm water

Je zou het misschien niet bedenken, maar de belangrijkste milieubelasting van schoonmaken is: het gebruik van warm water. Tenminste, als daarvoor fossiele brandstoffen zijn verbrand en dus CO2 is uitgestoten. Water dat is verwarmd door een zonneboiler, heeft dat milieunadeel niet.

Een hygiënische keuken

Ook in de keuken zijn milieuonvriendelijke schoonmaakmiddelen niet nodig. Als je eten kookt, maak je werkvlak dan na gebruik snel schoon. Spoel het aanrecht na met water en droog dit goed. Houd rauw en gekookt voedsel altijd gescheiden. Gebruik hiervoor ook niet dezelfde snijplank of hetzelfde mes.

Luchtvervuiling door oplosmiddelen

Oplosmiddelen zitten in vlekkenmiddelen, glasreinigers, ruitenwisservloeistof en sommige onderhoudsmiddelen. Als ze verdampen, dragen ze bij aan smogvorming. Vooral spuitbussen bevatten veel oplosmiddel.

Ramen schoonmaken

Glasreinigers en spiritus bevatten veel oplosmiddelen die bijdragen aan luchtvervuiling. Je hebt ze meestal niet nodig. Ramen en spiegels worden goed schoon met water en een beetje afwasmiddel. Ben je bang voor strepen? Zeem het glas na met water en azijn.

Slecht voor je gezondheid?

Vluchtige oplosmiddelen kunnen je luchtwegen irriteren. Sommige parfums en conserveermiddelen in schoonmaakproducten kunnen tot allergische reacties leiden bij mensen die daar overgevoelig voor zijn. Vaatwasmiddelen, toiletreinigers, chloorbleekmiddel, gootsteenontstoppers en ovenreinigers kunnen irriterend of zelfs bijtend zijn voor je huid.

Denk aan de dosering

Let vooral bij compacte wasmiddelen op dat je niet te veel gebruikt: het milieuvoordeel is juist dat je van deze middelen minder hoeft te gebruiken.

Gootsteen ontstoppen

Leg een zeefje in je gootsteen, dan heb je geen gootsteenontstopper nodig. Raakt je afvoer toch verstopt, probeer dit dan eerst op te lossen met een rubberen gootsteenontstopper. Of maak de zwanenhals los om de oorzaak te verwijderen. Gebruik liever geen chemische ontstopper, die is bijtend voor de huid. Wees er voorzichtig mee.

Beperk je afval

Hoe minder schoonmaakmiddelen je gebruikt, hoe minder verpakkingsafval er overblijft. Kies daarom zoveel mogelijk voor navulverpakkingen en compacte (was)middelen; die verbruiken minder verpakkingsmateriaal en minder chemicaliën. Sommige winkels en leveranciers bieden de mogelijkheid om lege flessen zelf opnieuw te vullen.

Meer schoonmaaktips vind je bij de Consumentenbond en de Nederlandse Vereniging van Zeepfabrikanten. Op de website van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit kun je terecht voor informatie over wetten en regels rond schoonmaakmiddelen.

Zie ook:

Hulpmiddelen voor afvalscheiding

 

handige hulpjes voor in huis

Vieze luchtjes in huis verdrijven

milieuvriendelijk afwassen

0
0
0
s2smodern

Hulpmiddelen voor afvalscheiding

afvalscheiden

 

Hulpmiddelen voor afvalscheiding

0
0
0
s2smodern

handige hulpjes voor in huis

handige hulpjes voor in huis

0
0
0
s2smodern

Groen.Duurzaam facebook agenda

Groen.Duurzaam facebook

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd