Veeteelt heeft eennogal wat invloed op het klimaat. De veehouderij draagt maar liefst voor 12% bij aan de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.
Het vee zelf stoot methaan en lachgas uit. Dit zijn zeer krachtige broeikasgassen, veel krachtiger dan CO2. Herkauwers, zoals koeien, schapen en geiten, produceren methaan als zij hun voer verteren. Daarnaast komt lachgas vrij uit mest.

Ook komt er CO2, methaan en lachgas vrij uit de bodem als er bos wordt gekapt voor veeteelt, of als grasland wordt omgezet in landbouwgrond. Tenslotte stoot het transport van veevoer en vlees ook broeikasgassen uit.

Tellen we dit bij elkaar, dan is voor de productie van 1 kilo Nederlands rundvlees net zoveel CO2 nodig als voor het rijden van 224 km met de auto.

Het vlees dat je hier in de supermarkt koopt draagt bij aan de ontbossing elders in de wereld. . Er wordt wereldwijd bos gekapt om ruimte te maken voor begrazing door vee en voor de teelt van veevoer. Vooral de teelt van soja is een belangrijke oorzaak van ontbossing is de teelt van soja, dat wordt gebruikt in het Nederlandse veevoer. Jaarlijks verdwijnt zo’n 3 miljoen hectare regenwoud voor veeteelt; een gebied dat bijna even groot is als Nederland. Deze grootschalige teelt vindt met name plaats in de Zuid-Amerika en heeft daar veel invloed op de natuur, zoals de Braziliaanse cerrado en het Amazonewoud.

Door de ontbossing verdwijnt het leefgebied van veel planten en dieren. De wereldwijde veehouderij draagt voor 30% bij aan het verlies van dieren- en plantensoorten op land.

Veel mensen eten hierom liever wat minder vlees. Ze worden niet meteen vegetariër, maar eten liever een paar keer lekker biologisch vlees en een paar dagen geen vlees. Ze nomen zich flexitariër. Inmiddels rekenen we 86% van de Nederlanders tot de flexetariers.
Kortom als flexitariër draag je bij aan een beter milieu en aan het behoud van natuur. De keuze om af en toe vleesloos te eten verkleint je invloed op het klimaat, het uitsterven van planten- en diersoorten en het mondiale waterverbruik.
Je hoeft er niet minder lekker om te eten:


Romige ovenschotel zuurkool met appel en walnoten

INGREDIENTEN voor 4 PERSONEN

500 gram zuurkool
1 kleine ui
2 teentjes knoflook
2 appels (Elstar of goudreinet)
20 gram boter
1 afgestreken eetlepel suiker
eventueel flink glas witte wijn of water
laurierblaadje
10 jeneverbessen gekneusd
peper, zout
750 gram kruimig kokende aardappelen
200 ml crème fraîche
75 gram walnoten
50 gram geraspte belegen kaas

Bereidingswijze
Pel en snipper de ui en de knoflook. Schil de appel. verwijder het klokhuis en snij de appel in kleine stukjes. Rooster de walnoten in een droge koekenpan.
Schil de aardappelen en snij deze klein. Smelt de boter. Bak hierin de ui en knoflook glazig. Appel en suiker erbij en alles goed doorroeren en even meebakken. Zuurkool, laurierblaadje en jeneverbessen toevoegen. Roer alles goed door elkaar. Voeg witte wijn of water toe. Breng alles aan de kook en laat de zuurkool op een niet te lage warmtebron in plm. 20 minuten gaar worden. Af en toe roeren. Het vocht moet dan verdampt zijn. Let op dat de zuurkool niet te droog wordt, eventueel wat water toevoegen.
Kook de aardappelen gaar en stamp deze fijn.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Roer de zuurkool, aardappelen en crème fraîche door elkaar.
Roer de geroosterde walnoten erdoor.
Doe de zuurkool in een ovenschaal en bestrooi deze met de kaas.
Zet de schaal in het midden van de oven. Bak de zuurkool plm. 20 - 25 minuten tot zich een mooi bruin korstje heeft gevormd.

0
0
0
s2smodern
Joomla SEF URLs by Artio
DMC Firewall is a Joomla Security extension!