Plastic in de hoofdrol

Plastic in de hoofdrol“Tenzij de mens op een andere manier omgaat met plastic, zal er in 2050 qua gewicht meer plastic in de zee liggen dan vissen.” 🐳 Dit was in januari overal in het nieuws te lezen. Schrikbarend, omvangrijk en eigenlijk moeilijk voor te stellen ook, maar feit blijft dat in het huidige tempo, de vis op je bord straks meer plastic bevat dan je welbekende gele bad eendje. 🌎

Alleen hoe groot is het afvalprobleem in de natuur dan eigenlijk? En wat zijn de gevolgen hiervan?

Tijdens deze JMA meet-up laten we een spannende, positieve en vooral interessante documentaire zien, die het globale afval/plastic probleem zichtbaar maakt. En wellicht nog beter, wat we met z’n allen kunnen doen om het probleem aan te pakken en te verminderen.

Ook benieuwd geworden naar wat we allemaal van plan zijn? Of wil je juist meer inspiratie en kennis opdoen over dit thema? Maakt niet uit, wij willen jouw mening horen deze avond. De documentaire houden we nog heel even geheim. Houdt het event in de gaten voor meer info! 🌿

0
0
0
s2sdefault

Schokkende waarschuwing van klimaatwetenschappers!

De beste klimaatwetenschappers ter wereld waarschuwen dat we maar 12 jaar meer hebben om een klimaatcatastrofe te voorkomen -- 12 jaar!

Wereldleiders komen binnenkort bijeen om te beslissen hoe ze zullen reageren. De EU stelt een dringend plan voor om de CO2-uitstoot te doen verdwijnen -- maar Trump en zijn bondgenoten doen alles wat ze kunnen om het plan te verpletteren.

Dat kunnen we niet laten gebeuren -- dit gaat over zelfmoord plegen versus overleven!! De top vindt plaats over enkele dagen. Samen kunnen we er onze massale, wereldwijde oproep voor 100% schone energie presenteren, om onze toekomst en alles waar we van houden te redden. Teken de oproep en breng iedereen op de hoogte!

De waarschuwing van de wetenschappers is angstaanjagend. Als we nu geen actie ondernemen, stevent de wereld af op stijgende zeeniveaus, hevigere orkanen, bosbranden, overstromingen en de verwoesting van essentiële ecosystemen zoals koraalriffen.

We weten precies wat ons te doen staat -- zorgen dat de hele wereld tegen 2050 klimaatneutraal is en als de bliksem overschakelen op 100% schone energie.

Het is aan ons om Europa’s klimaatplan voor een klimaatneutrale wereld te steunen en te zorgen dat andere landen zich aansluiten. Avaaz-medewerkers zullen aanwezig zijn op de top en onze stemmen rechtstreeks overhandigen aan de leiders ter plaatse -- teken nu en deel dit overal:

Klik hier om onze leiders wakker te schudden over het klimaat

We merken het allemaal -- bosbranden, overstromingen, hittegolven. De opwarming van de aarde is geen toekomstvoorspelling -- ze is volop bezig. En het zal nog veel erger worden, tenzij we politici kunnen overtuigen dat dit dé prioriteit voor het volk is -- NU METEEN! Laten we onze stem verheffen.
0
0
0
s2sdefault

Europa is gezwicht voor Monsanto

monsanto-roundup1-300x200Europa is gezwicht voor Monsanto en gooit daarmee onze gezondheid en ons milieu te grabbel. Onder druk van Monsanto en Co. is de Europese toelating van glyfosaat met 5 jaar verlengd.

De bewijslast dat het middel gevaarlijk is voor mens, dier en milieu, neemt alsmaar toe. Er zijn sterke wetenschappelijke aanwijzingen dat glyfosaat kankerverwekkend is, zeker voor dieren en waarschijnlijk voor de mens.


Onze bodem zit er vol van en het wordt in steeds meer voedingsmiddelen aangetroffen. Zelfs Wageningen Universiteit, die het vaak graag opneemt voor de industrie, uitte recent nog stevige zorgen over het glyfosaat in onze bodem en grondwater.

Terwijl de zorgen toenemen vecht Monsanto hard terug. De chemiereus verdedigt haar belangen met hand en tand. Er zijn steeds meer aantijgingen dat het bedrijf al jaren – als niet decennialang – bewust disinformatie de wereld in stuurt, onderzoek manipuleert, en haar uiterste best doet om onwelgevallige wetenschappers in diskrediet te brengen. En als dat niet werkt, dan dreigt Monsanto met rechtszaken. Zo ook in Europa – waar Monsanto dreigde met een schadeclaim, die wel kan oplopen tot 1 miljard euro per jaar, als de vergunning niet zou worden verlengd.

Voor die dreigementen en druk lijkt de Europese Commissie helaas gevoelig, want deze week sloeg ze voorzorg en alle waarschuwingen in de wind. Net als Nederland, die voor de vernieuwing van de toelating van glyfosaat stemde. Ook Nederland is aan de kant van de chemiereuzen gaan staan. En daarom zitten we er nu opnieuw aan vast – niet voor even, maar meteen weer voor een half decennium.

GMO-Monsanto-Roundup

Eerst geeft Rutte III de multinationals, onder druk van Shell, Unilever en het VNO-NCW & Co., een duurbetaald cadeau met het afschaffen van de dividendbelasting – nog bovenop het belastingparadijs dat ons land al voor multinationals creëert.

Terwijl de politieke en maatschappelijke discussie over de dividendbelasting nog hevig woedt, komt Rutte III nu met een tweede geschenk aan de industrie. Om maar te voorkomen dat Monsanto en haar bondgenoten miljarden aan winst verliezen, mag de omstreden onkruidverdelger glyfosaat nog 5 jaar ongemoeid op onze akkers worden gespoten.

Ondertussen nemen de zorgkosten alsmaar toe, en lees je als consument dat je zorgpremie over een paar jaar tijd misschien wel 300 Euro duurder wordt. De industrie vervuilt; en jij, als consument, mag opdraaien voor de kosten.

Laten we de schijn niet langer ophouden. Als onze volksvertegenwoordigers het kennelijk slechts als hun taak zien om handelsbelangen te beschermen, en niet onze gezondheid, vervang dan de Europese vlag maar door het logo van Monsanto, en de Nederlandse vlag door het logo van Shell. Dan is de overheid tenminste eerlijk over de belangen die voorop gesteld worden. Want dat de handelsbelangen hier beschermd worden is nu wel duidelijk, maar het belang van de maatschappij is mijlenver te zoeken.

De hernieuwde toelating van glyfosaat in de Europese Unie is een enorme inbreuk op het voorzorgsbeginsel dat zegt: bij twijfel, niet doen. Dat het middel – ondanks alles dat nu bekend is over de risico’s en de rol van Monsanto bij het verdoezelen daarvan – nu toch opnieuw is toegelaten, is onverteerbaar. Wanneer zelfs de Wereldgezondheidsorganisatie glyfosaat als "waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens" beoordeelt en daarmee in de op één na hoogste risico categorie (2A) classificeert, dan mag de EU dit toch niet negeren!?

Toch hebben de Europese Commissie en 18 landen de private belangen van bedrijven als Monsanto wéér boven het publieke belang van de volksgezondheid zet. Terwijl dit bestrijdingsmiddel gewoon verboden had moeten worden: mogelijk kankerverwekkende stoffen als glyfosaat horen niet thuis in ons voedsel en drinkwater. Dat dit middel nu nog eens vijf jaar wordt toegestaan, is compleet onverantwoord.

Vind je ook dat er een einde moet komen aan de industriële belangen die een rol spelen in het goedkeuringsproces van pesticiden, en aan de ondermijning van besluitvormende organen door bedrijven en multinationals?

Het is schokkend dat er überhaupt een afweging wordt gemaakt tussen goede gezondheid en winst, maar veel erger nog, dat winst prevaleert. Zelden laat de donkere kant van economische politieke processen zich zo duidelijk zien.

Beste foodwatcher, glyfosaat is helaas slechts één voorbeeld van de manier waarop onze rechten in de wind worden geslagen. We worden handelsverdragen ingerommeld die de veiligheid van ons voedsel bedreigen en de belangen van multinationals nog verder institutionaliseren. Onze tandeloze toezichthouder NVWA, stelt industriële belangen steeds voorop. Bij de controle op pesticiden gaat er van alles mis, en meldingen van misleidende etikettering worden niet eens door de NVWA in behandeling genomen.

Het systeem moet om, zo veel is duidelijk. Consumenten, de volksgezondheid en de voedselveiligheid moeten weer naar de eerste plaats.

Lees verder

0
0
0
s2sdefault

8,5 miljard euro kon het ABP besparen door te investeren in Groene bedrijven i.p.v. in olie, gas en kolen

0
0
0
s2sdefault

Nieuws Schaliegasvrij Nederland

Schaliegasvrij Nederland

 

Tweede kamer: GEEN SCHALIEGAS TOT 2024.

De Tweede Kamer heeft op 8 maart verassend een motie aangenomen waarin eventuele winning van schaliegas wordt uitgesteld tot 2024. De motie is opgesteld door Kamerlid Stientje van Veldhoven (D66), en mede ondertekend door Liesbeth van Tongeren (Groen Links), Agnes Mulder (CDA), Carla Dik-Faber (CU), Eric Schmaling (SP), Marianne Thieme (PvdD) en Reinette  Klever (PVV). Doordat ook coalitiepartner PvdA voor de motie stemde, heeft dit moratorium het gehaald.

We zijn blij dat de Tweede kamer hiermee in overgrote meerderheid het gebruik van deze niet duurzame, en wat milieu-effecten betreft schadelijke energiebron voorlopig in de ijskast zet. We zijn ook blij dat de Tweede Kamer zo overduidelijk heeft geluisterd naar het verzet onder burgers en lagere overheden, gezien de tekst van de motie.

Een balangrijke overweging voor de motie is het concept voor de Plan-MER Structuurvisie Diepe Ondergrond. In drie van de vier scenario’s staat prominent schaliegas, in twee scenario’s moet zelfs drinkwater daarvoor wijken. Daarmee lijkt de schaliegaslobby zich in eigen voet te hebben geschoten.

Overigens is de motie niet duidelijk over de plannen voor onderzoek naar schaliegas. We hopen dat de miljoenen, die aan eventuele wetenschappelijke proefboringen besteed zouden moeten worden, ook beter besteed gaan worden. Bijvoorbeeld aan onderzoek naar duurzame energie, naar hoe we de gevolgen van klimaatverandering het hoofd kunnen bieden, en naar hoe we ons grondwater beter kunnen beschermen. Daar valt nog een wereld te winnen.

Schaliegas en fracken nog volop op de agenda in Den Haag

5 maart 2016

Het 5-jarige moratorium op commerciële schaliegasboringen van minister Kamp is uitstel, geen afstel. De loopgravenoorlog van plannen, onderzoeken en rapporten om schaliegas gaat gewoon door. Een concept voor de milieu-effect rapportage voor de structuurvisie Ondergrond dat via RTV Oost in…

Lees verder

image
De dogma’s van Shell-baas Van Beurden

6 februari 2016

Een dogma is een een stelling die door een bepaalde groep gelovigen of politieke partij als een onaantastbare waarheid wordt gezien. Bijvoorbeeld het celibaat in de katholieke kerk, het heil van de vrije markt en hard rijden bij de VVD,…

Lees verder

image

 

newsletter
0
0
0
s2sdefault

Teken nu en eis een referendum over TTIP

 

Er is een intern memo opgedoken waaruit blijkt dat de EU-regeringen zich tijdens de klimaatconferentie zullen verzetten...

Posted by De Wereld Morgen on dinsdag 8 december 2015

TTIP en CETA bedreigen de democratie. Noodzakelijke verbeteringen op gebied van milieu-, arbeids- dierenwelzijns- en consumentenrechten worden vrijwel onmogelijk gemaakt, omdat regelgeving door zowel de EU als de VS moet worden goedgekeurd. Bovendien kunnen bedrijven straks de Nederlandse overheid aanklagen bij speciale private tribunalen, als ze kunnen aantonen dat politiek beleid tot economische schade leidt. In gewone mensentaal: politici kijken wel uit om wetten te maken die consumenten beschermen (en economisch nadelig zijn voor bedrijven). Dat kan ze op een flinke schadeclaim komen te staan.

Maar wij burgers in Nederland staan niet machteloos – we hebben sinds kort een krachtig middel in handen om dit soort zaken te blokkeren. We kunnen sinds 1 juli een nationaal referendum afdwingen over nieuwe wetten en verdragen. Dat willen wij gebruiken tegen TTIP en CETA.

foodwatch is een van de oprichters van het Platform TTIP referendum. Het Platform TTIP referendum is een petitie gestart om een referendum te eisen indien TTIP en CETA niet van tafel gaan.

Door de petitie te tekenen laat jij weten dat als het aan jou ligt er een referendum komt over TTIP. Eis je recht als burger en red de democratie!

Teken nu en eis een referendum over TTIP

0
0
0
s2sdefault

SAVE THE DATE: dé protestmars van 2015


 
  LOOP MEE MET DE KLIMAATPARADE  
 
 

Met jouw actie(s) voor het klimaat ben jij al duurzaam bezig. Maar het klimaat redden kun je niet alleen. En je bent niet alleen. Sterker nog, we zijn met veel. En met z’n allen eisen we duurzame klimaatactie van onze wereldleiders. Laat je horen, laat je zien en loop op 29 november mee met de Klimaatparade in Amsterdam!

 
 
 
 
  Uitnodiging
Wanneer: 29 november 2015
Waar: Museumplein, Amsterdam
Hoe laat: 12:00 uur

Meld je aan voor de Klimaatparade

Klimaatparade
 
 
  Hier moet iedereen bij zijn
Op de klimaattop in Parijs moeten vage beloften echt omgezet worden in daden. Daarom gaan we de straat op, overal ter wereld, op de dag voor de start van de VN-top. De Nederlandse Klimaatparade organiseren we samen met 8 andere ngo’s en hun supporters. Dit is het moment om de handen ineen te slaan!
 
 
 
 
Kan ik meer doen?
» Jazeker! Nodig vrienden, familie en vage kenissen uit om met je mee te lopen.
» Op de Greenpeace paradewagen zie je alle Nederlandse klimaatactie(s) voor de nieuwe wereld terug. Voeg er nog een (extra) actie aan toe.
» Wil je jouw en onze strijd voor het klimaat verder helpen? Bestel dan het aanmoedigingspakket.
 
 
  Loop mee voor een duurzame wereld  
 
 
Ja, ik kom naar de klimaatparade  
Stuur mij het aanmoedigingspakket
 
 
 
   
 
 
 
Met vriendelijke groet,

Faiza Oulahsen
Campagneleider klimaat en energie

 
 
  t #Klimaatparade
       
  e   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
 
 
 
 
f   t   y   c
 
 
 
 
SERVICE
» Contact
» Veelgestelde vragen
 
 
 
Klimaattop 2015
» Doe een stap
» Steun de missie
 
 
 
 
Greenpeace
 
 
 
  
0
0
0
s2sdefault

Kies groene stroom

 
 

Groen.Duurzaam facebook agenda

Groen.Duurzaam facebook

DMC Firewall is a Joomla Security extension!