Europa is gezwicht voor Monsanto

monsanto-roundup1-300x200Europa is gezwicht voor Monsanto en gooit daarmee onze gezondheid en ons milieu te grabbel. Onder druk van Monsanto en Co. is de Europese toelating van glyfosaat met 5 jaar verlengd.

De bewijslast dat het middel gevaarlijk is voor mens, dier en milieu, neemt alsmaar toe. Er zijn sterke wetenschappelijke aanwijzingen dat glyfosaat kankerverwekkend is, zeker voor dieren en waarschijnlijk voor de mens.


Onze bodem zit er vol van en het wordt in steeds meer voedingsmiddelen aangetroffen. Zelfs Wageningen Universiteit, die het vaak graag opneemt voor de industrie, uitte recent nog stevige zorgen over het glyfosaat in onze bodem en grondwater.

Terwijl de zorgen toenemen vecht Monsanto hard terug. De chemiereus verdedigt haar belangen met hand en tand. Er zijn steeds meer aantijgingen dat het bedrijf al jaren – als niet decennialang – bewust disinformatie de wereld in stuurt, onderzoek manipuleert, en haar uiterste best doet om onwelgevallige wetenschappers in diskrediet te brengen. En als dat niet werkt, dan dreigt Monsanto met rechtszaken. Zo ook in Europa – waar Monsanto dreigde met een schadeclaim, die wel kan oplopen tot 1 miljard euro per jaar, als de vergunning niet zou worden verlengd.

Voor die dreigementen en druk lijkt de Europese Commissie helaas gevoelig, want deze week sloeg ze voorzorg en alle waarschuwingen in de wind. Net als Nederland, die voor de vernieuwing van de toelating van glyfosaat stemde. Ook Nederland is aan de kant van de chemiereuzen gaan staan. En daarom zitten we er nu opnieuw aan vast – niet voor even, maar meteen weer voor een half decennium.

GMO-Monsanto-Roundup

Eerst geeft Rutte III de multinationals, onder druk van Shell, Unilever en het VNO-NCW & Co., een duurbetaald cadeau met het afschaffen van de dividendbelasting – nog bovenop het belastingparadijs dat ons land al voor multinationals creëert.

Terwijl de politieke en maatschappelijke discussie over de dividendbelasting nog hevig woedt, komt Rutte III nu met een tweede geschenk aan de industrie. Om maar te voorkomen dat Monsanto en haar bondgenoten miljarden aan winst verliezen, mag de omstreden onkruidverdelger glyfosaat nog 5 jaar ongemoeid op onze akkers worden gespoten.

Ondertussen nemen de zorgkosten alsmaar toe, en lees je als consument dat je zorgpremie over een paar jaar tijd misschien wel 300 Euro duurder wordt. De industrie vervuilt; en jij, als consument, mag opdraaien voor de kosten.

Laten we de schijn niet langer ophouden. Als onze volksvertegenwoordigers het kennelijk slechts als hun taak zien om handelsbelangen te beschermen, en niet onze gezondheid, vervang dan de Europese vlag maar door het logo van Monsanto, en de Nederlandse vlag door het logo van Shell. Dan is de overheid tenminste eerlijk over de belangen die voorop gesteld worden. Want dat de handelsbelangen hier beschermd worden is nu wel duidelijk, maar het belang van de maatschappij is mijlenver te zoeken.

De hernieuwde toelating van glyfosaat in de Europese Unie is een enorme inbreuk op het voorzorgsbeginsel dat zegt: bij twijfel, niet doen. Dat het middel – ondanks alles dat nu bekend is over de risico’s en de rol van Monsanto bij het verdoezelen daarvan – nu toch opnieuw is toegelaten, is onverteerbaar. Wanneer zelfs de Wereldgezondheidsorganisatie glyfosaat als "waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens" beoordeelt en daarmee in de op één na hoogste risico categorie (2A) classificeert, dan mag de EU dit toch niet negeren!?

Toch hebben de Europese Commissie en 18 landen de private belangen van bedrijven als Monsanto wéér boven het publieke belang van de volksgezondheid zet. Terwijl dit bestrijdingsmiddel gewoon verboden had moeten worden: mogelijk kankerverwekkende stoffen als glyfosaat horen niet thuis in ons voedsel en drinkwater. Dat dit middel nu nog eens vijf jaar wordt toegestaan, is compleet onverantwoord.

Vind je ook dat er een einde moet komen aan de industriële belangen die een rol spelen in het goedkeuringsproces van pesticiden, en aan de ondermijning van besluitvormende organen door bedrijven en multinationals?

Het is schokkend dat er überhaupt een afweging wordt gemaakt tussen goede gezondheid en winst, maar veel erger nog, dat winst prevaleert. Zelden laat de donkere kant van economische politieke processen zich zo duidelijk zien.

Beste foodwatcher, glyfosaat is helaas slechts één voorbeeld van de manier waarop onze rechten in de wind worden geslagen. We worden handelsverdragen ingerommeld die de veiligheid van ons voedsel bedreigen en de belangen van multinationals nog verder institutionaliseren. Onze tandeloze toezichthouder NVWA, stelt industriële belangen steeds voorop. Bij de controle op pesticiden gaat er van alles mis, en meldingen van misleidende etikettering worden niet eens door de NVWA in behandeling genomen.

Het systeem moet om, zo veel is duidelijk. Consumenten, de volksgezondheid en de voedselveiligheid moeten weer naar de eerste plaats.

Lees verder

0
0
0
s2smodern

8,5 miljard euro kon het ABP besparen door te investeren in Groene bedrijven i.p.v. in olie, gas en kolen

0
0
0
s2smodern

Nieuws Schaliegasvrij Nederland

Schaliegasvrij Nederland

 

Tweede kamer: GEEN SCHALIEGAS TOT 2024.

De Tweede Kamer heeft op 8 maart verassend een motie aangenomen waarin eventuele winning van schaliegas wordt uitgesteld tot 2024. De motie is opgesteld door Kamerlid Stientje van Veldhoven (D66), en mede ondertekend door Liesbeth van Tongeren (Groen Links), Agnes Mulder (CDA), Carla Dik-Faber (CU), Eric Schmaling (SP), Marianne Thieme (PvdD) en Reinette  Klever (PVV). Doordat ook coalitiepartner PvdA voor de motie stemde, heeft dit moratorium het gehaald.

We zijn blij dat de Tweede kamer hiermee in overgrote meerderheid het gebruik van deze niet duurzame, en wat milieu-effecten betreft schadelijke energiebron voorlopig in de ijskast zet. We zijn ook blij dat de Tweede Kamer zo overduidelijk heeft geluisterd naar het verzet onder burgers en lagere overheden, gezien de tekst van de motie.

Een balangrijke overweging voor de motie is het concept voor de Plan-MER Structuurvisie Diepe Ondergrond. In drie van de vier scenario’s staat prominent schaliegas, in twee scenario’s moet zelfs drinkwater daarvoor wijken. Daarmee lijkt de schaliegaslobby zich in eigen voet te hebben geschoten.

Overigens is de motie niet duidelijk over de plannen voor onderzoek naar schaliegas. We hopen dat de miljoenen, die aan eventuele wetenschappelijke proefboringen besteed zouden moeten worden, ook beter besteed gaan worden. Bijvoorbeeld aan onderzoek naar duurzame energie, naar hoe we de gevolgen van klimaatverandering het hoofd kunnen bieden, en naar hoe we ons grondwater beter kunnen beschermen. Daar valt nog een wereld te winnen.

Schaliegas en fracken nog volop op de agenda in Den Haag

5 maart 2016

Het 5-jarige moratorium op commerciële schaliegasboringen van minister Kamp is uitstel, geen afstel. De loopgravenoorlog van plannen, onderzoeken en rapporten om schaliegas gaat gewoon door. Een concept voor de milieu-effect rapportage voor de structuurvisie Ondergrond dat via RTV Oost in…

Lees verder

image
De dogma’s van Shell-baas Van Beurden

6 februari 2016

Een dogma is een een stelling die door een bepaalde groep gelovigen of politieke partij als een onaantastbare waarheid wordt gezien. Bijvoorbeeld het celibaat in de katholieke kerk, het heil van de vrije markt en hard rijden bij de VVD,…

Lees verder

image

 

newsletter
0
0
0
s2smodern

Teken nu en eis een referendum over TTIP

 

Er is een intern memo opgedoken waaruit blijkt dat de EU-regeringen zich tijdens de klimaatconferentie zullen verzetten...

Posted by De Wereld Morgen on dinsdag 8 december 2015

TTIP en CETA bedreigen de democratie. Noodzakelijke verbeteringen op gebied van milieu-, arbeids- dierenwelzijns- en consumentenrechten worden vrijwel onmogelijk gemaakt, omdat regelgeving door zowel de EU als de VS moet worden goedgekeurd. Bovendien kunnen bedrijven straks de Nederlandse overheid aanklagen bij speciale private tribunalen, als ze kunnen aantonen dat politiek beleid tot economische schade leidt. In gewone mensentaal: politici kijken wel uit om wetten te maken die consumenten beschermen (en economisch nadelig zijn voor bedrijven). Dat kan ze op een flinke schadeclaim komen te staan.

Maar wij burgers in Nederland staan niet machteloos – we hebben sinds kort een krachtig middel in handen om dit soort zaken te blokkeren. We kunnen sinds 1 juli een nationaal referendum afdwingen over nieuwe wetten en verdragen. Dat willen wij gebruiken tegen TTIP en CETA.

foodwatch is een van de oprichters van het Platform TTIP referendum. Het Platform TTIP referendum is een petitie gestart om een referendum te eisen indien TTIP en CETA niet van tafel gaan.

Door de petitie te tekenen laat jij weten dat als het aan jou ligt er een referendum komt over TTIP. Eis je recht als burger en red de democratie!

Teken nu en eis een referendum over TTIP

0
0
0
s2smodern

SAVE THE DATE: dé protestmars van 2015


 
  LOOP MEE MET DE KLIMAATPARADE  
 
 

Met jouw actie(s) voor het klimaat ben jij al duurzaam bezig. Maar het klimaat redden kun je niet alleen. En je bent niet alleen. Sterker nog, we zijn met veel. En met z’n allen eisen we duurzame klimaatactie van onze wereldleiders. Laat je horen, laat je zien en loop op 29 november mee met de Klimaatparade in Amsterdam!

 
 
 
 
  Uitnodiging
Wanneer: 29 november 2015
Waar: Museumplein, Amsterdam
Hoe laat: 12:00 uur

Meld je aan voor de Klimaatparade

Klimaatparade
 
 
  Hier moet iedereen bij zijn
Op de klimaattop in Parijs moeten vage beloften echt omgezet worden in daden. Daarom gaan we de straat op, overal ter wereld, op de dag voor de start van de VN-top. De Nederlandse Klimaatparade organiseren we samen met 8 andere ngo’s en hun supporters. Dit is het moment om de handen ineen te slaan!
 
 
 
 
Kan ik meer doen?
» Jazeker! Nodig vrienden, familie en vage kenissen uit om met je mee te lopen.
» Op de Greenpeace paradewagen zie je alle Nederlandse klimaatactie(s) voor de nieuwe wereld terug. Voeg er nog een (extra) actie aan toe.
» Wil je jouw en onze strijd voor het klimaat verder helpen? Bestel dan het aanmoedigingspakket.
 
 
  Loop mee voor een duurzame wereld  
 
 
Ja, ik kom naar de klimaatparade  
Stuur mij het aanmoedigingspakket
 
 
 
   
 
 
 
Met vriendelijke groet,

Faiza Oulahsen
Campagneleider klimaat en energie

 
 
  t #Klimaatparade
       
  e   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
 
 
 
 
f   t   y   c
 
 
 
 
SERVICE
» Contact
» Veelgestelde vragen
 
 
 
Klimaattop 2015
» Doe een stap
» Steun de missie
 
 
 
 
Greenpeace
 
 
 
  
0
0
0
s2smodern

Inspireer Mark, laat zien wat jij doet voor het klimaat.


e
 
  Help Mark vooruit  
 
  Beste Theodoor,

Biologisch bier, flexitarisch eten en een groene bankrekening... Terwijl de politiek nog steeds vasthoudt aan fossiele opties en Shell pas na wereldwijde commotie de Noordpool met rust laat, kiezen jij en tienduizenden Nederlanders al voor een nieuwe, duurzame en eerlijke wereld. Inspireer nu premier Mark Rutte om hetzelfde te doen, vóór de nieuwe VN-klimaattop begint.

 

 
 
 
 
Laat Mark zien wat jij doet voor het klimaat
Wij willen dat Nederland weer duurzame koploper wordt en dat tijdens de klimaattop in Parijs laat zien. Jij als klimaatheld kunt daar het lichtende voorbeeld van zijn:
» Laat zien welke stappen jij zet (of gaat zetten) voor het klimaat. Er zijn acties over energie, vervoer, wonen en meer!
» Wij zorgen dat jouw goede voorbeelden vóór de klimaattop bij Mark Rutte terecht komen
» Blijf op de hoogte. Laat bij de stap die jij gaat zetten ook je e-mailadres achter, om elke 2 weken een update te krijgen over deze campagne. In aanloop naar Parijs hebben we namelijk meer acties voor je in petto waar we je graag voor willen uitnodigen.
Beste Mark
 
 
 
  Parijs 2015: hoe gênant wordt het?
Voor Nederland dreigt de klimaattop het een gênante vertoning te worden. Kabinet Rutte loopt namelijk ho-pe-loos achter op de nationale en internationale afspraken. De Nationale Energieverkenning bevestigde dat en ook het hoger beroep tegen de Klimaatzaak stemt droevig. Wij laten samen met jou zien dat een duurzame wereld kan en dat wij ervoor willen gaan. Dát gaan we laten horen, voor en tijdens de klimaattop, die op 30 november begint. Lees hier waarom deze VN-klimaattop misschien wel de belangrijkste van de eeuw is.
 
 
  Beste Mark,  
 
 
Ik doe dit voor het klimaat  
Waarom Parijs zo belangrijk is
 
 
 
 
Met vriendelijke groet,

Faiza Oulahsen
Campagneleider klimaat en energie

 
 
  t #Bestemark
       
  t   Bel voor een vraag
       
  e   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken." style="text-decoration: none; color: #000001;">Geef suggesties en tips
 
 
 
  Op zoek naar inspiratie? kies uit deze stappen  
 
 
  Probleem: fossielverslaving  
  »  
 
 
 
 
  Oplossing: energierevolutie  
     
 
 
 
 
  Kies voor: groener reizen  
  »  
 
 
 
 
 
  Probleem: intensieve veeteelt  
  »  
 
 
 
 
  Oplossing: minder vlees eten  
     
 
 
 
 
  Kies voor: betere boodschappen  
  »  
 
 
  Wil je meer inspiratie? Ga dan naar de website  
 
 
 
f   t   y   c
 
 
 
 
SERVICE
» Contact
» Veelgestelde vragen
 
 
 
Klimaattop 2015
» Doe een stap
» Steun de missie
 
 
 
 
Greenpeace
 
 
 
 
  
0
0
0
s2smodern

Ieder moment van de dag steunen regeringen fossiele brandstoffen met miljoenen dollars.


De internationale klimaatovereenkomst waar we al 8 jaar naartoe werken hangt aan een zijden draadje! Tenzij we de rijkste landen zover krijgen de armste landen te financieren zodat zij de klimaatverandering aankunnen, wordt er geen overeenkomst gesloten. Volgende week komen 80 ministers bij elkaar -- als we onze oproep luid genoeg ten gehore brengen kunnen we de rijken overtuigen te stoppen met het financieren van de fossiele brandstoffenindustrie en beginnen met het financieren van de landen die het het hardst nodig hebben: 

TEKEN DE PETITIE

Ieder moment van de dag steunen regeringen fossiele brandstoffen met miljoenen dollars, maar tegelijkertijd beweren grote milieuvervuilende landen dat ze niet genoeg geld hebben om de meest kwetsbare landen te helpen het hoofd te bieden aan overstromingen, droogtes en stormen. 

Nu zeggen de armere landen dat als ze geen steun krijgen, ze niet mee kunnen doen aan de internationale klimaatovereenkomst die over een aantal weken gerealiseerd zou moeten worden. Het is nogal een impasse, maar als genoeg van ons eisen dat het overheidsgeld niet langer besteed wordt aan schadelijke energie, kunnen we de financiering voor degenen die het het hardst nodig hebben vrijspelen.

Over slechts enkele dagen zullen 80 ministers van over de hele wereld bijeenkomen en proberen een oplossing te vinden. Laten we ervoor zorgen dat een miljoen van ons druk uitoefenen -- we zullen onze oproep afleveren aan de belangrijkste ministers om de leugen bloot te stellen en ze op die manier overhalen tot actie over te gaan:

https://secure.avaaz.org/nl/finance_100_clean_loc2/?bnUBzhb&v=67515

Geïndustrialiseerde landen hebben reeds toegezegd te stoppen met de financiering van fossiele brandstoffen en zijn bereid vanaf 2020 de armere landen met $100 miljard per jaar bij te staan. Het aantal bijdragen groeit gestaag, maar kwetsbare landen zeggen dat ze volgende maand geen internationale overeenkomst zullen ondertekenen tenzij de financiering na 2020 zal toenemen, het jaar waarin klimaatrampen volgens wetenschappers zullen gaan verergeren. 

Ontwikkelde landen beweren dat ze geen geld meer over hebben voor de kwetsbare bevolkingen -- maar het Internationaal Monetair Fonds ontdekte onlangs dat regeringen wel $10 miljoen dollar per minuut uitgeven aan fossiele brandstoffen! Laten we dit bedrog blootleggen.

Als we allemaal met deze oproep meedoen kunnen we de valse argumenten ondermijnen en direct leven geven aan de besprekingen, zodat we een eerlijke en ambitieuze planetaire overeenkomst kunnen realiseren in Parijs. Klik om mee te doen:

https://secure.avaaz.org/nl/finance_100_clean_loc2/?bnUBzhb&v=67515

 

Onze gemeenschap vecht er al jaren voor om de wereld te laten afrekenen met schadelijke energie. En met de aanstaande top in Parijs zijn we dichterbij een dergelijke internationale overeenkomst dan ooit. We weten dat onze campagnes effect hebben. Laten we nu alles op alles zetten om de rijke landen te dwingen hun bijdrage te leveren en ons te helpen een stapje dichterbij een veilige toekomst te zetten. 
Met hoop, en dankbaarheid voor deze gemeenschap,

Alex, Iain, Risalat, Laila, Ana Sofia en het gehele Avaaz-team

Meer informatie:

In het Nederlands

5,300 miljard dollar aan subsidies voor steenkool en aardolie is schokkend (NRC)
http://www.nrc.nl/nieuws/2015/05/19/imf-5-300-miljard-dollar-aan-subsidies-voor-steenkool-en-aardoli...

In het Engels

Klimaatbesprekingen Bonn: Vragen over geld overheersen (BBC)
http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-34611093

Fossiele brandstoffen gefinancierd met $10 miljoen dollar per minuut, zegt IMF (The Guardian)
http://www.theguardian.com/environment/2015/may/18/fossil-fuel-companies-getting-10m-a-minute-in-subsidies-says-imf 

Klimaatfinancieringsgeschil vertraagt VN-besprekingen, tijd raakt op voor Parijs (Reuters)
http://www.reuters.com/article/2015/10/23/us-climatechange-summit-talks-idUSKCN0SH1Q020151023 

Leven of dood: G77 eist gegarandeerde klimaatfinanciering (Climate Home)
http://www.climatechangenews.com/2015/10/22/life-or-death-g77-demands-climate-finance-guarantee/ 


0
0
0
s2smodern

Groen.Duurzaam facebook agenda

Groen.Duurzaam facebook

Our website is protected by DMC Firewall!