Schaliegasvrij Nederland

 

Tweede kamer: GEEN SCHALIEGAS TOT 2024.

De Tweede Kamer heeft op 8 maart verassend een motie aangenomen waarin eventuele winning van schaliegas wordt uitgesteld tot 2024. De motie is opgesteld door Kamerlid Stientje van Veldhoven (D66), en mede ondertekend door Liesbeth van Tongeren (Groen Links), Agnes Mulder (CDA), Carla Dik-Faber (CU), Eric Schmaling (SP), Marianne Thieme (PvdD) en Reinette  Klever (PVV). Doordat ook coalitiepartner PvdA voor de motie stemde, heeft dit moratorium het gehaald.

We zijn blij dat de Tweede kamer hiermee in overgrote meerderheid het gebruik van deze niet duurzame, en wat milieu-effecten betreft schadelijke energiebron voorlopig in de ijskast zet. We zijn ook blij dat de Tweede Kamer zo overduidelijk heeft geluisterd naar het verzet onder burgers en lagere overheden, gezien de tekst van de motie.

Een balangrijke overweging voor de motie is het concept voor de Plan-MER Structuurvisie Diepe Ondergrond. In drie van de vier scenario’s staat prominent schaliegas, in twee scenario’s moet zelfs drinkwater daarvoor wijken. Daarmee lijkt de schaliegaslobby zich in eigen voet te hebben geschoten.

Overigens is de motie niet duidelijk over de plannen voor onderzoek naar schaliegas. We hopen dat de miljoenen, die aan eventuele wetenschappelijke proefboringen besteed zouden moeten worden, ook beter besteed gaan worden. Bijvoorbeeld aan onderzoek naar duurzame energie, naar hoe we de gevolgen van klimaatverandering het hoofd kunnen bieden, en naar hoe we ons grondwater beter kunnen beschermen. Daar valt nog een wereld te winnen.

Schaliegas en fracken nog volop op de agenda in Den Haag

5 maart 2016

Het 5-jarige moratorium op commerciële schaliegasboringen van minister Kamp is uitstel, geen afstel. De loopgravenoorlog van plannen, onderzoeken en rapporten om schaliegas gaat gewoon door. Een concept voor de milieu-effect rapportage voor de structuurvisie Ondergrond dat via RTV Oost in…

Lees verder

image
De dogma’s van Shell-baas Van Beurden

6 februari 2016

Een dogma is een een stelling die door een bepaalde groep gelovigen of politieke partij als een onaantastbare waarheid wordt gezien. Bijvoorbeeld het celibaat in de katholieke kerk, het heil van de vrije markt en hard rijden bij de VVD,…

Lees verder

image

 

newsletter
0
0
0
s2smodern

Groen.Duurzaam facebook agenda

Groen.Duurzaam facebook

Our website is protected by DMC Firewall!