Petitie opslag CO2

Dertien Duurzame Dwalingen

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
 
 
 

Dertien dwalingen ontkracht

Iedereen kan een stap zetten naar een duurzamere wereld. De juiste stap zetten is belangrijk, want er doen veel milieufabels de ronde. Milieu Centraal zet de Dertien Duurzame Dwalingen recht.
 

Fabel 1: een werkende lamp vervangen is zonde

155x155

Wachten tot je onzuinige gloei- of halogeenlamp stukgaat is juist slecht voor het milieu. Vervang oude lampen meteen door led. Een nieuwe ledlamp verdient zichzelf snel terug. Een ledlamp verbruikt 80% minder stroom dan een gloeilamp.

Keuzehulp ledlamp

Fabel 2: 's nachts je huis op temperatuur houden

155x155

Je huis de hele nacht op temperatuur houden kost meer energie dan ‘s ochtends opwarmen. De thermostaat ’s nachts op 15 graden zetten levert je al € 80,- per jaar op. En overdag een graadje lager bespaart € 70,- per jaar. 

Bespaartips verwarming

Fabel 3: kaas als milieuvriendelijke vleesvervanger

155x155

Minder vlees eten is goed voor het klimaat, maar kaas eten in plaats van vlees is niet altijd beter. De CO2-uitstoot van kip is bijvoorbeeld kleiner dan die van kaas. Kies ook eens voor een plantaardig alternatief zoals peulvruchten.

Recepten met peulvruchten

Fabel 4: kapotte kleding is niet te recyclen

155x155

Ook als je kleding kapot is mag je het in de kledingcontainer gooien. Je gescheurde kleren of oude handdoeken zijn vaak goed te recyclen. Jaarlijks verdwijnt zo’n 169 miljoen kilo kleding via het restafval in de verbrandingsoven. Zonde!

Kleding inzamelen

Fabel 5: de eco-knop wast niet zo zuinig

155x155

Hoewel een wasje met het eco-programma langer duurt is het toch zuiniger. De machine wast dan op lagere temperatuur en dat scheelt meer energie. Druk dus op de eco-knop van je (af)wasmachine en je geduld wordt beloond.  

Zuinig wassen

Fabel 6: isoleren is een dure rompslomp

155x155

Isoleren is makkelijker dan veel mensen denken. De spouwmuur kan je bijvoorbeeld al in een halve dag van buitenaf laten isoleren. Bij een tussenwoning kost dat ongeveer € 800,- en bespaar je zo'n €200,- per jaar op je energiekosten. Isoleren levert je juist geld op.

Zoveel kun je besparen

Fabel 7: wachten met zonnepanelen kopen

155x155

De afgelopen 10 jaar zijn zonnepanelen drie keer zo goedkoop geworden, maar de prijs daalt nu minder hard. Wachten is zonde want als je nu koopt en de btw terugvraagt heeft de investering een rendement die vergelijkbaar is met 6% op een spaarrekening.

Advies op maat zonnepanelen

Fabel 8: langzamer rijden maakt weinig verschil

155x155

Op snelwegen waar 100 kilometer per uur gereden mag worden is bijna 30% minder stikstofoxide-uitstoot dan op 130-kilometerwegen. Het verlagen van de maximumsnelheid verlaagt dus fors de CO2-en stikstofdioxide-uitstoot van auto’s. De auto laten staan is nog beter natuurlijk.

Fiets, ov of auto

Fabel 9: lang doen met je oude koelkast loont

155x155

Sommige stroomverbruikers in huis zijn de afgelopen jaren veel zuiniger geworden. Dat geldt voor koelkasten, vriezers en wasdrogers. Een A+++ koelkast is al twee keer zo zuinig als eentje met label A+. Lang doen met je oude koelkast is dus een afrader.

Repareren of vervangen

Fabel 10: alle verpakkingen zijn slecht voor het milieu

155x155

Een zinloze verpakking is zonde, maar als het beschermt tegen beschadiging of bederf heeft het wel nut. Als je iets anders moet weggooien kan dat een grotere impact hebben dan de verpakking zelf. Bijvoorbeeld het plasticje om de komkommer.

Meldpunt verpakkingen

Fabel 11: keurmerken zijn niet te vertrouwen

155x155

Er zijn heel veel keurmerken, logo’s en labels. Milieu Centraal selecteerde 11 topkeurmerken waar je op kunt bouwen. Ze voldoen aan strenge eisen, betrouwbare controle en geven duidelijke informatie. Je helpt milieu, mens en dier als je een product met een topkeurmerk koopt.

Check het plaatje

Fabel 12: korter douchen vanwege waterschaarste

155x155

Minder lang douchen is goed voor het milieu omdat je zo minder warm water gebruikt. In Nederland hebben we geen waterschaarste, maar warm water kost 50 keer meer (fossiele) energie dan koud water. Douche dus maximaal 5 minuten.

Korter douchen

Fabel 13: Afval scheiden heeft geen zin

155x155

85% van het afval kan gerecycled worden en levert dan nieuwe grondstoffen op. In Nederland zitten we nu op 53% dus er is nog genoeg winst te behalen. Gescheiden ingeleverd afval is goedkoper te verwerken tot nieuwe grondstoffen dan vanaf één grote hoop. 

Wat hoort in welke bak?

 
 
  
0
0
0
s2smodern

Rotterdamse Oogst Markt

september
zaterdag
29
Rotterdamse Oogst wil de regionale voedselketen versterken door het organiseren van evenementen en marktplaatsen. Zo weinig mogelijk afstand tussen boer en bord, tussen maker en smaker, daar staan we voor. Want wat je van dichtbij haalt, is lekker!
10:00 h - 17:00 h

Groen.Duurzaam facebook agenda

Groen.Duurzaam facebook

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd