Samen duurzaam

Een verticale tuin

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Heb je een kleine stadstuin of een balkon? Denk dan eens aan een verticale tuin. Hierboven een idee.

 

 

 

0
0
0
s2smodern

De wijkmoestuin

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Een wijkmoestuin is ideaal om iedereen jong en oud bij de wijk te betrekken en elkaar te leren kennen. Jongeren leren waar ons eten vandaan komt. Ouderen kunnen er overdag elkaar ontmoeten, een buurtmoestuin lever ook gewoon eerlijke en goedkope groenten op. 

Een aantal voorbeelden van buurtmoestuinen:

Wijkmoestuin "de Groene Tol" gaat op deze plek tussen Tolhuis 33e straat en Meijhorst 16e straat in Nijmegen gerealiseerd worden! Bewoners hebben een visie en globaal inrichtingsplan gemaakt wat  met de wijkbeheerder is besproken. De gemeente helpt  door de grond gratis ter beschikking te stellen, en in het najaar de kleigrond om te spitten en van compost te voorzien. De beplanting en verder inrichting wordt door de bewoners zelf geregeld en in het voorjaar aangeplant. 

 

0
0
0
s2smodern

Mud Jeans introduceert ‘Lease A Fleece’, een zacht duurzaam sweatshirt dat iedereen kan leasen voor een vast, laag bedrag per maand.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Het Lease A Fleece concept is een logisch vervolg op de succesvolle introductie van het baanbrekende modeconcept 'Lease A Jeans' eerder dit jaar. Met het Lease concept gooi je nooit meer kleding weg. Mud Jeans hergebruikt namelijk alle grondstoffen en maakt van de gerecyclede vezels weer nieuwe kleding.
Om Lease A Fleece daadwerkelijk in productie te nemen, is Mud Jeans een crowdfunding campagne gestart op Oneplanetcrowd.


 

0
0
0
s2smodern

Leidingwater wordt duurder; daarom een aantal waterbesparende produkten

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Waterbesparende DouchekopSlechts de helft van de Nederlanders doucht met een waterbesparende douchekop. Je kunt er veel mee besparen zonder aan comfort in te leveren.

Toch,  als je doucht is het heerlijk om even lekker te genieten van het kletterende water. Sommigen verkiezen dan ook liever een korte douchebeurt boven een 'miezerig' straaltje. Maar toch horen we ook veel enthousiaste mensen over de bespaarmogelijkheden van perlators oftewel waterbespaarders. Door slimme bijmenging van lucht aan de waterstraal zou je kunnen genieten van een goede straal en liters kunnen besparen.  Nu met de verhoging van de waterprijs wordt het toch intressant om de mogelijkheden te bekijken. Onder waterbesparing vind je diverse mogelijkheden.

douchedruppelDouchedruppel

Wat ook mogelijk is is de douchekop gewoon laten, maat de douchtijd in de hand te houden. Een handig hulpmiddel hiervoor is de douchedruppel

 

0
0
0
s2smodern

ProviandRuilkast

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

ProviandRuil kastRuim een derde van ons eten wordt weggegooid, terwijl zat mensen naar voedselbanken moeten, omdat ze niet rond kunnen komen door de economische crisis in ons land Dit vond Anne Marie Verkade-Diphoorn tegenstrijdig en daarom begon ze www.ProviandRuil.nl, een Facebookpagina waar mensen eten dat ze te veel hebben gekocht, gekookt of gekweekt kunnen ruilen met elkaar.
Dat is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook nog eens gezellig en mensen dragen bij aan de oplossing van een wereldgroot probleem: de voedselverspilling. Behalve een Facebook-pagina is er ook een ProviandRuil-groep op Facebook.
Later en vele ruilgroepen over heel Nederland veder, ontwikkelde ze een mobiele ProviandRuilkast die dagelijks op de oprit van haar woning staat. Anne Marie Verkade vertelt: “Terwijl ik de kast op mijn oprit aan het verven was, kreeg ik al veel leuke reacties en zetten de buren er al filterkoffie in die ze niet meer gebruikten omdat ze ‘Espresso-apparaat’ hadden gekocht. Ook auto’s stoppen en kijken met verwondering naar de voorraadkast. Iedereen heeft wel eens wat ‘over’. Wat is er nou leuker dan je overbodige voorraad te ruilen voor andere goederen? Je potje jam voor een een zelfgekweekte pompoen, je verse eieren voor een brood uit eigen oven, je witte wijn voor een fles rode?”
Anne Marie nodigt Tilburgers uit om voedsel dat ze ‘over’ hebben te doneren en/of te ruilen voor iets van dezelfde waarde in de ProviandRuilkast op de Maalbergenstraat 25 te Tilburg (wijk Reeshof). Op www.proviandruil.nl worden nieuwtjes, bewaartips en ruilbeurzen gegeven. Via deze site vinden de bezoekers ook een Google Map met de ruilgroepen in Nederland waaronder Tilburg. Hier kunnen mensen gratis lid van worden.

ProviandRuil.nl

0
0
0
s2smodern

Weggooien? Mooi niet!

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Beste lezer,

Alle Repair Cafés ter wereld zijn vanaf nu via één website te vinden! Op repaircafe.org staan ze allemaal bij elkaar. De internationale site bevat ook een webshop, waar internationale bezoekers al het benodigde materiaal in het Engels of het Duits kunnen bestellen om zelf hun eigen Repair Café te beginnen.

In ons eigen land zijn de Repair Cafés creatief, sociaal en anderszins duurzaam bezig. In Edam-Volendam ging het Repair Café van start met een originele openingsact. Bij de burendag ontmoetten veel buren elkaar in het Repair Café, bijvoorbeeld in Culemborg. De naderende herfst is ook een mooie gelegenheid om naar het Repair Café te gaan: omdat het alweer vroeg donker wordt zijn er Repair Cafés die een speciale fietslampjes-editie organiseren. En maar liefst zeven Repair Cafés openen hun deuren op de Dag van de Duurzaamheid.

We zijn natuurlijk altijd gelukkig met positieve berichtgeving: Transition Towns Nederland zette een mooi artikel over de Repair Cafés op hun site. Ook allerlei lokale kranten en sites besteedden aandacht aan Repair Café. De Franse tv maakte een nieuwsitem over Repair Café Sophia Antipolis. De kaart in Frankrijk lijkt nog wat leeg, maar wacht maar, dat komt nog wel. De eerste enthousiaste reacties zijn al binnen.

Wil je ons ook steunen? Word dan donateur en volg ons op Facebook en Twitter.

Tot ziens in het Repair Café!


 
 
 
 
 
  
0
0
0
s2smodern

Kies groene stroom

 
 

Groen.Duurzaam facebook agenda

Groen.Duurzaam facebook

Our website is protected by DMC Firewall!