Tuintjedelen

Spullen delen via Peerby, maaltijden delen viaThuisafgehaald, vaardigheden delen via Konnektid, ritten delen via Toogethr, auto’s delen via WeGoMyWheels ofSnappcar, er wordt ontzettend veel gedeeld tegenwoordig. Mijn vader Hans, had tot twee jaar terug altijd een grote volkstuin. Toen Hans begin 2013 een moestuintje in zijn achtertuin maakte, bedacht ik dat tuinen ook best gedeeld kunnen worden. Niet iedereen heeft immers een tuin.

Daarom verbindt Tuintjedelen.nl  tuiniers die op zoek zijn naar een tuin met tuineigenaren die graag meer uit hun tuin willen halen. Ook helpers kunnen via Tuintjedelen een tuin en tuinier in de buurt vinden. Gratis.

Tuintjedelen is duurzaam omdat het de hoeveelheid lokaal geproduceerd voedsel verhoogd. Hierdoor hoeft er minder geïmporteerd te worden. Financieel is het aantrekkelijk voor zowel tuineigenaar als tuinier of helper, omdat er geen geld uitgegeven hoeft te worden aan professionele hoveniers of contributie aan tuincomplexen. Door de grond van de één te combineren met de vaardigheden en inzet van een ander, wint iedereen.

Naar tuintjedelen

0
0
0
s2smodern

Milieuvriendelijk en UV-resistant terrasmeubilair: 20% korting op de gehele Fanback collectie!

 

Actieblok-FANBACK

Het zijn terrasweken bij Sissy-Boy! Op de gehele Sissy-Boy Fanback collectie* geldt maar liefst 20% korting. De korting is inwisselbaar met de kortingscode TERRAS en is geldig van 26 mei 2014 t/m 15 juni 2014.

*Fanback meubels zijn gemaakt van Polywood. Gerecylcled plastic, maar dan anders. Het oogt en voelt als hout, maar vereist amper onderhoud. Milieuvriendelijk en UV-resistant meubilair dat is gemaakt voor buitengebruik en lang mooi blijft. Het materiaal zal niet roesten of splinteren en de kleur zal niet vervagen. Sissy-Boy geeft dan ook 15 jaar garantie op de producten. 

20% korting op de gehele Fanback collectie!

 

0
0
0
s2smodern

De wijkmoestuin

Een wijkmoestuin is ideaal om iedereen jong en oud bij de wijk te betrekken en elkaar te leren kennen. Jongeren leren waar ons eten vandaan komt. Ouderen kunnen er overdag elkaar ontmoeten, een buurtmoestuin lever ook gewoon eerlijke en goedkope groenten op. 

Een aantal voorbeelden van buurtmoestuinen:

Wijkmoestuin "de Groene Tol" gaat op deze plek tussen Tolhuis 33e straat en Meijhorst 16e straat in Nijmegen gerealiseerd worden! Bewoners hebben een visie en globaal inrichtingsplan gemaakt wat  met de wijkbeheerder is besproken. De gemeente helpt  door de grond gratis ter beschikking te stellen, en in het najaar de kleigrond om te spitten en van compost te voorzien. De beplanting en verder inrichting wordt door de bewoners zelf geregeld en in het voorjaar aangeplant. 

 

0
0
0
s2smodern

Tuinieren op de vierkante meter; de aardbei smulpaal

Zoek een regenpijp zaag daarin openingen zoals op het plaatje, graaf de regenpijp voor een deel in de grond en vul hem met aarde. Plant de aardbeienplanten in de uitgezaagde openingen.

Bouw je eigen aardbeientoren smullen van een vierkante meter.

0
0
0
s2smodern

De vierkantemetertuin is een kleine compacte groenten-, kruiden- en/of bloementuin

De vierkantemetertuin is een kleine compacte groenten-, kruiden- en/of bloementuin, aangelegd met bijzondere uitgangspunten. Kansrijk, vlot aangelegd, met weinig onderhoud en snelle resultaten. En willen we dat niet allemaal?
Het zelf zien opgroeien van groenten, bloemen en vruchten in zo'n tuin is een prachtige ervaring voor u thuis - maar ook voor school. Inderdaad, deze kleine tuin zal in verschillende situaties prima kunnen voldoen. Denk aan:
Beginnende hobbyisten die het allemaal nog niet zo zeker weten en wel eens even willen meemaken of dit nu echt iets voor hen is. Is deze makkelijke moestuin de eerste stap op weg naar meer?
kinderen die je toch een geslaagde groenbeleving willen meegeven. Een enkele vierkante meter tuin (desnoods op de tegels van het schoolplein) is immers al voldoende daarvoor!
Voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn en toch willen tuinieren.
Voor op dakterassen en mensen in binnensteden met een platje.
Jonge kinderen die - geholpen door een of meer volwassenen - thuis voor het eerst een zeer gevarieerd tuintje met bloemen, groenten en kruiden aanleggen.
Vaak zal de vierkantemetertuin een "eerste stap" zijn, maar de aanpak kan ook door de hele tuin toegepast worden. 
 
Je kunt hem makkelijk zelf maken
 
 Haal 8 tuinplanken van 1,20 meter lengte bij de bouwmarkt . U hebt nu 8 planken van 1,20 meter. Maak daar met een paar spijkers, schroeven en eventueel hoekijzertjes een vierkante bak van (twee planken hoog). Die bak is dan 1,20 meter in het vierkant. Zorg dat de hoogte toch echt minimaal 20 cm is. De gewone tuinplank van ca. 13 cm breed is dus (veel) te smal.

Als je weinig last van onkruid wilt hebben, vul deze bak dan met gelijke delen nieuwe tuinaarde, compost en scherp zand. Afspraak moet zijn dat dit een luchtig geheel moet worden waar u nooit op loopt. Dat hoeft ook niet, je kunt er van alle kanten bij. 

Deze bak mag op een bestaand stuk grond worden geplaatst, maar u kunt de bak ook op de tegels plaatsen. Doe plastic aan de onderkant van de bak. Een vel van 2x2 meter is ruim voldoende. Zorg voor een aantal afwaterings-gaatjes. Stort de bak daarna vol met aarde en snij tenslotte het overtollige plastic een paar centimeter onder de randen af. Je hebt nu ëén grote bak. Met dunnere latten van 1.20 lengte  kun je die onderverdelen in kleinere vakken voor het overzicht.

 

0
0
0
s2smodern

Een insectenhotel is een constructie die onderdak kan bieden aan insecten.

insectenhotelEen insectenhotel wordt gebruikt als nestgelegenheid door onder meer solitaire bijen en solitaire wespen. Deze insecten slepen prooien naar het nest waarop een ei wordt afgezet. Solitaire bijen en wespen steken niet gauw: ze hebben geen kolonie te verdedigen.
Andere insectenhotels zijn er specifiek op gericht de insecten te laten overwinteren. Hiervan maken vooral lieveheersbeestjes en vlinders gebruik. Insectenhotels zijn ook populair bij telers van groenten en fruit omdat ze bestuivers aantrekken.

naar insectenhotel

0
0
0
s2smodern

Lieveheersbeestlarven eten bladluizen; minder bladluizen? zet een lieveheersbeesttoren in de tuin.

 

Last van bladluizen? Zet dan geen gif in, maar lieveheersbeestjes. Lieveheersbeestjes staan bekend om hun enorme eetlust van bladluis . Met de lieveheerbeesten toren krijgt u er volop in de tuin en heeft u ook minder last van bladluis . Door de vele gaten van de toren bereiken de lieveheersbeestjes en ook andere nuttige insecten gemakkelijk het met houtwol gevulde binnenste van de toren. Het dak kan worden verwijderd zodat hij gemakkelijk kan worden gereinigd. H ca. 48 cm, d ca. 11 cm. 

naar lieveheersbeesttoren

0
0
0
s2smodern

Kies groene stroom

 
 

Groen.Duurzaam facebook agenda

Groen.Duurzaam facebook

DMC Firewall is a Joomla Security extension!