Tuinieren op de vierkante meter; de aardbei smulpaal

Zoek een regenpijp zaag daarin openingen zoals op het plaatje, graaf de regenpijp voor een deel in de grond en vul hem met aarde. Plant de aardbeienplanten in de uitgezaagde openingen.

Bouw je eigen aardbeientoren smullen van een vierkante meter.

0
0
0
s2smodern

De vierkantemetertuin is een kleine compacte groenten-, kruiden- en/of bloementuin

De vierkantemetertuin is een kleine compacte groenten-, kruiden- en/of bloementuin, aangelegd met bijzondere uitgangspunten. Kansrijk, vlot aangelegd, met weinig onderhoud en snelle resultaten. En willen we dat niet allemaal?
Het zelf zien opgroeien van groenten, bloemen en vruchten in zo'n tuin is een prachtige ervaring voor u thuis - maar ook voor school. Inderdaad, deze kleine tuin zal in verschillende situaties prima kunnen voldoen. Denk aan:
Beginnende hobbyisten die het allemaal nog niet zo zeker weten en wel eens even willen meemaken of dit nu echt iets voor hen is. Is deze makkelijke moestuin de eerste stap op weg naar meer?
kinderen die je toch een geslaagde groenbeleving willen meegeven. Een enkele vierkante meter tuin (desnoods op de tegels van het schoolplein) is immers al voldoende daarvoor!
Voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn en toch willen tuinieren.
Voor op dakterassen en mensen in binnensteden met een platje.
Jonge kinderen die - geholpen door een of meer volwassenen - thuis voor het eerst een zeer gevarieerd tuintje met bloemen, groenten en kruiden aanleggen.
Vaak zal de vierkantemetertuin een "eerste stap" zijn, maar de aanpak kan ook door de hele tuin toegepast worden. 
 
Je kunt hem makkelijk zelf maken
 
 Haal 8 tuinplanken van 1,20 meter lengte bij de bouwmarkt . U hebt nu 8 planken van 1,20 meter. Maak daar met een paar spijkers, schroeven en eventueel hoekijzertjes een vierkante bak van (twee planken hoog). Die bak is dan 1,20 meter in het vierkant. Zorg dat de hoogte toch echt minimaal 20 cm is. De gewone tuinplank van ca. 13 cm breed is dus (veel) te smal.

Als je weinig last van onkruid wilt hebben, vul deze bak dan met gelijke delen nieuwe tuinaarde, compost en scherp zand. Afspraak moet zijn dat dit een luchtig geheel moet worden waar u nooit op loopt. Dat hoeft ook niet, je kunt er van alle kanten bij. 

Deze bak mag op een bestaand stuk grond worden geplaatst, maar u kunt de bak ook op de tegels plaatsen. Doe plastic aan de onderkant van de bak. Een vel van 2x2 meter is ruim voldoende. Zorg voor een aantal afwaterings-gaatjes. Stort de bak daarna vol met aarde en snij tenslotte het overtollige plastic een paar centimeter onder de randen af. Je hebt nu ëén grote bak. Met dunnere latten van 1.20 lengte  kun je die onderverdelen in kleinere vakken voor het overzicht.

 

0
0
0
s2smodern

Een insectenhotel is een constructie die onderdak kan bieden aan insecten.

insectenhotelEen insectenhotel wordt gebruikt als nestgelegenheid door onder meer solitaire bijen en solitaire wespen. Deze insecten slepen prooien naar het nest waarop een ei wordt afgezet. Solitaire bijen en wespen steken niet gauw: ze hebben geen kolonie te verdedigen.
Andere insectenhotels zijn er specifiek op gericht de insecten te laten overwinteren. Hiervan maken vooral lieveheersbeestjes en vlinders gebruik. Insectenhotels zijn ook populair bij telers van groenten en fruit omdat ze bestuivers aantrekken.

naar insectenhotel

0
0
0
s2smodern

Lieveheersbeestlarven eten bladluizen; minder bladluizen? zet een lieveheersbeesttoren in de tuin.

 

Last van bladluizen? Zet dan geen gif in, maar lieveheersbeestjes. Lieveheersbeestjes staan bekend om hun enorme eetlust van bladluis . Met de lieveheerbeesten toren krijgt u er volop in de tuin en heeft u ook minder last van bladluis . Door de vele gaten van de toren bereiken de lieveheersbeestjes en ook andere nuttige insecten gemakkelijk het met houtwol gevulde binnenste van de toren. Het dak kan worden verwijderd zodat hij gemakkelijk kan worden gereinigd. H ca. 48 cm, d ca. 11 cm. 

naar lieveheersbeesttoren

0
0
0
s2smodern

Moestuin.nl: milieuvriendelijke producten voor in jouw moestuin

Moestuin.nl

 Op Moestuin.nl vind je 150 soorten biologische zaden. Tevens vind je er nog eens 400 artikelen om deze zaadjes te laten ontkiemen, de plantjes te laten groeien, verzorgen en uiteindelijk te oogsten! In het assortiment van Moestuin.nl vind je alleen maar milieuvriendelijke producten voor in jouw moestuin. Moestuin.nl verkoopt geen producten die een schadelijk effect op het milieu kunnen hebben. De zaden van Moestuin.nl zijn biologisch en voorzien van het EKO en/of Demeter keurmerk.

Naar moestuin

Zaden die in maart gezaaid kunnen worden

Assortiment

 

0
0
0
s2smodern

Pindakaas Voederhuisje

 

In de winterperiode trekken veel vogels naar warme oorden. Echter niet alle soorten vertrekken in de winter. De thuisblijvers hebben vetten nodig om de koude winters te overleven. 

Vogels zijn dol op pindakaas. Met dit pindakaas voederhuisje komen vogels uit uw omgeving extra vet voorraad aanleggen. Een extra voordeel is dat het ook tijdens de winter leuk is om een kijkje in uw tuin te nemen. Het huisje is eenvoudig op te hangen.

 

Pindakaas Voederhuisje

0
0
0
s2smodern

Een verticale tuin

Heb je een kleine stadstuin of een balkon? Denk dan eens aan een verticale tuin. Hierboven een idee.

 

 

 

0
0
0
s2smodern

Groen.Duurzaam facebook agenda

Groen.Duurzaam facebook

DMC Firewall is a Joomla Security extension!