Maak je biodiverse tuin vriendelijk voor nuttige insecten

Veel insecten zijn nuttig voor mens en milieu. Ze bestuiven bloemen en zorgen voor een ecologisch evenwicht door schadelijke insecten te bestrijden.
De biodiversiteit op aarde is er slechter aan toe dan ooit tevoren, blijkt uit een grootschalig wetenschappelijk onderzoek verscheen. ‘Als we het tij willen keren, moeten we nu actie ondernemen’,
Een miljoen soorten worden de komende decennia met uitsterven bedreigd en de achteruitgang van de biodiversiteit gaat sneller dan ooit. ‘De achteruitgang van de biodiversiteit is niet enkel een slechte zaak voor de bedreigde diersoorten, maar ook voor de mens. Wij zijn afhankelijk van de biodiversiteit voor ons voedsel, schoon water en veel andere dingen.’ Het ingrijpen van de mens heeft het evenwicht tussen nuttige en schadelijke insecten verstoord. Dit leidt steeds vaker tot vervelende insectenplagen. Denk bijvoorbeeld aan de eikenprocessierups. Deze rups heeft twee natuurlijke vijanden; de sluipwesp en de koolmees.

Hoog tijd dus om je tuin insectvriendelijk te maken en de biodiversiteit een steuntje te geven.

30g Zadenmix voor vlinders

30g Zadenmix voor vlinders
Dit bloemenmengsel zaait u de natuur letterlijk uit. Geniet van de kleur en geur van deze bloemenpracht. De bloemen beginnen meestal sterker te geuren naarmate de avond valt. Dit schitterende bloemenmengsel is speciaal samengesteld om vlinders te helpen. U creëert een prachtige bloemenweide die een verscheidenheid aan vlinders aantrekt. Het mengsel bestaat uit eenjarige, tweejarige en vaste planten waarmee u ook in de navolgende jaren gegarandeerd een bloemenrijkdom heeft. Uitzaaien: 2 gram per m2 Standplaats: zonnig Hoogte: 50-80 cm Inhoud: 30 gram Aantal soorten: 17 Samenstelling: Anthemis tinctoria - Gele Kamille Carum carvi - Karwij (cs.) Centaurea cyanus - Wilde Korenbloem Centaurea jacea (thuillieri) - Knoopkruid Chrysanthemum (Glebionis) segetum - Gele Ganzenbloem Leucanthemum vernale - Gewone Margriet Lotus corniculatus - Rolklaver (cs.) Malva moschata Rose - Muskuskaasjeskruid Malva sylvestris - Groot Kaasjeskruid Matricaria chamomilla - Kamille Melilotus albus - Witte ...

Naar 30g Zadenmix voor vlinders

30g Zadenmix voor bijen30g Zadenmix voor bijen
et dit bloemenmengsel zaait u de natuur letterlijk uit. Geniet van de kleur en geur van deze bloemenpracht. De bloemen beginnen meestal sterker te geuren naarmate de avond valt. Dit schitterende bloemenmengsel is speciaal samengesteld om bijen te helpen. U creëert een prachtige bloemenweide die een verscheidenheid aan bijen aantrekt. Het mengsel bestaat uit eenjarige, tweejarige en vaste planten waarmee u ook in de navolgende jaren gegarandeerd een bloemenrijkdom heeft. Uitzaaien: 2 gram per m2 Standplaats: zonnig Hoogte: 50-80 cm Inhoud: 30 gram Aantal soorten: 18 Samenstelling: Anthemis tinctoria - Gele Kamille Centaurea cyanus - Wilde Korenbloem Cichorei - Cichorium Intybus Daucus Carota - Wilde Wortel/Wilde Peen Echium Vulgare - Slangenkruid Chrysanthemum (Glebionis) Segetum - Gele Ganzenbloem Leucanthemum vernale - gewone Margriet Lotus corniculatus - Rolklaver (cs.) Malva moschata Rose - Muskuskaasjeskruid Malva sylvestris - Groot Kaasjeskruid Matricaria Chamomilla - Kamille

...

naar 30g Zadenmix voor bijen

Insectenhotel MallorcaInsectenhotel Mallorca
Dit luxe insectenhotel Mallorca is speciaal ontwikkeld om verschillende insecten te huisvesten. In de dennenappels en losse houtjes zullen met name spinnetjes en insecten als lieveheersbeestjes en oorwormen nestelen. De verschillende buisjes vormen een dankbare plek voor solitaire bijen om hun eitjes in achter te laten. Het kastje in het midden is bij hommels erg in trek. Hang een insectenhotel op een beschutte zonnige en vooral luwe plek met veel bloeiende planten in de omgeving. Het Insectenhotel Mallorca verhoogt de biodiversiteit in uw tuin. Daarnaast is het een leuk en zeer leerzaam schouwspel voor volwassenen en kinderen om te zien hoe bijen eerst stuifmeel achter in het buisje van het insectenhotel stoppen. Daarna leggen ze er een eitje en sluiten ze het kamertje. Vervolgens herhalen de bijen het ritueel van stuifmeel en een eitje leggen totdat het buisje vol is. Dan wordt het buisje aan de buitenkant afgesloten. Als het eerst gelegde eitje uitkomt voedt de larve zich met het...

Naar insectenhotel Mallorca

Nestkast Aruba 28 mm

Nestkast Aruba 28 mm
Het aantal natuurlijke broedplaatsen neemt af. Help vogels aan een geschikte nest- en schuilplaats door een nestkast op te hangen. De nestkast Aruba is met een invliegopening van 28 mm bijzonder geschikt voor kleine mezen als de pimpelmees en de zwarte mees. Daarnaast heeft de nestkast Aruba een mooie, aparte vormgeving. Een aanwinst voor elke tuin. De nestkast Aruba biedt dezelfde kwaliteit en functionaliteit als u gewend bent van alle Vivara nestkasten.   Voordelen van de Nestkast Aruba • Stevige nestkast • Goedgekeurd en getest door ornithologen van Vogelbescherming Nederland Aanbevolen door Vogelbescherming Nederland. Exclusief verkrijgbaar bij Vivara.

 

Vivara.nl is een webshop gespecialiseerd in de verkoop van producten voor een diervriendelijke tuin. Denk hierbij aan vogelvoer, vogelhuisjes, producten voor zoogdieren, planten en een uitgebreid assortiment natuurboeken en vogelgidsen. Deze producten worden, waar mogelijk, door Vivara zelf ontwikkeld en geproduceerd. Vivara werkt hierbij nauw samen met natuurbeschermingsorganisaties zoals Natuurmonumenten en Vogelbescherming Nederland.

Assortiment Vivara

Naar Vivara

 

Natuurspeeltuinen

natuurspeeltuinenLekker vies worden, heerlijk rouwdouwen in de natuur, wie wil dat nu niet? Er zijn tal van natuurspeeltuinen; geen schommels, glijbanen of wipkippen maar speelelementen van natuurlijke materialen of rioolbuizen om doorheen te kruipen. Klimmen in bomen, spelen in modderpoelen / spelen met water of hutten bouwen. Het kan hier allemaal!

Lees meer: Natuurspeeltuinen

Blotevoetenpad

blotevoetenpadEen blotevoetenpad is speciaal aangelegd om op blote voeten door de natuur te lopen. Je loopt een korte wandelroute over verschillende soorten ondergrond van zacht gras en fijn zand tot schelpen, grind en grote keien. Ook loop je over houtsnippers en houtstronken en door waterpoelen.
Super avontuurlijk dus! Voor kinderen zijn vooral de paden met de modderplassen heel leuk. Bij goede blotevoetenpaden vind je ook andere avontuurlijke elementen zoals een touwladder, evenwichtsbalk, bungelbak en natuurlijk een leuke uitkijktoren. Voor veel blotevoetenpaden betaal je een kleine bijdrage, maar soms zijn ze ook gratis. Een ideale activiteit voor in de zomer, maar ook in andere jaargetijden.

 

zadenkopenonline

ZadenKopenOnline.nl is de meest uitgebreide online zaadhandel van Nederland. In de webshop heeft u een ruime keus in alle soorten zaden. De zaden zijn in 3 grote categorieën onderverdeeld: bloemenzaden, groentezaden en kruidenzaden. Daarnaast heeft ZadenKopenOnline.nl nog een categorie met biologische zaden; biologisch geteelde zaden met het EKO keurmerk.

Op dit moment zijn er 3 generaties die zich met de teelt en verkoop van de zaden bezig houden. De webshop is in 2007 gestart en kwaliteit, traditie en service zijn dan ook onze kernwaarden.

Naar Zadenkopenonline

Zadenkopenonline assortiment

Zaadbommen maken

Zaadbommen maken Wat heb je nodig voor zaadbommen
Niet zo heel veel
Voor 10 bommetjes met bloemzaadjes heb je hetvolgende nodig:

2 theelepels zaadjes
10 eetlepels potgrond
beetje water (± 50 ml)
8 eetlepels klei (bentoniet of rode klei)
2 theelepels chilipoeder (hoeft niet, maar wel slim)
Soorten klei om te gebruiken voor zaadbommen

Wil je nu zaadbommen maken om te bewaren en op een later moment uit te gooien? Dan gebruik je het beste deze rode klei.
Ga je aan de slag met de zaadbommen om ze daarna ‘direct’ uit strooien, dan is deze bentoniet een fijne klei om ze mee te maken.

Het verschil zit hem in het uitkomen van de bommen. De bentoniet laat toe dat de zaadjes eenvoudig en snel ontkiemen, de rode klei is vaster van structuur waardoor het ontkiemen lastiger is en langer duurt.

Uiteraard kan je ook natuurlijk klei gebruiken, maar dan moet je eerst naar kleigrondgebieden om hier naar op zoek te gaan ?? .

Waarom chilipoeder in de bloembommen?
Een zaadbom is te vergelijken met een mini ecosysteem. De klei vormt een beschermende schulp voor de zaadjes en de compost levert de voeding. De chilipoeder houdt vogels op afstand terwijl de zaadbal langzaam uit elkaar valt en de zaadjes beginnen te kiemen.

Hoe maak je zaadbommen; instructie

Meng de potgrond, de zaadjes, de klei en de chilipoeder door elkaar in een kommetje. Pak een lepel en druppel er dan steeds een heel klein beetje water bij. Na ieder beetje water eerst weer goed mengen, totdat je een klei achtige substantie krijgt die blijft plakken.

Hiervan draai je dan de zaadbommen.

Ben je klaar met het maken van de zaadbommen, leg ze dan te drogen in een lege eierdoos. Zo blijven ze mooi heel. Bewaar de zaadbommen in het donker, maar bewaar ze niet te lang! Hoe langer je ze bewaard, hoe moeilijke het ontkiemen zal gaan.

Welke zaadjes kan je het beste voor zaadbommen gebruiken?
Er zijn nogal wat verschillende zaden verkrijgbaar die je kan gebruiken voor de zaadbommen. Het is dan ook goed om voor jezelf een keuze te maken waar je de zaadbommen voor wilt gebruiken.

Ga je op een akker strooien, in de berm of bijvoorbeeld in je achtertuin? En wil je dan graag meer vlinders in je tuin, of bijen? Overal zijn verschillende zaadjes voor namelijk.

Zaadjes voor vlinderbloemen
Zaadjes voor bijenbloemen

een vitaal voedselbos levert uiteindelijk een rijke ‘oogst’ op aan en nuttige producten

voedselboseen vitaal voedselbos levert uiteindelijk een rijke ‘oogst’ op aan en nuttige producten zoals hout, medicinale kruiden en zaai- en plantgoed. Een voedselbos is met andere woorden een hartverwarmende verzoening van natuur en landbouw. Hoogwaardige natuur,
een aantrekkelijk landschap en een rijke oogst dus.
Een voedselbos is er voor mens en natuur. Een voedselbos wordt ontworpen naar het voorbeeld van een natuurlijk bos met zeven tot negen vegetatielagen waarin de overblijvende, eetbare soorten domineren. Je vindt in het ontwerp alles wat in een bos
groeit, van bomen, struiken, kruiden en knol- en wortelgewassen tot bodembedekkers, klimplanten en schimmels. Een voedselbosbouwer zorgt ook voor waardevolle landschapselementen zoals hagen, houtwallen en poelen
waardoor een voedselbos langzamerhand een rijke, gelaagde structuur krijgt zoals die ook in een natuurlijk bos aanwezig is.
Een voedselbos is dus veel meer dan een bos waar eetbare soorten in staan
dat is immers het geval in ieder bos.
Voedselbosbouwers ontwerpen, planten en beheren voedselbossen als zelfvoorzienende ecosystemen waaruit
op termijn het hele jaar kan worden geoogst. Afhankelijk van het seizoen
varieert de oogst van diverse soorten fruit, noten, zaden en groenten tot
wortels, knollen, paddenstoelen, eetbare bloemen en honing. Daarnaast
levert een vitaal voedselbos een rijke ‘oogst’ op aan hoogwaardige natuur,
aantrekkelijk landschap en andere nuttige producten zoals hout, medicinale kruiden en zaai- en plantgoed. Een voedselbos is met andere woorden een hartverwarmende verzoening van natuur en landbouw.

 

Subcategorieën

Tot 25% korting op het Weleda assortiment ?