brandnetelbrood

brandnetelbroodNiets gaat boven zelfgebakken brood. Zelf brood bakken is niet alleen lekker, maar bovendien veel gezonder, want er komen geen kunstmatige toevoegingen aan te passen. Een lekkere en gezonde variant is brandnetelbrood. Brandnetel werkt reinigend voor het lichaam, zuivert het bloed en is licht vochtafdrijvend. Brood bakken met brandnetel, makkelijk en lekker
Ingrediënten:
 • 150 ml Water
 • 20 gr Gist
 • 1 theelepel Honing
 • 1 theelepel Zeezout
 • 150 gr Tarwemeel
 • 150 gr Speltmeel
 • 1 theelepel Boter
 • 1 Ui
 • 50 gr Brandnetels

Bereiding

 1. Water, gist, honing en zeezout mengen.
 2. Tarwe – en spelbloem toevoegen en zeker 10-12 minuten lang kneden tot er een stevige deeg ontstaat. Deeg vervolgens afdekken en 10 minuten laten rusten (rijzen).
 3. Boter smelten en tijdens het opnieuw kneden van het deeg toevoegen.
 4. Brandnetels in dunne reepjes snijden en ui in kleine dobbelsteentjes. Ui glazig fruiten en de gesneden brandnetel 2-3 minuten mee laten smoren.
 5. Brandnetels en uien bij het deeg doen, flink doorkneden en er een rond brood van vormen.
 6. De oven voorverwarmen op 250˚ en het brood in 20-30 minuten gaar bakken.

Je eigen groente kweken uit keukenafval

Je eigen groente verbouwen, is leuk, lekker en minder ingewikkeld dan je denkt. Of je nou een hele lap grond tot je beschikking hebt of gebruik maakt van een moestuinbak op je balkon of in je tuin: het begint met zaadjes of stukjes groente, die in weze stekjes zijn

Zoek wat potten of bakjes om de groenten in te planten. Als je gebruikt verpakkingsmateriaal neemt, ben je helemaal goed bezig Vul de potjes of bakjes met potgrond (of vocht vasthoudende aarde) en plant ongeveer de helft ondergronds. Druk de aarde goed aan, geef alles grondig water en zet de verzameling op een lichte plaats binnen of buiten. Vaak zie je al na een week resultaat! Er wordt gezegd dat je dit daarna nog één keer kan herhalen.
of met plantdelen zoals hieronder
– het onderste stronkje met nog een paar blaadjes in het hard van sla of andijvie
– de harde onderkant met worteltjes van de prei
– het bovenste deel van de rode biet waar de bladeren uit de knol te voorschijn komen
– het binnenste witte harde hart van de witte kool
– het onderste stronkje met wortels van de boerenkool, snijbiet en knolvenkel

Tomaat en paprika
De zaadjes uit de tomaat, kun je gebruiken om een nieuwe plant uit te laten groeien. Snij de tomaat door midden, haal de zaadjes eruit, spoel ze af onder de kraan en laat ze goed drogen. Vervolgens stop je ze in een kleine bloempot in de aarde en zorg je dat ze voldoende zonlicht krijgen. Zodra ze een paar centimeter uit de grond komen, kun je ze verplaatsen naar je moestuinbak of in de tuin zetten. Met paprika kun je precies hetzelfde doen.

Bleekselderij, Romeinse sla en Venkel
Verse bleekselderij kun je heel gemakkelijk weer laten groeien. Het onderste gedeelte van de stronk, dat je meestal niet opeet, snij je er gewoon af en dat leg je in een schaal met water. Dat water moet je wel om de paar dagen verversen. In een week zullen er gele blaadjes komen, die op een gegeven moment groen worden. Dat is het moment om de bleekselderij in de aarde te zetten. Zet de bleekselderij niet in de volle zon.

Hetzelfde kun je doen met Romeinse sla. Ook hier snij je de achterkant af en die zet je in een bakje water. Dat ververs je regelmatig, totdat er wortels zichtbaar zijn. Als dat zo is, kun je de plant overpotten in de kweekbak of moestuin.

Om venkel opnieuw te laten groeien moet je ongeveer 4 centimeter van de onderkant afsnijden. Zet het in een schaaltje water, maar pas op met te veel zon. Als de venkel weer nieuwe wortels heeft gekregen, kun je deze in de aarde zetten.

Basilicum en Koriander
Met een takje basilicum kun je een volledig nieuwe bos maken. Zet het stronkje in een glas met water en zorg dat het voldoende zonlicht krijgt. Als de wortels ongeveer 5 centimeter zijn, zet je het plantje in de aarde. Hetzelfde kun je doen met Koriander, maar die kun je al verpotten in de tuin of in een moestuintafel, als de wortels ongeveer 2 centimeter zijn.

Aardappelen
Heb je een aardappel over, die er niet meer helemaal fris uitziet? Dan kun je deze doormidden snijden en in een van de helften satéprikkers prikken. Vervolgens hang je halve aardappel in een pot of glas en zorg je dat de helft onder water staat. In een paar weken komen er kleine aardappelplantjes, die je voorzichtig van de aardappel af kunt halen en in je moestuin kunt planten. Geef ze de eerste week iedere dag water en de weken daarop elke keer een dag minder en voor je het weet groeien er echte aardappelen.

Knoflook
Een teentje knoflook kun je in de moestuin planten en na een paar maanden groeit er een volledige plant uit. Je kunt er ook voor kiezen om het teentje in een schaaltje met water te leggen, dat je elke paar dagen vervangt. Dan komen er allemaal sprieten, ofwel look, uit en daar kan je een hele plant uit laten groeien. Als de look 5 centimeter is, kun je het afknippen en in een salade gebruiken.

Avocado

Bewaar de pit van de avocado, prik hem vast langs beide kanten met een cocktailprikker en leg hem bovenop een glaasje, gevuld met water. Zorg ervoor dat het water slechts de onderkant van de pit raakt. Bewaar het op een warme plaats, maar NIET in direct zonlicht en controleer dagelijks het waterpeil vul dat bij als dat nodig is. . Na een zestal weken zal er zich een nieuwe stam vormen en wortels. Als de stam een 4tal cm is, knip je hem een stukje terug en pas als er nieuwe blaadjes ontstaan, kan je de plant in aarde planten, waarbij je de helft van de pit boven de grond laat.

Gember

gember kweken

 

Plaats een stukje van de gemberwortel in potgrond (met de juiste richting naar boven). Na een week ongeveer, zal zich een nieuwe wortel vormen en wat leuk is? Je kan hem direct opnieuw gebruiken!

Ananas

Je eigen ananas kweken? Dat is super makkelijk. Snij de hoed van de ananas en leg hem in een kom met water (vastgehouden door cocktailprikkers), waarbij het water net de onderkant raakt. Ververs het water om de twee dagen en plaats hem in de zon. Na een week zullen zich nieuwe wortels vormen en verplant je hem in potgrond. Hou hem wel goed warm.

Eten uit de natuur jonge hopscheuten

jonge hopscheutenJonge hopscheuten zijn snelle klimmers. Het is maar een korte periode dat je hopscheuten kunt oogsten. Als je ze vindt, en je wilt de plant behouden laat er altijd drie staan. Hopscheuten zijn zeker zo lekker als (wilde) asperges en ze zijn gratis en volop te verzamelen (zelfs in de stad). In Duitse hopgebieden worden hopscheuten, vaak aangeaard en dus gebleekt voor erg veel geld te koop aangeboden en zeker door veel meer-sterren restaurants op hun kaart gezet.
Hop groeit overal in Europa en de lange stengels slingeren zich overal vasthechtend omhoog. De bladeren zijn ruw, lang gesteeld en meestal tot halverwege in drie getande lobben verdeeld. Er zijn aparte bloemen, de mannelijke klein in pluimen. De vrouwelijke bezitten een dekschub, zodat deze bloemen op 5 tot 6 centimeter lange doorzichtige dennekegel lijken. Deze hopbellen zijn licht bruinachtig-groen en hebben een kenmerkende geur. Daaraan kan men al herkennen dat het familie van cannabis is (plantkundig = de Hennepfamilie). In de lente kan men de jonge uitlopers oogsten en deze gebruiken net als asperges, maar ze zijn ook lekker in een salade.

Hop-omelet
4 eieren
Bundeltje hopscheuten ( alleen bovenste stukjes van ongeveer 5 centimeter)
hopscheuten 1
Zout en peper uit de molen
Klont room boter
Bereiding: Leg de hopscheuten een of twee uur in koud water, eventueel met wat zout. Goed uit laten lekken. ( Dit doet men traditioneel bij alle bereidingen van hopscheuten).
Eieren loskloppen met peper en zout. De hopscheuten door de eieren.

LAUWE SALADE MET HOPSCHEUTEN
Kook de scheuten in zout water half gaar. Haal ze uit het water en stoof ze samen met boter, weinig azijn , en peper en zeezout zacht. Bind dit op z´n laatst door twee eidooiers in de warme pan al roerend te laten stollen.


GEBAKKEN HOPSCHEUTEN
Hopscheuten kort in kokend water met zout blancheren. Afgieten en er wat citroensap en fijn zeezout zeker een uurtje laten staan.

Maak een grof tempurabeslag van wat rijstemeel, bloem en paneermeel met wat zout, bakpoeder en ijskoud bubbelend bronwater. Haal de afgedroogde hopscheuten hierdoor en bak in warme olie of vet licht bruin. Heerlijk met zelfgemaakte mayonaise.

 

plukkalender en de lol van het wildplukken

Eten uit de natuur: tamme kastanjes


tamme kastanjeTamme kastanjes zijn volop te vinden: in stadsparken en bossen, bij boerderijen, op landgoederen en langs snelwegen. De rijpe kastanjes vallen vanaf midden september, met als hoogtepunt oktober. In die maanden zie je dan ook veel mensen kastanjes rapen.
Verwar de tamme kastanje niet met wilde kastanjes. De wilde kastanjes is erg bitter en niet eetbaar.
Bereiden:
snijd de kastanjes aan de bolle kant in en kook ze 8-10 minuten. hierna kunt u ze – liefst nog warm – pellen en ontvliezen. Vervolgens hebben de kastanjes ± 30 minuten kooktijd nodig, 45-60 minuten voor puree.
Voor het roosteren van kastanjes bestaan speciale pannen met gaten in de bodem, maar een gewone zware koekenpan, een hete oven of houtkachel werken ook goed .

Spruitjes met kastanjes

Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bereidingswijze
Maak met een scherp mes een inkeping in de platte kant van elke kastanje.
Bak de kastanjes in hun dop gedurende 20 minuten in de oven.
Pel dan de buitenste schil en het binnenste velletje eraf. Dit gaat het beste als de kastanjes nog warm zijn.
Kook de spruitjes in 8 tot 10 minuten gaar.
Giet ze af.
Bij hoog vuur de spruitjes, kastanjes en de boter goed verhitten, tot de boter is gesmolten.
Direct serveren.

plukkalender en de lol van het wildplukken

Eten uit de natuur: Lamsoor, een gezonde ziltige zeegroente

lamsoorLamsoor behoort tot de zeegroenten. De plantjes groeien op zilte bodem, bijvoorbeeld in kuststreken, want de plant heeft zout water nodig om in leven te blijven. In Nederland komen lamsoren vooral uit Zeeland, daar werden ze lange tijd in het wild geplukt. Maar nu wordt het ook geteeld. Je kan lamsoor rauw gebruiken in een salade, door het kort te koken of door het even te bakken. Hier vind je een simpel roerbakrecept met lamsoor.


Zeekraal lamsoor zijn zilte groenten die op de schorren en zandplaten aan de zee groeien. Het zijn vooral smaakvolle groente door het zilte karakter en ze zitten boordevol gezonde voedingsstoffen. Deze zilte groenten winnen langzamerhand aan populariteit. Toch valt er nog een hele wereld te winnen, want nog lang niet iedereen heeft deze groenten al eens geproefd, laat staan gebruikt. Op je gevoel af kun je natuurlijk al raden dat juist deze zilte groenten prima te combineren zijn met vis, schaal- en schelpdieren.

Lamsoren zijn plantjes uit de strandkruidfamilie, ook wel zeeaster genoemd.
Lamsoren vind je ondermeer in de Westerschelde in de dorpen bij de wsterschelde verkopen ze van april tot half augustus vaak Lamsoren en Zeekraal aan de deur verkocht.

Kijk de lamsoor na op stokjes, zeewier en alg en was het goed. Fruit een sjalotje kort in wat roomboter en voeg hieraan de gewassen lamsoor toe. Bak de lamsoor kort op tot deze gaat glanzen.
laat ze uitlekken in een vergiet.
Let op bij de bereiding van je recept dat de lamsoor van zich zelf al zout bevat!

Lees meer: Eten uit de natuur: Lamsoor, een gezonde ziltige zeegroente

Tot 25% korting op het Weleda assortiment ?