Ingrediënten
300 gram bramen
1/4 appel golden delicious, geraspt
80 ml honing biologisch
2 tl citroen sap van een

Bereiding:
Doe de bramen en geraspte appel in een (grote) soeppan en verwarm tot hij licht begint te borrelen.
Voeg de honing en het citroensap toe en kook voor 20 minuten op laag vuur. Roer regelmatig door, ook langs de randjes zodat de jam hier niet aan blijft plakken.
Laat de jam afkoelen en stamp ze fijn met een aardappelstamper of mixer. Kijk uit als je een mixer gebruikt, jam is moeilijk uit je kleding te krijgen!
Als de jam op kamertemperatuur is kun je hem in de weckpot doen. Afgesloten in de koelkast blijft hij ongeveer twee maanden goed!

Officieel mag je geen bramen plukken!
Wie een bramen plukt of iets anders ‘meeneemt’ uit de natuur maakt zich schuldig aan stroperij. De boetes kunnen oplopen tot maar liefst €4100. En dat is niet alles. Ook een gevangenisstraf van een maand kan worden uitgedeeld.
Straf
Een woordvoerder van Staatsbosbeheer vertelt dat het allemaal wel redelijk meevalt met de ernst van de zaak. “Zolang het voor eigen gebruik is en je niet teveel meeneemt wordt het gedoogd. Maar je moet geen emmers meenemen of buiten de paden lopen op plekken waar dat niet mag.

plukkalender en de lol van het wildplukken


De foto van De Zelfpluktuin is beschikbaar gesteld door Tripadvisor

Gebruik je graag vloeibare douche-en verzorgingsproducten, maar wil je ook plastic besparen?

Faith in Nature
Gebruik je graag vloeibare douche-en verzorgingsproducten, maar wil je ook plastic besparen? Neem dan zeker eens een kijkje bij Faith in Nature. Met de Faith in Nature 5L verpakkingen douchegel, haarverzorging, handzeep en bodylotion bespaar je immers een boel plastic en ze zijn ook extra voordelig. 🌿 Kies je toch liever voor plasticvrij? Bij Faith in Nature vind je eveneens vaste zepen en shampoo-en conditionerbars.