zeekraal, hanepoot of zouterik

Zeekraal is een donkergroen, eetbaar knapperig plantje boordevol voedingsstoffen. Zeekraal is een plant die op kwelders groeit, aan de rand van de zee. Het wordt ook wel hanepoot of zouterik genoemd. Zeekraal is een typische seizoensgroente. Het seizoen loopt vanaf begin mei tot begin september.
Zelf zeekraal plukken op de kwelders. Het is wettelijk verboden, maar met respect voor de natuur en de plant wordt een klein beetje oogsten oogluikend toegestaan.
Lekker met wat garnalen en sla. Te zout? Spoel de zeekraal af of blancheer even.
Het schoonmaken is zeer eenvoudig. Breek eventuele verhoute of verharde delen aan de onderkant van de stengels af en spoel het even kort af onder de kraan om zand en andere onregelmatigheden te verwijderen. Let overigens wel op dat de zeekraal geen draadjes bevat. Dit kun je testen door een takje te breken. Als hierbij geen draadje overblijft, maar het schoon afbreekt, is het prima. Anders moet je dit draadje na de garing verwijderen. Dit kan heel eenvoudig door het vlezige gedeelte hiervan los te trekken.
Bereidingswijze
De bladerloze sappige meestal sterk vertakte vlezige groene of roodachtige stengels worden indien ze zeer zout zijn, enige tijd in water gezet, daarna goed gewassen en in 10 minuten met weinig water gaar gekookt. Laat de groente uitlekken en stoof ze nog 5 minuten met een klontje boter.

plukkalender en de lol van het wildplukken

Gebruik je graag vloeibare douche-en verzorgingsproducten, maar wil je ook plastic besparen?

Faith in Nature
Gebruik je graag vloeibare douche-en verzorgingsproducten, maar wil je ook plastic besparen? Neem dan zeker eens een kijkje bij Faith in Nature. Met de Faith in Nature 5L verpakkingen douchegel, haarverzorging, handzeep en bodylotion bespaar je immers een boel plastic en ze zijn ook extra voordelig. 🌿 Kies je toch liever voor plasticvrij? Bij Faith in Nature vind je eveneens vaste zepen en shampoo-en conditionerbars.