zeesla

Zeesla is een groenwier dat veel voorkomt op de wereld en ook in de Waddenzee veelvuldig wordt aangetroffen. Vooral in de zomer is het een bekend verschijnsel, omdat de groei sterk wordt gestimuleerd door het licht. Het kan dikke plakkaten vormen op het strand en het is eetbaar.
Zeesla heeft grote groene bladeren die wel een meter lang kunnen worden. Het blad is glad, plat en dun, maar wel stevig, omdat het uit twee cellagen bestaat. De kleur kan variëren van bleekgroen tot donkergroen.

Vroeger werd zeesla als veevoer gebruikt, maar zeesla is zeker ook voor menselijke consumptie geschikt en zijn populariteit is de laatste jaren behoorlijk aan het stijgen. Het is dan ook behoorlijk gezond omdat het boordevol vitamines en mineralen zit. Langs de hele Noordzeekust wordt zeesla tegenwoordig weer op het menu gezet. Pluk de zeesla als de bladeren nog felgroen van kleur zijn. In een salade geeft het een ziltige bijsmaak, maar ook in een combinatie met spinazie of witte kool blijkt het voor de meeste mensen een openbaring te zijn.

Pas echter wel op, zeesla is een eenjarig wier. Alle wieren sterven gelijktijdig af. In Frankrijk spoelen jaarlijks in de nazomer een paar duizend ton zeesla aan en boeren gebruiken dat daar al eeuwenlang om hun land mee te bemesten. Het probleem is echter dat dit aangespoelde wier snel gaat rotten als het uit het water komt en daarbij komt het giftige zwavelwaterstof vrij. Op het strand van Bretagne komt in sommige jaren zoveel wier aan wal dat het niveau van dit zwavelwaterstof zelfs een dodelijk niveau bereikte waarbij een slachtoffer te betreuren viel. Dus wees gewaarschuwd en neem alleen de verse zeesla mee.

Smaak: Mals en zacht, licht zilt. De smaak heeft iets weg van spinazie of witte kool.
Bereidingswijze: Rauw aanmaken met olijfolie of kortstoven of blancheren. Ook prima geschikt om vis mee in te pakken.

Recept:
25 gr zeesla
½ venkel
2 tl witte sesamzaadjes
2 el rijstazijn
1 el sesamolie
peper en zout naar smaak
eventueel een halve avocado in blokjes

plukkalender en de lol van het wildplukken

Gebruik je graag vloeibare douche-en verzorgingsproducten, maar wil je ook plastic besparen?

Faith in Nature
Gebruik je graag vloeibare douche-en verzorgingsproducten, maar wil je ook plastic besparen? Neem dan zeker eens een kijkje bij Faith in Nature. Met de Faith in Nature 5L verpakkingen douchegel, haarverzorging, handzeep en bodylotion bespaar je immers een boel plastic en ze zijn ook extra voordelig. 🌿 Kies je toch liever voor plasticvrij? Bij Faith in Nature vind je eveneens vaste zepen en shampoo-en conditionerbars.